20 найсмачніших заготовок із калини на зиму

Домашні заготівлі з калини на зиму – це не тільки смачно та різноманітно, але ще й дуже корисно. А як правильно їх приготувати, щоб ягода не гірчила – ми розповімо у цій добірці рецептів!

Зміст

  • 1. Заморожена калина на зиму
  • 2. Сушена калина на зиму
  • 3. Морс із калини на зиму
  • 4. Калина з цукром на зиму без варіння
  • 5. Швидке варення з калини
  • 6. Варення з калини з лимоном
  • 7. Калина з медом на зиму
  • 8. Варення з калини з апельсинами
  • 9. Джем із калини через м'ясорубку
  • 10. Калина у власному соку на зиму
  • 11. Джем із гарбуза з калиною
  • 12. Повидло з калини на зиму
  • 13. Соус із калини на зиму
  • 14. Варення-п'ятихвилинка з калини
  • 15. Желе з калини на зиму
  • 16. Варення з калини та яблук
  • 17. Гостра калина на зиму
  • 18. Компот з калини та яблук без стерилізації
  • 19. Повидло з калини та горобини
  • 20. Сироп із калини на зиму
  • 1. Заморожена калина на зиму

    Найпростіший спосіб запастись улюбленою калиною – просто її заморозити.

    Тобі знадобиться: 1 кг калини.

    Приготування: Промий і перебери калину. Дай їй просохнути і розклади одним шаром на лист або плівку. Відправ ягоди в морозилку на кілька годин, а потім переклади в зип-пакет або контейнер.

    2. Сушена калина на зиму

    Якщо є сушарка – скористайся їй за інструкцією. А якщо ні – лови цей рецепт!

    Тобі знадобиться: 600 г калини.

    Приготування: Видалить гілочки, перебери, промий і обсуши калину. Виклади її в один шар на застелений пергаментом лист і відправ сушитися на 7-8 годин у відкриту духовку при 60-80 градусах.

    3. Морс із калини на зиму

    Кількість цукру регулюй у процесі на власний смак.

    Тобі знадобиться: 1 кг калини, 1 склянка води, 1 склянка цукру.

    Приготування: Відправ калину в морозилку до замерзання, а потім розморозь, розіміть і перетріть через сито. Сік відклади убік, а макуху залий водою, проварити 8-10 хвилин і процідити. Додай сік і цукор, доведи до кипіння і проварити ще 3 хвилини. Захід морсу в стерильні банки.

    4. Калина з цукром на зиму без варіння

    Найпростіша і найшвидша заготівля, але зберігай її в холодильнику.

    Тобі знадобиться: 1 кг калини, 1 кг цукру.

    Приготування: Подрібни ягоди калини блендером, перетрій через сито і змішай з цукром. Залиш на 15 хвилин, ще раз перемішай і розкладіть у чисті сухі банки.

    Зараз читають:8 найсмачніших рецептів мармеладу з малини

    5. Швидке варення з калини

    Якщо калина занадто терпка, то спочатку заморозь її на добу.

    Тобі знадобиться: 500 г калини, 500 г цукру, 60 мл води.

    Додай до калини воду і цукор, і доведи все до кипіння. Проварити варення близько 20-30 хвилин і закатай у стерильні банки.

    6. Варення з калини з лимоном

    Помірно солодке, але з приємною кислинкою дивовижне рішення.

    Тобі знадобиться: 500 г калини, 1 лимон, 220 г цукру.

    Приготування: Промий калину, а лимон ошпар окропом і тонко наріж зі шкіркою. Засип все цукром, доведи до кипіння і проварити 10 хвилин. Зніміть варення з плити на 1-2 години, потім знову доведіть до кипіння і заходьте в стерильні банки.

    7. Калина з медом на зиму

    Найкорисніша заготовка на зиму. За бажанням додай трохи лимона або тертого імбиру.

    Тобі знадобиться: 300 г калини, 300 г меду.

    Заморозь калину в морозилці, а потім розморозь, подрібни блендером і перетрій через сито. Якщо мед густий, розтопи його на водяній бані. Змішай мед з калиною, переклади все в чисту суху банку і відправте заготівлю на зберігання в холодильник або холодне темне місце.

    8. Варення з калини з апельсинами

    Для цього рецепту краще брати калину, зібрану після перших заморозків.

    Тобі знадобиться: 250 г калини, 1 апельсин, 150 г цукру.

    Зніми з апельсина трохи цедри, і наріж м'якоть. Змішай все з калиною та цукром, залиш на пару годин, а потім доведи до кипіння і проварити 7-8 хвилин. Дай варенню охолонути, потім проварити ще 5 хвилин і закатай у стерильні банки.

    9. Джем із калини через м'ясорубку

    Навіть якщо це перший джем у твоєму житті, з цим рецептом – все вийде!

    Тобі знадобиться: 1 кг калини, 1 кг цукру.

    Заморозь калину в морозилці і потім знову її розморожуй. Пропусти ягоди через м'ясорубку, додай цукор, доведи заготовку до кипіння і проваріть джем близько 30 хвилин на слабкому вогні до густини. Закатай його в стерильні банки.

    10. Калина у власному соку на зиму

    Плюс у тому, що ягода не вариться, а пастеризується, тому зберігає більше вітамінів.

    Тобі знадобиться: 1 кг калини, 250 г цукру.

    Зараз читають:Журавлина на зиму: 20 рецептів заготовок на будь-який смак

    Промий всю калину. Приблизно половину ягід подрібни в блендері і перетрій через сито, а цілі ягоди – виклади в чисту банку. Сік змішай із цукром до розчинення та залий туди ж. Стерилізуй заготівлю 15 хвилин у киплячій воді і заходьте на зиму.

    11. Джем із гарбуза з калиною

    На цей раз пропонуємо для різноманітності приготувати щось оригінальне!

    Тобі знадобиться: 500 г гарбуза, 500 г калини, 1 кг цукру.

    Приготування: Подрібніть калину блендером і перетріть через сито. Наріж гарбуз, протушкуй його в невеликій кількості води до м'якості і теж подрібни блендером. Змішай всі інгредієнти з цукром, доведи до кипіння та уварюй джем близько 40 хвилин на слабкому вогні. Закатай у стерильні банки.

    12. Повидло з калини на зиму

    Калина гарна тим, що густіє навіть без добавок, на кшталт пектину.

    Тобі знадобиться: 1,3 кг калини, 500 г цукру, 500 мл води.

    Залий калину водою, відвари до м'якості, відкинь на друшляк і потім перетрій через сито. Додай цукор у ягідне пюре, доведи його до кипіння і вари повидло 20-25 хвилин на слабкому вогні, постійно помішуючи. Закатай у стерильні банки.

    13. Соус із калини на зиму

    Чудовий ягідний соус із яскравим смаком. Особливо добре підходить до м'яса!

    Тобі знадобиться: 500 г калини, 150 мл води, 0,25 ч.л. солі, 2 зубчики часнику, 1 перець чилі, 2 гілочки кінзи, 1 ст.л. цукру, 1 ст. яблучного оцту, 1,5 ст. олії, 0,5 ч.л. меленого коріандру, спеції.

    Приготування: Залийте калину водою, проваріть 15 хвилин і перетріть її через сито. Додай сіль, цукор, олію та всі спеції, і провари соус близько 20 хвилин на слабкому вогні. Додай подрібнений часник, зелень і чилі, провари ще 5 хвилин, влий оцет і закатай соус у чисті сухі банки.

    14. Варення-п'ятихвилинка з калини

    Якщо хочеш зберегти форму та текстуру ягід – вари за цим рецептом.

    Тобі знадобиться: 1 кг калини, 1 кг цукру, 300 мл води.

    Приготування: Звари сироп з води та цукру, відправь у нього ягоди калини, доведи до кипіння і проварити 5 хвилин. Дай заготівлі охолонути, потім ще раз проварити 5 хвилин і знову дай охолонути. Повтори попередній крок утретє. Захід варення в стерильні банки на зиму.

    15. Желе з калини на зиму

    Замість загусника досить звичайного цукру, якого має бути приблизно вдвічі більше, ніж соку.

    Зараз читають:12 найкращих рецептів заправки для рису на суші та роли

    Тобі знадобиться: 750 г калини, 1 кг цукру.

    Приготування: Відіжміть сік з калини будь-яким зручним способом. Додай цукор, проваріть все до розчинення і закатай желе в чисті сухі банки. Бережи його в темному прохолодному місці.

    16. Варення з калини та яблук

    Смачне, ароматне та солодке варення з легкою, але приємною терпкістю.

    Тобі знадобиться: 1 кг яблук, 2 склянки калини, 1 кг цукру.

    Приготування: Відіжміть сік з калини будь-яким доступним способом. Очисти і дрібно наріж яблука, засип їх цукром і залиш на пару годин. Потім залий яблука соком калини, доведи до кипіння і проварити 20-30 хвилин на слабкому вогні. Закатай варення у чисті банки.

    17. Гостра калина на зиму

    Таку заготівлю можна подавати як аджику або соус.

    Тобі знадобиться: 500 г калини, 500 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти; 1 гострий перець.

    Обдай калину окропом і перетрій через сито. Гострий перець подрібни блендером і змішай разом всі інгредієнти. Доведи заготовку до кипіння і заходи в стерильні банки.

    18. Компот з калини та яблук без стерилізації

    Безпрограшне і при цьому дуже просте поєднання.

    Тобі знадобиться: 300 г калини, 3 яблука, 2,5 л води, 300 г цукру.

    Приготування: Наріж яблука часточками і викладіть їх у чисту банку разом з калиною. Зали окропом і залиш на 20 хвилин під кришкою. Злий цю воду, додай у неї цукор і знову доведи до кипіння. Залий сироп назад і закочуй компот на зиму.

    19. Повидло з калини та горобини

    Ці ягоди гармонійно поєднуються та ідеально доповнюють один одного.

    Тобі знадобиться: 1 склянка калини, 1 склянка горобини, 1-1,5 склянки цукру.

    Приготування: Перебери горобину та калину, залий їх водою та відвари до м'якості. Злий практично всю воду і перетріть заготовку через сито. Додай цукор, доведи до кипіння і уваривай повидло до бажаної густини. Закатай його у чисті сухі банки.

    20. Сироп із калини на зиму

    За бажанням можна додати трохи кориці чи ваніліну.

    Тобі знадобиться: 2 кг калини, 2 кг цукру, 2 ч.л. лимонної кислоти.

    Перебери калину, заморозь її в морозилці, а потім розморозь і перетрій через сито. Додай цукор та лимонну кислоту, доведи сироп до кипіння і проварити 5 хвилин. Проціди його через марлю, знову доведи до кипіння і розлий по чистих банках.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *