Головною зіркою святкового столу на Новий рік 2024 року беззастережно будуть гарячі страви. Одне основне або дещо на різний смак вирішувати тобі. Але, у будь-якому разі, до їх вибору потрібно підійти максимально вдумливо. Розповідаємо 20 найкращих рецептів!
Зміст
1. Тріска з помідорами чері та оливками
Гарна, смачна, а до того ж – корисна страва для любителів риби.
Тобі знадобиться: 4 філе тріски, 12 помідорів чері, 60 г оливок, 60 мл оливкової олії, 20 мл лимонного соку, спеції, 2 гілочки розмарину.
Приготування: Виклади філе тріски у форму для запікання, збризкайте лимонним соком і приправте. Зверху додай половинки помідорів чері, оливки та гілочку розмарину. Полей все оливковою олією, знову приправ та запікай 15-20 хвилин у духовці при 180 градусах.
2. Фарширований гарбуз з рисом та сухофруктами
Своєрідна варіація плову, що найкраще підходить саме на новорічний стіл.
Тобі знадобиться: 1-3 гарбуза (залежно від розміру), 200 г рису, по 40 г родзинок та в'ялених журавлин, 70 г кураги, 140 г яблук, 60 г меду, 30 мл коньяку або віскі, 1 часточка лимона, 1 год .л. кориці, спеції, вершкове та рослинне масло.
Приготування: Наріж курагу і замочіть її з родзинками та журавлиною на 1 годину в коньяку. Рис відварити до напівготовності і змішай із сухофруктами та медом. Додай спеції, лимонний сік та очищене нарізане яблуко.
Зріж у гарбуза капелюшок і видалить ложкою частину м'якоті. Змасти її маслом зсередини, наповни начинкою на 2/3 і додай по ложці масла. Накрий зрізаними кришечками та запікай близько 1 години при 190 градусах у духовці.
3. Курячі гомілки з гарбузом та овочами
Для більшого аромату виклади зверху гілочку чебрецю або розмарину.
Тобі знадобиться: 8 курячих ніжок, 250 г гарбуза, 6 картоплин, 1 баклажан, 1 кабачок, 1 болгарський перець, 1 фіолетова цибулина, 2 помідори, 2 ст.л. оливкової олії, 2 ст.л. соєвий соус, спеції.
Приготування: Замарин курячі гомілки в соєвому соусі та спеціях на півгодини. Наріж овочі середніми шматочками, змішай їх з олією та спеціями, і виклади у форму. Зверху додай курку та запікай 45-50 хвилин у духовці при 180 градусах.
4. Качка з цибулею та грушами на Новий рік
Для приготування качки знадобиться небагато часу, але в іншому це легко.
Зараз читають:12 простих способів приготувати наливку з малини
Тобі знадобиться: 1 качка, 3 груші, 1 цибулина, 25 мл соєвого соусу, 2 ст. меду, кориці, коріандр, спеції.
Приготування: Натрій очищену качку всіма спеціями та сіллю за смаком, і залиш на ніч у холодильнику. Наріж груші часточками, а цибуля – кільцями, нафаршируй ними качку і з'єднай краї.
Виклади качку у форму, обгорни фольгою та запікай 2-2,5 години при 180 градусах у духовці. За півгодини до кінця приготування – розгорни фольгу та змасти качку сумішшю соєвого соусу та меду.
5. Мінтай з апельсином у духовці
Дуже цікава особливість цієї страви – апельсинова сіль.
Тобі знадобиться: 4 філе мінтаю, 1 апельсин, 100 г солі, 3 гілочки петрушки, 100 г панірувальних сухарів, 5 ст.л. рослинного масла.
Приготування: Подрібніть в блендері сіль з апельсиновою цедрою. Змішай 2 ложки цієї солі з сухарями та рубаною петрушкою. Змасти форму олією, виклади філе мінтаю і зверху додай цю суміш. Збризни кожне філе ще ложкою олії та запікай мінтай 20-25 хвилин у духовці при 180 градусах.
6. Свинячі котлети з помідорами
Думаєш, що котлети – зовсім не святкова страва? Дивлячись, як їх приготувати!
Тобі знадобиться: 500 г свинячого фаршу, 1 цибулина, 1 помідор, 1 ст. муки|борошна|, 100 г твердого сиру, 1 яйце, 2 ст.л. майонезу, 2 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Змішай свинячий фарш, спеції та подрібнений часник. Розділи його на 5-6 частин, сформуй котлети, обваляй їх у борошні і обсмаж до рум'яності з двох боків. Виклади все у форму для запікання, зверху додай кільця цибулі та помідора. Змішай майонез, яйце та тертий сир, і теж виклади зверху. Відправте блюдо на 10-15 хвилин в духовку при 200 градусах.
7. Курячі грудки з апельсином на Новий рік
Чудовий спосіб приготувати звичайне куряче філе.
Тобі знадобиться: 1 куряча грудка, 1 апельсин, паприка, сіль, італійські трави, спеції.
Приготування: Надріж курячу грудку вздовж, щоб зробити кишеньку. Натрій її всіма спеціями до смаку. Вклади в цю кишеньку очищені від плівок часточки апельсина. Загорни грудки у фольгу та запікай півгодини при 200 градусах у духовці.
8. Горбуша з картоплею у сметані
Завдяки тому, що горбуша – досить жирна риба, страва не буде сухою.
Тобі знадобиться: 500 г горбуші, 4 картоплини, 2 цибулини, 2 помідори, 100 г твердого сиру, 150 г сметани, 20 мл олії, спеції.
Приготування: Наріж картоплю кружальцями, виклади у форму, збризкати маслом і приправ. Зверху додай порційні шматки горбуші, а на них – кільця цибулі та кружечки помідорів. Залий все сметаною, засип тертим сиром, накрий фольгою і запікайте 1 годину в духовці при 180 градусах.
9. Новорічна індичка з яблуками та журавлиною
Якщо в тебе сушена журавлина, тоді спочатку замочіть її в гарячій воді.
Тобі знадобиться: 1 індичка, 100 г журавлини, 2 яблука, 10 мл соєвого соусу, 50 г вершкового масла|мастила|, 2-3 ст.л. меду, 2 ст.л. гірчиці, спеції.
Приготування: Натрій індичку спеціями до смаку та залиш її на ніч у холодильнику. Наріж яблука часточками і злегка обсмаж їх із журавлиною на вершковому маслі.
Нафаршируй індичку яблучною начинкою, заши і загорни у фольгу. Запікайте 2 години в духовці при 180 градусах. Після чого розгорни фольгу, змасти індичку сумішшю меду, гірчиці та соєвого соусу, і запікай ще 1 годину.
Зараз читають:15 закусок з беконом, які готуються простіше простого
10. Запечені тефтелі з овочами
Додатково можеш вкласти в кожну м'ясну кульку по шматочку сиру.
Тобі знадобиться: 500 г м'ясного фаршу, 2 цибулини, 2 моркви, 1 болгарський перець, 1 склянка томатів у власному соку, 120 г моцарелли, спеції, цукор, сіль.
Приготування: Приправ фарш за смаком, сформуй тефтелі, обсмаж їх до рум'яності і виклади у форму. Окремо обсмаж нарізані овочі до м'якості, додай подрібнені томати з соком і протушкуй пару хвилин. Приправ та залий тефтелі цим соусом. Посип все тертою моцарелою і відправь на 15-20 хвилин в духовку при 190 градусах.
11. Лосось у медовому соусі
Підійде будь-яка червона риба, включаючи форель – на твій смак.
Тобі знадобиться: 300 г філе лосося без шкіри, оливкова олія, спеції, 4 ст. меду, 2 ст.л. соєвого соусу, 1 ст.л. винного оцту.
Приготування: Філе лосося приправ та обсмаж на середньому вогні в невеликій кількості олії 3 хвилини з одного боку. Після чого – переверни. Змішай мед, соєвий соус та винний оцет, вилий все на рибу і готуй ще 1-2 хвилини.
12. М'ясний рулет з грибами та сиром
Підійде будь-який шматок м'яса без кістки, наприклад – корейка чи шия.
Тобі знадобиться: 1,2 кг свинини, 250 г грибів, 100 г цибулі, 100 г твердого сиру, спеції, зелень.
Приготування: Надріж свинину так, щоб розгорнути її книжкою в один великий пласт. Відбий і приправ. Подрібни цибулю та гриби, обсмаж їх до готовності, змішай зі спеціями, зеленню та тертим сиром. Виклади начинку на м'ясо, згорни рулет, перев'яжи ниткою і обсмаж до золотистості з усіх боків. Відправ м'ясний рулет у духовку на 1,5 години за 180 градусів.
13. Курячі крильця по-китайськи
Навіть курячі крильця можна приготувати на Новий рік!
Тобі знадобиться: 1 кг курячих крилець, 1 корінь імбиру, 1 лимон, 1 ст.л. соєвого соусу, 1 ст.л. томатного соусу, 1 ст.л. меду, 1/2 склянки олії, спеції.
Приготування: Розріж курячі крильця навпіл і обсмаж їх в маслі до легкої рум'яності, постійно помішуючи. Додай подрібнений імбир, лимонний сік та інші інгредієнти. Доведи до готовності під кришкою на слабкому вогні.
14. М'ясна запіканка з яловичини з овочами
Таку запіканку ще називають м'ясний хліб. Хороша альтернатива звичним рулетам.
Тобі знадобиться: 400 г яловичого фаршу, 200 г печериць, 150 г болгарського перцю, 80 г відвареного пшона, 80 г моркви, 80 г цибулі, 1 яйце, 50 г твердого сиру, 1 ч.л. паприки, спеції.
Приготування: Дрібно наріж цибулю, моркву та болгарський перець і обсмаж їх 3-5 хвилин до м'якості. Відклади 4 великі печериці, а решту – подрібни. Змішай разом усі інгредієнти, окрім цілих грибів. Виклади половину фаршу у форму для запікання, зверху додай гриби і потім – фарш, що залишився. Готуйте запіканку 50-60 хвилин при 180 градусах в духовці.
15. Курка з картоплею та болгарським перцем на Новий рік
Запечемо її з гарніром, ще й в оригінальному кефірному маринаді.
Тобі знадобиться: 1 курка, 500 мл кефіру, 3 зубчики часнику, спеції, 12 дрібних картоплин, 1 болгарський перець, 3 ст.л. оливкової олії.
Зараз читають:Мариновані кавуни в банках на зиму: 15 незрівнянних рецептів
Приготування: Змішай кефір, спеції та подрібнений часник. Замарин курку в цій суміші мінімум на 2 години. Виклади у форму картоплю і нарізаний часточками перець, полів олією і теж приправ. Зверху додай курку. Запікайте всі разом 1-1,5 години в духовці при 180 градусах.
16. Спекотне зі свинини в горщиках
Для тих, хто любить прості та звичні гарячі страви на новорічному столі.
Тобі знадобиться: 350 г свинини, 4 картоплини, 1 морква, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 2 лаврові листки, спеції, 400 мл бульйону або води.
Приготування: Довільно наріж всі інгредієнти. Виклади в горщики свинину, на неї – картоплю, а потім – інші овочі та спеції. Залий все бульйоном і запікайте 60-80 хвилин у духовці при 200 градусах.
17. Смажені курячі рулетики на Новий рік
Пропонуємо заодно спробувати оригінальну начинку із сиру та солоних огірків.
Тобі знадобиться: 1 куряча грудка, 2 солоні огірки, 100 г твердого сиру, 1 ст.л. панірувальних сухарів, 1 ст.л. борошна, 1 яйце, спеції.
Приготування: Наріж курку на тонкі відбивні, відбий і приправ. Виклади на кожен пласт брусочок сиру та огірка. Загорни рулетики, обваляй їх у борошні, яйці та сухарях, і обсмаж на сковороді з усіх боків до рум'яності.
18. Запечена риба під соусом Бешамель
Дуже універсальний рецепт, для якого підійде будь-яка риба.
Тобі знадобиться: 700 г філе білої риби, 220 мл молока, 150 г твердого сиру, 2 цибулини, 4 ст. борошна, 30 г вершкового масла|мастила|, 3 ст.л. рослинної олії, по 1 щіпці кориці та мускатного горіха, сіль, спеції.
Приготування: Наріж білу рибу порційними шматочками, обваляй у борошні і обсмаж на олії до рум'яності.
Подрібни одну цибулину, обсмаж її на вершковому маслі до золотистості, додай 2 ложки борошна і перемішай. Поступово влий молоко, постійно помішуючи. Злегка проварити цей соус до загусання і приправ. Виклади у форму нарізану кільцями другу цибулину, на неї – рибу та залий все соусом. Посип тертим сиром і запікайте півгодини в духовці при 190 градусах.
19. Буженина в духовці
Подавай її гарячою, а якщо хочеш зробити нарізку – залиш на ніч у холодильнику.
Тобі знадобиться: 1 кг свинини, 5 зубчиків часнику, 1 ч.л. прованських трав, 3 ч. л. діжонської гірчиці, 3-4 ст. рослинної олії, сіль та спеції.
Змішай масло, гірчицю, подрібнений часник і всі спеції. Натрій свинину цим маринадом, загорни у фольгу і залиш на ніч у холодильнику. Після чого дай свинині трохи нагрітися на столі та запікати 3-4 години в духовці при 180 градусах. Останні півгодини – розгорни фольгу.
20. Фаршировані перці під сиром
Для цього рецепту можна брати будь-який фарш – свинина, яловичина чи курка.
Тобі знадобиться: 500 г м'ясного фаршу, 3 болгарські перці, 100 г твердого сиру, 2 помідори, 1 цибулина, спеції, зелень.
Приготування: Змішай фарш, спеції, дрібно нарізаний часник, помідори та зелень. Розріж перці навпіл, видали серединки і нафаршируй їх фаршем. Виклади перець у форму, накрий фольгою та запікай 30 хвилин при 180 градусах у духовці. Після чого посип сиром і запікай ще 10 хвилин без фольги.
Джерело: dietcenter.com.ua