Домашні заготівлі з калини на зиму – це не тільки смачно та різноманітно, але ще й дуже корисно. А як правильно їх приготувати, щоб ягода не гірчила – ми розповімо у цій добірці рецептів!
Зміст
1. Заморожена калина на зиму
Найпростіший спосіб запастись улюбленою калиною – просто її заморозити.
Тобі знадобиться: 1 кг калини.
Приготування: Промий і перебери калину. Дай їй просохнути і розклади одним шаром на лист або плівку. Відправ ягоди в морозилку на кілька годин, а потім переклади в зип-пакет або контейнер.
2. Сушена калина на зиму
Якщо є сушарка – скористайся їй за інструкцією. А якщо ні – лови цей рецепт!
Тобі знадобиться: 600 г калини.
Приготування: Видалить гілочки, перебери, промий і обсуши калину. Виклади її в один шар на застелений пергаментом лист і відправ сушитися на 7-8 годин у відкриту духовку при 60-80 градусах.
3. Морс із калини на зиму
Кількість цукру регулюй у процесі на власний смак.
Тобі знадобиться: 1 кг калини, 1 склянка води, 1 склянка цукру.
Приготування: Відправ калину в морозилку до замерзання, а потім розморозь, розіміть і перетріть через сито. Сік відклади убік, а макуху залий водою, проварити 8-10 хвилин і процідити. Додай сік і цукор, доведи до кипіння і проварити ще 3 хвилини. Захід морсу в стерильні банки.
4. Калина з цукром на зиму без варіння
Найпростіша і найшвидша заготівля, але зберігай її в холодильнику.
Тобі знадобиться: 1 кг калини, 1 кг цукру.
Приготування: Подрібни ягоди калини блендером, перетрій через сито і змішай з цукром. Залиш на 15 хвилин, ще раз перемішай і розкладіть у чисті сухі банки.
Зараз читають:8 найсмачніших рецептів мармеладу з малини
5. Швидке варення з калини
Якщо калина занадто терпка, то спочатку заморозь її на добу.
Тобі знадобиться: 500 г калини, 500 г цукру, 60 мл води.
Додай до калини воду і цукор, і доведи все до кипіння. Проварити варення близько 20-30 хвилин і закатай у стерильні банки.
6. Варення з калини з лимоном
Помірно солодке, але з приємною кислинкою дивовижне рішення.
Тобі знадобиться: 500 г калини, 1 лимон, 220 г цукру.
Приготування: Промий калину, а лимон ошпар окропом і тонко наріж зі шкіркою. Засип все цукром, доведи до кипіння і проварити 10 хвилин. Зніміть варення з плити на 1-2 години, потім знову доведіть до кипіння і заходьте в стерильні банки.
7. Калина з медом на зиму
Найкорисніша заготовка на зиму. За бажанням додай трохи лимона або тертого імбиру.
Тобі знадобиться: 300 г калини, 300 г меду.
Заморозь калину в морозилці, а потім розморозь, подрібни блендером і перетрій через сито. Якщо мед густий, розтопи його на водяній бані. Змішай мед з калиною, переклади все в чисту суху банку і відправте заготівлю на зберігання в холодильник або холодне темне місце.
8. Варення з калини з апельсинами
Для цього рецепту краще брати калину, зібрану після перших заморозків.
Тобі знадобиться: 250 г калини, 1 апельсин, 150 г цукру.
Зніми з апельсина трохи цедри, і наріж м'якоть. Змішай все з калиною та цукром, залиш на пару годин, а потім доведи до кипіння і проварити 7-8 хвилин. Дай варенню охолонути, потім проварити ще 5 хвилин і закатай у стерильні банки.
9. Джем із калини через м'ясорубку
Навіть якщо це перший джем у твоєму житті, з цим рецептом – все вийде!
Тобі знадобиться: 1 кг калини, 1 кг цукру.
Заморозь калину в морозилці і потім знову її розморожуй. Пропусти ягоди через м'ясорубку, додай цукор, доведи заготовку до кипіння і проваріть джем близько 30 хвилин на слабкому вогні до густини. Закатай його в стерильні банки.
10. Калина у власному соку на зиму
Плюс у тому, що ягода не вариться, а пастеризується, тому зберігає більше вітамінів.
Тобі знадобиться: 1 кг калини, 250 г цукру.
Зараз читають:Журавлина на зиму: 20 рецептів заготовок на будь-який смак
Промий всю калину. Приблизно половину ягід подрібни в блендері і перетрій через сито, а цілі ягоди – виклади в чисту банку. Сік змішай із цукром до розчинення та залий туди ж. Стерилізуй заготівлю 15 хвилин у киплячій воді і заходьте на зиму.
11. Джем із гарбуза з калиною
На цей раз пропонуємо для різноманітності приготувати щось оригінальне!
Тобі знадобиться: 500 г гарбуза, 500 г калини, 1 кг цукру.
Приготування: Подрібніть калину блендером і перетріть через сито. Наріж гарбуз, протушкуй його в невеликій кількості води до м'якості і теж подрібни блендером. Змішай всі інгредієнти з цукром, доведи до кипіння та уварюй джем близько 40 хвилин на слабкому вогні. Закатай у стерильні банки.
12. Повидло з калини на зиму
Калина гарна тим, що густіє навіть без добавок, на кшталт пектину.
Тобі знадобиться: 1,3 кг калини, 500 г цукру, 500 мл води.
Залий калину водою, відвари до м'якості, відкинь на друшляк і потім перетрій через сито. Додай цукор у ягідне пюре, доведи його до кипіння і вари повидло 20-25 хвилин на слабкому вогні, постійно помішуючи. Закатай у стерильні банки.
13. Соус із калини на зиму
Чудовий ягідний соус із яскравим смаком. Особливо добре підходить до м'яса!
Тобі знадобиться: 500 г калини, 150 мл води, 0,25 ч.л. солі, 2 зубчики часнику, 1 перець чилі, 2 гілочки кінзи, 1 ст.л. цукру, 1 ст. яблучного оцту, 1,5 ст. олії, 0,5 ч.л. меленого коріандру, спеції.
Приготування: Залийте калину водою, проваріть 15 хвилин і перетріть її через сито. Додай сіль, цукор, олію та всі спеції, і провари соус близько 20 хвилин на слабкому вогні. Додай подрібнений часник, зелень і чилі, провари ще 5 хвилин, влий оцет і закатай соус у чисті сухі банки.
14. Варення-п'ятихвилинка з калини
Якщо хочеш зберегти форму та текстуру ягід – вари за цим рецептом.
Тобі знадобиться: 1 кг калини, 1 кг цукру, 300 мл води.
Приготування: Звари сироп з води та цукру, відправь у нього ягоди калини, доведи до кипіння і проварити 5 хвилин. Дай заготівлі охолонути, потім ще раз проварити 5 хвилин і знову дай охолонути. Повтори попередній крок утретє. Захід варення в стерильні банки на зиму.
15. Желе з калини на зиму
Замість загусника досить звичайного цукру, якого має бути приблизно вдвічі більше, ніж соку.
Зараз читають:12 найкращих рецептів заправки для рису на суші та роли
Тобі знадобиться: 750 г калини, 1 кг цукру.
Приготування: Відіжміть сік з калини будь-яким зручним способом. Додай цукор, проваріть все до розчинення і закатай желе в чисті сухі банки. Бережи його в темному прохолодному місці.
16. Варення з калини та яблук
Смачне, ароматне та солодке варення з легкою, але приємною терпкістю.
Тобі знадобиться: 1 кг яблук, 2 склянки калини, 1 кг цукру.
Приготування: Відіжміть сік з калини будь-яким доступним способом. Очисти і дрібно наріж яблука, засип їх цукром і залиш на пару годин. Потім залий яблука соком калини, доведи до кипіння і проварити 20-30 хвилин на слабкому вогні. Закатай варення у чисті банки.
17. Гостра калина на зиму
Таку заготівлю можна подавати як аджику або соус.
Тобі знадобиться: 500 г калини, 500 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти; 1 гострий перець.
Обдай калину окропом і перетрій через сито. Гострий перець подрібни блендером і змішай разом всі інгредієнти. Доведи заготовку до кипіння і заходи в стерильні банки.
18. Компот з калини та яблук без стерилізації
Безпрограшне і при цьому дуже просте поєднання.
Тобі знадобиться: 300 г калини, 3 яблука, 2,5 л води, 300 г цукру.
Приготування: Наріж яблука часточками і викладіть їх у чисту банку разом з калиною. Зали окропом і залиш на 20 хвилин під кришкою. Злий цю воду, додай у неї цукор і знову доведи до кипіння. Залий сироп назад і закочуй компот на зиму.
19. Повидло з калини та горобини
Ці ягоди гармонійно поєднуються та ідеально доповнюють один одного.
Тобі знадобиться: 1 склянка калини, 1 склянка горобини, 1-1,5 склянки цукру.
Приготування: Перебери горобину та калину, залий їх водою та відвари до м'якості. Злий практично всю воду і перетріть заготовку через сито. Додай цукор, доведи до кипіння і уваривай повидло до бажаної густини. Закатай його у чисті сухі банки.
20. Сироп із калини на зиму
За бажанням можна додати трохи кориці чи ваніліну.
Тобі знадобиться: 2 кг калини, 2 кг цукру, 2 ч.л. лимонної кислоти.
Перебери калину, заморозь її в морозилці, а потім розморозь і перетрій через сито. Додай цукор та лимонну кислоту, доведи сироп до кипіння і проварити 5 хвилин. Проціди його через марлю, знову доведи до кипіння і розлий по чистих банках.
Джерело: dietcenter.com.ua