Журавлина на зиму: 20 рецептів заготовок на будь-який смак

Завдяки великому вмісту вітамінів та корисних мікроелементів – журавлину можна по праву назвати однією з найкорисніших ягід. А ще вона гарна своєю універсальністю, і чудово підходить для найрізноманітніших заготовок на зиму – від солодкого варення до міцних настоянок та пікантних соусів. Ділимося 20 смачними рецептами!

Зміст

  • 1. Заморожені журавлини на зиму
  • 2. Журавлина з цукром без варіння
  • 3. Сироп із журавлини
  • 4. Настоянка з журавлини
  • 5. Журавлина з медом на зиму
  • 6. Повидло з журавлини
  • 7. Журавлина з апельсином на зиму
  • 8. Варення-п'ятихвилинка з журавлини
  • 9. Соус із журавлини на зиму
  • 10. Аджика з журавлини
  • 11. Журавлинний сік на зиму
  • 12. Морс із журавлини на зиму
  • 13. Джем із журавлини та брусниці
  • 14. Компот із журавлини та яблук на зиму
  • 15. Варення з журавлини та груші
  • 16. Маринована журавлина
  • 17. Журавлина у власному соку
  • 18. Желе з журавлини на зиму
  • 19. Варення з журавлини з волоськими горіхами
  • 20. Пастила з журавлини
  • 1. Заморожені журавлини на зиму

    Щоб журавлина не змерзла і зберегла форму, є пара хитрощів.

    Тобі знадобиться: 1 кг журавлини.

    Промий і перебери журавлину, і дай ягодам просохнути. Виклади їх в один шар на лист або дощечку і відправ у морозилку. Коли ягоди замерзнуть, переклади їх у пакети чи контейнери.

    2. Журавлина з цукром без варіння

    За бажанням такі журавлини теж можна просто заморозити порціями.

    Тобі знадобиться: 1 кг журавлини, 1 кг цукру.

    Приготування: Подрібни журавлину з цукром у блендері. Залишити на 15 хвилин і ще раз перемішати до повного розчинення цукру. Закатай заготовку в стерильні банки та зберігай у прохолодному темному місці.

    3. Сироп із журавлини

    Для цього рецепту буде потрібно журавлинний сік, так що спочатку відіжмі його будь-яким зручним способом.

    Тобі знадобиться: 1 склянка журавлинного соку, 1,5 склянки цукру.

    Приготування: Доведи сік до кипіння і поступово додай цукор. Вари сироп на слабкому вогні до густини, помішуючи. Розлий його по стерильним банкам.

    4. Настоянка з журавлини

    Замість горілки можна взяти самогон чи інший міцний алкоголь на власний смак.

    Тобі знадобиться: 250 г журавлини, 500 мл горілки, 150 г цукру.

    Приготування: Розімні товкушкою журавлину з цукром, виклади в банку і залий горілкою. Закрий кришкою та прибери на 3 тижні у темне прохолодне місце. Струшуйте заготівлю раз на 2-3 дні. Проціди настойку та перелий у пляшку.

    5. Журавлина з медом на зиму

    Рекомендуємо зберігати готову заготівлю в холодильнику або холодному льоху.

    Зараз читають:12 простих рецептів пшоняної каші з гарбузом у мультиварці

    Тобі знадобиться: 400 г журавлини, 500 г меду.

    Приготування: Подрібни журавлину блендером. Якщо мед густий – розтопи його на водяній бані. Змішай мед з журавлиною до розчинення і розклади в стерильні банки.

    6. Повидло з журавлини

    Журавлинне повидло дуже смачно просто намазувати на тости або подавати його до сиру.

    Тобі знадобиться: 1,3 кг журавлини, 1 кг цукру.

    Приготування: Промий журавлину і проварити пару хвилин в киплячій воді. Відкинь її на друшляк і потім пропусти через м'ясорубку. Додай цукор, доведи повидло до кипіння і проварити 20 хвилин. Закатай його в стерильні банки.

    7. Журавлина з апельсином на зиму

    Одне з найкращих поєднань у будь-яких видах – журавлина з апельсином.

    Тобі знадобиться: 500 г журавлини, 1 апельсин, 200 г цукру, 0,5 ч.л. кориці.

    Зніми з апельсина тонкий шар цедри і очисти м'якоть від усіх плівок. Перебери журавлину та подрібни всі разом блендером або за допомогою м'ясорубки. Додай цукор і корицю, перемішай до однорідності та розлий по стерильним банкам. Бережи заготівлю в холодильнику.

    8. Варення-п'ятихвилинка з журавлини

    Класична технологія п'ятихвилинки тут дуже доречна!

    Тобі знадобиться: 1 кг журавлини, 1 кг цукру, 1 склянка води, 2 щіпки ваніліну.

    Приготування: Перебери журавлину, залий водою і проварити 5 хвилин. Розімни її товкачем, додай цукор і провари ще 5 хвилин після його розчинення. Дай заготівлі охолонути, додай ванілін, знову проварити 5 хвилин і закатай варення в стерильні банки.

    9. Соус із журавлини на зиму

    Смачний журавлинний соус з імбиром, який особливо гарний із червоним м'ясом.

    Тобі знадобиться: 500 г журавлини, 200 г яблук, 300 г цукру, 1 паличка кориці, 1 бутон гвоздики, 10 г імбиру, 100 мл апельсинового соку, 20 мл винного оцту, спеції.

    Приготування: Загорни імбир, корицю та гвоздику в бавовняний мішечок. Перебери журавлину, очисти і наріж яблука, додай апельсиновий сік і оцет, і відправ мішечок туди ж.

    Додай цукор і провари все до його розчинення, а потім протушкуй соус ще півгодини на слабкому вогні. За бажанням додай ще спеції. Прибери мішечок зі спеціями і закатай соус у стерильні банки.

    10. Аджика з журавлини

    Ця незвичайна фруктова аджика здивує всіх гостей та близьких!

    Тобі знадобиться: 500 г журавлини, 800 г яблук, 500 г груші, 3 гострі червоні перці, 150 г цукру, 1,5 ч.л. солі, 150 мл червоного сухого вина, 1 ч.л. коріандру, орегано та хмелі-сунелі, спеції.

    Зараз читають:20 простих способів приготувати качку по-пекінськи

    Приготування: Очисти і наріж яблука та груші, додай подрібнений перець і всі спеції, і протушкуй півгодини на слабкому вогні. Подрібни масу блендером і додай у неї вино та журавлину. Проварити аджику ще 15 хвилин і знову злегка подрібни блендером. Доведи аджику до повторного кипіння та розлий у стерильні банки.

    11. Журавлинний сік на зиму

    Щоб сік добре зберігався взимку, потрібно трохи проварити.

    Тобі знадобиться: 1 кг журавлини, 300 мл води, 100 г цукру.

    Приготування: Відіжми з журавлини сік будь-яким доступним способом. Додай воду і цукор до смаку, доведи сік до кипіння і провари 5-7 хвилин. Закатай його в стерильні банки.

    12. Морс із журавлини на зиму

    Залежно від кількості цукру, зроби морс кисліше або солодше за смаком.

    Тобі знадобиться: 180 г журавлини, 1 л води, 80 г цукру.

    Приготування: Розімни журавлину і перетри її через сито. Макуха залий водою, доведи до кипіння, додай цукор і проварити 5 хвилин. Дай йому 20 хвилин настоятися під кришкою та проціди. Змішай із журавлинним соком, доведи морс до кипіння і перелий у стерильну банку.

    13. Джем із журавлини та брусниці

    Якщо хочеш, щоб джем був однорідним – перетри його через сито.

    Тобі знадобиться: 600 г журавлини, 600 г брусниці, 1 лимон, 1,2 кг цукру.

    Приготування: Ошпар лимон окропом і видали кісточки. Пропусти його через м'ясорубку з усіма ягодами. Додай цукор, доведи до кипіння і проваріть джем близько 20 хвилин. Закатай його в стерильні банки.

    14. Компот із журавлини та яблук на зиму

    Виходить дуже смачно із найрізноманітнішими сортами яблук.

    Тобі знадобиться: 500 г яблук, 500 г журавлини, 400 г цукру, 2 палички кориці, 2-3 л води.

    Приготування: Розклади в чисті банки нарізані часточками яблука, корицю та журавлину. Зали окропом і залиш на 15 хвилин під кришкою. Злий цю воду і знову закип'ятіть її з цукром. Залий назад і закатай компот.

    15. Варення з журавлини та груші

    Просте, але водночас дуже оригінальне варення.

    Тобі знадобиться: 1 кг журавлини, 700 г груші, 1 кг цукру, 200 мл води, 2 щіпки ваніліну.

    Приготування: Додай до журавлини 100 мл води, провар до м'якості і подрібни блендером. Дрібно наріж очищені груші, додай ще 100 мл води та цукор, доведи до кипіння і проварити 10 хвилин. Додай журавлинне пюре і провари варення ще 15 хвилин. Закатай його в стерильні банки.

    Зараз читають:20 салатів із нутом, які захочеться приготувати ще не раз

    16. Маринована журавлина

    Журавлина хороша не тільки у варенні, а й у такій цікавій закусці.

    Тобі знадобиться: 500 г журавлини, 1 склянка води, 5 ст. цукру, 2 ст. солі, 5 ст. оцту, 1 ч.л. спецій.

    Приготування: Закип'яти воду з цукром, сіллю та спеціями, і влий оцет. Провари маринад пару хвилин. Виклади журавлину в чисту банку, залий її отриманим маринадом і простерилізуй ще 10 хвилин. Захід на зиму.

    17. Журавлина у власному соку

    Дуже корисна та низькокалорійна заготівля, а ще й зовсім без цукру.

    Тобі знадобиться: 2,5 кг журавлини.

    Приготування: Відіжми з половини журавлини сік будь-яким зручним способом. Змішай його з цілими ягодами та прогрій майже до кипіння. Виклади масу в стерильні банки та простерилізуй їх ще 10 хвилин. Закатай кришками.

    18. Желе з журавлини на зиму

    Щоб желе швидше і краще загустіло, додамо до нього трохи пектину.

    Тобі знадобиться: 300 г журавлини, 270 г цукру, 15 г пектину, 150 мл води.

    Приготування: Змішай пектин та 2 ложки цукру. Перетріть журавлину через сито, а макуху залий водою і доведи до кипіння. Додай цукор, проварити 10 хвилин і процідити цей відвар. Змішай його з журавлинним соком і знову доведи до кипіння. Поступово всип пектин і провари желе ще 4-5 хвилин, помішуючи. Перелий його в стерильну банку.

    19. Варення з журавлини з волоськими горіхами

    Спробувавши таке варення одного разу, ти повертатимешся до нього знову.

    Тобі знадобиться: 1 кг журавлини, 1 кг цукор, 200 г волоських горіхів, 200 мл води.

    Приготування: Подрібни журавлину з водою в блендері, щоб залишилися дрібні шматочки. Додайте цукор, доведіть до кипіння і проваріть 15 хвилин на слабкому вогні. Потім додай подрібнені волоські горіхи та провари ще 20 хвилин. Закатай варення у стерильні банки.

    20. Пастила з журавлини

    Дуже оригінальна заготівля, щось подібне до цукатів, але тільки ще корисніше!

    Тобі знадобиться: 500 г журавлини, 3 яблука, 100 мл води, 100 г цукру, цукрова пудра.

    Приготування: Очисти і наріж яблука, додай журавлину, цукор і воду, і проварити все до м'якості. Подрібніть масу блендером і провари ще 15 хвилин. Вилий заготовку на пергамент шаром 5-7 мм.

    Суші її в сушарці за інструкцією або в духовці при 60-70 градусах з відкритими дверцятами близько 6 годин. Готову пастилу наріж, обваляй у цукровій пудрі та зберігай у герметично закритій скляній ємності.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *