12 найсмачніших рецептів зі свинячої лопатки

Приготувати свинячу лопатку можна різними способами – як основне блюдо або як закуску, до сімейної вечері або навіть на святковий стіл. У цій добірці ми зібрали для тебе 12 чудових рецептів на будь-який смак!

Зміст

  • 1. Свиняча лопатка у духовці
  • 2. Свиняча лопатка на сковороді
  • 3. Свиняча лопатка з картоплею та майонезом
  • 4. Шашлик зі свинячої лопатки у соєвому соусі
  • 5. Буженина зі свинячої лопатки
  • 6. Холодець зі свинячої лопатки з желатином
  • 7. Запечена свиняча лопатка з овочами у пиві
  • 8. Томлена свиняча лопатка в духовці на решітці
  • 9. Свиняча лопатка із грибами під сиром
  • 10. Свиняча лопатка у рукаві
  • 11. Запечена свиняча лопатка в глазурі
  • 12. Свиняча лопатка з карі на сковороді
  • 1. Свиняча лопатка у духовці

    Досить легко готується і просто тане у роті.

    Тобі знадобиться: 2 кг свинячої лопатки, 1 ч.л. оцту, 3-4 ст. оливкової олії, 3-4 зубчики часнику, 1 ч.л. солі, спеції.

    Зроби в лопатці надрізи і нашпигуй їх пластинками часнику. Змішай оливкову олію, оцет і спеції, і ретельно обмасти свинину маринадом. Після чого загорни все у фольгу і запікайте 1 годину в духовці при 190 градусах.

    2. Свиняча лопатка на сковороді

    Рум'яна, ніжна та апетитна – справжня знахідка.

    Тобі знадобиться: 2 кг свинячої лопатки, 50 мл рослинної олії, 5-6 зубчиків часнику, сіль та спеції.

    Розігрів масло на сковороді, а потім додай туди свинячу лопатку , натерту спеціями і давленим часником. Жар все на середньому вогні до рум'яної скоринки з усіх боків, перевертаючи. Після чого накрий кришкою та томи на мінімальному вогні 2-3 години до м'якості.

    3. Свиняча лопатка з картоплею та майонезом

    Повноцінна основна страва і одразу з гарніром.

    Тобі знадобиться: 400 г свинячої лопатки, 400 г картоплі, 100 г цибулі, 100-150 г майонезу, олія, спеції.

    Зараз читають:20 пирогів з чорницею, які ти захочеш приготувати

    Приготування: Наріж картопля слайсами, виклади в жароміцну форму, збризкати маслом і посип спеціями. Зверху додай шматочки свинячої лопатки і на них – кільця цибулі. Знову приправ та змасти все майонезом. Виклади ще шар картоплі, знову додай майонез і відправ у духовку на 45 хвилин при 190 градусах.

    4. Шашлик зі свинячої лопатки у соєвому соусі

    Сподобається тим, для кого шашлик з жирнішого м'яса виходить занадто важким.

    Тобі знадобиться: 1,5 кг свинячої лопатки, 2 цибулини, 200 мл соєвого соусу, 50 мл бальзаміку, спеції.

    Приготування: Наріж лопатку шматочками, а цибуля – кільцями. Додай соєвий соус, бальзамік та спеції і залиши цю заготовку на кілька годин при кімнатній температурі. Після чого одягни м'ясо на шампури і жар шашлик на помірно жарких вугіллях до рум'яності.

    5. Буженина зі свинячої лопатки

    Така домашня буженина шикарно підходить для бутербродів та м'ясної нарізки.

    Тобі знадобиться: 1 кг свинячої лопатки, 2 ст. олії, 6-8 зубчиків часнику, 1 ч.л. паприки, 2 ч. л. солі, спеції.

    Приготування: Змішай тиск часник, масло, сіль і всі спеції, і натри свинячу лопатку цим маринадом. Загорни її в пергамент і потім у фольгу, запікай 2 години в духовці при 180 градусах, а далі повністю охолоди і тонко наріж.

    6. Холодець зі свинячої лопатки з желатином

    Завдяки желатину – холодець точно застигне без проблем та зайвих зусиль.

    Тобі знадобиться: 800 г свинячої лопатки, 2,5-3 л води, 25 г желатину, 1 морква, 1 цибулина, 4 зубчики часнику, 1 лавровий лист, 5 горошин запашного перцю, сіль.

    Залий лопатку водою, доведи до кипіння і злий цю воду. Додай чисту воду, знову доведи до кипіння і всип очищену цибулю, моркву та спеції. Посоли та вари бульйон 1-1,5 години під відкритою кришкою на слабкому вогні.

    Дістань і подрібни м'ясо, а бульйон – процідити і додати давлений часник. Окремо розведи желатин у воді за інструкцією на упаковці, влий його в бульйон, перемішай і трохи прогрій. Виклади м'ясо у форми, додай прикраси до смаку, залий бульйоном і відправ холодець у холодильник.

    Зараз читають:20 швидких рецептів желе із чорної смородини на зиму

    7. Запечена свиняча лопатка з овочами у пиві

    Виходить щось на кшталт популярної німецької спекотної.

    Тобі знадобиться: 1 кг свинячої лопатки, 1 велика цибулина, 2 моркви, 1-2 болгарські перці, 1 склянка темного пива, 2 зубчики часнику, 1 ст.л. олії, спеції.

    Приготування: На поверхні свинячої лопатки зроби надрізи у вигляді решітки, натрій м'ясо спеціями і давленим часником, і злегка обсмаж в маслі до рум'яності з усіх боків. Довільно наріж овочі, виклади їх у жароміцну форму, додай лопатку і відправ все на 20 хвилин в духовку при 180 градусах. Після чого влий 1 склянку окропу і запікайте свинину ще 2-2,5 години. Далі полюй лопатку пивом, збільши температуру до 200 градусів і запікай ще протягом 20 хвилин.

    8. Томлена свиняча лопатка в духовці на решітці

    Розкішне блюдо, яке захочеться як з'їсти самому, так і почастувати друзів.

    Тобі знадобиться: 4 кг свинячої лопатки, сіль, спеції.

    Розігрів духовку до 120 градусів . Натрій свинячу лопатку спеціями, виклади на застелену пергаментом решітку і томи в духовці 6-8 годин. Не забудь підставити знизу лист, щоб у нього стікав жир! Після чого розігрій духовку до максимуму та допіки лопатку ще 15-20 хвилин до гарної скоринки.

    9. Свиняча лопатка із грибами під сиром

    Відмінно поєднує яскравий смак і доступні інгредієнти.

    Тобі знадобиться: 1 кг свинячої лопатки, 6 помідорів, 6 печериць, 120 г сиру, спеції.

    Зроби на лопатці надрізи гармошкою. Подрібни помідори блендером, додай спеції та замаринуй свинину в цій суміші мінімум на кілька годин. Після чого вклади в надрізи слайси печериць, посип м'ясо спеціями і тертим сиром, загорни у фольгу і запікай 40 хвилин у духовці при 200 градусах.

    Зараз читають:20 найсмачніших тостів з авокадо

    10. Свиняча лопатка у рукаві

    Цікаві смакові нотки їй надає соус Теріякі.

    Тобі знадобиться: 1 кг свинячої лопатки, 100 мл соєвого соусу, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 50 мл соусу Теріякі, 25 г діжонської гірчиці, імбиру, спецій.

    Приготування: Змішай соєвий соус, теріяки, подрібнений часник, імбир, дижонську гірчицю та спеції. Ретельно натрій лопатку приготованим маринадом, виклади все в рукав з нарізаною кільцями цибулею і запікайте близько 1 години в духовці при 200 градусах.

    11. Запечена свиняча лопатка в глазурі

    Така солодкувата та рум'яна лопатка найкраще поєднується з картоплею або капустою на гарнір.

    Тобі знадобиться: 3 кг свинячої лопатки, 200 мл апельсинового соку, 100 мл червоного винного оцту, 50 г коричневого цукру, 25 г солі, по 2 ст. оливкової олії, зіри та орегано, 30 г меленого чорного перцю, 2 головки часнику.

    Змішай подрібнений часник і всі інгредієнти для маринаду. Зроби на лопатці надрізи, виклади її у форму та залий цією заготовкою. Залиш на ніч у холодильнику під плівкою. Після чого запікати лопатку близько 6 годин у духовці при 160 градусах, періодично перевертаючи та поливаючи маринадом.

    12. Свиняча лопатка з карі на сковороді

    Оригінальний рецепт – на зразок гуляшу, але зі східними нотками.

    Тобі знадобиться: 500 г свинячої лопатки, 1/2 цибулі-порею, 1/2 цибулини, 10 г часнику, 1 ч.л. каррі, спеції.

    Приготування: Крупно наріж свинину, обсмаж з усіх боків у маслі, а потім посип каррі та спеціями. Готуй ще 3-4 хвилини, додай обидва види цибулі і через кілька хвилин – подрібнений часник. Влий трохи води, бульйону або готовий томатний соус до смаку, і протушкуй м'ясо під кришкою ще 10 хвилин на слабкому вогні.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *