Згідно з прикметами, одними з найкращих на святковий стіл до Нового року 2024 року (року Дракона) стануть саме – страви з риби. Тому ми зібрали для тебе більше різних рецептів та ідей, як їх приготувати. Плюс ще й у тому, що зазвичай це набагато простіше та швидше, ніж приготування м'яса!
Зміст
1. Соковитий лосось із медом у духовці
Почнемо з класики із червоної риби – дуже ефектна новорічна страва.
Тобі знадобиться: 900 г філе лосося, 80 г меду, 80 г дижонської гірчиці, 15 г часнику, 60 мл оливкової олії, 20 мл лимонного соку, 10 г кропу, спеції.
Приготування: Змішай третину олії, рубаний кріп, подрібнений часник, гірчицю, мед, спеції та лимонний сік. Наріж лосось на порційні шматки, змасти його оливковою олією, що залишилася, виклади на пергамент і змасти маринадом. Запікай рибу 10 хвилин|мінути| в духовці при 200 градусах.
2. Тріска з помідорами та сиром на Новий рік 2024
Виходить щось подібне до улюблених домашніх відбивних, але тільки з риби.
Тобі знадобиться: 500 г філе тріски, 1 ч.л. гірчиці, 2 помідори, 3 ст.л. сметани, 70 г твердого сиру, спеції.
Натрі філе тріски спеціями і виклади у форму. Виклади кружечки помідорів і змасти зверху сметаною з гірчицею. Посипте все тертим сиром і відправте на 25-30 хвилин в духовку при 180 градусах.
3. Форель з апельсинами у духовці
Дуже пряна, пікантна та ароматна страва, якраз до Нового року.
Тобі знадобиться: 1 кг філе форелі, 1 апельсин, 1-2 см імбиру, 4 зубчики часнику, 3 ст.л. олії, 2 ст.л. соку лайма чи лимона, 2-3 гілочки розмарину, спеції.
Приготування: Зніми з апельсина цедру, наріж пару тонких скибочок, а з решти – відіжми сік. Подрібни часник, імбир та розмарин. Змішай їх з олією, цедрою, соком лайма та апельсина, і приправ. Замарин шматки форелі в цьому соусі на пару годин. Після чого виклади все на пергамент, зверху додай скибочки апельсина та запікай рибу 15 хвилин у духовці при 200 градусах.
4. Стейки червоної риби зі сметаною у духовці
Дуже важливо не переготувати рибу, бо вона досить швидко пересихає.
Зараз читають:12 дивовижних рецептів ляща в духовці
Тобі знадобиться: 2 стейки червоної риби, 4 ст.л. сметани, 5 гілочок зелені, спеції.
Приготування: Виклади червону рибу на фольгу. Змішай сметану, зелень та спеції, і змасти стейки цим соусом. Запікайте страву в духовці 13-15 хвилин при 180 градусах.
5. Щука у фользі в духовці
Провірений і простий спосіб приготувати цілу щуку так, щоб гості були в захваті.
Тобі знадобиться: 500 г щуки, 100 г 15% сметани, 100 мл олії, 20 мл лимонного соку, спеції.
Приготування щуки, натрій її спеціями і лимонним соком, і залиши на 20 хвилин. Змасти рибу сметаною і загорни в змащену олією фольгу. Запікай у духовці 35-40 хвилин при 180 градусах, але останні 5-10 хвилин без фольги.
6. Хек у томаті на Новий рік 2024
За цим рецептом можна приготувати будь-яку іншу білу рибу на твій розсуд.
Тобі знадобиться: 500 г філе хеку, 1 морква, 1 цибулина, 2 ст.л. томатної пасти, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю, натрій моркву і обсмаж їх разом до м'якості. Додай порційні шматочки риби та готуй ще 10-15 хвилин, помішуючи. Приправ, додай томатну пасту і протушкуй все ще 5-7 хвилин на мінімальному вогні.
7. Рибні котлети
Котлети виходять настільки ніжними та смачними, що легко прикрасять навіть новорічний стіл.
Тобі знадобиться: 700 г філе будь-якої риби до смаку, 100 г вершкового масла, 1 яйце, 50-100 мл молока, 1 цибулина, 1 морква, 2 скибочки батона, 1/2 пучка зелені, спеції, 200 г панірувальних сухарів.
Приготування: Розмочіть батон в молоці і відіжміть. Наріж цибулю та моркву, і обсмаж їх до м'якості. Через м'ясорубку пропусти батон, рибне філе, засмажку, вершкове масло та зелень. Додай яйце та спеції, вимішай фарш, сформуй та обваляй котлети у сухарях. Обсмажити їх до рум'яності на середньому вогні – приблизно по 3-4 хвилини з кожного боку.
8. Запечена сьомга з лимоном та розмарином
Дуже смачний і водночас простий рецепт приготування цілого філе.
Тобі знадобиться: 900 г філе сьомги, 3 ст. оливкової олії, 2 лимони, 4 зубчики часнику, 5 гілочок розмарину, спеції.
Приготування: Наріж один лимон кружальцями, а з другого – відіжміть сік. Змасти фольгу оливковою олією, виклади 2 гілочки розмарину і половину кілець лимона. Натріть філе сьомги спеціями і виклади зверху.
Збризкати маслом, посип рубаним часником і додай лимон і розмарин, що залишився. Поли все лимонним соком і загорни рибу у фольгу, але не щільно. Запікай 15-20 хвилин при 200 градусах в духовці, а останні 3-4 хвилини – розгорни фольгу.
9. Горбуша з картоплею в духовці на Новий рік 2024
Горбуша завжди дуже гарна із ситним картопляним гарніром.
Тобі знадобиться: 600 г стейків горбуші, 800 г картоплі, 1-2 цибулини, 100 г сметани, 100 г вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. лимонного соку, спеції.
Приготування: Наріж картоплю часточками, цибуля – пір'ям, а стейки горбуші – приправ і полів лимонним соком. Змасти рибу сметаною та розтопленим вершковим маслом, і виклади все разом у форму для запікання. Накрий фольгою і готуй півгодини за 200 градусів, але останні 10 хвилин – без фольги.
Зараз читають:20 найкращих рецептів коктейлів з горілкою
10. Риба в паніровці на сковороді
Для цього рецепту найкраще підійде проста біла риба – на зразок хека, мінтаю або пангасіуса.
Тобі знадобиться: 1 кг риби, 1/2 склянки борошна, 1/2 склянки панірувальних сухарів, 1 яйце, спеції.
Приготування: Розроби рибу на філе, наріж на шматки і приправ. Вмочіть кожен шматочок у борошно, яйце і паніровку, і обсмаж з двох сторін на середньому вогні.
11. Скумбрія з рисом у духовці
І знову рецепт, до якого не потрібно окремо нічого готувати на гарнір – саме на Новий рік.
Тобі знадобиться: 900 г скумбрії, 1,5 склянки рису, 100 г моркви, 1 цибулина, 3 склянки води, 2 ст.л. сметани, спеції, 3 ст. рослинного масла.
Приготування: Подрібни цибулю та моркву, обсмаж їх на олії до м'якості і додай промитий рис. Перемішай, смажу ще 3 хвилини, приправ, виклади у форму і залий водою. Змішай порційні шматки скумбрії зі сметаною та спеціями, додай їх у форму до рису, накрий усе фольгою та готуй 45 хвилин у духовці при 180 градусах.
12. Тріска у лаваші на Новий рік 2024
Можна взяти й іншу рибу з невеликою кількістю кісток, на зразок мінтаю.
Тобі знадобиться: 700 г філе тріски, 3 листи лаваша, 150 г сметани, 100 г майонезу, 1 цибулина, 1 помідор, 70 мл олії, спеції.
Розроби філе тріски на порційні шматки і натрій спеціями. Розріж лаваш на прямокутники за кількістю шматочків риби. На кожен лаваш виклади кільця цибулі, рибу, змасти сумішшю майонезу та сметаною, і додай зверху кільця помідорів. Загорни лаваш конвертиками, щільно поклади їх у форму, теж змасти сметаною з майонезом і відправ все в духовку на 25-30 хвилин при 180 градусах.
13. Запечена горбуша з овочами у фользі
Для цього рецепту зручніше взяти горбушу, одразу оброблену на стейки.
Тобі знадобиться: 750 г стейків горбуші, 2 цибулини, 4 помідори, 2 болгарські перці, 1 кабачок, 4 зубчики часнику, 100 г майонезу, спеції.
Приготування: Довільно наріж і розклади овочі в човники з фольги. Зверху додай стейки горбуші, змасти майонезом, приправ та додай часник. Загорни фольгу і запікай усі півгодини при 200 градусах у духовці.
14. Мінтай у вершках з помідорами чері в духовці
По можливості додай пару свіжих гілочок розмарину або чебрецю.
Тобі знадобиться: 300 г філе мінтаю, 130 мл вершків, 100 г помідорів чері, 1 ч.л. італійські трави, спеції.
Приготування: Виклади філе мінтаю на листи фольги і сформуй човники. Залий рибу вершками, присип ароматними травами та спеціями, і додай половинки помідорів чері. Відправте блюдо на 25 хвилин в духовку при 190 градусах.
15. Короп з печерицями на Новий рік 2024
Різдвяний короп давно став однією з класичних страв на новорічні свята.
Тобі знадобиться: 1 короп, 200 г печериць, 1 цибулина, 1 лимон, 2-3 ст.л майонезу, спеції.
Приготування коропа, полів його лимонним соком, натрій спеціями всередині і зовні, і залиш на 20 хвилин. Потім змасти рибу майонезом і залиши ще на півгодини. Подрібніть і обсмажте цибулю з печерицями, нафаршируйте коропа цією начинкою, викладіть його у форму і запікайте 40-45 хвилин в духовці при 180 градусах, періодично поливаючи соком.
Зараз читають:15 пирогів із суницею, які хочеться готувати цілий рік
16. Скумбрія із зеленню в духовці
Дієтична основна страва для тих, хто віддає перевагу правильному харчуванню навіть на Новий рік.
Тобі знадобиться: 2 скумбрії, 4 зубчики часнику, по 1/2 пучка кропу, петрушки та зеленої цибулі, 2 ч.л. лимонного соку, спеції.
Приготування риби, збризкання лимонним соком і натрій спеціями всередині і зовні. Подрібни всю зелень і часник, нафаршируй скумбрію і загорни у фольгу. Запікай рибу 25-30 хвилин при 180 градусах у духовці.
17. Риба на сковороді з овочами та томатами
Дуже красива та ошатна страва, яка доречно виглядає і на новорічному столі.
Тобі знадобиться: 2 цибулини, 2 стебла селери, 600 г філе білої риби, 2 болгарські перці, 1 морква, 300 мл води, 500 г помідорів у власному соку, спеції та зелень.
Приготування: Довільно наріж всі овочі. Обсмажити разом цибулю, моркву, болгарський перець і селеру до м'якості. Додай спеції, воду та подрібнені помідори із соком, і протушкуй 10-15 хвилин. Виклади порційні шматочки риби та туші всі разом ще 10-15 хвилин. Посип зеленню перед подачею.
18. Червона риба у вині на Новий рік 2024
Вишуканий рецепт, який приємно порадує навіть вимогливих поціновувачів.
Тобі знадобиться: 800 г червоної риби, 50 г вершкового масла|мастила|, 4 ст.л. білого сухого вина, 10 г петрушки спеції.
Приготування: Розроби червону рибу на стейки, приправ та виклади у форму. Зверху додай по шматочку вершкового масла, посип петрушкою і влий біле сухе вино. Запікайте 15-20 хвилин у духовці при 180 градусах.
19. Заливне з риби
Щоб новорічне заливне гарно застигло, використовуємо желатин.
Тобі знадобиться: 800 г хеку, судака або мінтаю, 1 лавровий лист, 5 горошин чорного перцю, 25 г желатину, 500 мл води, 1-2 моркви, 1 цибулина, 1-2 яйця, зелень.
Приготування: Морква залий водою та відвари 20 хвилин. Потім додай нарізану кільцями цибулю, лавровий лист, перець горошком та порційні шматочки рибного філе. Вари все близько 15 хвилин після кипіння на слабкому вогні та залиш остигати на 30-40 хвилин.
Процідити бульйон і приправити його до смаку. Розведи желатин у воді за інструкцією та змішай з бульйоном. Розклади у форми кружальця очищеної моркви, зелень та часточки варених яєць. Туди ж розклади шматочки риби, залий все бульйоном і прибери в холодильник.
20. Скумбрія у вершковому соусі
Для цього рецепту чудово підійдуть вершки будь-якої жирності.
Тобі знадобиться: 1 скумбрія, 200 мл вершків, 1 пучок кропу, 5 ст. борошна, 25 мл олії, спеції.
Приготування: Розроби скумбрію на філе, розріж на порційні шматки, обваляй у борошні і обсмаж до золотистості. Змішай вершки з рубаною зеленню та спеціями, протушкуй 5-10 хвилин і виклади скумбрію в цей соус. Готуй все разом ще 5 хвилин.
Джерело: dietcenter.com.ua