Головний плюс рисової запіканки в тому, що вона може бути абсолютно будь-якою – солодкою до чаю або солоною на вечерю. Її готують із молоком, фруктами, сиром, грибами, зеленню, овочами чи м'ясом. Просто вибирай будь-який рецепт із нашої добірки, який тобі найбільше сподобається!
Зміст
1. Рисова запіканка з молоком
Солодка запіканка для ситного сніданку.
Тобі знадобиться: 250 г рису, 500-600 мл молока, 50 г вершкового масла|мастила|, 3 яйця, 100 г цукру.
Приготування: Відвари рис 5-7 хвилин, промий і відкинь на друшляк. Збий яйця з цукром до піни, влий молоко і знову збий. Змішай молочну заготовку з рисом, відправ все в жароміцну форму і запікайте 45 хвилин в духовці при 180 градусах.
2. Рисова запіканка з сиром та чорносливом
Замість чорносливу також підійде родзинки чи інші улюблені сухофрукти.
Тобі знадобиться: 200 г вареного рису, 300 г сиру, 4 яйця, 50 г чорносливу, 2,5 ст. цукру, 1 ст. ванільного цукру.
Приготування: Залий чорнослив гарячою водою на 10 хвилин і довільно наріж. Віночком збий яйця та обидва види цукру, перетри сир через сито. Змішай всі інгредієнти та відправте запіканку на 40-45 хвилин у духовку при 180 градусах.
3. Рисова запіканка з гарбузом
Ще одна солодка та дуже апетитна запіканка, яка точно порадує всю родину.
Тобі знадобиться: 100 г рису, 250 мл молока, 250 г гарбуза, 2 яйця, 25 г вершкового масла|мастила|, 1 ст.л. цукру, 1,5 ст. сметани, спеції.
Залий рис молоком, відвари до готовності і дай трохи охолонути. Натрій гарбуз на середній тертці. Міксером зби м'яке вершкове масло з цукром, додай яйця зі сметаною і знову збий. Поєднати всі інгредієнти, а також можна втрутити в тісто трохи цедри або сухофруктів. Готуйте рисову запіканку 40-50 хвилин у духовці при 180 градусах.
Зараз читають:Баклажани по-грузинськи на зиму: 20 найсмачніших рецептів
4. Шоколадно-рисова запіканка
Така ніжна, що просто тане у роті. А яка вже незвичайна!
Тобі знадобиться: 25 г круглого рису, 4 яєчні білки, 350 мл молока, 25 г вершкового масла, 50 г цукру, 30-50 г сухофруктів, 100 г темного шоколаду.
Приготування: Закип'яти молоко з цукром, всип рис і проварити 10-15 хвилин, помішуючи. Розтопи шоколад на водяній бані, подрібни сухофрукти та розтопи вершкове масло. Змішай усі інгредієнти, окрім білків. Міксером зби білки до пишної піни і лопаткою втрути їх туди ж. Готуйте запіканку 30 хвилин у духовці при 180 градусах. Рекомендуємо поставити в духовку ємність із водою.
5. Рисова запіканка з печінкою в духовці
Використовуй свинячу, курячу або іншу печінку на власний смак.
Тобі знадобиться: 200 г рису, 500 г печінки, 100 мл молока, 2 моркви, 2 яйця, 4 ст. манки, спеції.
Приготування: Відвар рис майже до готовності і дрібно наріж моркву. За допомогою блендера або м'ясорубки подрібни печінку. Змішай всі інгредієнти з рецепту, виклади в жароміцну форму і запікайте 30-40 хвилин у духовці при 180 градусах.
6. Рисова запіканка з сиром та кокосовою стружкою
Можна додатково використовувати трохи ваніліну чи ванільного екстракту.
Тобі знадобиться: 150 г рису, 250 г сиру, 2 яйця, 50 г цукру, 50 г кокосової стружки.
Приготування: Відварити рис до готовності. Відокреми жовтки від білків і змішай жовтки з сиром, цукром, кокосовою стружкою і рисом, що остигнув. Міксером зби білки до стійких піків і лопаткою втрути їх туди ж. Відправте запіканку на 20-30 хвилин в духовку при 160 градусах.
7. Рисова запіканка з морквою
Цікавий рецепт солодкої та корисної рисової запіканки.
Тобі знадобиться: 1,5 склянки рису, 2 склянки молока, 3-4 моркви, 1 яйце, 1-3 ст.л. цукру, 4 ст. сметани, 1 ст. вершкового масла|мастила|.
Приготування: Відвар рис до в'язкості і дай йому охолонути. Окремо наріж моркву, залий її молоком і теж провари до м'якості. Блендером подрібни моркву з молоком і ретельно змішай усі інгредієнти. Готуйте запіканку 20-25 хвилин у духовці при 200-220 градусах.
8. Рисова запіканка з вишнею
Гарантовано стане твоїм кулінарним фаворитом!
Тобі знадобиться: 300 г рису, 700 мл молока, 2 яйця, 300 г вишні без кісточок, 50 г цукру, 20 г ванільного цукру.
Зараз читають:20 відмінних рецептів фруктових смузі на будь-який смак та бюджет
Доведи молоко з двома видами цукру майже до кипіння. Всип промитий рис і вари 10-15 хвилин на слабкому вогні до напівготовності. Дай охолонути та змішай цю заготівлю з яйцями. Виклади половину рису в жароміцну форму, потім додай вишню і знову рис. Відправте запіканку на 30-35 хвилин в духовку при 180 градусах.
9. Рисова запіканка з куркою та грибами
Замість філе курки підійде також соковите філе індички.
Тобі знадобиться: 200 г рису, 300 г курячого філе, 200 г грибів, 1 цибулина, 2 яйця, 300 мл жирної сметани, 100 г твердого сиру, спеції.
Приготування: Дрібно нарубай куряче філе, змішай його зі спеціями на смак і залиш на півгодини. Після чого обсмажити курку до готовності та окремо обсмажити подрібнену цибулю з грибами. Відвар рис майже до готовності і дай йому трохи охолонути.
Змішай рис із куркою та грибами, і виклади заготовку у форму. Змішай сметану, яйця та 100-120 мл води, залий рис і відправь запіканку на 30 хвилин у духовку при 180 градусах. Після цього – посип все тертим сиром і запікай ще 10 хвилин.
10. Рисова запіканка із зеленою цибулею
Найлегший рецепт, а інгредієнти для нього – точно є в тебе вдома.
Тобі знадобиться: 200 г рису, 3 яйця, 1-2 пучки зеленої цибулі, 1,5 ст.л. борошна, спеції.
Приготування: Відвари рис до м'якості, подрібни зелену цибулю і віночком зби яйця зі спеціями. Змішай всі інгредієнти та відправте запіканку приблизно на 20 хвилин у духовку при 180 градусах.
11. Рисова запіканка з кабачками та сиром
Якщо хочеш, втрути трохи рубаної зелені в тісто.
Тобі знадобиться: 200 г рису, 2 кабачки, 2 цибулини, 4 яйця, 150 г твердого сиру, сіль, спеції.
Приготування: Відвари, промий та остуди рис. Подрібни та обсмаж цибулю до золотистості. Натрій кабачки з сиром, віночком зби яйця і змішай всі інгредієнти, тільки залиши трохи сиру для посипання. Відправь запіканку у форму, посип сиром, що залишився, і готуй 20-30 хвилин у духовці при 180 градусах.
12. Рисова запіканка з фаршем
Ситна основна страва, щоб нагодувати велику родину.
Тобі знадобиться: 1,5 склянки рису, 500 г м'ясного фаршу, 1,5 цибулини, 4 яйця, 100 г твердого сиру, 5 ст. сметани, спеції.
Зараз читають:20 смузі з яблук, які можна готувати цілий рік
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю з фаршем, приправ за смаком. Відвари рис до готовності, дай йому охолонути і змішай зі сметаною та яйцями. Виклади половину рису у форму, додай фарш і знову рис. Посип тертим сиром, накрийте фольгою і запікайте 35-40 хвилин в духовці при 180 градусах.
13. Рисова запіканка з яблуками
Для аромату використовуй кілька щіпок меленої кориці або ваніліну.
Тобі знадобиться: 1,5 склянки рису, 3 яйця, 50 г вершкового масла|мастила|, 4-5 яблук, 3 ст.л. цукру.
Приготування: Відварити рис до напівготовності та промою. Очисти і наріж яблука, зби яйця з цукром. Змішай рис, яблука та м'яке вершкове масло, відправь у жароміцну форму та залий яєчною сумішшю. Запікай 25-30 хвилин у духовці при 180 градусах.
14. Рисова запіканка з шинкою та сиром
Сосиски та будь-яка ковбаса з холодильника теж відмінно підійдуть.
Тобі знадобиться: 400 г рису, 150 г вершкового масла, 400 мл молока, 2 яйця, 150 г шинки, 100 г моцарелли, 100 г твердого сиру, 1 морква, спеції, зелень.
Приготування: Відвари, промий і відкинь рис на друшляк. Натрій моркву та обидва види сиру, подрібни зелень і наріж шинку. Змішай рис, шинку, моцареллу, зелень та моркву. Окремо збий яйця, розтоплене вершкове масло, молоко, твердий сир та спеції. Відправте рис у форму, залийте заливкою і запікайте 30-40 хвилин в духовці при 190 градусах.
15. Рисова запіканка з броколі та цвітною капустою
Якщо використовуєш свіжу капусту, привари її до м'якості. А заморожену можна залишити так.
Тобі знадобиться: 100 г рису, 200 г броколі, 200 г цвітної капусти, 1 цибулина, 3 ст.л. муки|борошна|, 500 мл молока, 3 ст.л. вершкового сиру, 150 г твердого сиру, вершкове масло|мастило|, спеції.
Приготування: Відварити рис до готовності. Подрібни і обсмаж цибулю на вершковому маслі, посип його борошном і спеціями, перемішай і смажу ще 1 хвилину. Поступово влий молоко, постійно помішуючи, і увари заливку до загусання. Приправте і змішайте цей соус з вершковим сиром і тертим твердим сиром.
Розбери броколі і цвітну капусту на дуже дрібні суцвіття, змішай їх з рисом і соусом, що вийшов. Відправ все в жароміцну форму, а за бажанням – ще посип сиром. Готуйте запіканку 30-35 хвилин у духовці при 180 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua