Приготувати свинячу лопатку можна різними способами – як основне блюдо або як закуску, до сімейної вечері або навіть на святковий стіл. У цій добірці ми зібрали для тебе 12 чудових рецептів на будь-який смак!
Зміст
1. Свиняча лопатка у духовці
Досить легко готується і просто тане у роті.
Тобі знадобиться: 2 кг свинячої лопатки, 1 ч.л. оцту, 3-4 ст. оливкової олії, 3-4 зубчики часнику, 1 ч.л. солі, спеції.
Зроби в лопатці надрізи і нашпигуй їх пластинками часнику. Змішай оливкову олію, оцет і спеції, і ретельно обмасти свинину маринадом. Після чого загорни все у фольгу і запікайте 1 годину в духовці при 190 градусах.
2. Свиняча лопатка на сковороді
Рум'яна, ніжна та апетитна – справжня знахідка.
Тобі знадобиться: 2 кг свинячої лопатки, 50 мл рослинної олії, 5-6 зубчиків часнику, сіль та спеції.
Розігрів масло на сковороді, а потім додай туди свинячу лопатку , натерту спеціями і давленим часником. Жар все на середньому вогні до рум'яної скоринки з усіх боків, перевертаючи. Після чого накрий кришкою та томи на мінімальному вогні 2-3 години до м'якості.
3. Свиняча лопатка з картоплею та майонезом
Повноцінна основна страва і одразу з гарніром.
Тобі знадобиться: 400 г свинячої лопатки, 400 г картоплі, 100 г цибулі, 100-150 г майонезу, олія, спеції.
Зараз читають:20 пирогів з чорницею, які ти захочеш приготувати
Приготування: Наріж картопля слайсами, виклади в жароміцну форму, збризкати маслом і посип спеціями. Зверху додай шматочки свинячої лопатки і на них – кільця цибулі. Знову приправ та змасти все майонезом. Виклади ще шар картоплі, знову додай майонез і відправ у духовку на 45 хвилин при 190 градусах.
4. Шашлик зі свинячої лопатки у соєвому соусі
Сподобається тим, для кого шашлик з жирнішого м'яса виходить занадто важким.
Тобі знадобиться: 1,5 кг свинячої лопатки, 2 цибулини, 200 мл соєвого соусу, 50 мл бальзаміку, спеції.
Приготування: Наріж лопатку шматочками, а цибуля – кільцями. Додай соєвий соус, бальзамік та спеції і залиши цю заготовку на кілька годин при кімнатній температурі. Після чого одягни м'ясо на шампури і жар шашлик на помірно жарких вугіллях до рум'яності.
5. Буженина зі свинячої лопатки
Така домашня буженина шикарно підходить для бутербродів та м'ясної нарізки.
Тобі знадобиться: 1 кг свинячої лопатки, 2 ст. олії, 6-8 зубчиків часнику, 1 ч.л. паприки, 2 ч. л. солі, спеції.
Приготування: Змішай тиск часник, масло, сіль і всі спеції, і натри свинячу лопатку цим маринадом. Загорни її в пергамент і потім у фольгу, запікай 2 години в духовці при 180 градусах, а далі повністю охолоди і тонко наріж.
6. Холодець зі свинячої лопатки з желатином
Завдяки желатину – холодець точно застигне без проблем та зайвих зусиль.
Тобі знадобиться: 800 г свинячої лопатки, 2,5-3 л води, 25 г желатину, 1 морква, 1 цибулина, 4 зубчики часнику, 1 лавровий лист, 5 горошин запашного перцю, сіль.
Залий лопатку водою, доведи до кипіння і злий цю воду. Додай чисту воду, знову доведи до кипіння і всип очищену цибулю, моркву та спеції. Посоли та вари бульйон 1-1,5 години під відкритою кришкою на слабкому вогні.
Дістань і подрібни м'ясо, а бульйон – процідити і додати давлений часник. Окремо розведи желатин у воді за інструкцією на упаковці, влий його в бульйон, перемішай і трохи прогрій. Виклади м'ясо у форми, додай прикраси до смаку, залий бульйоном і відправ холодець у холодильник.
Зараз читають:20 швидких рецептів желе із чорної смородини на зиму
7. Запечена свиняча лопатка з овочами у пиві
Виходить щось на кшталт популярної німецької спекотної.
Тобі знадобиться: 1 кг свинячої лопатки, 1 велика цибулина, 2 моркви, 1-2 болгарські перці, 1 склянка темного пива, 2 зубчики часнику, 1 ст.л. олії, спеції.
Приготування: На поверхні свинячої лопатки зроби надрізи у вигляді решітки, натрій м'ясо спеціями і давленим часником, і злегка обсмаж в маслі до рум'яності з усіх боків. Довільно наріж овочі, виклади їх у жароміцну форму, додай лопатку і відправ все на 20 хвилин в духовку при 180 градусах. Після чого влий 1 склянку окропу і запікайте свинину ще 2-2,5 години. Далі полюй лопатку пивом, збільши температуру до 200 градусів і запікай ще протягом 20 хвилин.
8. Томлена свиняча лопатка в духовці на решітці
Розкішне блюдо, яке захочеться як з'їсти самому, так і почастувати друзів.
Тобі знадобиться: 4 кг свинячої лопатки, сіль, спеції.
Розігрів духовку до 120 градусів . Натрій свинячу лопатку спеціями, виклади на застелену пергаментом решітку і томи в духовці 6-8 годин. Не забудь підставити знизу лист, щоб у нього стікав жир! Після чого розігрій духовку до максимуму та допіки лопатку ще 15-20 хвилин до гарної скоринки.
9. Свиняча лопатка із грибами під сиром
Відмінно поєднує яскравий смак і доступні інгредієнти.
Тобі знадобиться: 1 кг свинячої лопатки, 6 помідорів, 6 печериць, 120 г сиру, спеції.
Зроби на лопатці надрізи гармошкою. Подрібни помідори блендером, додай спеції та замаринуй свинину в цій суміші мінімум на кілька годин. Після чого вклади в надрізи слайси печериць, посип м'ясо спеціями і тертим сиром, загорни у фольгу і запікай 40 хвилин у духовці при 200 градусах.
Зараз читають:20 найсмачніших тостів з авокадо
10. Свиняча лопатка у рукаві
Цікаві смакові нотки їй надає соус Теріякі.
Тобі знадобиться: 1 кг свинячої лопатки, 100 мл соєвого соусу, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 50 мл соусу Теріякі, 25 г діжонської гірчиці, імбиру, спецій.
Приготування: Змішай соєвий соус, теріяки, подрібнений часник, імбир, дижонську гірчицю та спеції. Ретельно натрій лопатку приготованим маринадом, виклади все в рукав з нарізаною кільцями цибулею і запікайте близько 1 години в духовці при 200 градусах.
11. Запечена свиняча лопатка в глазурі
Така солодкувата та рум'яна лопатка найкраще поєднується з картоплею або капустою на гарнір.
Тобі знадобиться: 3 кг свинячої лопатки, 200 мл апельсинового соку, 100 мл червоного винного оцту, 50 г коричневого цукру, 25 г солі, по 2 ст. оливкової олії, зіри та орегано, 30 г меленого чорного перцю, 2 головки часнику.
Змішай подрібнений часник і всі інгредієнти для маринаду. Зроби на лопатці надрізи, виклади її у форму та залий цією заготовкою. Залиш на ніч у холодильнику під плівкою. Після чого запікати лопатку близько 6 годин у духовці при 160 градусах, періодично перевертаючи та поливаючи маринадом.
12. Свиняча лопатка з карі на сковороді
Оригінальний рецепт – на зразок гуляшу, але зі східними нотками.
Тобі знадобиться: 500 г свинячої лопатки, 1/2 цибулі-порею, 1/2 цибулини, 10 г часнику, 1 ч.л. каррі, спеції.
Приготування: Крупно наріж свинину, обсмаж з усіх боків у маслі, а потім посип каррі та спеціями. Готуй ще 3-4 хвилини, додай обидва види цибулі і через кілька хвилин – подрібнений часник. Влий трохи води, бульйону або готовий томатний соус до смаку, і протушкуй м'ясо під кришкою ще 10 хвилин на слабкому вогні.
Джерело: dietcenter.com.ua