У сезон овочів варто заздалегідь подбати про заготівлю томатного соку на зиму. Його можна не лише пити, а й додавати до різноманітних страв. Ми вирішили полегшити тобі процес і зібрали у цій статті 20 найкращих рецептів. Запасайся всім необхідним та приступай!
Зміст
1. Томатний сік – класичний рецепт
Обов'язково помішуй сік у процесі варіння.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 60 г солі.
Приготування: Помідори промий, наріж і пропусти через соковитискач. Отриману масу кип'ятять 20 хвилин, додай сіль і через хвилину зніміть з вогню. Розлий томатний сік у стерилізовані банки, закатай і укутай на добу теплою ковдрою.
2. Томатний сік із сіллю та меленим перцем
Смачний вітамінний напій!
Тобі знадобиться: 5 кг помідорів, 100 г солі, 1 ч.л. мелений чорний перець.
Приготування: Помідори наріж і пропусти через соковитискач. Провари 20-25 хвилин, додай сіль та мелений перець. Перемішати і через 1 хвилину вимкнути вогонь. Розлий гарячий сік у підготовлену тару і заходьте.
3. Томатний сік з цукром та сіллю
Ідеально, якщо помідори потрапили несолодкі.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 2 ст. цукру, 2 ст. солі.
Приготування: Помідори промий, обсуши, наріж і пропусти через соковитискач. Проварити 20 хвилин, додати цукор, сіль і прокип'ятити ще 2 хвилини. Наповни киплячим соком стерилізовані банки, заходи і залиш їх на добу в теплі.
4. Томатний сік через м'ясорубку
Таким рецептом томатного соку користувалися навіть наші бабусі.
Тобі знадобиться: 6 кг помідорів, 60 г цукру, 50 г солі, мелений чорний перець за смаком.
Помідори наріж і пропусти через м'ясорубку . Отриману масу проціди через сито, щоб видалити шкірку та насіння. Прокип'ятити томатний сік 20 хвилин на слабкому вогні, додай цукор, сіль та мелений перець. Проварити 2 хвилини, розлий у підготовлену тару і закатай.
Зараз читають:Кистибий з картоплею: 12 рецептів на будь-який смак
5. Томатний сік без солі
Жодних добавок і спецій: тільки помідори!
Тобі знадобиться: 5 кг помідорів.
Приготування: Помідори промий, обсуши, наріж і пропусти через соковитискач. Отриманий сік проварити 20 хвилин, розлий у стерилізовані банки і заходи на зиму.
6. Томатний сік через сито
Ще один оригінальний рецепт томатного соку у твою кулінарну книгу!
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 60 г солі, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 2 л води.
Приготування: Помідори промий, наріж часточками та помісти у велику каструлю. Влий воду і прокип'яті 5 хвилин. Відкинь помідори на друшляк, злегка остуди і протрій через металеве сито. Отриману масу проварити 20 хвилин, додай сіль і мелений перець. Розлий томатний сік по чистим сухим банкам, закатай і закутай на добу теплою ковдрою.
7. Томатний сік з лимонною кислотою та сіллю
Така заготівля чудово зберігається навіть за нормальної температури.
Тобі знадобиться: 5 кг помідорів, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 45 г солі.
Приготування: Помідори наріж і пропусти через соковитискач. Проваріть сік 15 хвилин на слабкому вогні, додай лимонну кислоту, сіль і прокип'яті ще 3 хвилини. Розлий гарячий сік по стерилізованих банках і закатай.
8. Томатний сік зі стерилізацією
Час стерилізації вказаний для банок об'ємом 1 л.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 2 зубчики часнику, сік половини лимона, 2 ст. олії, 40 г солі.
Помідори наріж і пропусти через соковижималку, додай пропущений через прес часник, сік лимона , масло і сіль. Розлий томатний сік у стерилізовані банки об'ємом 1 л. Простерилізуйте їх 20 хвилин і заходьте.
9. Томатний сік із болгарським перцем
Вибирай соковиті овочі, без пошкоджень та гнилі.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 2 кг болгарського перцю, 3 ст. цукру, 2 ст. солі.
Приготування: Наріж невеликими шматочками помідори та очищений болгарський перець. Пропусти овочі через соковитискач. На слабкому вогні доведи отриману масу до кипіння і проварити 20 хвилин. Всип цукор, сіль і через 2 хвилини розлий по стерилізованих банках. Закатай, переверни вгору дном і закутай на добу теплою ковдрою.
10. Томатний сік із сіллю та оцтом на зиму
Готовий томатний сік легко можна використовувати замість соусу чи пасти у кулінарії.
Тобі знадобиться: 6 кг помідорів, 60 мл оцту, 60 г солі.
Зараз читають:15 простих бутербродів з авокадо та сирним сиром
Приготування: Промиті помідори обсуши, наріж і пропусти через соковитискач. Отриману масу проварити 20 хвилин на слабкому вогні, додай сіль, оцет і відразу розлий сік по банках. Закатай, переверни вгору дном і закутай на добу теплою ковдрою.
11. Томатний сік із цедрою лимона
Цитруси ідеально доповнюють смак помідорів.
Тобі знадобиться: 5 кг помідорів, 2 лимони, 2 ст.л. солі.
Лимони промий окропом , зніми цедру і видави сік. Помідори наріж і пропусти через м'ясорубку. Процідити масу через сито і проварити 15 хвилин. Додай сік лимонів, 1 ст. цедри та сіль. Прокип'яті 2 хвилини, зніми з вогню, розлий по стерилізованих банках і закатай.
12. Томатний сік з імбиром та часником на зиму
Сік виходить в міру підсоленим та пікантним.
Тобі знадобиться: 6 кг помідорів, 1 ст. тертого кореня імбиру, 3 зубчики часнику, 1 ст. цукру, 60 г солі.
Приготування: Помідори наріж і пропусти через соковитискач. Проварити 10 хвилин, додай тертий корінь імбиру, цукор і пропущений через прес часник. Прокип'яти томатний сік 5 хвилин, посолити і розлити в чисті банки. Закатай, переверни вгору дном і закутай на добу ковдрою.
13. Томатний сік з часником та гострим перцем
Якщо перцю додати менше, то томатний сік вийде не таким пекучим.
Тобі знадобиться: 5 кг помідорів, 1 стручок гострого перцю, 3 зубчики часнику, 1 ст. цукру, 50 г солі, 0,5 ч. л. мелений чорний перець.
Приготування: Помідори, гострий перець наріж і пропусти через соковитискач. Отриману масу проварити 15 хвилин, додай пропущений через прес часник, сіль, цукор, мелений перець і кип'ятити ще 5 хвилин. Розлийте гарячий томатний сік у підготовлені банки і заходьте.
14. Томатний сік з морквою та лимоном
Варити сік краще в керамічному або сталевому посуді.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 1 кг моркви, 1 лимон, 1 ст. солі, 0,5 ч. л. мелений чорний перець.
Приготування: Наріж помідори, моркву та очищений від шкірки лимон. Пропусти заготовку через соковижималку, провари 15 хвилин, додай сіль та мелений перець. Прокип'яті 5 хвилин, розлий у підготовлену тару і заходьте.
15. Томатний сік зі спеціями та сіллю
Експериментуй зі спеціями: додай корицю, кардамон та все, що тобі подобається!
Тобі знадобиться: 5 кг помідорів, 2 лаврові листи, 5 горошин чорного перцю, 5 горошин запашного перцю, 60 г солі.
Помідори промий , обсуши і наріж. Подрібніть заготівлю в м'ясорубці і процідіть через металеве сито. Додай спеції та провари 20 хвилин. Всип сіль, прокип'ятити томатний сік пару хвилин і зніми з вогню. Розлий по банках, закатай і переверни вгору дном.
Зараз читають:12 незрівнянних рецептів свинячих реберець у рукаві в духовці
16. Томатний сік із насінням на зиму
Простий спосіб приготування, доступний кожному!
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 1 ст. цукру, 30 г солі.
Помідори наріж і пропусти через м'ясорубку . Сік проварити 20 хвилин, додай цукор, сіль і через 1 хвилину вимкни. Розлий по стерилізованих банках і закатай.
17. Пікантний сік з томатів та овочів
Рекомендуємо готувати із соковитих помідорів із тонкою шкіркою.
Тобі знадобиться: 5 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 1 стручок гострого перцю, 1 ст. меленого базиліку, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 2 ст. оцту, 2 ст.л. цукру, 1 ст. солі.
Приготування: Наріж помідори, очищений болгарський та гострий перець. Пропусти через м'ясорубку, а потім процідити через сито. Всип базилік, мелений перець, цукор і проварити 20 хвилин. Додай оцет, сіль і одразу зніми з вогню. Наповни гарячим соком чисті банки, закатай і укутай на добу теплою ковдрою.
18. Овочевий сік на зиму
Найкраще співвідношення овочів, цукру та солі.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 500 г буряка, 500 г моркви, 500 г солодкого перцю, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 60 г цукру, 50 г солі.
Приготування: Овочі підготуй, наріж і пропусти через соковитискач. Отриманий сік перелий у каструлю з товстим дном і проварити 20 хвилин. Додай мелений перець, цукор, сіль і через 2 хвилини зніміть з вогню. Розлий сік у стерилізовані банки і закочуй.
19. Томатний сік із базиліком на зиму
Відмінний варіант томатного соку, який неодмінно всіх здивує.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 1 пучок базиліка, 40 г солі, 1 склянка води.
Помідори промий , обсуши, подрібни і пропусти через соковижималку. Отриманий сік перелий у каструлю, додай воду, надійно зв'язаний пучок базиліка та проварити 20 хвилин. Вилови базилік і викинь, додай сіль і прокип'ятіть ще 1 хвилину. Розлийте гарячий сік у підготовлені банки і заходьте.
20. Томатний сік з гвоздикою та часником
Рекомендуємо розливати сік у банки чи пляшки об'ємом не більше 1 л.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 3 бутони гвоздики, 4 зубчики часнику, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 1 ст. цукру, 1,5 ст. солі.
Помідори наріж і подрібни в блендері . Отриману масу протріть через сито, щоб видалити шкірку і насіння. Змішай томатний сік зі спеціями та проварити 15 хвилин. Додай цукор, сіль, пропущений через прес часник і провари ще 5 хвилин. Наповни гарячим соком стерилізовані банки, закатай і переверни вгору дном.
Джерело: dietcenter.com.ua