Завдяки великому вмісту вітамінів та корисних мікроелементів – журавлину можна по праву назвати однією з найкорисніших ягід. А ще вона гарна своєю універсальністю, і чудово підходить для найрізноманітніших заготовок на зиму – від солодкого варення до міцних настоянок та пікантних соусів. Ділимося 20 смачними рецептами!
Зміст
1. Заморожені журавлини на зиму
Щоб журавлина не змерзла і зберегла форму, є пара хитрощів.
Тобі знадобиться: 1 кг журавлини.
Промий і перебери журавлину, і дай ягодам просохнути. Виклади їх в один шар на лист або дощечку і відправ у морозилку. Коли ягоди замерзнуть, переклади їх у пакети чи контейнери.
2. Журавлина з цукром без варіння
За бажанням такі журавлини теж можна просто заморозити порціями.
Тобі знадобиться: 1 кг журавлини, 1 кг цукру.
Приготування: Подрібни журавлину з цукром у блендері. Залишити на 15 хвилин і ще раз перемішати до повного розчинення цукру. Закатай заготовку в стерильні банки та зберігай у прохолодному темному місці.
3. Сироп із журавлини
Для цього рецепту буде потрібно журавлинний сік, так що спочатку відіжмі його будь-яким зручним способом.
Тобі знадобиться: 1 склянка журавлинного соку, 1,5 склянки цукру.
Приготування: Доведи сік до кипіння і поступово додай цукор. Вари сироп на слабкому вогні до густини, помішуючи. Розлий його по стерильним банкам.
4. Настоянка з журавлини
Замість горілки можна взяти самогон чи інший міцний алкоголь на власний смак.
Тобі знадобиться: 250 г журавлини, 500 мл горілки, 150 г цукру.
Приготування: Розімні товкушкою журавлину з цукром, виклади в банку і залий горілкою. Закрий кришкою та прибери на 3 тижні у темне прохолодне місце. Струшуйте заготівлю раз на 2-3 дні. Проціди настойку та перелий у пляшку.
5. Журавлина з медом на зиму
Рекомендуємо зберігати готову заготівлю в холодильнику або холодному льоху.
Зараз читають:12 простих рецептів пшоняної каші з гарбузом у мультиварці
Тобі знадобиться: 400 г журавлини, 500 г меду.
Приготування: Подрібни журавлину блендером. Якщо мед густий – розтопи його на водяній бані. Змішай мед з журавлиною до розчинення і розклади в стерильні банки.
6. Повидло з журавлини
Журавлинне повидло дуже смачно просто намазувати на тости або подавати його до сиру.
Тобі знадобиться: 1,3 кг журавлини, 1 кг цукру.
Приготування: Промий журавлину і проварити пару хвилин в киплячій воді. Відкинь її на друшляк і потім пропусти через м'ясорубку. Додай цукор, доведи повидло до кипіння і проварити 20 хвилин. Закатай його в стерильні банки.
7. Журавлина з апельсином на зиму
Одне з найкращих поєднань у будь-яких видах – журавлина з апельсином.
Тобі знадобиться: 500 г журавлини, 1 апельсин, 200 г цукру, 0,5 ч.л. кориці.
Зніми з апельсина тонкий шар цедри і очисти м'якоть від усіх плівок. Перебери журавлину та подрібни всі разом блендером або за допомогою м'ясорубки. Додай цукор і корицю, перемішай до однорідності та розлий по стерильним банкам. Бережи заготівлю в холодильнику.
8. Варення-п'ятихвилинка з журавлини
Класична технологія п'ятихвилинки тут дуже доречна!
Тобі знадобиться: 1 кг журавлини, 1 кг цукру, 1 склянка води, 2 щіпки ваніліну.
Приготування: Перебери журавлину, залий водою і проварити 5 хвилин. Розімни її товкачем, додай цукор і провари ще 5 хвилин після його розчинення. Дай заготівлі охолонути, додай ванілін, знову проварити 5 хвилин і закатай варення в стерильні банки.
9. Соус із журавлини на зиму
Смачний журавлинний соус з імбиром, який особливо гарний із червоним м'ясом.
Тобі знадобиться: 500 г журавлини, 200 г яблук, 300 г цукру, 1 паличка кориці, 1 бутон гвоздики, 10 г імбиру, 100 мл апельсинового соку, 20 мл винного оцту, спеції.
Приготування: Загорни імбир, корицю та гвоздику в бавовняний мішечок. Перебери журавлину, очисти і наріж яблука, додай апельсиновий сік і оцет, і відправ мішечок туди ж.
Додай цукор і провари все до його розчинення, а потім протушкуй соус ще півгодини на слабкому вогні. За бажанням додай ще спеції. Прибери мішечок зі спеціями і закатай соус у стерильні банки.
10. Аджика з журавлини
Ця незвичайна фруктова аджика здивує всіх гостей та близьких!
Тобі знадобиться: 500 г журавлини, 800 г яблук, 500 г груші, 3 гострі червоні перці, 150 г цукру, 1,5 ч.л. солі, 150 мл червоного сухого вина, 1 ч.л. коріандру, орегано та хмелі-сунелі, спеції.
Зараз читають:20 простих способів приготувати качку по-пекінськи
Приготування: Очисти і наріж яблука та груші, додай подрібнений перець і всі спеції, і протушкуй півгодини на слабкому вогні. Подрібни масу блендером і додай у неї вино та журавлину. Проварити аджику ще 15 хвилин і знову злегка подрібни блендером. Доведи аджику до повторного кипіння та розлий у стерильні банки.
11. Журавлинний сік на зиму
Щоб сік добре зберігався взимку, потрібно трохи проварити.
Тобі знадобиться: 1 кг журавлини, 300 мл води, 100 г цукру.
Приготування: Відіжми з журавлини сік будь-яким доступним способом. Додай воду і цукор до смаку, доведи сік до кипіння і провари 5-7 хвилин. Закатай його в стерильні банки.
12. Морс із журавлини на зиму
Залежно від кількості цукру, зроби морс кисліше або солодше за смаком.
Тобі знадобиться: 180 г журавлини, 1 л води, 80 г цукру.
Приготування: Розімни журавлину і перетри її через сито. Макуха залий водою, доведи до кипіння, додай цукор і проварити 5 хвилин. Дай йому 20 хвилин настоятися під кришкою та проціди. Змішай із журавлинним соком, доведи морс до кипіння і перелий у стерильну банку.
13. Джем із журавлини та брусниці
Якщо хочеш, щоб джем був однорідним – перетри його через сито.
Тобі знадобиться: 600 г журавлини, 600 г брусниці, 1 лимон, 1,2 кг цукру.
Приготування: Ошпар лимон окропом і видали кісточки. Пропусти його через м'ясорубку з усіма ягодами. Додай цукор, доведи до кипіння і проваріть джем близько 20 хвилин. Закатай його в стерильні банки.
14. Компот із журавлини та яблук на зиму
Виходить дуже смачно із найрізноманітнішими сортами яблук.
Тобі знадобиться: 500 г яблук, 500 г журавлини, 400 г цукру, 2 палички кориці, 2-3 л води.
Приготування: Розклади в чисті банки нарізані часточками яблука, корицю та журавлину. Зали окропом і залиш на 15 хвилин під кришкою. Злий цю воду і знову закип'ятіть її з цукром. Залий назад і закатай компот.
15. Варення з журавлини та груші
Просте, але водночас дуже оригінальне варення.
Тобі знадобиться: 1 кг журавлини, 700 г груші, 1 кг цукру, 200 мл води, 2 щіпки ваніліну.
Приготування: Додай до журавлини 100 мл води, провар до м'якості і подрібни блендером. Дрібно наріж очищені груші, додай ще 100 мл води та цукор, доведи до кипіння і проварити 10 хвилин. Додай журавлинне пюре і провари варення ще 15 хвилин. Закатай його в стерильні банки.
Зараз читають:20 салатів із нутом, які захочеться приготувати ще не раз
16. Маринована журавлина
Журавлина хороша не тільки у варенні, а й у такій цікавій закусці.
Тобі знадобиться: 500 г журавлини, 1 склянка води, 5 ст. цукру, 2 ст. солі, 5 ст. оцту, 1 ч.л. спецій.
Приготування: Закип'яти воду з цукром, сіллю та спеціями, і влий оцет. Провари маринад пару хвилин. Виклади журавлину в чисту банку, залий її отриманим маринадом і простерилізуй ще 10 хвилин. Захід на зиму.
17. Журавлина у власному соку
Дуже корисна та низькокалорійна заготівля, а ще й зовсім без цукру.
Тобі знадобиться: 2,5 кг журавлини.
Приготування: Відіжми з половини журавлини сік будь-яким зручним способом. Змішай його з цілими ягодами та прогрій майже до кипіння. Виклади масу в стерильні банки та простерилізуй їх ще 10 хвилин. Закатай кришками.
18. Желе з журавлини на зиму
Щоб желе швидше і краще загустіло, додамо до нього трохи пектину.
Тобі знадобиться: 300 г журавлини, 270 г цукру, 15 г пектину, 150 мл води.
Приготування: Змішай пектин та 2 ложки цукру. Перетріть журавлину через сито, а макуху залий водою і доведи до кипіння. Додай цукор, проварити 10 хвилин і процідити цей відвар. Змішай його з журавлинним соком і знову доведи до кипіння. Поступово всип пектин і провари желе ще 4-5 хвилин, помішуючи. Перелий його в стерильну банку.
19. Варення з журавлини з волоськими горіхами
Спробувавши таке варення одного разу, ти повертатимешся до нього знову.
Тобі знадобиться: 1 кг журавлини, 1 кг цукор, 200 г волоських горіхів, 200 мл води.
Приготування: Подрібни журавлину з водою в блендері, щоб залишилися дрібні шматочки. Додайте цукор, доведіть до кипіння і проваріть 15 хвилин на слабкому вогні. Потім додай подрібнені волоські горіхи та провари ще 20 хвилин. Закатай варення у стерильні банки.
20. Пастила з журавлини
Дуже оригінальна заготівля, щось подібне до цукатів, але тільки ще корисніше!
Тобі знадобиться: 500 г журавлини, 3 яблука, 100 мл води, 100 г цукру, цукрова пудра.
Приготування: Очисти і наріж яблука, додай журавлину, цукор і воду, і проварити все до м'якості. Подрібніть масу блендером і провари ще 15 хвилин. Вилий заготовку на пергамент шаром 5-7 мм.
Суші її в сушарці за інструкцією або в духовці при 60-70 градусах з відкритими дверцятами близько 6 годин. Готову пастилу наріж, обваляй у цукровій пудрі та зберігай у герметично закритій скляній ємності.
Джерело: dietcenter.com.ua