20 рецептів з топінамбуром, які урізноманітнять твій раціон

Топінамбур – досить популярний коренеплід останнім часом. Тим більше, що він ще й дуже корисний. Зібрали для тебе 20 найкращих рецептів страв, які можна приготувати з топінамбуру!

Зміст

  • 1. Запечений топінамбур із імбиром
  • 2. Пюре з топінамбуру
  • 3. Драники з топінамбуру
  • 4. Смажений топінамбур
  • 5. Топінамбур з чебрецем у духовці
  • 6. Топінамбур у сметані
  • 7. Рагу з топінамбуром та квасолею
  • 8. Салат з топінамбуру, моркви та яблука
  • 9. Маринований топінамбур на зиму
  • 10. Котлети з топінамбуру
  • 11. Крем-суп з картоплі та топінамбуру
  • 12. Салат з топінамбуром та кукурудзою
  • 13. Запечений топінамбур під сиром
  • 14. Легкий овочевий суп із топінамбуром
  • 15. Салат з топінамбуру з яйцем та зеленню
  • 16. Сирники з топінамбуром
  • 17. Салат з топінамбуру, гарбуза та редьки
  • 18. Повидло з топінамбуру та гарбуза
  • 19. Вівсянка з топінамбуром
  • 20. Суп-пюре з топінамбуром та селери
  • 1. Запечений топінамбур із імбиром

    Його солодкуватий смак дуже гармонійно поєднується із гострим імбиром.

    Тобі знадобиться: 500 г топінамбуру, 20 г імбиру, 3 ст.л. оливкової олії, 2 зубчики часнику, 1 ч.л. зернистої гірчиці, 1 ч.л. базиліка, спеції та сіль.

    Приготування: Топінамбур очисти, проварити 10 хвилин після кипіння і злий воду. Змішай оливкову олію, тертий імбир із часником та інші інгредієнти. Замаринувати в цій суміші топінамбур на 15 хвилин і потім запікати його 20-25 хвилин у духовці при 180 градусах.

    2. Пюре з топінамбуру

    Звичайно, як і інші коренеплоди, топінамбур відмінно підходить для пюре.

    Тобі знадобиться: 500 г топінамбуру, 2 ст.л. вершків, 1 ч.л. оливкової олії, спеції.

    Приготування: Очисти та відваріть топінамбур до м'якості протягом 20 хвилин у киплячій воді. Злий воду, додай вершки, олію та спеції, і розімни його в пюре.

    3. Драники з топінамбуру

    Буде ще смачніше, якщо додати трохи рубаних часникових стрілок чи цибулі.

    Тобі знадобиться: 400 г топінамбуру, 1 яйце, 2 зубчики часнику, 3 гілочки зелені, 2 ст.л. борошна, спеції.

    Приготування: Очисти і натрій топінамбур, подрібни часник і зелень, і змішай всі інгредієнти. Обсмажити драники на сковороді з двох сторін на середньому вогні.

    4. Смажений топінамбур

    Посип готову страву свіжою рубаною зеленню і подавай зі сметаною.

    Тобі знадобиться: 250 г топінамбуру, по 1/3 ч.л. солі та меленого чорного перцю, 35 мл рослинної олії.

    Приготування: Очисти та наріж топінамбур тонкими слайсами. Обсмажити його до рум'яності на розігрітій олії, помішуючи. В кінці приготування – посолити і поперчити, і залиш настоятися під кришкою на 3 хвилини.

    Зараз читають:Пісна вечеря – 20 рецептів простих страв на будь-який смак

    5. Топінамбур з чебрецем у духовці

    Ще один спосіб дуже смачно запекти топінамбур!

    Тобі знадобиться: 500 г топінамбуру, 1/2 лимона, 2 ст.л. оливкової олії, 2 гілочки чебрецю, 1 ч.л. меду, спеції.

    Очисти топінамбур, розріж його на половинки і змасти зріз лимоном. Змішай оливкову олію, спеції та подрібнений чебрець, і замаринуй топінамбур у цій суміші. Після чого викладіть його на пергамент зрізом вниз і відправте на 20-30 хвилин в духовку при 200 градусах. Потім переверни половинки, змасти їх медом та допеки ще 5 хвилин.

    6. Топінамбур у сметані

    Найпростіший, але при цьому дуже корисний для організму салат.

    Тобі знадобиться: 300 г топінамбуру, 1 ст.л. сметани, спеції.

    Приготування: Очисти та натрій топінамбур на великій тертці. Заправ його сметаною і приправ за смаком.

    7. Рагу з топінамбуром та квасолею

    Ситне осіннє рагу, і при цьому досить незвичайне.

    Тобі знадобиться: 300 г топінамбуру, 1 болгарський перець, 200 г помідорів, 50 г моркви, 250 г грибів, 1/2 цибулини, 1 склянка вареної або консервованої квасолі, 2 зубчики часнику, спеції.

    Приготування: Довільно наріж всі інгредієнти. Обсмажити гриби близько 10 хвилин, додати топінамбур і смажити ще 5-7 хвилин. Додай болгарський перець та цибулю, і ще через 4 хвилини – помідори та квасолю. Готуй рагу під кришкою 10-12 хвилин, а потім додай терту моркву, подрібнений часник та спеції. Туши ще 3-5 хвилин і зніміть рагу з вогню.

    8. Салат з топінамбуру, моркви та яблука

    По-справжньому вітамінний салат, який неймовірно легко готується.

    Тобі знадобиться: 200 г топінамбуру, 100 г моркви, 1 яблуко, 5 волоських горіхів, 1/2 лимона, 2 ст.л. олії, 1 ч.л. цукру, спеції.

    Приготування: Натрій на тертці яблуко, морква та топінамбур. Додай подрібнені волоські горіхи. Заправити салат лимонним соком з олією, цукром та спеціями.

    9. Маринований топінамбур на зиму

    Ця закуска чудово доповнить твій асортимент зимових заготовок.

    Тобі знадобиться: 300 г топінамбуру, 4 горошини запашного перцю, 3 бутони гвоздики, 5 г солі, 5 г цукру, 20 г білого винного оцту.

    Приготування: Топінамбур очисти, наріж тонкими слайсами і виклади в підготовлену банку зі спеціями, сіллю, цукром та винним оцтом. Залий заготовку окропом, простерилізуйте ще 20 хвилин і заходьте на зиму.

    10. Котлети з топінамбуру

    Оригінальний овочевий рецепт, перед яким неможливо встояти.

    Тобі знадобиться: 400 г топінамбуру, 400 г моркви, 50 г манки, 2 яйця, 100 мл вершків, 70 г панірувальних сухарів, спеції.

    Зараз читають:20 простих рецептів варення з абрикосів з ядерцями

    Приготування: Натрій моркву і топінамбур, додай спеції та вершки, і протушкуй до м'якості. Дай охолонути, додай яйця з манкою, перемішай і залиши масу на 15 хвилин. Сформуй котлети, обваляй їх у сухарях та обсмаж з двох сторін на середньому вогні.

    11. Крем-суп з картоплі та топінамбуру

    Найніжніший кремовий суп із жирними вершками – одне задоволення в холодні дні.

    Тобі знадобиться: 500 г топінамбуру, 500 г картоплі, 2 зубчики часнику, 1 цибуля-порей, 30 г вершкового масла, 1 л бульйону, 150 мл 20% вершків, спеції.

    Приготування: Подрібни порей і часник і обсмаж їх у вершковому маслі до м'якості. Додай дрібно нарізану кубиком картопля і топінамбур. Жар 5 хвилин|мінути|, помішуючи. Залий бульйоном, доведи до кипіння і вари всі півгодини на слабкому вогні. Влий гарячі вершки, перебий суп блендером, приправ за смаком і ще раз доведи його до кипіння.

    12. Салат з топінамбуром та кукурудзою

    Солодка консервована кукурудза чудово доповнює цей рецепт.

    Тобі знадобиться: 100 г консервованої кукурудзи, 500 г топінамбуру, 3-4 яйця, майонез.

    Приготування: Відвари топінамбур 5 хвилин у киплячій воді і наріж дрібним кубиком. Окремо відвари яйця і так само дрібно їх наріж. Додай кукурудзу і заправ салат майонезом.

    13. Запечений топінамбур під сиром

    Відмінний гарнір і така ж гарна самостійна страва.

    Тобі знадобиться: 500 г топінамбуру, 100 г твердого сиру, 100 г сметани, 50 г петрушки, спеції.

    Приготування: Топінамбур очисти, відвари 10 хвилин у киплячій воді і наріж. Виклади його у форму і посип тертим сиром з рубаною петрушкою. Залий все зверху сметаною зі спеціями та відправь у духовку на 15 хвилин при 180 градусах.

    14. Легкий овочевий суп із топінамбуром

    За бажання, додай до нього пару ложок рису чи іншої крупи.

    Тобі знадобиться: 1 морква, 50 г кореня селери, 80 г топінамбуру, 1 цибулина, бульйон, спеції, зелень.

    Приготування: Наріж всі овочі кубиком. Закип'ятіть бульйон, виклади в нього коренеплоди і вари 5 хвилин. Додай цибулю та вари до готовності. За пару хвилин до кінця – додай спеції, а також додатково можеш додати трохи вершкового масла. Посип готовий суп зеленню.

    15. Салат з топінамбуру з яйцем та зеленню

    У топінамбур досить яскравий смак, тому такі прості салати дуже хороші.

    Зараз читають:15 ПП салатів з авокадо, перед якими неможливо встояти

    Тобі знадобиться: 200 г топінамбуру, 1 яйце, по 1/2 пучка кропу та петрушки, 100 г сметани.

    Приготування: Очисти та натрій топінамбур на тертці. Відвари і дрібно наріж яйце. Подрібни всю зелень і заправ салат сметаною.

    16. Сирники з топінамбуром

    Бери сир високої жирності, щоб сирники не розпадалися.

    Тобі знадобиться: 200 г сиру, 20 г кокосового борошна, 10 г пшеничного борошна, 50 г топінамбуру, 1 яйце, 0,5 ч.л. розпушувача, 2 ст.л. коричневого цукру чи замінника, 1 щіпка солі.

    Приготування: Перетріть сир через сито, натрій топінамбур на дрібній тертці і змішай всі інгредієнти в однорідне тісто. Залиш його на 10 хвилин, сформуй сирники та обсмаж їх з двох сторін на сковороді.

    17. Салат з топінамбуру, гарбуза та редьки

    Ще один варіант салату в скарбничку вітамінних сезонних рецептів!

    Тобі знадобиться: 2 топінамбури, 150 г гарбуза, 1 чорна редька, 1 морква, оливкова олія, спеції, зелень.

    Всі овочі очисти і натрій на великій тертці. Додай спеції і зелень за смаком, і збризкає салат оливковою олією.

    18. Повидло з топінамбуру та гарбуза

    Чудова заготівля, якою можна здивувати близьких.

    Тобі знадобиться: 1 кг топінамбуру, 1 кг гарбуза, 1-2 лимони, 1 кг цукру.

    Приготування: Наріж очищений гарбуз та топінамбур дрібним кубиком. Ошпар і подрібни лимон разом із шкіркою у блендері. Змішай всі інгредієнти з цукром та залиш на 1 годину. Потім доведи заготовку до кипіння і варіть на слабкому вогні до густоти, помішуючи. Розклади повидло у стерилізовані банки.

    19. Вівсянка з топінамбуром

    Оригінальний сімейний сніданок для дітей та їхніх батьків.

    Тобі знадобиться: 150 мл води, 150 мл молока, 3 ст. вівсяних пластівців, 50 г топінамбуру, 15 г вершкового масла|мастила|, мед.

    Приготування: Натрій топінамбур, залий його окропом і проварити 5 хвилин. Додай вівсянку і вари до густини, помішуючи. Влий молоко і вари до готовності каші. Наприкінці приготування – додай олію та дай каші трохи настоятися. Подавай її з медом.

    20. Суп-пюре з топінамбуром та селери

    Цей рецепт сподобається навіть тим, хто дотримується правильного харчування.

    Тобі знадобиться: 2 цибулини, 1 кг топінамбуру, 2 зубчики часнику, 2 стебла селери, 1 л води або бульйону, спеції.

    Приготування: Наріж всі кубиком і подрібни часник. Злегка обсмажте цибулю з часником і селера. Додай топінамбур та воду, доведи до кипіння та вари суп 40-45 хвилин на слабкому вогні. Подрібни його блендером і приправ за смаком.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *