20 рецептів з аличі, з якими впорається будь-яка господиня

Алича ідеально підходить для компотів, варення та різних заготовок на зиму. Причому не обов'язково солодких, тому що маринована в спеціях алича – анітрохи не гірша. А ще алича гарна в пряних соусах та випічці. Ділимося 20 смачними рецептами!

Зміст

  • 1. Листковий пиріг з аличі
  • 2. Варення з аличі з какао
  • 3. Ткемалі з аличі на зиму
  • 4. Маринована алича як оливки
  • 5. Шарлотка з аличем
  • 6. Алича в сиропі на зиму
  • 7. Літній компот з аличем
  • 8. Манник з аличем
  • 9. Сирники з аличем
  • 10. Мариновані помідори з аличою
  • 11. Аджика з аличі
  • 12. Компот з аличі та яблук на зиму
  • 13. Пиріг з аличою на кефірі
  • 14. Компот із кабачків та аличі на зиму
  • 15. Пастила з аличі
  • 16. Вівсяний пиріг з аличою
  • 17. Вино з аличі
  • 18. Клафуті з аличем
  • 19. Варення з аличі з кісточками
  • 20. Сирні мафіни з аличою
  • 1. Листковий пиріг з аличі

    Приготування такого пирога вимагає мінімум часу та навичок.

    Тобі знадобиться: 200 г готового листкового тіста, 300 г аличі, 200 мл 33% вершків, 2 яйця, 70 г цукру, 1 ч.л. ванільного цукру.

    Розкатай листкове тісто у форму і сформуй бортики. Накрий пергаментом, засип бобовими або іншим вантажем і відправ основу на 15 хвилин в духовку при 180 градусах. Потім прибери пергамент із вантажем та випікай корж ще 5 хвилин.

    Віночком збий вершки, яйця та обидва види цукру. Вилий їх на корж і туди ж виклади половинки аличі. Випікай пиріг ще 20-25 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.

    2. Варення з аличі з какао

    Найкраще підійде червона алича – апетитніше виглядає.

    Тобі знадобиться: 2 кг аличі без кісточок, 800 г цукру, 2 пакетики ваніліну, 5 ст.л. какао.

    Приготування: Засип аличу цукром і залиш на добу. Додай какао, перемішай, доведи до кипіння і варіть варення 1 годину на мінімальному вогні, періодично помішуючи. За 10 хвилин до кінця – додай ванілін. Закатай варення у стерилізовані банки.

    3. Ткемалі з аличі на зиму

    Радимо закочувати соус у невеликі баночки, щоб вони не стояли відкритими надто довго.

    Тобі знадобиться: 1,5 кг жовтої аличі, 3 голівки часнику, 1 гострий перець, 1 пучок петрушки, 1 ст.л коріандру, 1 ст.л. насіння кропу, 1 ч. л. пажитника, 2 ст. солі, 4 ст. цукру.

    Залий аличу водою, щоб вона її повністю покривала, доведи до кипіння і проварити 10 хвилин. Перетріть через сито. З м'якоті, що залишилася в ситі, видали кісточки і додай її назад в пюре.

    За допомогою блендера подрібни зелень, часник та гострий перець. Всип до аличі, провари 20 хвилин і додай у соус всі спеції з сіллю та цукром. Проварити ще 10-15 хвилин і закатай соус у стерилізовані банки.

    Зараз читають:12 приголомшливих рецептів брускетти з грушею та сиром

    4. Маринована алича як оливки

    Для цього рецепту вибирай дрібну жовту аличу.

    Тобі знадобиться: 500 г аличі, 3 ст. цукру, 4 зубчики часнику, 2 лаврові листки, 1 ч.л. солі, 5 бутонів гвоздики, 2 ст. оцту, 400 мл води, спеції.

    У стерилізовані банки виклади аличу і додай часник , лавровий лист і всі спеції. Зали окропом і залиш на 10 хвилин. Далі злий цю воду, всип у неї сіль і цукор, знову доведи до кипіння і влий оцет. Залий аличу маринадом, що вийшов, і закатай на зиму.

    5. Шарлотка з аличем

    Кисловата алича стане ідеальною начинкою для солодкої шарлотки.

    Тобі знадобиться: 250 г аличі, 140 г цукру, 140 г борошна, 1 ч.л. соди, 3 яйця.

    Відділи білки від жовтків. Міксером зби жовтки з цукром, окремо зби білки до піків і з'єднай обидві маси. Лопаткою втрути борошно і соду. У форму для випікання виклади аличу, залий її тестом і готуй шарлотку 30-35 хвилин при 180 градусах.

    6. Алича в сиропі на зиму

    Найпростіша заготівля, для якої навіть не потрібно видаляти кісточки.

    Тобі знадобиться: 350 г аличі, 100 г цукру, 300 мл води.

    Приготування: Виклади аличу в банку і залий окропом на 10 хвилин. Злий цю воду, додай у неї цукор і звари сироп. Залий їм аличу і заходи на зиму.

    7. Літній компот з аличем

    Можеш додати паличку кориці або кілька бутонів гвоздики.

    Тобі знадобиться: 500 г аличі, 2,5 л води, 200 г цукру.

    Приготування: Закип'яти воду, додати цукор і проварити 1 хвилину. Засип аличу, вари компот близько 10 хвилин, а потім дай йому настоятися під кришкою і процідити.

    8. Манник з аличем

    Соковитий манник, який стане чудовим доповненням до чаю.

    Тобі знадобиться: 1 склянка манки, 1 склянка кефіру, 3/4 склянки цукру, 1-2 яйця, 1,5 ч.л. розпушувача, 2 ч.л. кориці, 300 г аличі.

    Залий манку кефіром і залиш на півгодини . Додай цукор, яйце та розпушувач. Вилий тісто у форму і зверху виклади половинки аличі. Випікай манник 45-50 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.

    9. Сирники з аличем

    Легка кислинка та яскравий фруктовий аромат.

    Тобі знадобиться: 150 г аличі, 500 г жирного сиру, 70 г цукру, 70 г борошна, 2 яйця, 0,5 ч.л. розпушувача.

    Приготування: Перетріть сир через сито і змішай його з іншими інгредієнтами. Всип нарізану аличу, сформуй сирники та обсмаж їх з двох сторін на середньому вогні до рум'яності.

    10. Мариновані помідори з аличою

    Вибирай дрібні помідори чері, щоб вони не дуже відрізнялися від аличі.

    Тобі знадобиться: 1 кг помідорів чері, 400 г аличі, 1 гілочка базиліка, 2 бутони гвоздики, 3 горошини запашного перцю, 2,5 ст.л. цукру, 0,5 ст. солі.

    Зараз читають:20 оригінальних рецептів з мигдального борошна

    Приготування: Засип у банку помідори чері, аличу, базилік та спеції. Залий окропом на 15 хвилин, після чого злий цю воду і додай до неї сіль та цукор. Знову доведи воду до кипіння, залий нею помідори з алич і закатай на зиму.

    11. Аджика з аличі

    Ще один неймовірно ароматний та пряний соус, який нікого не залишить байдужим.

    Тобі знадобиться: 1,5 кг аличі, 1 головка часнику, 1 ст. солі, 3 ст. цукру, 1 перець чилі, 4 листочки базиліку, 1 ч.л. меленої суміші перців.

    Приготування: Залий аличу водою, проварити до м'якості і перетрій через сито. Додай подрібнений часник, базилік, перець чилі, спеції, сіль та цукор. Блендером перебий все до однорідності, розклади по банках і простерилізуй ще 10 хвилин. Захід на зиму.

    12. Компот з аличі та яблук на зиму

    Завжди буде різним, залежно від вибраних сортів фруктів.

    Тобі знадобиться: 500 г аличі, 300 г яблук, 160 г цукру, 2-3 л води.

    Приготування: Розклади аличу та нарізані часточками яблука по банках. Зали окропом і залиш на 15 хвилин. Злий цю воду, всип у неї цукор, доведи сироп до кипіння і знову залий їм фрукти. Закатай компот на зиму.

    13. Пиріг з аличою на кефірі

    Замість кефіру можна зять йогурт чи нежирну сметану.

    Тобі знадобиться: 350 г муки|борошна|, 200 мл кефіру, 1 ч.л. соди, 60 г вершкового масла|мастила|, 2 яйця, 150 г цукру, 2 щіпки ваніліну, 200 г аличі.

    Додай соду в кефір і залиш на 5 хвилин . Віночком збий розтоплену олію, яйця, 100 г цукру та ванілін. З'єднай з кефіром і всип борошно. Виклади тісто у форму, зверху додай половинки аличі і присип цукром, що залишився. Випікай пиріг 30-35 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.

    14. Компот із кабачків та аличі на зиму

    Не лише смачна, а ще й дуже оригінальна заготівля.

    Тобі знадобиться: 1-2 кабачки, 1 склянка аличі, 400 г цукру, 1,5 л води.

    Приготування: Засип аличу та довільно нарізані кабачки в банку. Залий їх окропом і залиш на 15 хвилин. Далі злий цю воду, додай у неї цукор і знову доведи до кипіння. Залий назад у банку і заходьте на зиму.

    15. Пастила з аличі

    Пастила добре зберігається в герметично закритій скляній ємності.

    Тобі знадобиться: 1 кг аличі, 100 мл води, 150 г цукру.

    Приготування: Залий аличу водою, протушкуй 15-20 хвилин до м'якості і перетрій через сито. Додай цукор і трохи увари масу до густини. Вилий пюре тонким шаром на пергамент і суші 7-8 годин у відкритій духовці при мінімальній температурі.

    Зараз читають:20 відмінних заправок для борщу на зиму

    16. Вівсяний пиріг з аличою

    Такий пиріг не надто калорійний, але дуже смачний.

    Тобі знадобиться: 100 г пшеничного борошна, 80 г вершкового масла, 50 г вівсяного борошна, 40 г та 1 ст.л. коричневого цукру, 0,5 ч. л. кориці, 2 г солі, 200 г аличі.

    Розітри холодне вершкове масло, обидва види борошна, 40 г цукру, корицю і сіль у крихту. Відправте цю крихту на півгодини в холодильник і засипте у форму для випікання. Зверху виклади часточки аличі і присип все ложкою цукру. Відправ пиріг у духовку на 30-35 хвилин при 180 градусах.

    17. Вино з аличі

    Приготувати домашнє вино можна навіть без спеціального обладнання.

    Тобі знадобиться: 2,5 кг аличі, 1,5 л води, 1 кг цукру.

    Змішай цукор і 500 мл води, доведи до кипіння і вари цей сироп ще півгодини на слабкому вогні під кришкою. Засип аличу в чисті банки, залий її сиропом, часткою водою та накрий марлею. Залиш заготівлю до появи бульбашок.

    Після початку бродіння одягни на банку рукавичку і зроби в ній кілька проколів. Залиш вино до кінця бродіння – поки рукавичка не здуває. Процідити заготівлю через кілька шарів марлі, знову перелий у банку і одягни рукавичку. Залиш до виділення осаду. Знову проціди, розлий вино по пляшках і дай йому настоятися в темному прохолодному місці ще кілька тижнів.

    18. Клафуті з аличем

    Для аромату присип аличу улюбленими спеціями або мигдальними пластівцями.

    Тобі знадобиться: 700 г аличі, 50 г вершкового масла|мастила|, 4 яйця, 250 мл 33% вершків, 100 г цукру, 100 г борошна.

    Приготування: Видали з аличі кісточки і виклади фрукти у форму. Змішай розтоплену олію та всі інші інгредієнти, залий аличу рідким тестом і випікай клафуті 45-50 хвилин у духовці при 180 градусах.

    19. Варення з аличі з кісточками

    Прибирати з аличі кісточки дуже втомлює, та й не завжди потрібно.

    Тобі знадобиться: 1 кг аличі, 1,5 кг цукру, 800 мл води.

    Приготування: Закип'яти воду з цукром і залий аличу цим сиропом. Залишити на 3-4 години, довести до кипіння і проварити варення півгодини на слабкому вогні, помішуючи. Закатай його до стерилізованих банків.

    20. Сирні мафіни з аличою

    Швидка випічка до чаю та просто відмінний перекус.

    Тобі знадобиться: 5 штук аличі, 100 г сиру, 2,5 ст. борошна, 1 яйце, 1,5 ст. сметани, 0,3 ч. л. розпушувача, 1,5 ст. цукру, 2 щіпки ваніліну.

    Розітри сир з яйцем, додай цукор , ванілін і сметану. Перемішай і всип борошно з розпушувачем. Виклади тісто у формочки і втопи в ньому половинки аличі. Випікай мафіни 25 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *