Один із найкращих способів використовувати кизил – це зварити з нього компот. Причому це стосується як освіжаючого літнього напою, так і зимових заготовок. Ділимося 20 простими рецептами!
Зміст
1. Літній компот із кизилу
У такий компот можна додатково додати м'яту, лимон чи улюблені спеції.
Тобі знадобиться: 2 л води, 400 г кизилу, 150 г цукру.
Приготування: Засип кизил цукром, залий водою і доведи до кипіння. Провар компот 8-10 хвилин, зніми з вогню і дай йому охолонути під кришкою.
2. Компот із кизилу без стерилізації на зиму
Класичний рецепт, але на цей раз для консервації.
Тобі знадобиться: 2 склянки кизилу, 1 склянка цукру, 2,5 л води.
Приготування: Перебери кизил, виклади його в чисту банку і зали окропом. Залиш на 15 хвилин під кришкою, злий цю воду і додай до неї цукор. Знову закип'яти, залий кизил і закатай на зиму.
3. Компот із кизилу з фруктами
Дачний варіант, тому фрукти можна брати різні.
Тобі знадобиться: 4 л води, 500 г цукру, по 200 г кизилу, яблук, груш, абрикосів та сливи.
Приготування: Перебери кизил та фрукти, довільно все наріж і виклади в чисті банки. Залий окропом і залиш під кришками на 10-15 хвилин. Злий цю воду, закип'яти її з цукром і залий назад. Закатай компот на зиму.
4. Компот із кизилу з яблуками та ожиною
Дуже смачний та вітамінний компот, від якого неможливо відмовитися.
Зараз читають:15 простих рецептів смарагдового варення з аґрусу
Тобі знадобиться: 2 л води, 2 яблука, 150 г кизилу, 100 г ожини, 130 г цукру, 1 ч.л. лимонного соку.
Приготування: Закип'ятіть воду з цукром і додай лимонний сік. Виклади туди кизил, ожину та нарізані часточками яблука. Провар компот 10 хвилин і дай йому настоятися під кришкою протягом 20-30 хвилин.
5. Компот із кизилу з інжиром
Оригінальний компот, який урізноманітнить твоє меню.
Тобі знадобиться: 150 г кизилу, 150 г інжиру, 100 г цукру, 2 щіпки лимонної кислоти, 700 мл води.
Приготування: Перебери кизил і наріж інжир, засип їх цукром з лимонною кислотою та залий водою. Доведи компот до кипіння, проваріть 15 хвилин на слабкому вогні і закатай у стерилізовані банки.
6. Компот із кизилу з апельсином на зиму
Пара гілочок м'яти чи паличка кориці – будуть тут дуже доречні.
Тобі знадобиться: 300 г кизилу, 1 апельсин, 200 г цукру, 1,5 л води.
Приготування: Перебери кизил, наріж апельсин кружальцями і виклади в чисті банки. Зали окропом і залиш на 15 хвилин під кришками. Злий цю воду, закип'яти її з цукром, залий назад і закатай компот.
7. Літній компот з кизилу з грушею та м'ятою
Ще можна додати трохи лимонної цедри до смаку.
Тобі знадобиться: 4 яблука, 200 г кизилу, 4 гілочки м'яти, 200 г цукру, 2,5 л води.
Приготування: Закип'яти воду, додати цукор і проварити до розчинення. Виклади нарізані часточками яблука та кизил, знову доведи до кипіння і провари ще 5 хвилин. Додай м'яту, проваріть компот ще 2 хвилини і зніми з вогню.
8. Компот із кизилу з грушею та корицею на зиму
Банки можна не стерилізувати окремо – просто вимий содою.
Тобі знадобиться: 500 г кизилу, 3 груші, 1 склянка цукру, 1 паличка кориці, 2,5 л води.
Виклади в чисту банку кизил і нарізані часточками груші. Зали окропом і залиши все на 20 хвилин під кришкою. Злий воду, додай у неї цукор і корицю, доведи до повторного кипіння і залий назад. Закатай компот на зиму.
9. Компот з кизилу та полуниці
Кислатий кизил і солодка полуниця ідеально поєднуються у напоях.
Тобі знадобиться: 300 г кизилу, 300 г полуниці, 300 г цукру, 30 г лимона, 3 л води.
Приготування: Виклади кизил і полуницю зі шматочками лимона по чистих банках. Зали окропом і залиш на 7-10 хвилин під кришками. Злий воду, закип'ятіть її з цукром, залий назад і закатай компот.
Зараз читають:20 простих рецептів смородини з цукром на зиму без варіння
10. Компот із кизилу із сухофруктами
Завдяки свіжому кизилу – класичний компот із сухофруктів заграє новими фарбами.
Тобі знадобиться: 3 л води, 100 г цукру, 100 г кизилу, по 30 г кураги, чорносливу, сушених яблук та груші.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай цукор і всі сухофрукти, і провари 10 хвилин. Додай кизил і провар компот ще 10 хвилин. Залиш його настоятись під кришкою на вимкненій плиті.
11. Компот із кизилу з ревенем на зиму
Щоб ревінь не був надто жорстким, очисти його від верхньої шкірки.
Тобі знадобиться: 200 г кизилу, 150 г ревеню, 120 г цукру, 2 щіпки лимонної кислоти, 1 л води.
Приготування: Наріж ревінь, перебери кизил, засип їх цукром і влий воду. Проваріть компот 15 хвилин після кипіння, додай лимонну кислоту і закатай у стерилізовані банки.
12. Компот із кизилу з вишнею
Не обов'язково видаляти з ягоди кісточки, коли йдеться про компот.
Тобі знадобиться: 300 г кизилу, 300 г вишні, 300 г цукру, 2 ст.л. лимонного соку, 3 л води.
Приготування: Перебери кизил і вишню, розклади по банках і залий окропом на 10 хвилин. Злий воду, додай у неї цукор і лимонний сік, знову закип'яти і залий назад. Закатай компот на зиму.
13. Компот із кизилу з лимоном та м'ятою
Дай охолонути компоту під кришкою – щоб пити відразу, або закатай його в стерилізовані банки гарячим.
Тобі знадобиться: 400 г кизилу, 1 лимон, 2,5 л води, 4 гілочки м'яти, 300 г цукру.
Приготування: Перебери кизил, залий його водою, доведи до кипіння і проварити 5-7 хвилин. Додай цукор, лимон та м'яту, перемішай компот і провари ще 3-5 хвилин.
14. Компот з кизилу та малини
Здається, що ніжна та делікатна малина не зовсім поєднується з кизилом. Але це не так!
Тобі знадобиться: 300 г кизилу, 300 г малини, 300 г цукру, 3 л води.
Приготування: Закип'ятіть воду з цукром, додай кизил і проварити 5 хвилин. Виклади малину в стерилізовані банки, залий компотом з кизилом і заходь на зиму.
15. Компот з кизилу та смородини
Однаково гарний із свіжих чи заморожених ягід.
Зараз читають:Малина з цукром на зиму без варіння: 15 відмінних рецептів
Тобі знадобиться: 2 л води, по 200 г кизилу та смородини, 150 г цукру.
Приготування: Закип'яти воду з цукром і виклади туди смородину та кизил. Доведи компот до повторного кипіння, проваріть 10 хвилин на слабкому вогні і зніміть з плити.
16. Компот з кизилу та абрикосів з ваніллю
Ідеальний літній компот із яскравим ванільним присмаком.
Тобі знадобиться: 300 г кизилу, 300 г абрикосів, 130 г цукру, 1 стручок ванілі, 2 л води.
Приготування: Закип'яти воду з цукром та розрізаним стручком ванілі. Проварити 5 хвилин і видали ваніль. Виклади абрикоси та кизил, доведи до повторного кипіння, провари компот ще 10 хвилин і зніми з вогню.
17. Компот з кизилу, шипшини та калини
Коли захочеться щось оригінальне – вибирай цей рецепт.
Тобі знадобиться: 2 л води, 2 жмені кизилу, по 1 жмені шипшини та калини, 3 ст.л. цукру чи меду.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай шипшину і проварити 5 хвилин. Потім додай кизил і проварити ще 5 хвилин. Додай калину та цукор, провари компот ще 3 хвилини і зніми з вогню.
18. Компот із кизилу та винограду на зиму
З різними сортами винограду завжди буде виходити різний смак компоту.
Тобі знадобиться: 300 г кизилу, 300 г винограду, 300 г цукру, 2,5 л води.
Виклади кизил і виноград в чисті банки, залий їх окропом , накрий кришками і дай охолонути. Злий цю воду, знову її закип'яти, додай цукор і перемішай. Залий сироп назад у банки і закатай компот.
19. Компот з кизилу та аличі
Ідеально підійде дрібна жовта алича – смачно та красиво.
Тобі знадобиться: 300 г кизилу, 300 г аличі, 2 гілочки м'яти, 300 г цукру, 2,5 л води.
Приготування: Виклади кизил і аличу в банку, залий окропом і залиш на 20 хвилин. Злий цю воду і знову закип'яті з цукром. У банку додай м'яту і потім залий все киплячим сиропом. Закатай компот на зиму.
20. Компот із кизилу та персиків на зиму
Замість персиків можна взяти нектарини будь-якого сорту.
Тобі знадобиться: 200 г кизилу, 3 персики, 200 г цукру, 2,5 л води.
Наріж персики часточками і виклади їх разом з кизилом у чисту банку. Зали окропом і залиш на 7-10 хвилин. Злий цю воду, закип'яти її з цукром і залий назад. Закатай компот на зиму.
Джерело: dietcenter.com.ua