Ну хто не любить смачну та апетитну домашню випічку? Тим більше рецептів тут так багато, що можна не повторюватися роками. Дуже легко і приємно готується випічка на кисляку. Це не лише солодкі десерти до чаю, а й хліб, пироги – все, на що вистачить фантазії. Лови добірку!
Зміст
1. Хліб на кисляку
Всього чотири основні інгредієнти, і ніяких зайвих турбот.
Тобі знадобиться: 400 мл кислого молока, 500 г борошна, 0,5 ч.л. сухих дріжджів, 1 ч. л. солі.
Приготування: Змішай всі сухі інгредієнти, влий кисле молоко і ретельно виміси тісто. Накрий його плівкою і залиш на ніч при кімнатній температурі. Після чого сформуй буханець хліба, накрий рушником і залиш ще на 45 хвилин. Постав у духовку невелику ємність з водою і випікай хліб 15 хвилин при 210 градусах, потім ще 30-40 хвилин при 180 градусах.
2. Бісквіт на кислому молоко
Такий бісквіт можна використовувати для приготування багаторівневих тортів.
Тобі знадобиться: 300 мл кислого молока, 3 яйця, 400 г борошна, 5 г розпушувача, 250 г цукру, 2 щіпки солі.
Приготування: Міксером зби яйця з сіллю та цукром до пишної піни. Влий простоквашу і збий ще раз. Поступово додай просіяне борошно з розпушувачем. Випікай бісквіт 40-45 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
3. Печиво на кисляку та вершковому маслі
Можеш нарізати печиво склянкою або за допомогою фігурних форм.
Тобі знадобиться: 1/4 склянки кислого молока, 100 г вершкового масла, 1 яйце, 2 склянки борошна, 1 склянка цукру, 1 ч.л. розпушувача, 0,5 ч.л. соди, ванілін.
Приготування: Змішай всі сухі інгредієнти, а потім влий туди кисле молоко і розтоплене вершкове масло. Вимішайте еластичне тісто і відправте в холодильник на 1 годину. Після чого тонко розкатай тісто, наріж печиво і випікай його 10-12 хвилин у духовці при 180 градусах.
Зараз читають:20 незрівнянних рецептів з голубкою
4. Манник на кисляку
Ідеальний рецепт справжнісінького манника взагалі без додавання борошна.
Тобі знадобиться: 450 мл кислого молока, 4 яйця, 350 г манки, 150 г цукру, 1,5 ч.л. соди, 3 г ваніліну.
Приготування: Міксером зби яйця з цукром до піни, влий кисле молоко і перемішай. Додай манку, соду та ванілін, ретельно вимішай тісто і залиши його на 20 хвилин. Випікай манник 40-50 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
5. Пиріг на кисляку зі смородиною
Перевершить усі очікування сім'ї та гостей!
Тобі знадобиться: 250 мл кислого молока, 4 яйця, 300 г борошна, 200 г цукру, 2 ч.л. розпушувача, 200 г смородини.
Приготування: Міксером збий яйця з цукром до пишності, додай кисле молоко і знову збий. Поступово всип борошно з розпушувачем, втрути смородину і перелий тісто у форму. Випікай пиріг 35-45 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
6. Кекси з родзинками на кислому молока
Замість родзинок також можна взяти цукати або будь-які інші добавки.
Тобі знадобиться: 300 мл кислого молока, 3 яйця, 180 г вершкового масла, 3 склянки борошна, 200 г цукру, 1,5 ч.л. соди, 1 ст. оцту, 80 г ізюму.
Приготування: Міксером збий яйця, кисле молоко, цукор і м'яке вершкове масло. Поступово додай борошно, що просіює, а за нею – гашену оцтом соду. Залий родзинки окропом на 5 хвилин, обсуши і втрути його в тісто. Виклади тісто у формочки і випікай кекси 20-25 хвилин у духовці при 180-200 градусах.
7. Шоколадний кекс на кисляку
Кекс виходить досить вологим та з дуже приємною текстурою.
Тобі знадобиться: 250 мл кислого молока, 2 яйця, 100 мл рослинної олії, 150 мл гарячої води, 300 г борошна, 100 г какао, 300 г цукру, 1 ч.л. розпушувача, 2 ч.л. соди, 1 ч. л. солі, ванілін.
Змішай простоквашу з содою і залиш на 2-3 хвилини . Окремо змішай сухі інгредієнти, що залишилися. Міксером зби яйця з кислим молоком і, продовжуючи збивати, влий гарячу воду, а за нею – масло. Поступово додай сухі інгредієнти та перемішай тісто до однорідності. Випікай кекс 40-45 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
8. Шарлотка з яблуками на кисляку
Чи не класичний, але теж дуже смачний рецепт домашньої шарлотки.
Тобі знадобиться: 300 мл кислого молока, 2 яйця, 2,5 склянки борошна, 1-1,5 склянки цукру, 180 г вершкового масла, 6-8 яблук, кориця.
Зараз читають:15 рецептів яловичини на сковороді, перед якими складно встояти
Приготування: Міксером зби м'яке масло з цукром, додай яйця і кисле молоко, і знову зби. Всип просіяне борошно і доведи тісто до консистенції густої сметани. Вили половину тесту у форму, виклади тонко нарізані очищені яблука, посип корицею і залий тестом. Випікай шарлотку 45-50 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
9. Пиріг «Зебра» на кисляку
Цей пиріг добрий тим, що його можна приготувати з різного тіста.
Тобі знадобиться: 450 мл кислого молока, 3 яйця, 300 г борошна, 150 г цукру, 1,5 ч.л. розпушувача, 1,5 ст. какао.
Приготування: Міксером збий яйця з цукром до піни, додай кисле молоко і знову збий. Окремо змішай просіяне борошно та розпушувач. З'єднай обидві суміші, розділи тісто на дві половини і втрути какао в одну з них. Виклади обидва види тіста у форму, чергуючи та роблячи візерунки. Випікай пиріг 40-45 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
10. Печиво на кислому квасолі та олії
Просте домашнє печиво для чаювання.
Тобі знадобиться: 200 мл кислого молока, 100 мл рослинної олії, 500 г борошна, 2 яйця, 1 ч.л. соди, 6 ст. цукру.
Приготування: Змішай соду з кислим молоком і залиш на 10 хвилин. Додай яйця, масло і цукор, зби все віночком і поступово всип просіяне борошно. Замісити тісто, дай йому відпочити 20 хвилин і потім сформуй печиво. Випікай його 20 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
11. Хліб на житньому борошні та кисляку
Набагато краще за будь-який магазинний хліб, і нічого зайвого у складі.
Тобі знадобиться: 350 мл кислого молока, 30 г свіжих дріжджів, 200 г житнього борошна, 400 г пшеничного борошна, 4 ст.л. олії, 2 ст.л. цукру, 1 ч. л. солі.
Приготування: Віночком змішай кисле молоко, яйця, цукор і свіжі дріжджі до однорідності. Накрийте рушником і залиште заготовку на півгодини при кімнатній температурі. Після чого додай олію, сіль та обидва види борошна, заміси еластичне тісто і прибери його в тепло на 60-90 хвилин.
Далі розкатай тісто в пласт і зверни в рулет, надай йому форму буханця і зроби надсічки зверху. Відправте заготовку в змащену маслом форму і випікайте хліб 35-40 хвилин в духовці при 180 градусах. Якщо форма невелика, тоді зроби два буханці.
12. Заливний пиріг з капустою на кисляку
Заливні пироги готуються так просто, що впораються навіть початківці.
Зараз читають:12 рецептів горохового пюре, які урізноманітнять твоє меню
Тобі знадобиться: 1,5 склянки кислого молока, 2 яйця, 1,5 склянки борошна, 1 ч.л. розпушувача, 2 ст.л. олії, 150 г капусти, 1 ч.л. солі, спеції, зелень.
Злегка підігрій простоквашу і змішай її з яйцями та сіллю . Додай просіяне борошно з розпушувачем, а в кінці – олія. Тонко нашаткуй і злегка обсмаж капусту, приправ її за смаком і змішай з рубаною зеленню. Втрути капусту в тісто і вили його у форму. Випікай пиріг 35-40 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
13. Пиріг з грушею на кисляку
Виходить щось середнє між кексом та манником.
Тобі знадобиться: 250 г кислого молока, 3 яйця, 75 мл рослинної олії, 120 г борошна, 250 г манки, 250 г цукру, 10 г розпушувача, 2 груші, сіль, ванілін.
Приготування: Міксером зби яйця з цукром до пишності, влий кисле молоко з маслом, перемішай і додай манку. Залиш тісто на 20 хвилин, а потім втрути в нього борошно з розпушувачем, сіллю та ваніліном. Дрібно наріж або натрій груші на тертці і теж відправ їх в тісто. Випікай пиріг 40 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
14. Медові пряники на кисляку
Дуже зручно використовувати готові суміші спецій для пряників.
Тобі знадобиться: 250 мл кислого молока, 2 яйця, 100 г вершкового масла, 400 г борошна, 10 г розпушувача, 3-4 ст.л. меду, 4 ст.л. какао, 6-8 ст. цукру, 1 ч. л. меленого імбиру, мускатний горіх, кардамон, кориця.
Приготування: Міксером збий яйця з цукром, м'якою олією та медом. Додай какао, а потім простоквашу. Постійно перемішуйте заготовку, щоб не було грудочок. Всип борошно, розпушувач і всі спеції. Вимішати тісто, розділи його на шматочки, сформуй невеликі пряники і додатково обваляй їх у борошні. Випікай пряники 15 хвилин|мінути| в духовці при 190 градусах.
15. Бездрожжеві булочки на кислому молоко
Для краси булочки можна посипати кунжутом, льоном або насінням перед випіканням.
Тобі знадобиться: 300 мл кислого молока, 2 яйця, 500-550 г борошна, 3 ст.л. олії, 1,5 ст.л. розпушувача, 3 ст. цукру, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: Віночком зби яйця і відділи трохи суміші для змащування булочок. Яйця, що залишилися, змішай з кислим молоком, маслом, цукром і сіллю. Поступово додай борошно з розпушувачем та виміси еластичне тісто.
Розділи його на 8 частин, сформуй невеликі булочки і змасти їх яйцем, що залишилося. Випікай булочки 30-35 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua