Заготівлі з лисичок на зиму дуже просто готуються – головне лише ретельно перебрати та вимити гриби від усього зайвого. А що робити далі – розповімо у нашій добірці рецептів!
Зміст
1. Мариновані лисички з оцтом на зиму
Класичний варіант маринаду для будь-яких лісових грибів.
Тобі знадобиться: 2 кг лисичок, 50 мл оцту, 50 г солі, 10 г гвоздики, 1,5 л води, 25 г запашного перцю, 100 г цукру.
Приготування: Відвари лисички 15-20 хвилин і відкинь на друшляк. У 1,5 л відвару додай усі спеції, цукор та сіль. Знову доведи до кипіння, виклади лисички назад, влий оцет і проварити 5-7 хвилин. Розклади заготовку по підготовленим банкам, простерилізуй ще 15 хвилин і закатай.
2. Консервовані лисички з лимонною кислотою
Лимонна кислота сприяє збереженню заготівлі замість оцту.
Тобі знадобиться: 1 кг лисичок, 1 ч.л. лимонної кислоти, 500мл води, 2 ч.л. солі, 3 ч. л. цукру, 3 лаврові листи, 1 ч.л. перцю горошком, 2 бутони гвоздики, 1 щіпка мускатного горіха.
Приготування: Відвари лисички 15-20 хвилин у киплячій воді, відкинь на друшляк і промою. Закип'ятіть воду з рештою інгредієнтів, провари маринад 2 хвилини і додай лисички. Проварити ще 15 хвилин, розклади гриби по стерилізованих банках, зали маринадом і закатай на зиму.
3. Овочевий салат із лисичками на зиму
За бажанням додай зелень або будь-які спеції на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 1,5 кг лисичок, 1 кг помідорів, по 500 г цибулі, моркви та болгарського перцю, 150 г цукру, 50 г солі, 100 мл оцту, 300 мл олії.
Зараз читають:Секрети приготування ідеального круглозерного рису: Поради та хитрощі
Приготування: Відвари лисички 15-20 хвилин після кипіння і відкинь на друшляк. Подрібніть перець і помідори в блендері. Наріж цибулю, натрій моркву, змішай усі овочі, додай олію і протушкуй 10 хвилин. Виклади гриби, сіль та цукор, і туши салат ще 45 хвилин. За 5 хвилин до кінця готування – влий оцет. Закатай салат у стерилізовані банки.
4. Солоні лисички холодним способом на зиму
Для цього рецепту навіть не потрібно варити окремо розсіл або маринад.
Тобі знадобиться: 1 кг лисичок, 50 г солі, 150-200 мл рослинної олії, 2 зубчики часнику, 4 парасольки кропу.
Залий лисички окропом на 5 хвилин, дай їм стекти і охолонути . У ємність для засолювання виклади частину солі, подрібненого кропу та часнику. Додай шарами гриби, пересипаючи їх сіллю, а зверху виклади залишки зелені та часнику.
Залиш лисички на 3 доби під пресом у прохолодному місці, після чого щільно поклади їх у стерилізовані банки, зали гарячою олією, закатай і прибери в прохолодне місце на зберігання.
5. Солоні лисички без оцту на зиму
Швидкий рецепт грибів у найпростішому розсолі. Такі лисички зручно додавати до інших страв.
Тобі знадобиться: 300 г лисичок, 2 ст. солі, 200мл води.
Приготування: Відвари лисички 5 хвилин у солоній киплячій воді і відкинь на друшляк. Виклади гриби у стерилізовану банку. Звари розсол із води та солі, залий їм лисички і простерилізуй у киплячій воді 20 хвилин. Захід на зиму.
6. Мариновані лисички з цибулею та морквою
Вже готовий салат, який можна подати до будь-якого столу.
Тобі знадобиться: 500 г лисичок, 1,5 склянки води, 1/4 склянки оцту, 1 цибулина, 1 морква, 1,5 ст. меду, 0,5 ст. солі, спеції.
Приготування: Тонко наріж цибулю та моркву, і розклади їх у стерилізовані банки з усіма спеціями до смаку. Провари лисички 10 хвилин у киплячій воді, відкинь на друшляк і виклади зверху. Закип'яти воду з оцтом, медом та сіллю. Залий лисички киплячим маринадом і закатай.
7. Солянка з лисичками на зиму
Не просто закуска, а практично повноцінна основна страва у банку.
Тобі знадобиться: 1 кг капусти, по 150 г цибулі та моркви, 300 г лисичок, 100 мл олії, 2 ст.д. томатної пасти, 1 ч. л. солі, 300 мл води, 1 ч. л. паприки, спеції.
Зараз читають:Баклажани на грилі: 20 незрівнянних рецептів
Приготування: Подрібни цибулю і моркву, обсмаж їх в маслі до м'якості і додай дрібно нашатковану капусту. Туши до м'якості. У цей час обсмаж лисички до готовності.
Додай гриби і всі спеції до капусти, а через 5 хвилин влий томатну пасту з водою. Туши всі разом до готовності на слабкому вогні та закатай солянку у стерилізовані банки.
8. Смажені лисички у вершковому маслі на зиму
Такий спосіб заготівлі найкраще підходить саме для лисичок.
Тобі знадобиться: 1 кг лисичок, 2 цибулини, рослинна та вершкове масло.
Приготування: Обсмажити гриби та цибулю в рослинній олії окремо один від одного. Змішай і приправ за смаком. Розтопи трохи вершкового масла|мастила|, влий 1-2 ложки в стерилізовані банки і викладай лисички шарами. Кожен шар заливай вершковим маслом, останній шар теж має бути олією. Закатай та зберігай заготовки в прохолодному місці.
9. Ікра з лисичок з цибулею та морквою на зиму
Класична грибна гра, яка нікого не залишить байдужим.
Тобі знадобиться: 400 г лисичок, по 100 г цибулі та моркви, 100 мл олії, 0,5 ст.л. оцту, 0,25 ч.л. солі, спеції.
Приготування: Пропусти лисички через м'ясорубку, додай третину олії та туші близько 30-40 хвилин на слабкому вогні. Подрібни цибулю, натрій моркву і обсмаж їх до готовності ще на третині олії.
Змішай засмажку з грибами та спеціями до смаку, посоли та протушкуй ікру 20 хвилин. Влий оцет, виклади заготівлю в стерилізовану банку і зверху залий киплячим маслом, що залишилося. Захід на зиму.
10. Лисички в томатному соусі на зиму
Гриби виходять дуже хрусткими, в кисло-солодкій заливці.
Тобі знадобиться: 300 г лисичок, 2-3 ст. томатної пасти, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 1 ст.л. солі, 2 ст. цукру, 1 ст. оцту, спеції, 300мл води.
Приготування: Відвари лисички 15 хвилин у киплячій воді і відкинь на друшляк. Подрібніть і обсмажте цибулю до прозорості, змішайте її з лисичками, додай воду і томатну пасту, і проваріть 15 хвилин на слабкому вогні. Всип часник і всі спеції, провари ще 15 хвилин і влий оцет. Закатай лисички у стерилізовані банки.
11. Лисички конфі на зиму
Ще один спосіб заготівлі лисичок в ароматному вершковому маслі.
Зараз читають:20 швидких способів приготувати грінки
Тобі знадобиться: 1 кг лисичок, 350 г вершкового масла|мастила|, 15 г солі.
Приготування: Розтопи вершкове масло в глибокій сковороді, виклади промиті та сухі лисички і одразу посоли. Доведи до кипіння і готуй на середньому вогні, поки не випарується сік, а масло не стане прозорим – до 40 хвилин. Розклади лисички по стерилізованих банках, залий тим же маслом і закатай.
12. Ікра з лисичок з томатною пастою
Особливо гарна як намазка для тостів чи начинка для тарталеток.
Тобі знадобиться: 1,2 кг лисичок, 400 г цибулі, 200 г моркви, 100 мл олії, 100 г томатної пасти, 100 мл води, спеції та сіль.
Приготування: Відвари лисички 20 хвилин у киплячій воді і пропусти через м'ясорубку. Дрібно наріж цибулю, натрій моркву і обсмаж їх у маслі 7-10 хвилин. Додай томатну пасту, воду та спеції. Через 2 хвилини всип гриби і туші всі разом ще 20 хвилин. Розклади грибну ікру по стерилізованих банках, залить невеликою кількістю гарячої олії і закатай.
13. Лисички з часником на зиму
Цю заготівлю традиційно найкраще зберігати у темному та сухому місці.
Тобі знадобиться: 1 кг лисичок, 50 г часнику, 70 мл оцту, 1,5 л води, 3 ст. цукру, 2 ст. солі, 5 гілочок кропу, спеції.
Залий лисички водою і відвари 20 хвилин після кипіння . Відкинь на друшляк і промий, а у воду додай довільно нарізаний часник та інші інгредієнти. Знову доведи до кипіння, виклади лисички назад і провари ще 5 хвилин. Закатай заготівлю до стерилізованих банків.
14. Смажені лисички у морозилці на зиму
Потім такі лисички можна відразу додавати до інших страв при готуванні.
Тобі знадобиться: 300 г лисичок, 5 г солі, 50 мл олії.
Приготування: Наріж і обсмаж лисички в олії близько 15 хвилин до випаровування рідини. Посолити гриби, дай їм охолонути, виклади в контейнер і відправ у морозилку.
15. Сушені лисички на зиму
Зберігай їх у сухому та герметично закритому контейнері.
Тобі знадобиться: 1 кг лисичок.
Це варіант для тих, у кого немає електросушарки. Нанижіть цілі лисички на міцну нитку і підвіш в сухому, але добре провітрюваному приміщенні, бажано – на сонці. Сушіння грибів займе близько 5-7 днів.
Джерело: dietcenter.com.ua