Сезонні страви завжди досить цікаві, тому що в них можна використовувати найактуальніші та найсвіжіші інгредієнти. А ще вони задають настрій загалом! Тому в розпал осені – така добірка смачних та легких рецептів буде дуже доречною!
Зміст
1. Овочевий крем-суп
Для яскравішого аромату – додай трохи копченої паприки.
Тобі знадобиться: 1 кг гарбуза, 1 морква, 1 болгарський перець, 200 мл вершків, спеції.
Приготування: Наріж всі овочі кубиком, залий окропом, щоб він їх покривав, і вари до м'якості. Подрібни все блендером, приправ за смаком, влий вершки і провари суп ще пару хвилин.
2. Гарбузова панна котта
Звучить важче, ніж готується насправді!
Тобі знадобиться: 150 г гарбуза, 600 мл 33% вершків, 12 г желатину, 75 г цукру, 75 мл води, 85 мл молока, 50 мл коньяку або лікеру за бажанням.
Приготування: Наріж гарбуз, додай воду і цукор, відвари до м'якості і подрібни в блендері. Додай коньяк, молоко з вершками і знову все збий. Розведи желатин у воді за інструкцією. Влий його туди ж, перемішай до однорідності, розклади десерт по склянках і прибери в холодильник.
3. Білі гриби у сметані
А який приголомшливий аромат від цієї страви!
Тобі знадобиться: 700 г білих грибів, 2 цибулини, 200 г жирної сметани, 1 пучок петрушки, спеції.
Приготування: Відварити гриби 15 хвилин у киплячій воді, відкинь на друшляк і довільно наріж. Подрібни та обсмаж цибулю до прозорості, додай гриби та смажу до їх готовності. Приправ, додай сметану та туші 5-7 хвилин на мінімальному вогні. Додай рубану зелень і зніми блюдо з вогню.
4. Тушкована капуста з грибами
З лісовими грибами виходить особливо смачно.
Тобі знадобиться: 500 г капусти, 250 г грибів, 1/2 склянки води, 1 цибулина, 1 морква, 1 ст. томатної пасти, 1 ст. винного оцту, 0,5 ст. цукру, 1 ч. л. солі, 2 бутони гвоздики, спеції.
Приготування: Тонко нашаткуй капусту, додай воду, сіль і цукор, і відправь її гасити в казані на 20 хвилин. Наріж і обсмаж гриби до готовності. Окремо подрібни та обсмаж цибулю з морквою. Відправ все це і інгредієнти, що залишилися, до капусти, і туші ще 30-40 хвилин на слабкому вогні.
Зараз читають:15 відмінних способів приготувати настоянку з аґрусу
5. Шакшука з помідорами
Дуже ситний осінній сніданок для всієї родини.
Тобі знадобиться: 5 яєць, 1/2 цибулини, 1 болгарський перець, 1 зубчик часнику, 4 помідори, 2 ст.л. томатної пасти, по 1 ч. л. паприки та зіри, спеції, петрушка.
Приготування: Цибулю наріж і обсмаж до прозорості, додай рубаний часник і смажу ще 1 хвилину. Додай нарізаний перець і жар 5-7 хвилин. Потім додай нарізані помідори та томатну пасту, приправ та знову готуй 5-7 хвилин. Вбий поштучно яйця і готуй шакшуку під кришкою до готовності. Посип рубаною петрушкою.
6. Салат з інжиром і моцарелою
Одночасно вишуканий, простий та доступний салат – чудовий вибір.
Тобі знадобиться: 100 г моцарелли, 100 г руколи, 2 плоди інжиру, 100 г винограду, 2 ст.л. оливкової олії, 1 ч.л. дижонської гірчиці, 1 ст. лимонного соку, спеції, кедрові горіхи.
Приготування: Наріж інжир часточками, обірви виноград з гілочок і довільно наріж моцарелу. Виклади все на руколу. Змішай масло, дижонську гірчицю, лимонний сік і спеції, заправ салат і посип його кедровими горішками.
7. Гарбузовий смузі з апельсином та імбиром
Заздалегідь відварити або запікати гарбуз до м'якості, щоб він остигнув.
Тобі знадобиться: 250-300 г гарбузового пюре, 350 г грейпфрута, 200 г апельсина, 1-2 ст. меду, 2-3 см імбиру, кориці, мускатного горіха.
Приготування: Очисти часточки цитрусів від плівок, натрі імбир, відвари гарбуз і відправте всі інгредієнти в блендер. Збий смузі до однорідності.
8. Овочеве рагу з нутом
Ситна, різноманітна, а ще – повністю веганська осіння страва.
Тобі знадобиться: 100 г сухого нуту, 240 г помідорів, 100 г болгарського перцю, 120 г цибулі, 100 г моркви, 50 г стебел селери, 2 зубчики часнику, 50 г томатної пасти, 1 ч.л. цукру, спеції, зелень.
Приготування: Заздалегідь замочіть на ніч і відваріть його до готовності за інструкцією. Довільно наріж усі овочі. Обсмаж цибулю пару хвилин і додай моркву з селера. Через 2-3 хвилини додай болгарський перець.
Ще за хвилину – помідори, томатну пасту, цукор та 100 мл води. Додай туди ж нут, приправ все за смаком і туши рагу 20-30 хвилин на слабкому вогні після кипіння. Посип рубаною зеленню.
9. Грушевий тарт
Дуже ефектний і не дуже складний у приготуванні десерт до чаю.
Тобі знадобиться: 225 г борошна, 170 г цукру, 70 г вершкового масла, 1 яйце, 2 яєчні жовтки, 10 г розпушувача, 850 г груш, 300 мл молока, 5 г ванільного цукру.
Приготування: Розітріть м'яке вершкове масло і 70 г цукру. Додай яйце, перемішай і додай 200 г борошна з розпушувачем. Швидко замісити тісто, виклади його у форму, сформуй бортики і відправ у холодильник на півгодини.
Наріж груші часточками та виклади їх на основу для тарта. Відправ все в духовку на 10 хвилин при 180 градусах. Збий віночком жовтки, молоко і весь цукор, що залишився. Доведи крем до кипіння і проварити 2 хвилини, помішуючи. Вилий його на груші і відправь тарт у духовку ще на 25-30 хвилин.
Зараз читають:15 найсмачніших рецептів пиріжків з малиною
10. Фарширований перець у духовці
Вибирай великий перець приблизно однакового розміру.
Тобі знадобиться: 5-6 болгарських перців, 5 ст. вареного рису, 400 г м'ясного фаршу, 2 цибулини, 1 морква, 2-3 ст. сметани, 1-2 помідори, спеції, 1 склянка води.
Приготування: Розріж перці навпіл і видали кісточки. Подрібни одну цибулину та моркву, обсмаж до м'якості та додай нарізані помідори. Протушкуй 4 хвилини, додай сметану, воду та спеції, і протушкуй ще 2 хвилини.
Змішай фарш, другу цибулину та рис. Приправ та наповни перець фаршем. Виклади у форму для запікання, туди ж влий соус і готуй перці 40 хвилин у духовці при 180 градусах.
11. Сирний суп з куркою та лисичками
Лисички спочатку потрібно промити, очистити та перебрати.
Тобі знадобиться: 1 куряче філе, 250 г лисичок, 100 г плавленого сиру, 300 г картоплі, 50 г бекону, 120 г моркви, 70 г цибулі, спеції.
Приготування: Наріж картоплю та курку дрібним кубиком. Влий 1,5 л води, доведи до кипіння і вари 15 хвилин. Обсмажити нарізаний бекон і відклади убік. У тій же сковороді обсмажте подрібнену цибулю і терту моркву до м'якості, додай нарізані лисички і смажу ще 7 хвилин.
Відправте засмажку з беконом у суп і вари 5 хвилин. Додай тертий плавлений сир, спеції та за бажанням – зелень. Вари суп до розчинення сиру та дай йому настоятися під кришкою.
12. Сочевиця з печерицями
Відмінний гарнір для різноманітності замість звичної гречки та рису.
Тобі знадобиться: 1 склянка сочевиці, 250 г печериць, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 1 морква, спеції.
Приготування: Відвар сочевицю за інструкцією. Подрібни цибулю та моркву, обсмаж до золотистості і додай нарізані печериці. Жар до їхньої готовності. Додай сочевицю та спеції за смаком, і протушкуй все разом ще 2-3 хвилини.
13. Морквяний кекс із горіхами
За бажання можеш запекти його в маленьких формах для маффінів.
Тобі знадобиться: 2 яйця, 200 г борошна, 120 г цукру, 160 г моркви, 110 г олії, 70 г волоських горіхів, 0,5 ч.л. соди, кориці.
Приготування: Збий яйця, цукор та олію. Додай борошно, корицю та гашену соду. Втрути терту моркву і рубані волоські горіхи, виклади тісто у форму і випікай кекс близько 40 хвилин у духовці при 180 градусах.
14. Бурякові котлети
Швидко, елементарно і зовсім недорого, але дуже незвичайно!
Тобі знадобиться: 300 г буряків, 2 ст. манки, 1 ст. сметани, 1 яйце, спеції.
Приготування: Відварити буряк до готовності, натрій на тертці і змішай усі інгредієнти. Сформуй котлети та додатково обваляй їх у манці за бажанням. Обсмажити котлети з двох сторін на середньому вогні.
15. Горіхове печиво
Таке просте та смачне печиво можна приготувати з будь-яких горіхів.
Зараз читають:Літні страви: 20 найлегших і найсмачніших рецептів
Тобі знадобиться: 150 г вершкового масла|мастила|, 100 г горіхів, 230 г борошна, 70 г цукрової пудри, 1 яйце, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Подрібніть горіхи практично в борошно і змішай з половиною звичайного борошна, цукровою пудрою і сіллю. Додай яйце і м'яке вершкове масло, швидко заміси тісто і вмішай борошно, що залишилося. Залиш тісто на 15 хвилин, розкатай тонким пластом і наріж печиво. Випікай його 10-15 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
16. Картопляна запіканка з грибами
Для цього рецепту підійдуть будь-які гриби, які тобі більше подобаються.
Тобі знадобиться: 1 кг картоплі, 2-3 яйця, 1 склянка молока, 3 цибулини, 300 г грибів, по 2-3 ст. рослинної та вершкового масла, 2-3 ст.л. сметани, спеції.
Приготування: Подрібни гриби з цибулею та обсмаж їх у рослинній олії до готовності грибів. Відвари картоплю круто, розімніть у пюре з молоком і вершковим маслом, приправ і додай яйця. Виклади у форму половину картоплі, гриби та знову картоплю. Змасти запіканку сметаною і відправте на 25-30 хвилин в духовку при 200 градусах.
17. Шарлотка зі сливами
З цим рецептом легко впорається навіть той, хто взагалі не дружить із випічкою.
Тобі знадобиться: 500 г сливи, 1 склянка цукру, 1 склянка борошна, 5 яєць.
Приготування: Зби яйця з цукром добіла і поступово втрути борошно віночком. Вилий тісто у форму, виклади половинки слив і випікай шарлотку 40-45 хвилин у духовці при 180 градусах.
18. Сирники з гарбузом та родзинками
Гарні на сніданок, як перекус або просто до чаю.
Тобі знадобиться: 250 г сиру, 100 г гарбузового пюре, 2 яйця, 15 г манки, 70 г борошна, 30 г родзинок, 10 г кориці, 5 г розпушувача, цукор.
Приготування: Замочіть родзинки на 5 хвилин в окропі і обсушіть. Розімніть сир виделкою. Змішай всі інгредієнти разом і залиште тісто на 20 хвилин. Сформуй сирники та обсмаж їх на сковороді з двох сторін.
19. Салат з бататом, буряком та горіхами
Потрібно трохи часу, щоб запекти овочі, але в іншому – все дуже швидко.
Тобі знадобиться: 1 батат, 2 буряки, 100 г салатного міксу, 1/2 качана брокколі, 1 жменя волоських горіхів, оливкова олія, лимонний сік, спеції.
Приготування: Наріж батат і гарбуз кубиком, збризкайте оливковою олією, присип спеціями і запікайте 20-30 хвилин в духовці при 180 градусах. Приваріть суцвіття брокколі до готовності. Виклади все на салатний мікс, збризкати маслом і лимонним соком, і посип рубаними горіхами.
20. Курка з яблуками у рукаві
Запікати страви в рукаві дуже зручно, бо нічого не пересохне.
Тобі знадобиться: 1 курка, 4 яблука, 1 ст. йогурту, 1 ст. дижонської гірчиці, спеції.
Приготування: Змішай йогурт, гірчицю та спеції, натріть курку і залиш на 1 годину. Наріж яблука часточками, нафаршируй ними курку і загорни її в рукав. Випікай курку в духовці близько 2:00 при 180 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua