У стручкової квасолі маса переваг і немає недоліків. Вона корисна, відмінно поєднується з різними продуктами, легко вариться та смажиться. А ще – добре зберігається в морозилці, так що готувати страви з нею можна будь-якої пори року. Лови добірку рецептів зі стручковою квасолею на будь-який смак!
Зміст
1. Стручкова квасоля з фаршем
Дуже ситна сімейна страва на обід чи вечерю.
Тобі знадобиться: 500 г стручкової квасолі, 300 г м'ясного фаршу, 1 цибулина, 3 ст. томатної пасти, 1/2 склянки води або бульйону, спеції.
Приготування: Приварити квасолю 5 хвилин у киплячій воді. Подрібни і обсмаж цибулю до золотистості, всип фарш і готуй 10 хвилин, помішуючи. Додай томатну пасту, всі спеції та протушкуй ще трохи. Додай стручкову квасолю та воду, і готуй 10-15 хвилин під кришкою на слабкому вогні.
2. Паста зі стручковою квасолею
Для цього рецепту ідеально підійдуть макарони пенне – дуже гарно.
Тобі знадобиться: 250 г макаронів, 200 г стручкової квасолі, 150 г помідорів чері, 2 зубчики часнику, оливкова олія, спеції, італійські трави.
Приготування: Відвари макарони за інструкцією. Обсмаж подрібнений часник в олії, додай стручкову квасолю та спеції, і готуй 5-7 хвилин, помішуючи. Виклади туди ж макарони, половинки помідорів чері та кілька ложок води від варіння макаронів. За бажанням – додай лимонний сік та цедру. Прогрій всі разом 3 хвилини, приправ і зніміть з вогню.
3. Салат з куркою, стручковою квасолею та болгарським перцем
Універсальний салат на святковий стіл або кожен день.
Тобі знадобиться: 200 г курячого філе, 200 г стручкової квасолі, 250 г болгарського перцю, 3 яйця, 1 зубчик часнику, майонез.
Приготування: Відвари квасолю до готовності. Відварити або запікати куряче філе, і наріж його кубиком. Так само наріж варені яйця і болгарський перець. Додай подрібнений часник і заправ салат майонезом.
4. Стручкова квасоля в клярі
Стручкова квасоля в такому вигляді виходить дуже хрусткою та апетитною.
Тобі знадобиться: 100 г стручкової квасолі, 1 яйце, 4 ст. води, 3 ст. борошна, спеції.
Приготування: Приваріть стручкову квасолю 5-7 хвилин, відкинь на друшляк і обсуши. Виделкою збий яйце з водою, борошном та спеціями до однорідності. Вмочіть квасолю в цей кляр і смажу на сковороді в один шар до готовності.
Зараз читають:20 найсмачніших гарнірів до м'яса на кожен день
5. Суп з пастернаком та стручковою квасолею
Цікава варіація пісного овочевого супу із доступних продуктів.
Тобі знадобиться: 200 г стручкової квасолі, 1 картоплина, 1 цибулина, 1 морква, 50 г пастернаку, зелень, спеції.
Залий стручкову квасолю приблизно 1,5 літрами води і постав варитися. Подрібни цибулю, моркву та пастернак, і обсмаж їх 7-10 хвилин до м'якості. Наріж картоплю і відправ овочі до квасолі. Вари суп до готовності картоплі і наприкінці приготування – додай спеції та зелень.
6. Фунчоза зі стручковою квасолею
Однаково гарна гарячою чи навіть холодною – у вигляді салату.
Тобі знадобиться: 100 г фунчози, 200 г курячого філе, 200 г стручкової квасолі, 1 морква, 1 цибулина, 1 зубчик часнику, 4 ст.л. оливкової олії, 4 ст.л. соєвого соусу, 2 ст.л. винного оцту, спеції.
Приготування: Окремо привари стручкову квасолю. Наріж цибулю півкільцями, а морква – соломкою. Додай до них квасолю, кілька ложок олії та соєвого соусу, оцет та спеції. Перемішай і залиш овочі маринуватися. Наріж курку смужками, приправ за смаком і обсмаж до готовності в маслі і соєвому соусі. Приготуй фунчозу за інструкцією та відправь її до курки разом із овочами. Прогрій усі разом 2-3 хвилини.
7. Стручкова квасоля в соєвому соусі
Просто і смачно, особливо якщо подавати все з вареним рисом.
Тобі знадобиться: 400 г стручкової квасолі, по 1 ст. вершкового та оливкової олії, 2 ст.л. соєвого соусу, 3 зубчики часнику, 1 ст.л. кунжуту.
Приготування: Приваріть стручкову квасолю 4-5 хвилин і обсушіть. Злегка обсмаж нарізаний пластинками часник на суміші олій і додай квасолю. Обсмаж пару хвилин, влий соєвий соус і смаж ще 2 хвилини. Посип кунжутом, смажу ще 1 хвилину і зніми блюдо з вогню.
8. Лобіо зі стручкової квасолі
Традиційна кавказька страва з овочами, горіхами та зеленню.
Тобі знадобиться: 300 г стручкової квасолі, 1 помідор, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 50 г волоських горіхів, по 5 г петрушки та кінзи, 2 г хмелі-сунелі, 1 ч.л. паприки, 1 г зіри, 2 г імбиру, 40 мл олії.
Приготування: Наріж квасолю стручкову дрібніші і приваріть її 5-7 хвилин до м'якості. Очисти помідор і наріж всі овочі кубиком. Злегка обсмажте цибулю, всип перець і через кілька хвилин – помідори.
Протушкуй всі разом 5-7 хвилин, додай стручкову квасолю і продовжуй гасити ще 6-7 хвилин. Всип спеції, а через 5 хвилин зніми лобіо з вогню і додай подрібнений часник, зелень і горіхи. Перемішай і подавай до столу.
9. Салат зі стручкової квасолі та яєць
Простий, але дуже ситний – тому що в ньому багато білка.
Тобі знадобиться: 200 г стручкової квасолі, 50 г твердого сиру, 2 яйця, 2 зубчики часнику, 3 ст.л. оливок, 3 гілочки кропу, 4 ст.л. сметани, спеції.
Приготування: Відвари стручкову квасолю до готовності. Відвари і дрібно наріж яйця, подрібни часник, оливки та кріп. Натрій сир на тертці і заправ салат сметаною зі спеціями.
Зараз читають:Фізаліс на зиму: 12 рецептів, з якими впорається кожна господиня
10. Омлет зі стручковою квасолею в духовці
Час варіння квасолі залежить від того, наскільки м'яку ти любиш.
Тобі знадобиться: 120 г стручкової квасолі, 3 яйця, 100 мл молока, 50 г твердого сиру, 10 г вершкового масла|мастила|, зелень, спеції.
Приготування: Приваріть і відкинь стручкову квасолю на друшляк. Віночком збий яйця з молоком та спеціями. Виклади квасолю у форму, посип тертим сиром і рубаною зеленню, і зали яйцем. Запікайте близько 20 хвилин при 180 градусах до рум'яності.
11. Стручкова квасоля у вершках
Якщо вершки недостатньо густі, тоді додай трохи борошна чи крохмалю.
Тобі знадобиться: 300 г стручкової квасолі, 250 мл вершків, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, зелень, спеції.
Приготування: Приварити стручкову квасолю протягом 4-5 хвилин. Наріж цибулю пір'ям і обсмаж до золотистості. Додай часник і квасолю, і смажу ще пару хвилин. Влий вершки, приправ і трохи прогрій все разом, але не доводь до кипіння. Посип рубаною зеленню.
12. Соба зі стручковою квасолею
Гречана локшина чудово поєднується не тільки з овочами, але і зі стручковою квасолею.
Тобі знадобиться: 150 г локшини, 100 г стручкової квасолі, 1 ст.л. кунжуту, 2 ст.л. соєвого соусу, 2 щіпки пластівців чилі, спеції.
Приготування: Відвари собу за інструкцією та промийте її водою. Обсмажити стручкову квасолю 3-5 хвилин, додай кунжут, спеції, чилі та соєвий соус, і жар ще 2 хвилини, помішуючи. Додай собу, перемішай і трохи прогрій усі разом.
13. Рис зі стручковою квасолею
Ситний та оригінальний гарнір до м'яса, птиці та риби.
Тобі знадобиться: 1 склянка рису, 250 г стручкової квасолі, 150 г томатного соусу, 2 помідори, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 1 морква, спеції та зелень.
Приготування: Дрібно наріж усі овочі та стручкову квасолю. Трохи обсмаж цибулю та моркву, додай перець та смажу ще 1 хвилину. Всип стручкову квасолю з помідорами і протушкуй всі разом 10 хвилин під кришкою на слабкому вогні.
Додай томатний соус та спеції, протушкуй 2-3 хвилини і всип промитий рис. Перемішай, влий воду, щоб вона покривала вміст на 15 мм, і готуй ще 20-25 хвилин під кришкою на слабкому вогні. Наприкінці – посипай усе рубаною зеленню.
14. Салат з куркою та стручковою квасолею
Це теплий салат, тому він легко замінить основну страву.
Тобі знадобиться: 200 г стручкової квасолі, 200 г курячого філе, 150 г корейської моркви, 1 огірок, 2 ст. насіння, 3 ст.л. соєвий соус, спеції.
Приготування: Наріж філе куряче смужками і обсмаж до готовності в спеціях з соєвим соусом. Окремо обсмаж або відвари стручкову квасолю. Натрій огірок на корейській тертці і змішай все разом. Посип салат насінням та насінням за смаком.
15. Суп з овочами та стручковою квасолею
Сподобається всім, хто стежить за своїм харчуванням або дієти.
Тобі знадобиться: 700 мл курячого бульйону, 200 г стручкової квасолі, 150 г кабачків, 2 картоплини, 1 морква, 1 цибулина, 1 стебло селери, 1 болгарський перець, спеції.
Приготування: Довільно наріж всі овочі. Відправте картоплю, цибулю, моркву і селеру в киплячий бульйон, варіть 7 хвилин на слабкому вогні. Всип стручкову квасолю і вари ще 5 хвилин. Додай інгредієнти, що залишилися, і провари суп ще 5-7 хвилин.
Зараз читають:20 шикарних рецептів варення з ранеток
16. Стручкова квасоля з беконом та помідорами чері
Виходить щось середнє між теплим салатом та гарніром.
Тобі знадобиться: 300 г стручкової квасолі, 150 г бекону, 1 фіолетова цибулина, 5-6 помідорів чері, 20 г пармезану, спеції, оливкова олія.
Приготування: Приваріть стручкову квасолю 3-4 хвилини в киплячій воді. Наріж цибулю пір'ям, трохи обсмаж його в маслі, додай бекон і смаж до рум'яності. Всип стручкову квасолю і прогрій все разом ще 2 хвилини. Приправ, зніміть з вогню і додай четвертинки помідорів чері. Посип блюдо тертим пармезаном.
17. Салат з гарбуза та стручкової квасолі
Дуже легкий, але в той же час досить оригінальний, не гірший за ресторанний.
Тобі знадобиться: 200 г стручкової квасолі, 200 г гарбуза, 150 г бринзи, 40 г маслин, 3 ст. оливкової олії, 2 ст.л. лимонного соку, 1 зубчик часнику, спеції, ароматні трави.
Приготування: Відвари квасолю до готовності. Гарбуз запікання в духовці до м'якості і наріж кубиком. Бринзу теж наріж кубиком, виклади все на тарілки і додай маслини. Змішай олію, лимонний сік, подрібнений часник та спеції з травами. Полів салат заправкою, що вийшла.
18. Суп зі стручковою квасолею та яйцями
Незвичайна перша страва, бо яйця в неї йдуть уже варені.
Тобі знадобиться: 200 г стручкової квасолі, 1-2 картоплини, 1 цибулина, 1 морква, 2 л води, 1 ст.л. вершкового масла|мастила|, 3 яйця, спеції, зелень.
Приготування: Наріж картоплю соломкою, залий водою та вари 15 хвилин. Окремо відвари і наріж кубиком яйця. Подрібни цибулю і моркву, додай квасолю стручкову, обсмаж 5-7 хвилин на вершковому маслі і приправ за смаком. Відправ засмаження до картоплі і варити 3-4 хвилини. Додай яйця та зелень, і вари суп ще 2 хвилини.
19. Стручкова квасоля на зиму
Потім її можна використовувати як салат або додавати до інших страв.
Тобі знадобиться: 700 г стручкової квасолі, 1 кг помідорів, 200 г цибулі, 150 г моркви, 2 ст. оцту, 30 г цукру, 7 г солі, 4 зубчики часнику.
Приготування: Приваріть стручкову квасолю 2 хвилини в киплячій воді. Цибулю з морквою подрібни і обсмаж до м'якості. Очисти і подрібни помідори за допомогою блендера, доведи їх до кипіння в каструлі і додай решту інгредієнтів. Доведи до повторного кипіння, протушкуйте заготовку 2-3 хвилини і закатай у стерилізовані банки.
20. Салат зі стручковою квасолею та яйцем
Ситна білкова вечеря, яка цілком вписується в ПП раціон.
Тобі знадобиться: 100 г стручкової квасолі, 150 г печериць, 1 помідор, 1 яйце, 50 г консервованої кукурудзи, 100 г салатного міксу, 2 ст.л. йогурт.
Приготування: Обсмажити нарізані печериці та стручкову квасолю на сухій антипригарній сковороді. Відвари і наріж яйце на часточки. Так само часточками наріж помідор, виклади все на салатний мікс і додай кукурудзу. Поли салат йогуртом і подавай до столу.
Джерело: dietcenter.com.ua