Така закуска часто зустрічається в меню кафе та ресторанів. Але що робити, якщо хочеться поласувати нею у затишній домашній обстановці? Відповідь одна: приготувати кальмари в клярі самостійно. І в цьому тобі допоможе наша добірка із 20 перевірених рецептів!
Зміст
1. Заморожені кальмари у клярі
Консистенція кляру повинна вийти такою самою, як тісто на оладки.
Тобі знадобиться: 500 г заморожених кальмарів, 2 яйця, 150 г борошна, 150 мл олії, сік половини лимона, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Кальмари розморозь при кімнатній температурі , очисти і промою. Наріж кільцями, збризкати лимонним соком і прибери убік на 10 хвилин. Яйця трохи збий з меленим перцем і сіллю. Висип 2 ст.л. муки|борошна| і перемішай до однорідності. Обваляй кальмари в борошні, що залишилося, обмакни в кляр і обсмаж на розпеченій олії до готовності.
2. Кальмари у пишному клярі
Швидкий рецепт на усі випадки життя.
Тобі знадобиться: 500 г охолоджених кальмарів, 1 яйце, 2 ст. сметани, 150 г муки|борошна|, 1 ст.л. крохмалю, 0,5 ч.л. соди, 150 мл олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 8 г солі.
Приготування: Підготуй та наріж кальмари кільцями. Яйце злегка збийте зі сметаною, содою, перцем і сіллю. Додай крохмаль, 1 ст. муки|борошна| і перемішай до однорідності. Обвалюй кальмари в борошні, що залишилося, вмокни їх в кляр і виклади на розігріту сковорідку з маслом. Обсмажуйте по 1 хвилині з кожного боку.
3. Кільця кальмара в клярі з кукурудзяним паніровкою
Ніжний кальмар у хрусткій оболонці.
Тобі знадобиться: 500 г охолоджених кальмарів, 1 ст. гірчиці, сік половини лимона, 2 яйця, 2 ст. крохмалю, 100 пшеничного борошна, 100 г кукурудзяного борошна, 150 мл олії, 0,5 ч.л. меленої паприки, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: Кальмари промий, обсуши і наріж кільцями. Збризкати соком лимона, перемішай і прибери у бік на 10 хвилин. Яйця збий із сіллю та спеціями. Додай гірчицю, крохмаль та перемішай. Запануй кальмари в пшеничній борошні, вмокни в кляр і виваляй у кукурудзяному борошні. Виклади на розігріту сковорідку з олією та обсмаж їх до готовності.
4. Кальмари в клярі зі сметани та гірчиці
Можна використовувати гірчицю різного ступеня гостроти.
Тобі знадобиться: 500 г охолоджених кальмарів, 2 яйця, 1 ст. сметани, 1 ст. гірчиці, 2 ст. крохмалю, 150 г борошна, 140 мл олії, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. солі.
Злегка збий яйця з коріандром і сіллю. Додай сметану, гірчицю, крохмаль і перемішай до однорідності. Кальмари наріж кільцями, обваляй у борошні, вмокни в кляр і виклади на розігріту сковороду з олією. Обсмажуйте їх на швидкому вогні 1,5-2 хвилини.
Зараз читають:20 найкращих рецептів полуниці у власному соку на зиму
5. Кальмари у клярі з часником
Ароматно та дуже смачно!
Тобі знадобиться: 300 г охолоджених кальмарів, 2 яйця, 2 зубчики часнику, 100 г борошна, 1 ч.л. крохмалю, сік половини лимона, 100 мл олії, 0,5 ч.л. солі.
Кальмари очисти , промий і ретельно обсуши паперовим рушником. Наріж кільцями, збризкати лимонним соком і залиш на 15 хвилин при кімнатній температурі. Яйця злегка збий із сіллю, додай подрібнений часник, крохмаль та 1 ст.л. борошна. Перемішати кляр до однорідності. Запануй кальмари в борошні, що залишилося, обмакни в кляр і обсмаж на маслі до готовності.
6. Кальмари у пивному клярі
Однаково смачно у гарячому та холодному вигляді.
Тобі знадобиться: 600 г охолоджених кальмарів, 2 яйця, 100 мл світлого пива, 2 ст. крохмалю, 150 г борошна, 150 мл олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: Кальмари підготуй, наріж, присип меленим перцем і прибери на 10 хвилин. Яйця злегка збий із сіллю. Додай пиво, крохмаль, 1 ст. муки|борошна| і перемішай кляр до однорідності. Обвалюй кальмари в борошні, що залишилося, вмокни їх в кляр і виклади на розігріту сковорідку з маслом. Обсмажити на швидкому вогні до золотистого кольору з обох боків.
7. Кальмари в клярі та панірувальних сухарях у фритюрі
За бажанням у панування можна додати трохи кунжуту.
Тобі знадобиться: 500 г заморожених кальмарів, 2 яйця, 1 ст. сметани, 1 ст. кукурудзяного крохмалю, 150 г борошна, 0,5 ч.л. соди, 1,5 склянки панірувальних сухарів, 500 мл олії, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Кальмари розморозь , очисти, промий і наріж кільцями. Яйця злегка збий зі сметаною, спеціями та сіллю. Всип соду, крохмаль і перемішай. Обвалюй кальмари в борошні, вмокни в кляр і виваляй у сухарях. Розігрій фритюр з олією до 170 градусів, додай кальмари і готуй їх до золотистої скоринки. Вилови кальмари шумівкою і виклади на паперову серветку.
8. Кальмари у клярі на грилі
Не забувай змащувати олією поверхню гриля!
Тобі знадобиться: 500 г охолоджених кальмарів, 100 г яєчних білків, 2 ст. крохмалю, 140 г муки|борошна|, сік половини лимона, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі, 100 мл сильногазованої мінеральної води.
Кальмари очисти , промий і наріж кільцями. Збризкати лимонним соком, накрий харчовою плівкою і залиш на 10 хвилин. Злегка збийте білки з перцем і сіллю. Додай мінералку, крохмаль, 1 ст. борошна та перемішай. Запануй кальмари в борошні, вмокни в кляр і виклади на розігрітий гриль. Обсмаж їх 40-60 секунд з одного боку, а потім переверни на іншу.
9. Кальмари в клярі по-італійськи
Традиційно подаються з келихом ігристого вина.
Тобі знадобиться: 500 г охолоджених кальмарів, 3 ст. білого вина, 3 ст. лимонного соку, 2 яйця, 20 г кукурудзяного крохмалю, 1 ст. кукурудзяного борошна, 1 склянка пшеничного борошна, 200 мл олії, 0,5 ч.л. чебрецю, 0,5 ч.л. солі.
Кальмари підготуй , наріж кільцями і склади в миску. Додай вино, лимонний сік, чебрець і залиши все на 15 хвилин маринуватися при кімнатній температурі. Злегка збий яйця із сіллю. Всип кукурудзяне борошно, крохмаль і добре перемішай. Обваляй кальмари в пшеничній борошні, вмокни в кляр і виклади на розігріту сковороду з олією. Обсмажуйте по 1 хвилині з кожного боку.
Зараз читають:15 відмінних рецептів конфітюру з полуниці
10. Кальмари в клярі зі сметаною та кетчупом
Більше пікантний варіант вийде, якщо додати в кляр трохи часнику.
Тобі знадобиться: 500 г охолоджених кальмарів, 1 яйце, 1 ст. сметани, 1 ст. гострого кетчупу, 150 г борошна, 1 ст. крохмалю, 160 мл олії, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Промий, обсуши та наріж кальмари кільцями. Злегка збий яйце зі сметаною, кетчупом та сіллю. Всип крохмаль і перемішай кляр до однорідності. Запануй кальмари в борошні, вмочіть в кляр і обсмаж на маслі по 1 хвилині з кожного боку.
11. Кальмари в клярі з паніровкою з кукурудзяних пластівців
Рекомендуємо попередньо підсушити пластівці пару хвилин у духовці.
Тобі знадобиться: 600 г охолоджених кальмарів, 2 яйця, 1 ст. кукурудзяного крохмалю, 150 г борошна, 2 склянки несолодких кукурудзяних пластівців, 250 мл олії, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: Підготуй та наріж кальмари кільцями. Яйця злегка збий зі спеціями та сіллю. Висип крохмаль, 1 ст.л. муки|борошна| і перемішай до однорідності. Розкриш кукурудзяні пластівці за допомогою качалки або у ступці. Обваляй кальмари в борошні, вмочіть в кляр і запануй у розфарбованих пластівцях. Виклади їх на розігріту сковороду з олією та обсмаж з двох сторін до золотистого кольору.
12. Кальмари у сирно-гірчичному клярі
Підійде будь-який твердий сир на твій розсуд.
Тобі знадобиться: 600 г охолоджених кальмарів, 100 г твердого сиру, 2 ст. гірчиці, 2 яйця, 2 ст. крохмалю, 1 склянка борошна, 180 мл олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Злегка збий яйця з чорним перцем і сіллю. Додай тертий сир, гірчицю, крохмаль та 1 ст.л. борошна. Перемішати кляр до однорідності. Наріж кальмари кільцями, обваляй їх у муці і вмокни в кляр. Жар кальмари на розпеченій сковороді з олією 1,5-2 хвилини.
13. Кальмари у клярі без яєць
Відмінний рецепт, якщо у холодильнику закінчилися яйця.
Тобі знадобиться: 500 г охолоджених кальмарів, 0,5 ч.л. соди, 100 мл сильногазованої мінералки, 150 г кукурудзяного борошна, 200 г пшеничного борошна, 150 мл олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: Змішай кукурудзяне борошно, соду, сіль та перець. Влий воду і перемішай до однорідності. Кальмари наріж кільцями, обваляй у пшеничній борошні, вмокни в кляр і обсмаж на маслі до рум'яної скоринки з двох сторін.
14. Кальмари в клярі з копченою паприкою
Подавай готові кальмари на подушці зі свіжої зелені.
Тобі знадобиться: 500 г охолоджених кальмарів, 2 яйця, 1 ст. крохмалю, 1 ст.л. кукурудзяного борошна, 150 г пшеничного борошна, сік половини лимона, 250 мл олії, 1 ч.л. копченої паприки, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. солі.
Кальмари очисти , промий і наріж кільцями. Збризкайте лимонним соком, присип коріандром і прибери в бік на 10 хвилин. Злегка збий яйця з паприкою та сіллю. Всип крохмаль, кукурудзяне борошно і перемішай кляр до однорідного стану. Запануй кальмари в пшеничній борошні, вмокни в кляр і виклади на розігріту сковорідку з олією. Обсмажити їх на швидкому вогні по 1 хвилині з кожного боку.
15. Кальмари в клярі з майонезу
Щоб олія не пінилася, всип у сковорідку трохи солі.
Зараз читають:15 рецептів найсмачніших страв із сосисок
Тобі знадобиться: 600 г охолоджених кальмарів, 3 ст. майонезу, 2 яйця, 2 ст.л. крохмалю, 1 склянка борошна, 180 мл олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Злегка збий яйця з чорним перцем і сіллю. Додай майонез, крохмаль, 1 ст. муки|борошна| і перемішай до однорідності. Підготовлені кальмари наріж кільцями, обваляй у борошні та вмокни в кляр. Обсмажити на олії до рум'яної скоринки з обох боків.
16. Кальмари в клярі китайською
Подавай з улюбленими соусами та шматочками лимона.
Тобі знадобиться: 300 г охолоджених кальмарів, 2 зубчики часнику, 2 ст. соєвого соусу, 2 яйця, 1 ст.л. кукурудзяного крохмалю, 1 склянка борошна, 1 склянка панірувальних сухарів, 0,5 ч.л. розпушувача, 180 мл олії, 0,5 ч.л. меленого імбиру, 0,5 ч.л. меленої паприки, 0,5 ч.л. солі.
Яйця злегка збий зі спеціями і сіллю. Додай соєвий соус, крохмаль, 1 ст.л. борошна, розпушувач та пропущений через прес часник. Перемішайте кляр до однорідного стану. Кальмари підготуй, наріж кільцями і запануй їх в борошні, що залишилося. Обмакни в кляр, виваляй у сухарях і обсмаж на олії до готовності.
17. Кальмари у вершково-імбірному клярі
Яйця для кляра краще збивати за допомогою вилки.
Тобі знадобиться: 500 г охолоджених кальмарів, 2 яйця, 100 мл вершків, 30 г крохмалю, 150 г борошна, 0,5 ч.л. розпушувача, 1 ст.л. тертого імбиру, 150 мл олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: Очисти, промий і наріж кальмари кільцями. Яйця злегка збийте з перцем і сіллю. Додай імбир, вершки, крохмаль, розпушувач, 1 ст.л. муки|борошна| і перемішай до однорідності. Обваляй кальмари в борошні, що залишилося, обмакни в кляр і обсмаж на маслі до готовності.
18. Кальмари в клярі з мінералкою
Апетитна закуска, яка зникає зі столу за лічені хвилини.
Тобі знадобиться: 300 г охолоджених кальмарів, 1 яйце, 150 мл сильногазованої мінералки, 1 склянка борошна, 1 ст.л. крохмалю, 100 мл лимонного соку, 180 мл олії, 0,5 ч.л. солі.
Кальмари очисти , промий і наріж кільцями. Додай лимонний сік, перемішай і прибери на 15 хвилин. Злегка збий яйце з сіллю та мінералкою. Додай крохмаль, 1 ст. борошна і добре перемішай. Запануй кальмари в борошні, що залишилося, обмакни в кляр і обсмажуй їх на маслі по 1 хвилині з кожного боку.
19. Кальмари у лимонному клярі
Оригінальний варіант для любителів спробувати щось нове.
Тобі знадобиться: 500 г охолоджених кальмарів, 1/2 лимона, 2 яйця, 1/2 склянки молока, 200 г борошна, 250 мл олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Яйця злегка збий з сіллю і перцем. Лимон очисти від шкірки, подрібни в блендері і додай у яєчну масу. Всип половину борошна, влий молоко і перемішай до однорідності. Наріж кальмари кільцями, обваляй їх в борошні, що залишилося, обмакни в кляр і обсмажуйте на маслі 1,5-2 хвилини.
20. Кальмари у клярі на молоці без яєць
Виходить дуже смачно!
Тобі знадобиться: 500 г охолоджених кальмарів, 250 г борошна, 100 мл молока, 0,5 ч.л. розпушувача, 1 ст.л. крохмалю, 180 мл олії, 0,5 ч.л. хмелі-сунелі, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Змішай молоко, хмелі-сунелі, сіль, крохмаль, розпушувач та 1 ст.л. борошна. Підготуй, наріж і запануй кальмари в борошні, що залишилося. Вмочіть їх у кляр, виклади на розігріту сковороду з маслом і обсмаж до золотистого кольору з обох боків.
Джерело: dietcenter.com.ua