Навіть противники рибалки не відмовляться відпочити біля річки і поласувати юшкою, приготовленою на багатті в казані. Але варити її треба правильно, інакше вийде звичайний рибний суп. Розповідаємо 20 перевірених рецептів, які неодмінно порадують тебе!
Зміст
1. Юшка з судака з помідорами у казані
Легка юшка з доступних інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 2 кг судака, 500 г помідорів, 1 кг картоплі, 3 цибулини, 10 г будь-якої зелені, 4 горошини запашного перцю, 3 лаврові листки, 2 ст.л. солі, 5 л води.
Приготування: Очисти судака від луски, випотроши, промий і наріж крупними шматками. У киплячу воду всип спеції, очищену картоплю, нарізані помідори і цибулю в лушпинні. Проварити 15 хвилин, додай рибу і готуй ще 10-15 хвилин. Всип сіль, подрібнену зелень і через 2 хвилини зніміть з вуха з вогню.
2. Юшка з сьомги та окуня на багатті
Готуй юшку на вогні, що злегка перегорів, з гарним запасом жару.
Тобі знадобиться: 500 г філе сьомги, 1 кг окуня, 1 кг картоплі, 3 цибулини, 20 г зелені, 1 ч.л. суміші перців горошків, 2 ст. солі, 5 л води.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай пов'язану зелень, суміш перців, очищену картоплю та цибулю. Проварити 15 хвилин, виловити зелень і викинути. Додай у бульйон підготовлену рибу та вари ще 10 хвилин. Посолити, зняти з вогню і настоювати юшку під кришкою протягом 15 хвилин.
3. Юшка з густери та плітки з сьомгою
Три види риби дають чудовий навар!
Тобі знадобиться: 500 г густери, 500 г плотви, 500 г філе сьомги, 3 середні моркви, 4 цибулини, 4 лаврові листки, 5 горошин запашного перцю, 10 горошин чорного перцю, 50 г солі, 5 л води.
Приготування: Густеру та плотву очисти від луски, випотроши та промою. Закип'ятіть воду, додай спеції, моркву та цибулю в лушпинні. Проварити 15 хвилин, додай всю рибу і прокип'ятіть юшку ще 10 хвилин. Посолити, зняти з вогню і наполягати під кришкою 15 хвилин.
4. Юшка з дорадо на багатті в казані
У тарілку з готовою юшкою можна додати шматочок лайма чи лимона.
Тобі знадобиться: 2 дорадо, 1 кг картоплі, 3 цибулини, 4 лаврові листи, 10 горошин чорного перцю, 1,5 ст.л. солі, 5 л води.
Приготування: Очисти дорадо від луски, випотроши і наріж крупними шматками. Цибулю очисти від лушпиння, очисти і наріж картоплю. У киплячу воду всип усі овочі та спеції. Проварити 15 хвилин, додай рибу і готуй ще 10 хвилин. Посоли і через 2 хвилини зніміть казан з вухою з багаття.
Зараз читають:8 простих рецептів персиків у власному соку на зиму
5. Юшка з товстолобика на багатті
Замість поліна іноді використовують і великий куточок з багаття.
Тобі знадобиться: 1,5 кг товстолобика, 4 середні помідори, 1 кг картоплі, 4 середні цибулини, 1/2 пучка кропу, 0,5 ч.л. коріандру в зернах, 3 лаврові листи, 5 горошин чорного перцю, 2 ст.л. солі, 5 л води.
Приготування: Зніми луску з товстолобика, випотроши, промий і наріж. Закип'ятіть воду в казані, додай спеції, очищену картоплю та цибулю. Проварити 15 хвилин, цибулю вилови і викинь. Всип у бульйон підготовлену рибу та помідори. Посолити, присипати подрібненою зеленню і зняти з багаття. Опусти на 2 хвилини у юшку тліючий край поліна.
6. Юшка з плітки на курячому бульйоні в казані
Відмінна юшка, яка сподобається всім без винятку.
Тобі знадобиться: 1 кг плітки, 500 г картоплі, 500 г моркви, 2 цибулини, 10 г зелені, 2 лаврові листи, 0,5 ч.л. насіння фенхелю, 1,5 ст. солі, 5 л курячого бульйону.
Приготування: Плотву очисти від луски, випотроши і промою. Наріж зелень, морква та очищену картоплю. Закип'яти бульйон, додай очищену цибулю, спеції, моркву та картоплю. Проварити 10 хвилин, вилови і викинь цибулю. Помістіть рибу в бульйон і вари юшку протягом 10 хвилин. Посоли, присип зеленню і одразу зніми з багаття.
7. Юшка з вобли на багатті
Щоб позбавитися специфічного запаху, воблу слід замочити на 10 хвилин у воді, підкисленій оцтом.
Тобі знадобиться: 1 кг вобли, 500 г картоплі, 500 г моркви, 3 середні цибулини, 1/2 пучка будь-якої зелені, 4 лаврові листи, 1 ч.л. суміші перців горошком, 0,5 ч. л. насіння гірчиці, 1,5 ст. солі, 5 л води.
Приготування: Випотроши і добре промий воблу. Наріж моркву, очищену картоплю та цибулю. Всип овочі та спеції в киплячу воду, проварити 10 хвилин. Додай підготовлену воблу та готуй ще 10 хвилин. Посоли, присип подрібненою зеленню і через 1 хвилину зніміть юшку з вогню.
8. Юшка з окуня та севрюги на багатті в казані
Використовуй джерельну воду для приготування юшки.
Тобі знадобиться: 1 кг окуня, 1 кг севрюги, 1 кг картоплі, 4 цибулини, 5 зубчиків часнику, 1/2 пучка кропу, 0,5 ч.л. коріандру у зернах, 0,5 ч.л. насіння фенхелю, 4 лаврові листи, 2 ст.л. солі, 6 л води.
Приготування: Всип спеції і очищену цибулю в киплячу воду, додай нарізану картоплю і проварити 10 хвилин. Всип підготовлену рибу і вари все разом ще 10 хвилин. Додай очищені зубчики часнику, посоліть і через 2 хвилини зніміть з вогню. Присип готову юшку зеленню і наполягай під кришкою чверть години.
9. Юшка з форелі та судака з помідорами
За бажанням можеш очистити помідори від шкірки.
Тобі знадобиться: 500 г філе форелі, 1 кг судака, 500 г помідорів, 500 г картоплі, 300 г моркви, 4 цибулини, 1/2 головки часнику, 100 г кореня петрушки, 1 ч.л. суміші перців горошком, 3 лаврові листи, 1 ст.л. солі, 4 л води.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай корінь петрушки, спеції та очищену цибулю. Проварити 15 хвилин, після чого видали корінь петрушки і цибулю. У бульйон всип нарізану картоплю, моркву та помідори. Прокип'яті 10 хвилин, додай підготовлену рибу, очищені зубчики часнику та вари ще 10 хвилин. Посоли та залиш юшку під кришкою на 20 хвилин.
10. Юшка із сазану на грибному бульйоні
Для яскравішого аромату – всип у юшку трохи сушених грибів.
Тобі знадобиться: 2 кг сазану, 1 кг картоплі, 500 г помідорів, 4 моркви, 5 цибулин, 30 г часнику, 30 г зелені, 3 лаврові листки, 4 горошини запашного перцю, 10 горошин чорного перцю, 2 ст.л. солі, 5 л грибного бульйону.
Зараз читають:Гострі баклажани на зиму: 15 чудових рецептів
Приготування: Сазана очисти від луски, випотроши і наріж крупними шматками. У киплячий бульйон всип спеції, нарізану моркву та картоплю. Цибулю очисти від лушпиння і помісти його цілком у казан. Прокип'яті 15 хвилин, вилови і викинь цибулю, і додай рибу, помідори та очищені зубчики часнику. Проваріть юшку 10 хвилин, посоліть, присип подрібненою зеленню і через 2 хвилини зніміть з вогню.
11. Юшка по-фінськи на багатті в казані
Для цього рецепту знадобляться якісні вершки високої жирності.
Тобі знадобиться: 1 кг філе товстолобика, 1 кг голови коропа, 1 кг картоплі, 300 г моркви, 4 цибулини, 50 г часнику, 10 г зелені, 1 склянка вершків, 4 лаврові листи, 10 горошин чорного перцю, 2 ст. солі, 5 л води.
Приготування: У киплячу воду всип спеції та очищені зубчики часнику. Провари 5 хвилин, додай моркву, підготовлену картоплю та цибулю. Через 10 хвилин додай голову коропа та нарізане філе товстолобика. Прокип'яти 15 хвилин, посолити, присип зеленню і влий вершки. Через 2 хвилини вуха на багатті буде готова!
12. Юшка з судака із салом на багатті
Овочі наріж крупними шматками або додай їх у бульйон повністю.
Тобі знадобиться: 1,5 кг судака, 200 г солоного сала, 1 кг картоплі, 300 г моркви, 3 середні цибулини, 4 лаврові листки, 10 горошин запашного перцю, 6 горошин чорного перцю, 1,5 ст.л. солі, 5 л води.
Приготування: Очисти судака від луски, випотроши і наріж. У киплячу воду всип спеції та підготовлені овочі. Провари 10 хвилин, додай рибу та нарізане сало. Прокип'яти юшку ще 10-15 хвилин, посолити і відразу зняти з вогню.
13. Пікантна юшка з щуки з томатною пастою
Не ріж гострий перець, інакше юшка вийде надто гострою.
Тобі знадобиться: 1,5 кг щуки, 1 кг картоплі, 100 г кореня петрушки, 1 стручок гострого перцю, 4 зубчики часнику, 300 г цибулі, 100 г томатної пасти, 3 лаврові листи, 0,5 ч.л. насіння фенхелю, 1 ст. цукру, 2 ст. солі, 6 л води.
Приготування: Підготуй і наріж щуку великими шматками. Закип'ятіть воду, додай корінь петрушки, спеції та очищену цибулю. Проварити 15 хвилин, видали цибулю і корінь петрушки. Всип нарізану картоплю і вари ще 10 хвилин, додай рибу, цілий стручок гострого перцю, томатну пасту та цукор. Очисти зубчики часнику, злегка придави їх лезом ножа і додай у юшку. Проварити 10 хвилин, посолити і відразу зніміть з вогню.
14. Юшка зі щуки з горілкою в казані
Горілка відмінно покращує смак та аромат юшки.
Тобі знадобиться: 1 кг щуки, 4 помідори, 500 г картоплі, 300 г моркви, 2 цибулини, 50 мл горілки, 3 лаврові листки, 5 горошин чорного перцю, 1 ст.л. солі, 3 л води.
Приготування: Очисти від луски, випотроши і наріж щуку великими шматками. Закип'ятіть воду, додай спеції, цілу моркву, очищену картоплю та цибулю. Проварити 10 хвилин, після чого вилови і викинь цибулю. Додай у бульйон рибу та помідори, і готуй ще 10-15 хвилин. Влий горілку, посоліть і відразу зніми юшку з вогню.
15. Рибальська юшка з цибулею-пореєм та фенхелем на багатті
Підготуй все заздалегідь, щоб не відволікатися у процесі приготування.
Тобі знадобиться: 1 кг тріски, 500 г філе лосося, 1 цибуля-порей, 1 корінь фенхелю, 1 кг картоплі, 4 моркви, 2 цибулини, 100 г кореня петрушки, 30 г кропу, 1 ч.л. суміші перців горошком, 3 лаврові листи, 1,5 ст.л. солі, 5 л води.
Приготування: У киплячу воду додай спеції, корінь петрушки та очищену цибулю. Проварити 15 хвилин, а потім видали корінь петрушки і цибулини. Помісти в бульйон нарізану картоплю, корінь фенхелю та моркву. Через 10 хвилин всип підготовлену рибу і нарізану цибулю-порей. Проварити 10 хвилин, всип сіль і дрібно нарубаний кріп. Зніми юшку з вогню і наполягай її під кришкою 15 хвилин.
Зараз читають:20 рецептів фруктової пастили, яка порадує своїм смаком
16. Юшка з сьомги з редькою на багатті
Замість води можна використовувати м'ясний, овочевий або грибний бульйон.
Тобі знадобиться: 1 кг філе сьомги, 400 г редьки, 3 помідори, 3 цибулини, 4 горошини запашного перцю, 0,5 ч.л. насіння фенхелю, 25 г солі, 3 л води.
Приготування: У киплячу воду помісти спеції, цілі цибулини в лушпинні, нарізані помідори та редьку. Прокип'яті 10 хвилин, цибуля вилови та викинь. Наріж сьомгу великими шматками і додай її у юшку. Проварити 10 хвилин, посолити і через 2 хвилини зняти з багаття.
17. Юшка із сазана та лосося в казані
Оригінально та смачно. Спеціально для справжніх гурманів!
Тобі знадобиться: 1 кг сазану, 500 г філе лосося, 1 кг картоплі, 4 помідори, 2 моркви, 3 цибулини, 50 г часнику, 1/2 пучка кропу, 4 горошини запашного перцю, 6 горошин чорного перцю, 3 лавр р солі, 4 л води.
Одну цибулину очисти від лушпиння і помісти повністю в киплячу воду. Всип спеції, крупно нарізані помідори, картоплю та моркву. Прокип'яти 10 хвилин, додай підготовлену рибу та очищені зубчики часнику. Цибулю, що залишилася – очисти, наріж кільцями і всип у казан. Провари юшку ще 10-15 хвилин, посоліть, присип подрібненою зеленню і відразу зніміть з вогню.
18. Юшка з ляща на багатті в казані
Пінку, яка з'являтиметься у процесі варіння, слід видалити.
Тобі знадобиться: 2 кг ляща, 1 кг картоплі, 4 моркви, 3 цибулини, 1 пучок різної зелені, 4 лаврові листи, 0,5 ч.л. коріандру у зернах, 0,5 ч.л. насіння гірчиці, 1,5 ст. солі, 5 л води.
Приготування: Зніми луску з ляща, випотроши його і наріж великими шматками. Закип'ятіть воду в казані, додай пов'язаний пучок зелені, спеції та очищені цибулини. Проварити 15 хвилин, видали цибулю і зелень. У бульйон всип нарізану моркву та картопля. Через 10 хвилин додай підготовлену рибу та вари ще 10-12 хвилин. Юшку посоли, зніми з багаття і наполягай під кришкою 15 хвилин.
19. Юшка з тріски з виноградним листям на багатті
Така добавка надасть вусі нового цікавого аромату!
Тобі знадобиться: 1,5 кг тріски, 1 кг картоплі, 300 г моркви, 3 цибулини, 10 виноградних листів, 3 лаврові листи, 5 горошин запашного перцю, 10 горошин чорного перцю, 2 ст.л. солі, 5 л води.
Приготування: Тріску очисти від луски, випотроши і наріж. Закип'ятіть воду в казані, додай спеції, крупно нарізану цибулю, моркву та картоплю. Проварити 10 хвилин і додай підготовлену рибу. Через 10 хвилин посоли юшку, додай виноградне листя і зніми її з вогню. Дай настоятися і ще за 15 хвилин – можна видалити листя.
20. Потрійна рибальська юшка без овочів на багатті в казані
Риба закладається в бульйон по черзі та проварюється до готовності.
Тобі знадобиться: 1 кг тріски, 500 г плотви, 1 кг коропа, 4 цибулини, 5 зубчиків часнику, 1 корінь пастернаку, 4 лаврові листки, 1 ч.л. суміші перців горошком, 2 ст. солі, 6 л води.
Приготування: Очисти від луски, випотроши і промий всю рибу. У киплячу воду додай спеції, корінь пастернаку та цілі цибулини у шкірці. Проварити 15 хвилин, видали цибулю і корінь пастернаку. Додай тріску, провари 10 хвилин, вилови та виклади її на тарілку. У бульйон помісти плітку, проварити 10 хвилин і також виклади на тарілку. Додай коропа та вари юшку ще 10 хвилин. Помістіть у казан всю відварену рибу і злегка роздавлені зубчики часнику, посоліть і через 10 хвилин зніміть з вогню.
Джерело: dietcenter.com.ua