Алича на зиму: 20 найкращих рецептів та способів приготування

Алича відмінно підходить для різних заготовок на зиму – варення, компотів, джему та повидла, а ще – пряних соусів. Наприклад, саме з аличі виходить найсмачніший грузинський ткемалі. Ці та багато інших рецептів ти знайдеш у нашій добірці!

Зміст

  • 1. Алича в сиропі на зиму
  • 2. Ткемалі з аличі на зиму
  • 3. Маринована алича на зиму
  • 4. Повидло з аличі на зиму
  • 5. Компот із аличі на зиму
  • 6. Варення з аличі з кісточками
  • 7. Ткемалі з аличі з часником та кінзою
  • 8. Джем з аличі та кабачків на зиму
  • 9. Мариновані помідори з аличою
  • 10. Варення з аличі з вином на зиму
  • 11. Алича без цукру на зиму
  • 12. Аджика з аличі на зиму
  • 13. Варення з аличі з апельсином
  • 14. Компот із аличі з кабачками на зиму
  • 15. Кетчуп із аличі на зиму
  • 16. Варення з аличі та яблук
  • 17. Аджика з аличі з болгарським перцем на зиму
  • 18. Желе з аличі з желатином на зиму
  • 19. Конфітюр із аличі з агар-агаром на зиму
  • 20. Компот з аличі та сливи без стерилізації
  • 1. Алича в сиропі на зиму

    Одна з найпростіших і водночас смачних заготовок.

    Тобі знадобиться: 700 г аличі, 500-600 мл води, 150 г цукру.

    Приготування: Промий і розклади аличу в стерилізовані банки, зали окропом і залиш на 10 хвилин. Після чого злий цю воду, додай у неї цукор і проварити 2-3 хвилини після кипіння. Залий аличу сиропом, що вийшов, і закатай банки.

    2. Ткемалі з аличі на зиму

    Традиційний грузинський соус, який нікого не залишить байдужим.

    Тобі знадобиться: 500 г аличі, 4 зубчики часнику, 50 г зелені, 1 ст. коріандру, 20 г перцю чилі, сіль, цукор.

    Приготування: Залий аличу водою і приварити 5-7 хвилин до м'якості. Перетріть її через сито. Блендером подрібни зелень, чилі, часник і коріандр, змішай їх з аличем і додай сіль із цукром до смаку. Проварити соус близько 5-7 хвилин, помішуючи. Закатай його до стерилізованих банків.

    3. Маринована алича на зиму

    Не десерт, але чудова закуска та доповнення до тарілки солінь.

    Тобі знадобиться: 1,5 кг аличі, 20 г перцю чилі, 1 головка часнику, 8 лаврових листків, 1 ч.л. гвоздики, 2 ч.л. солі, 300 г цукру, 800 мл води, 160 мл оцту.

    Приготування: За підготовленими банками розклади аличу, шматочки чилі, часник, гвоздику, лавровий лист та інші добавки до смаку. Залий їх окропом на 10-15 хвилин. Злий цю воду і знову закип'ятити її з сіллю та цукром. Додай оцет, провари маринад 1 хвилину, залий їм аличу і закатай на зиму.

    Зараз читають:20 найсмачніших рецептів з вівсяними пластівцями

    4. Повидло з аличі на зиму

    Алича багата на природний пектин, тому повидло з неї добре густіє.

    Тобі знадобиться: 1,5 кг аличі, 1 кг цукру.

    Приготування: Залий аличу водою, проварити до м'якості і перетріть через сито. Додай цукор та вари заготовку на слабкому вогні протягом 1-1,5 години до бажаної густоти. Можна додати спеції до смаку. Закатай повидло у стерилізовані банки.

    5. Компот із аличі на зиму

    Універсальний рецепт для аличі будь-яких сортів.

    Тобі знадобиться: 1,5 кг аличі, 300 г цукру, 3 л води.

    Приготування: Розклади аличу по стерилізованих банках, засип її цукром, залий окропом і залиш на 10 хвилин. Потім злий цей сироп, знову закип'яті і залий аличу. Закатай компот на зиму.

    6. Варення з аличі з кісточками

    Відмінний рецепт для тих, хто не хоче витрачати час на видалення кісточок.

    Тобі знадобиться: 1 кг аличі, 800 мл води, 1,5 кг цукру.

    Приготування: Звари сироп з води та цукру, залий їм аличу і дай охолонути. Далі доведи заготовку до кипіння і проварити 5-7 хвилин. Дай їй охолонути і проварити ще 5-7 хвилин. Повтори цей крок ще раз і закатай гаряче варення у стерилізовані банки.

    7. Ткемалі з аличі з часником та кінзою

    Для цього соусу найкраще підійде червона алича – соковитіша і кисло-солодка.

    Тобі знадобиться: 2 кг аличі, 2 ст. цукру, 3 ст. солі, 80 г кінзи, 1 головка часнику, 1 ч.л. мелений червоний перцю.

    Приготування: Видалити з аличі кісточки, засип м'якоть цукром і сіллю, і залиш на півгодини. Проварити заготовку 20 хвилин і перетріть через сито. Уваріть пюре на слабкому вогні до бажаної густоти – ще 20-30 хвилин. Додай подрібнену кинзу, часник та перець. Проварити ще 10 хвилин і заходи ткемали в стерилізовані банки.

    8. Джем з аличі та кабачків на зиму

    Замість кабачків можна взяти цукіні – це не принципово.

    Тобі знадобиться: 1 кг кабачків, 600 г аличі, 1,2 кг цукру.

    Приготування: Очисти та наріж кабачки, видали кісточки з аличі. Пропусти все через м'ясорубку та додай цукор. Перемішати заготовку, довести до кипіння і проварити 40-45 хвилин на слабкому вогні. Закатай джем у стерилізовані банки.

    9. Мариновані помідори з аличою

    Тут потрібні дрібні помідори чері, щоб вони не відрізнялися від аличі за розміром.

    Тобі знадобиться: 1,2 кг помідорів чері, 700 г аличі, 3 зубчики часнику, 1,5 л води, 2 ч.л. солі, 50 мл оцту, 3 ст. цукру.

    Приготування: У чисту суху банку виклади помідори чері, аличу, часник і будь-які добавки до смаку, чергуючи шари. Залий їх окропом на 15 хвилин, а потім злий цю воду, знову закип'ятити її з сіллю та цукром, влий оцет і залий заготовку. Закатай банку кришкою.

    Зараз читають:10 рецептів салату Кобб, які хочеться готувати знову і знову

    10. Варення з аличі з вином на зиму

    Оригінальний рецепт, якщо звичайне варення вже набридло.

    Тобі знадобиться: 3 кг аличі, 1 пляшка червоного сухого вина, 3 гілочки розмарину, 1 лимон, 1 кг цукру.

    Приготування: Залий аличу вином, додай розмарин і кружечки лимона, і провари до м'якості. Перетріть заготовку через сито і всип цукор до смаку. Провари варення ще 10-15 хвилин і закатай у стерилізовані банки.

    11. Алича без цукру на зиму

    Корисна заготівля для тих, хто стежить за харчуванням та фігурою.

    Тобі знадобиться: 2 кг аличі, 300 мл води, 2 щіпки лимонної кислоти, 0,5 ч.л. лимона цедри.

    Приготування: Видалити з аличі кісточки, довільно її наріж, залий водою і проварити 20 хвилин після кипіння. Додай лимонну кислоту та цедру, проварити ще 3 хвилини і закатай у стерилізовані банки.

    12. Аджика з аличі на зиму

    Ще один чудовий варіант соусу для всієї родини!

    Тобі знадобиться: 1 кг аличі, 20 г перцю чилі, 1 головка часнику, 100 г цукру, 1 ст. солі, 1 ч. л. хмелі-сунелі, 1 ст.л. паприки, 1 ч. л. коріандру, 10 г м'яти, 30 г петрушки.

    Приготування: Залий аличу водою, проварити до м'якості і перетріть через сито. Додай подрібнену зелень, часник, чилі та інші інгредієнти. Блендером подрібни все до однорідності і протушкуй аджику 30-40 хвилин на слабкому вогні під кришкою, помішуючи. Закатай її до стерилізованих банків.

    13. Варення з аличі з апельсином

    Гармонійне поєднання кислинки фруктів та досить яскрава заготівля.

    Тобі знадобиться: 1 кг аличі, 1 кг цукру, 500 г апельсинів.

    Приготування: Залий аличу склянкою води, доведи до кипіння, проварити 20 хвилин і потім перетріть через сито. Дрібно наріж або подрібни блендером м'якоть апельсинів. Змішай все з аличем і цукром, увари варення до бажаної густоти і закатай у стерилізовані банки.

    14. Компот із аличі з кабачками на зиму

    Дешево, смачно, корисно ще й нагадує консервовані ананаси!

    Тобі знадобиться: 1-2 кабачки, 1,5 склянки аличі, 400 г цукру, 1,5 л води.

    Наріж кабачки великим кубиком і виклади їх у стерилізовану банку разом з аличою . Зали окропом і залиш під кришкою на 15 хвилин. Злий цю воду, додай у неї цукор, залий заготівлю і закатай на зиму.

    15. Кетчуп із аличі на зиму

    Легко та оригінально. Обов'язково спробуй!

    Тобі знадобиться: 1,5 кг аличі, 200 г цукру, 1 ст. солі, 1 ч. л. хмелі-сунелі, 3 ст.л. томатної пасти, 10 г перцю чилі, 1 головка часнику, 1 ч.л. коріандру.

    Приготування: Залий аличу водою, проварити до м'якості і перетріть плоди через сито. Додай решту інгредієнтів і вари кетчуп приблизно 1 годину на слабкому вогні, помішуючи. Закатай його до стерилізованих банків.

    Зараз читають:Патисони на зиму: кулінарні шедеври для гурманів

    16. Варення з аличі та яблук

    Таке варення чудово піде до чаю чи начинку для випічки.

    Тобі знадобиться: 1 кг аличі, 1,5 кг яблук, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 2 кг цукру.

    Приготування: Видалити з аличі кісточки, очисти яблука та наріж фрукти часточками. Засип їх цукром з лимонною кислотою і залиш на кілька годин. Доведи заготовку до кипіння і проварити 10-15 хвилин. Дай їй охолонути, додай спеції за бажанням і провари ще 15 хвилин. Закатай варення у стерилізовані банки.

    17. Аджика з аличі з болгарським перцем на зиму

    Для красивої текстури соусу – вибирай аличу та перець одного відтінку.

    Тобі знадобиться: 500 г аличі, 1 болгарський перець, 1 гострий перець, 1 головка часнику, 2 ст. цукру, 1 ч. л. солі, 30 г зелені.

    Приготування: Відвари аличу до м'якості і перетріть плоди через сито. Блендером подрібни решту інгредієнтів, змішай їх з аличою і провари всі разом 10-15 хвилин. Закатай аджику у стерилізовані банки.

    18. Желе з аличі з желатином на зиму

    Максимально густе желе, причому без багатогодинного уварювання фруктів.

    Тобі знадобиться: 1,2 кг аличі, 600 г цукру, 20 г желатину, 2 склянки води.

    Приготування: Залий аличу склянкою води, протушкуй до м'якості і перетрій через сито. Розведи желатин у воді, що залишилася, за інструкцією на упаковці. Додай до аличі цукор, доведи до кипіння і провари варення 10-15 хвилин. Влий желатин, перемішай до розчинення і закатай желе в стерилізовані банки.

    19. Конфітюр із аличі з агар-агаром на зиму

    Замість агар-агару ще можна використовувати пектин, але тоді одразу змішай його з цукром.

    Тобі знадобиться: 1 кг аличі без кісточок, 500 г цукру, 3 ч.л. агар-агару.

    Приготування: Довільно наріж аличу, засип її цукром і залиш на пару годин. Після чого доведи до кипіння і проварити 40 хвилин на слабкому вогні. Блендер подрібни до бажаної консистенції, знову доведи до кипіння і додай розведений у воді агар-агар. Проварити всі 2-3 хвилини і закатай конфітюр у стерилізовані банки.

    20. Компот з аличі та сливи без стерилізації

    Червона алича найкраще поєднується з класичною садовою сливою.

    Тобі знадобиться: 300 г аличі, 300 г сливи, 300 г цукру, 1 паличка кориці, 2 бутони гвоздики, 2-3 л води.

    Засип фрукти та спеції в чисту суху банку, залий їх окропом і залиш на 10 хвилин. Злий цю воду і знову закип'ятіть її з цукром. Трохи проварити сироп, залий його назад у банку і закатай на зиму.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *