20 рецептів із сливи, які точно варто приготувати

Найбільш очевидні страви зі сливи – це варення, джеми та інші заготівлі на зиму. Але варіанти не обмежуються лише цим. Слива відмінно йде в соуси, салати та випічку. З неї можна приготувати різні десерти та напої, а ще вона гармонійно поєднується з м'ясом. Зібрали для тебе 20 найкращих рецептів в одній добірці!

Зміст

  • 1. Варення зі сливи з какао
  • 2. Салат зі сливами та бринзою
  • 3. Сливовий соус до м'яса на зиму
  • 4. Тушкована яловичина зі сливою
  • 5. Мочені сливи
  • 6. Смузі з банана та сливи
  • 7. Салат зі сливою та куркою
  • 8. Компот із сливи на зиму
  • 9. Сливовий пиріг
  • 10. Курячі стегна зі сливою в духовці
  • 11. Салат з помідорами та сливою
  • 12. Мариновані сливи на зиму
  • 13. Смузі на кефірі зі сливою
  • 14. Шоколадний кекс зі зливами та горіхами
  • 15. Пиріг зі сливою на кефірі
  • 16. Сливове повидло
  • 17. Салат з буряком та сливами
  • 18. Аджика зі сливи на зиму
  • 19. Листковий пиріг зі сливами
  • 20. Салат з болгарським перцем та сливою
  • 1. Варення зі сливи з какао

    Найсмачніша злива у шоколаді, яка з легкістю здивує навіть давніх аматорів заготовок.

    Тобі знадобиться: 1 кг слив, 1 кг цукру, 3 ст. какао.

    Приготування: Видалити зі сливи кісточки, наріж м'якоть часточками, засип цукром з какао і залиш на кілька годин. Доведи варення до кипіння і варіть 45-50 хвилин на слабкому вогні. Закатай у стерилізовані банки.

    2. Салат зі сливами та бринзою

    Оригінальний і водночас готується з простих продуктів.

    Тобі знадобиться: 200 г бринзи, 100 г слив, 50 г мангольду, 50 г салатного міксу, 50 г волоських горіхів, 1 лимон, 100 мл оливкової олії, 1 ст.л. меду, спеції.

    Приготування: Наріж сливи часточками, а бринзу пластинками або кубиком. Змішай все з мангольдом та салатним міксом. Подрібни горіхи, змішай їх з олією, лимонним соком, медом та спеціями. Полів салат цією заправкою.

    3. Сливовий соус до м'яса на зиму

    В міру гострий, з легкою кислинкою він стане приємним доповненням до основних страв.

    Тобі знадобиться: 1 кг сливи, 1 пучок петрушки, 1 пучок базиліка, 7 зубчиків часнику, 2 гострі перці, 1 ст.л. хмелі-сунелі, 2 ст.л. цукру, сіль, спеції.

    Приготування: Видали зі сливи кісточки, додай до неї цукор і трохи солі, протушкуй всі 7-10 хвилин після кипіння. Подрібніть часник, зелень і гострий перець. Додай всі інгредієнти до сливи та провари соус ще 20 хвилин. Можеш перебити його блендером до однорідності. Закатай готовий соус у стерилізовані банки.

    4. Тушкована яловичина зі сливою

    Для цього рецепту обов'язково потрібна стигла і солодка злива.

    Зараз читають:20 літніх салатів з кабачків для тих, хто любить смачно поїсти

    Тобі знадобиться: 600 г яловичини, 400 г слив, 1/2 пучка кінзи, 150 мл води, спеції.

    Приготування: Наріж і обсмаж яловичину до рум'яності. Відклади м'ясо убік і в тій же сковороді злегка обсмаж нарізані часточками сливи. Поверни яловичину назад, додай спеції, рубану кінзу та воду. Туші м'ясо до готовності на слабкому вогні – до 2:00.

    5. Мочені сливи

    Їм потрібно буде кілька тижнів настоятися в холодному місці, але воно того варте.

    Тобі знадобиться: 1 кг слив, 50 мл оцту, 1 л води, 300 г цукру, 0,5 ст. солі, гвоздика, кориця, запашний перець.

    Приготування: Закип'яти воду із сіллю, цукром та спеціями до смаку. Додай оцет і дай маринаду охолонути. Щільно розклади сливи у банки, залий їх маринадом і накрий пластиковими кришками або нещільно закрути. Залишити заготовку в прохолодному місці на 2-4 тижні.

    6. Смузі з банана та сливи

    Ситний, корисний та апетитний фруктовий смузі.

    Тобі знадобиться: 450 г сливи, 250 г бананів, 250 г апельсинів, мед, лід.

    Приготування: Очисти та довільно наріж банани, сливи та апельсини. Блендер подрібни їх до однорідності, додай мед і кілька кубиків льоду, і ще раз збий.

    7. Салат зі сливою та куркою

    Пропонуємо взяти ароматну копчену курку з її яскравим смаком.

    Тобі знадобиться: 500 г слив, 400 г копченої курки, 1 фіолетова цибулина, 2 зубчики часнику, 1 пучок м'яти, 2 ст.л. зернистої гірчиці, 20 мл лимонного соку, 50 мл оливкової олії, спеції.

    Тонко наріж цибулю, сливу наріж часточками, а курку – слайсами. Додай подрібнений часник і м'яту до смаку. Змішай інгредієнти для заправки та полів нею салат.

    8. Компот із сливи на зиму

    Сливовий компот завжди дуже насичений та з яскравим смаком.

    Тобі знадобиться: 500 г слив, 280 г цукру, 2 л води, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.

    Приготування: У підготовлену банку засип сливи, цукор та лимонну кислоту. Залий все гарячою водою і простерилізуй банку ще 10 хвилин. Закатай компот на зиму.

    9. Сливовий пиріг

    Знаменитий рецепт із The New York Times, який знають у всьому світі.

    Тобі знадобиться: 150 г муки|борошна|, 1 ч.л. розпушувача, 100 г вершкового масла|мастила|, 2 яйця, 150 г цукру, 1 ч.л. кориці, 12 слив, 1 щіпка солі.

    Приготування: Міксером зби м'яке вершкове масло з цукром до пишності. Продовжуючи збивати, поштучно вбий яйця. Потім всип просіяне борошно з сіллю і розпушувачем. Вилий тісто, що вийшло, у форму і зверху виклади часточки слив. Присип їх ще ложкою цукру і корицею. Випікай пиріг 45-50 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.

    Зараз читають:20 способів приготувати вино з|із|

    10. Курячі стегна зі сливою в духовці

    Достойно прикрасить сімейну вечерю!

    Тобі знадобиться: 2 курячі стегна, 250 г сливи, 1 цибулина, 0,5 ч.л. цукру, 3 щіпки солі, спеції, 1 ст.л. рослинного масла.

    Приготування: Наріж цибулю кільцями і виклади у форму. Зверху додай половинки слив і присип їх цукром. Курячі стегенця натрі олією зі спеціями і виклади зверху. Запікай курку приблизно 30 хвилин у духовці при 220 градусах.

    11. Салат з помідорами та сливою

    Для яскравості та більшої апетитності – можеш взяти помідори різних сортів.

    Тобі знадобиться: 4 помідори, 8 слив, 3 гілочки базиліка, 1/2 фіолетової цибулини, 1/2 пучка петрушки, 3 ст.л. соєвого соусу, 4 ст.л. олії, 1 ч.л. меду, спеції.

    Приготування: Крупно наріж помідори та сливи, цибулю наріж півкільцями, а зелень – подрібни. Змішай олію, соєвий соус, мед і спеції, і заправ салат.

    12. Мариновані сливи на зиму

    Маринувати на зиму можна не лише огірки та помідори, а й сливи.

    Тобі знадобиться: 800 г сливи, 400 мл води, 2 ст. цукру, 2 ст. яблучного оцту, 2 гострих перцю, 1 зірочка бадяну, 5 бутонів гвоздики, 5 горошин запашного перцю, 4 лаврові листки.

    Приготування: Закип'ятіть воду і додай цукор з усіма спеціями. Провари маринад 5 хвилин. Виклади сливи та перці в банки, залий їх маринадом і залиш на 15 хвилин. Злий маринад, знову доведи його до кипіння і залий сливи ще на 15 хвилин. Знову злий маринад, доведи до кипіння, додай оцет, залий їм сливи і закатай на зиму.

    13. Смузі на кефірі зі сливою

    За бажання замість кефіру можеш взяти густий йогурт без добавок.

    Тобі знадобиться: 250 мл кефіру, 1 банан, 250 г сливи, 2 ст. меду.

    Очисти банан і видали кісточки зі сливи. За допомогою блендера збий смузі до однорідності.

    14. Шоколадний кекс зі зливами та горіхами

    Такий апетитний і ароматний просто неможливо втриматися.

    Тобі знадобиться: 180 г борошна, 120 г цукру, 80 г йогурту, 80 г темного шоколаду, 50 г вершкового масла, 30 мл олії, 30 г волоських горіхів, 200 г слив, 1 ст.л. розпушувача, 1 ч.л. кориці, 3 яйця.

    Приготування: Розтопи шоколад із вершковим маслом на водяній бані. Міксером зби яйця з цукром до пишності. Влий трохи охололий шоколад, знову збий і потім додай йогурт і олію. Додай усі сухі інгредієнти та наприкінці – рубані горіхи. Вилий тісто у форму і виклади часточки злив. Випікай кекс 50 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.

    15. Пиріг зі сливою на кефірі

    Той самий пиріг, з яким упораються навіть ті, хто зовсім не вміє готувати.

    Зараз читають:Весняні страви: 20 найкращих весняних рецептів на будь-який смак

    Тобі знадобиться: 200 г цукру, 350 г борошна, 1 ч.л. ванільного цукру, 150 мл олії, 200 мл кефіру, 3 яйця, 1 ч.л. розпушувача, 400 г сливи.

    Приготування: Віночком зби яйця з цукром, влий злегка теплий кефір і знову збий. Потім додай олію, і далі – борошно з розпушувачем. Вилий тісто у форму, втопи в ньому половинки слив і випікай пиріг 40 хвилин у духовці при 180 градусах.

    16. Сливове повидло

    Це повидло легко стане окремим десертом до чаю чи начинкою для пиріжків.

    Тобі знадобиться: 2 кг слив, 2 кг цукру, 200 мл води.

    Приготування: Видали зі сливи кісточки, влий воду і протушкуй м'якоть приблизно 40 хвилин. Блендером подрібни масу до однорідності, всип цукор і вари повидло ще приблизно 1,5 години на слабкому вогні, періодично помішуючи. Закатай його до стерилізованих банків.

    17. Салат з буряком та сливами

    Готовий салат можна посипати зернами гранату або кедровими горішками.

    Тобі знадобиться: 1 буряк, 2 сливи, 1 яблуко, 1 жменя руколи, 1 пучок шпинату, по 2 ст.л. оливкової олії та бальзаміку, 1 ч.л. лимонного соку, спеції.

    Приготування: Відвари або запікання буряка. Наріж буряк, яблуко та сливи часточками. Змішай все з руколою та шпинатом. Окремо змішай інгредієнти для заправки та полів нею салат.

    18. Аджика зі сливи на зиму

    Гострий соус, який чудово доповнить найрізноманітніші страви та закуски.

    Тобі знадобиться: 1 кг слив, 3 головки часнику, 3 болгарські перці, 4 помідори, 2 гострі червоні перці, 1 пучок базиліка, 1 пучок петрушки, 1 ст.л. коріандру, 50 г цукру, 1 ст.л. солі.

    Пропусти всі інгредієнти через м'ясорубку. Додай цукор, сіль та спеції за смаком. Проварити аджику 20-30 хвилин після кипіння і заходи в стерилізовані банки.

    19. Листковий пиріг зі сливами

    Максимально швидкий пиріг із листкового тіста нашвидкуруч.

    Тобі знадобиться: 700 г листкового тіста, 600 г сливи, 100 г цукру, 30 г вершкового масла|мастила|, 1 яйце, 1 ст.л. крохмалю, 1 ч.л. кориці.

    Приготування: Змасти форму маслом і розкатай у неї тісто, формуючи бортики. Присип крохмалем. Наріж сливи часточками, виклади їх на тісто і присип цукром з корицею. Тісто, що залишилося, наріж смужками і зроби грати. Змасти пиріг збитим яйцем і випікай півгодини в духовці за 180 градусів.

    20. Салат з болгарським перцем та сливою

    Радимо взяти перець різних відтінків, щоб салат був максимально яскравим.

    Тобі знадобиться: 4 болгарські перці, 5-6 слив, 1/2 пучка петрушки, 1/2 фіолетової цибулини, оливкова олія, спеції.

    Приготування: Наріж болгарський перець смужками, сливу – часточками, а цибуля – півкільцями. Подрібни петрушку, збризкати салат оливковою олією і приправ.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *