Чому б не закатати найсмачніше овочеве асорті на зиму? Можеш доповнити заготовки будь-якими добавками на власний розсуд: зеленню, листям, гострим перцем, прянощами. Ділимося 12 перевіреними рецептами!
Зміст
1. Овочеве асорті з кабачками на зиму
Бюджетний рецепт із доступних овочів.
Тобі знадобиться: 1,5 кг огірків, 1,5 кг помідорів, 800 г кабачків, 3 моркви, 2 цибулини, 1 головка часнику, 1 ст. перцю горошком, 3 парасольки кропу, 5 ст.л. оцту, 4 ст.л. цукру, 2 ст. солі, спеції.
Приготування: Крупно наріж цибулю, кабачки та моркву. Розклади часник, кріп та перець зі спеціями у стерилізовані банки. Щільно додай усі овочі, залий окропом, накрий банки кришками і залиш на 20 хвилин. Після чого злий цю воду, всип у неї сіль із цукром і знову закип'яти. Провари 2 хвилини, влий оцет, залий овочі маринадом і закатай на зиму.
2. Овочеве асорті з цвітною капустою на зиму
Всі овочі, крім помідорів – залишаються приємно хрусткими.
Тобі знадобиться: 800 г огірків, 1 кг помідорів, 4 болгарські перці, 600 г цвітної капусти, 2 кабачки, 4 цибулини, 5 зубчиків часнику, 2 перці чилі, 5 парасольок кропу, 2 ст.л. насіння гірчиці, 5 лаврового листя, 200 мл оцту, 3-4 ст.л. солі, 10 ст. цукру, спеції.
Приготування: Крупно наріж всі овочі, крім помідорів. Виклади часник, перець чилі, кріп, гірчицю, лаврове листя та інші спеції у стерилізовані банки. Щільно поклади овочі та залий їх окропом на 15 хвилин. Потім злий цю воду, засип у неї цукор із сіллю, знову закип'яти і додай оцет. Провари маринад, що вийшов, 1 хвилину, залий їм овочеве асорті і закатай на зиму.
Зараз читають:15 незрівнянних рецептів морсу з обліпихи
3. Овочеве асорті з болгарським перцем на зиму
А для більшої пікантності додамо трохи гострого перцю!
Тобі знадобиться: 2 кг дрібних жовтих помідорів, 2 кг кабачків, 1 кг болгарського перцю, 2-3 гострі червоні перці, 2 головки часнику, 2 ч.л. оцтової есенції, 6 ст. солі, 2 ст. цукру, спеції, зелень.
Приготування: Наріж кабачки та обидва види перців. Щільно вкласти овочі, часник, гострий перець, зелень і спеції в банки. Зали окропом, накрий кришками і залиш на 20 хвилин. Далі злий цю воду і знову закип'ятити її з сіллю та цукром. Провари 2 хвилини, влий оцтову есенцію і залий асорті маринадом. Захід заготовки на зиму.
4. Овочеве асорті з капустою на зиму
За бажання, додай кілька слайсів буряка – і отримаєш апетитний рожевий відтінок маринаду.
Тобі знадобиться: 12 дрібних помідорів, 4 огірки, 1 качан капусти, 4 болгарські перці, 2 моркви, 10 зубчиків часнику, 2 ст.л. оцтової есенції, 6 ст. солі, 2 ст. цукру, спеції.
Приготування: Довільно наріж всі овочі, включаючи капусту. Залиш цілими тільки помідори. Розклади овочі з часником та улюбленими спеціями у банки. Поступово розподіли сіль, цукор та оцтову есенцію. Залий окропом і стерилізуй банки 20-25 хвилин у киплячій воді. Захід асорті на зиму.
5. Овочеве асорті з патисонами на зиму
Найкраще підійдуть дрібні патисони, які не потрібно різати.
Тобі знадобиться: 1,2 кг патисонів, 1,5 кг дрібних помідорів, 1,5 кг огірків, 1 цибулина, 6 зубчиків часнику, 1 пучок зелені, 200 мл оцту, 60 г цукру, 40 г солі, 2 л води спеції.
Приготування: Розклади часник, зелень, спеції та шматочки цибулі у стерилізовані банки. Після чого щільно поклади всі овочі, залий заготовки окропом, накрий кришками і залиш на 15 хвилин. Далі злий цю воду, додай цукор із сіллю і знову закип'яти. Влий оцет, провари маринад ще 1 хвилину, залий їм овочі і закатай на зиму.
6. Овочеве асорті з грибами на зиму
Можеш використовувати звичайні печериці – буде дуже смачно!
Тобі знадобиться: 1 кг болгарського перцю, 1 кг грибів, 700 г кабачків, 400 г моркви, 200 г цибулі, 2 ст. зерен гірчиці, 200 мл оцту, 200 г цукру, 120 г солі, спеції, зелень.
Зараз читають:12 відмінних способів приготувати сосиски в тісті з сиром у духовці
Приготування: Довільно наріж всі інгредієнти і щільно їх поклади в банки із зеленню, гірчицею та спеціями. Залий окропом і залиши на 15-20 хвилин. Після чого злий цю воду і знову закип'ятити її з цукром та сіллю. Влий оцет, доведи маринад до повторного кипіння, залий їм асорті і закатай на зиму.
7. Овочеве асорті з броколі на зиму
Бажано, щоб суцвіття цвітної капусти та броколі були приблизно одного розміру.
Тобі знадобиться: 1,5 кг моркви, 1,5 кг помідорів, 1,5 кг броколі, 1,5 кг цвітної капусти, 750 г цибулі, 1-2 голівки часнику, 150 г зелені, 200 мл оцту, 50 г цукру, 50 г солі, спеції.
Приготування: Крупно наріж моркву та цибулю, а обидва види капусти – розбери на суцвіття. Виклади зелень, часник та спеції у стерилізовані банки. Щільно поклади овочі та залий все окропом на 20 хвилин. Далі злий цю воду і повторно закип'ятити її з цукром, сіллю та оцтом. Знов залий овочі та заходи банки.
8. Овочеве асорті з баклажанами на зиму
Спеціально на випадок, коли захочеться порадувати близьких справжньої смакоти!
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 6-7 помідорів, 4 болгарські перці, 5 зубчиків часнику, 1 гострий червоний перець, 2 ст.л. олії, 5 ст.л. оцту, 2 ч.л. солі, спеції, зелень.
Розклади спеції, зелень, часник і шматочки гострого перцю в стерилізовані банки. Крупно наріж баклажани і солодкий перець, а помідори – залиш повністю. Щільно поклади овочі та залий їх окропом на 20 хвилин. Після чого злий цю воду і повторно закип'ятити її з цукром та сіллю. Влий рослинне масло і оцет, перемішай і залий овочі готовим маринадом. Захід на зиму.
9. Овочеве асорті з кукурудзою на зиму
Оригінальне асорті з великою кількістю овочів.
Тобі знадобиться: 1,5 кг дрібних огірків, 1,5 кг дрібних помідорів, 5 качанів кукурудзи, 4 моркви, 5 болгарських перців, 2 кабачка, 1 качан цвітної капусти, 3 цибулини, 3 стебла селери, 2 головки мл білого винного оцту, 6 ст. цукру, 6 ст. солі, спеції.
Приготування: Розклади часник, зелень, листя та спеції у підготовлені банки. Крупно наріж всі інгредієнти, крім помідорів та огірків. Щільно поклади овочі в банки. Візьми 2-3 л води (за обсягом банок), додай до неї сіль, цукор і оцет, закип'яті маринад і залий їм заготовки. Простерилізуйте банки ще 15 хвилин у киплячій воді і заходьте на зиму.
Зараз читають:20 оригінальних рецептів джему з малини
10. Овочеве асорті з буряком на зиму
Зробити заготівлю ще красивішою можна за допомогою спеціальних насадок для фігурної нарізки.
Тобі знадобиться: 12 помідорів, 8 огірків, 1 качан капусти, 4 болгарські перці, 2 моркви, 2 буряки, 1 головка часнику, 2 ст.л. оцтової есенції, 4 ст. цукру, 2 ч. л. солі.
Приготування: Довільно наріж всі овочі, крім помідорів. Виклади їх у банки з часником та добавками до смаку, а потім розподіли сіль, цукор та оцтову есенцію між ними. Залий окропом і стерилізуй заготовки ще 20-25 хвилин у киплячій воді. Захід на зиму.
11. Овочеве асорті з яблуками на зиму
Рекомендуємо брати кислі чи кисло-солодкі яблука твердих сортів.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 800 г болгарського перцю, 200 г яблук, 2 моркви, 6 ст. яблучного оцту, 3 ст. цукру, 3 ст. солі, 1,5-2 л води, спеції.
Приготування: Крупно наріж болгарський перець та яблука, а морква – наріж кружальцями. Виклади всі інгредієнти в стерилізовані банки та додай спеції до смаку. Залий окропом на 20 хвилин, після чого злий цю воду і знову закип'ятити її із сіллю та цукром. Знову залий асорті, влий оцет і закатай банки на зиму.
12. Овочеве асорті зі сливами на зиму
Для цього рецепту добре підійдуть дрібні коктейльні помідори чи чері.
Тобі знадобиться: 20 маленьких помідорів, 5 болгарських перців, 1 кабачок або цукіні, 10 слив, 1 гострий червоний перець, 3 зубчики часнику, 1 пучок зелені, 1 ст.л. оцтової кислоти, 3 ст. цукру, 1,5 ст. солі, спеції.
Приготування: Довільно наріж кабачок та перці. Щільно поклади овочі, сливи, часник, гострий перець і зелень у стерилізовані банки. Додай спеції та залий окропом. Залиш на 20 хвилин під кришкою, а потім злий цю воду і знову закип'яти її з сіллю та цукром. Влий оцтову кислоту, залий овочеве асорті маринадом і закатай на зиму.
Джерело: dietcenter.com.ua