Специфічний смак абсенту досягається завдяки гіркому полину, а фортеця варіюється від 50% до 70%. Важко знайти алкоголь, який би ще більше романтизували великі поети, письменники та художники. Розповідаємо, як і із чим його треба пити!
Зміст
Як правильно пити абсент
Вживати абсент у чистому вигляді можна тільки тим, хто вже знайомий з цим напоєм, що обпалює. У такому разі алкоголь розливають у невеликі стоси, попередньо охолодивши до 1-2 градусів у морозилці, і п'ють залпом.
А для м'якшого способу – тобі знадобляться цукор-рафінад і спеціальна ложечка. Якщо її немає, тоді підійде і звичайна виделка. Ложка зі шматочком рафінаду кладеться на стос і зверху наливається абсент, змочуючи цукор.
Після цього потрібно підпалити рафінад, щоб він почав стікати в абсент. А далі є два варіанти: пити напій так чи спочатку розбавити його водою. Якщо в процесі спалахнув і абсент – нічого страшного: просто накрий чарку, щоб перекрити доступ кисню.
Зараз читають:Курячі ніжки в мультиварці: 20 легких та швидких рецептів
Чим можна закушувати абсент
В основному, абсент вживають сам собою, і ніякі окремі закуски йому не потрібні. Але якщо хочеться організувати стіл із закусками, тоді зверни увагу на такі варіанти!
1. Сир
Найкраще підійдуть витримані ароматні сорти, козячий сир або сири з пліснявою. Їхній виразний смак добре поєднується з яскравим напоєм.
2. Устриці та морепродукти
Своєрідна маслянистість устриць добре згладжує пекучість абсенту. Також підійдуть закуски з креветками, мідіями, м'ясом краба та червоною ікрою.
3. Фрукти
Класичний вибір – будь-які цитруси до смаку, від лимона до грейпфрута. Доречними будуть ще й кислі зелені сорти яблук, виноград чи солодкі груші.
4. Мариновані та в'ялені овочі
Свіжі овочі будуть надто нейтральною закускою для абсенту. А ось оливки, в'ялені помідори, мариновані корнішони чи гриби – те, що потрібне!
5. Солодощі
Практично будь-які льодяники або шоколад відмінно йдуть після гіркого і напою, що обпалює. Шоколад підійде як чорний, і молочний. Іноді як закуску до абсенту використовують кубики рафінаду, просочені лимонним соком.
Зараз читають:5 кращих рецептів паски крафін
З чим можна змішувати абсент
Найчастіше абсент використовують для приготування складних багатоскладових коктейлів, а особливо – листкових шотів. Їх потрібно вживати помірно, тому що вони дуже міцні. Але є кілька більш універсальних варіантів!
1. Вода
Найпростіший і найстаріший спосіб, винайдений французами. Потрібно налити 30 мл абсенту у склянку, покласти зверху ложку чи вилку з кубиком рафінаду та повільно влити воду на цукор. Готовий напій п'ється залпом. Води потрібно приблизно вдвічі більше, ніж абсенту.
2. Лід
Для більш освіжаючого варіанта – замість звичайної води візьми подрібнений лід для фраппе та змішай його з абсентом у шейкері. Також можна долити трохи яблучного соку чи динного лікеру.
3. Сік
Більш м'який та оригінальний спосіб подачі абсенту – змішати його зі свіжим соком лимона або лайма в рівних пропорціях. Напій залишає після себе приємне тепло у горлі. Крім цитрусових, чудово підійдуть також ананасовий та яблучний соки.
4. Цукровий сироп
Якщо не хочеться плавити цукор, тоді просто візьми готовий сироп. Він додається майже до всіх напоїв з абсентом, щоб пом'якшити його гіркоту.
Зараз читають:ПП соус для шаурми: 12 смачних та оригінальних рецептів
5. Содове та газування
Звичайна содова, мінералка або газування на кшталт Спрайту та Кока-коли добре допоможуть зробити абсент менш різким та суттєво зменшити його фортецю. Але врахуй, що бульбашки газу прискорюють всмоктування алкоголю!
6. Тонік
Це рецепт для тих, хто любить гіркі коктейлі та лікери. Просто змішай абсент із улюбленим тоніком у довільних пропорціях і додай цукор чи сироп за потребою.
7. Енергетик
Такий максимально бадьорий коктейль з абсенту та енергетика краще не пити тим, хто має проблеми з тиском. В іншому – сміливий та оригінальний мікс!
8. Молоко та вершки
Досить незвичайні та екстремальні коктейлі виходять з абсенту, молока чи вершків, а також ще одного виду міцного алкоголю – наприклад, бурбону.
9. Шампанське та ігристе вино
Ті, хто не боїться експериментів, можуть спробувати оригінальний коктейль з абсентом та ігристим. Для смаку додай також трішки соку лимона, лайма або м'ятний лікер.
10. Алкоголь
У багатьох коктейлях абсент змішують із самбукою, текілою, винами, лікерами – практично з усім. Особливо, коли йдеться про листкові коктейлі, де основну роль відіграє щільність напоїв, щоб вони не змішувалися між собою.
Джерело: dietcenter.com.ua