Ну який святковий стіл без смачного та гарного десерту до чаю? Тим більше, коли йдеться про таке затишне сімейне свято, як Різдво 2023. Зібрали для тебе більше цікавих рецептів. Та ще й досить простих, щоб не псувати атмосферу нескінченним приготуванням!
Зміст
1. Мандаринові кекси
Оригінальна зимова випічка, яка гарно доповнить різдвяний стіл.
Тобі знадобиться: 1 мандарин, 230 г борошна, 2 яйця, 150 г цукру, 100 мл олії, 1 ч.л. розпушувача.
Приготування: Ретельно вимий мандарин і збий його в блендері зі шкіркою. Окремо зби яйця з цукром і додай туди олію. З'єднай з мандариновим пюре і додай борошно з розпушувачем. Ретельно перемішай тісто, виклади у форми та випікай кекси в духовці 25 хвилин при 180 градусах.
2. Бісквітний рулет із чорносливом
Перед подачею посип його цукровою пудрою або зали глазур'ю.
Тобі знадобиться: 160 г борошна, 5 яєць, 200 г цукру, 10 г розпушувача, 2 ст. олії, 250 г чорносливу, 50 г шоколаду, 300 мл 33% вершків, 2 ст.л. цукрової пудри.
Збий яйця міксером до пишної піни і поступово додай цукор , продовжуючи збивати. Поступово додай олію та борошно з розпушувачем. Вилий тісто на пергамент шаром 10 мм і випікай в духовці 10-12 хвилин при 190 градусах. Гарячий бісквіт виклади на рушник, переверни і відразу зверни в тугий рулет.
Дай йому охолонути. Збий вершки з цукровою пудрою до пишності, дрібно порубай чорнослив і натрій шоколад. Розгорни бісквіт, змасти його вершками, посип шоколадом і чорносливом і зверни рулет назад. Відправ його в холодильник ще на 2 години.
3. Різдвяне поліно із шоколадом
Є різні рецепти такого поліна, і це один із найсмачніших і найдоступніших.
Тобі знадобиться: 200 г темного шоколаду, 200 г цукру, 250 мл 30% вершків, 250 мл апельсинового соку, 25 г какао, 4 яйця, 75 г борошна, 75 г цукатів.
Збийте в піну жовтки і 100 г цукру. Додай просіяне борошно та какао. Окремо зби до піків білки і введи туди ж. Вилий масу на пергамент на лист і випікай тонкий корж в духовці 8-10 хвилин при 200 градусах. Переклади корж на ґрати.
Змішай цукор, що залишився, і апельсиновий сік, і провари сироп 3 хвилини після кипіння. Окремо розтопи шоколад із 150 мл вершків. Інші вершки збий до пишності і змішай обидві маси.
Переклади бісквіт на плівку, просочи сиропом, виклади третину крему, посип цукатами і зверни рулет. Залиш його на 2 години в холодильнику і потім прикрась кремом, що залишився.
4. Желе із шампанського з виноградом
Коли ще готувати таке незвичайне желе, якщо не до різдвяного столу?
Зараз читають:20 ПП салатів на вечерю, які варто приготувати
Тобі знадобиться: 120 г винограду без кісточок, 30 г желатину, 30 г цукру, 300 мл шампанського.
Приготування: Влий у желатин 50 мл шампанського і залиш на 15 хвилин. Шампанське, що залишилося, змішай з цукром і доведи майже до кипіння на слабкому вогні. Окремо нагрій желатин до його розчинення та з'єднай обидві маси. Виклади у формочки виноград, залий желе та прибери десерт у холодильник.
5. Шоколадні трюфелі
Різдво – чудова нагода приготувати смачні цукерки своїми руками.
Тобі знадобиться: 200 г гіркого шоколаду, 200 мл 33% вершків, 50 г мигдалю, 30 г какао.
Приготування: Дрібно розламай шоколад, залий гарячими вершками та проварю до розчинення. Втрути туди рубаний мигдаль і відправте заготівлю в холодильник на 4 години. Ложкою набирай солодку масу, сформуй невеликі цукерки, обваляй їх у какао та відправь у холодильник ще на 1 годину.
6. Запечена груша у вині
Таким десертом легко здивувати навіть справжніх гурманів!
Тобі знадобиться: 3 груші, 1 склянка білого сухого вина, 1 апельсин, 2 палички кориці, 3 ст. коричневого цукру, 2 зірочки бадьяна.
Приготування: Розріж груші навпіл, видали серединки і виклади у форму для запікання. Зніми з апельсина цедру та виклади на груші. Видави сік і змішай з вином, цукром та спеціями. Зали груші і відправ їх на півгодини в духовку при 200 градусах. Періодично поливай сиропом.
7. Желе з каркаде з мандаринами
Більше оригінальний рецепт желе ще потрібно пошукати!
Тобі знадобиться: 30 г каркаде, 2 мандарини, 15 г желатину, 100 г меду, 500 мл води.
Приготування: Залий каркаде 250 мл окропу і залиш на 10 хвилин. Іншим окропом залий желатин і перемішай до розчинення. Процідити каркаде, додати мед і перемішати. Змішай масу із желатином. Виклади у форми красиво нарізані мандарини, залий желе і відправ його в холодильник на пару годин.
8. Бананово-горіховий рулет без випічки
Спеціально на той випадок, якщо не хочеться годинами стояти біля плити.
Тобі знадобиться: 200 г печива, 100 г смаженого арахісу, 1 плитка шоколаду, 1 банан, 100 г вершкового масла|мастила|, 4 ст.л. кокосової стружки, 1 ст. коньяку.
Приготування: Розтопи шоколад із вершковим маслом будь-яким зручним способом. Подрібни печиво та горіхи, змішай все разом і перемішай. Виклади масу тонким шаром на фольгу, збризкати коньяком і зверху поклади очищений банан. За допомогою фольги сформуй своєрідний рулет з бананом усередині та відправь на пару годин у холодильник. Розгорни, наріж рулет на порції і посип кокосовою стружкою.
9. Желе із хурми з медом
Швидкі та прості желейні десерти до Різдва – заслуговують на особливу увагу.
Тобі знадобиться: 2 хурми, 2 ст. меду, 20 г желатину, 100 мл води.
Розведи желатин у воді за інструкцією. Зби хурму в блендері, змішай з желатином і медом, і провари пару хвилин на середньому вогні до розчинення. Виклади желе у формочки і відправь у холодильник.
10. Різдвяні імбирні пряники
Наріж красиві святкові фігурки і прикрась їх кольоровою глазур'ю.
Тобі знадобиться: 470 г борошна, 2 яйця, 100 г олії, 100 г меду, 120 г цукру, 4 ч.л. імбиру, по 1 ч. л. меленої кориці, кардамону, гвоздики, бадяну, запашного перцю, какао та соди.
Зараз читають:12 способів смачно приготувати паприкаш
Приготування: Змішай борошно, що просіює, і абсолютно всі сухі інгредієнти, крім цукру. Цукор зби з яйцями до піни і додай олію. Знов збий, з'єднай обидві маси і вимішай тісто. Відправ його на півгодини в холодильник, розкачати в пласт до 5-7 мм, наріж пряники і відправ їх в духовку на 10 хвилин при 180 градусах.
11. Бісквітні тістечка з мандаринами
У Франції ці тістечка називаються муале і вони чудово підходять для різдвяного чаювання.
Тобі знадобиться: 2 мандарини, 100 г мигдального борошна, 50 г пшеничного борошна, 3 яйця, 100 г вершкового масла|мастила|, 100 г цукрової пудри, 0,5 ч.л. розпушувача.
Приготування: Змішай розтоплене вершкове масло з яйцями, а також додай цукрову пудру, що просіяє, і обидва види борошна. Наріж мандарини зі шкіркою кружальцями і виклади їх у формочки для кексів. Зверху влий тісто і випікай тістечка 20 хвилин у духовці при 190 градусах.
12. Медове печиво на Різдво
Особливо ошатно виглядають медові ялинки, прикрашені глазур'ю або посипанням.
Тобі знадобиться: 420 г борошна, 160 г цукру, 50 г меду, 3 яйця, 1 ч.л. соди, 100 г вершкового масла|мастила|.
Приготування: Відправ у каструлю мед, олію та цукор, і нагрівай все до однорідності. Додай соду і вари далі, помішуючи, до карамельного кольору. Дай масі охолонути, додай борошно, що просіює, заміси тісто і прибери в холодильник на 40 хвилин. Тонко розкатай до 3 мм, наріж печиво і випікай 10 хвилин у духовці при 180 градусах.
13. Цитрусовий мус із манкою
Така неймовірна текстура, що цей десерт хочеться готувати знову та знову!
Тобі знадобиться: 2 лимони, 1 апельсин, 5 ст.л. манки, 5 ст.л. цукру, 500мл води.
Приготування: Вичави сік з усіх цитрусових. Змішай воду, лимонний сік і цукор, і проварити до розчинення цукру. Додай манку і продовжуй варити до її готовності, помішуючи. Дай масі охолонути до теплого стану і гарненько зби її блендером до збільшення в обсязі. Влий апельсиновий сік і ще раз збий.
14. Мандарини у пряному сиропі
Один з найпростіших у приготуванні десертів, але він такий гарний на Різдво.
Тобі знадобиться: 200 мл води, 100 г цукру, 400 г мандаринів, 1 паличка кориці, 1 зірочка бадяну, 1 щіпка шафрану.
Приготування: Очисти мандарини від шкірки. Закип'ятіть воду з цукром і додай усі спеції. Проварити 3 хвилини, опустити в сироп мандарини і проварити ще 3 хвилини, перевертаючи. Остуди їх прямо в сиропі і відправ на пару годин у холодильник.
15. Карамелізовані апельсини
За бажання засип готові цитрусові кружечки цукром.
Тобі знадобиться: 5 апельсинів, 1,3 л води, 600 г цукру.
Приготування: Наріж апельсини кружальцями 5 мм. Закип'яти літр води та проварити в ній апельсини 3 хвилини. Окремо нагрій цукор та 300 мл води до розчинення цукру. Відправте в сироп кружечки апельсинів і вари 30-40 хвилин. Викладіть їх на пергамент і відправте на 1-1,5 години в духовку при 80 градусах.
16. Мандарини у шоколаді
Ще один легкий та швидкий, але дуже ефектний різдвяний десерт!
Тобі знадобиться: 400 г мандаринів, по 50 г чорного та білого шоколаду, 15 г кокосової стружки, 20 г очищених фісташок.
Розбери мандарини на часточки. Розтопи обидва види шоколаду на водяній бані або в мікрохвильовій печі окремо один від одного. Подрібни фісташки. Обмакни половину часточок у чорний шоколад і потім у кокосову стружку. А другу половину – у білий шоколад та фісташки.
Зараз читають:Оладки з гарбуза: 15 оригінальних рецептів на будь-який смак
17. Медово-сирні кульки
ПП-десерт для тих, хто стежить за своєю фігурою навіть у свята.
Тобі знадобиться: 250 г сиру, 1 банан, 3 ст. меду, 70 г горіхів до смаку, 100 г кокосової стружки.
Приготування: Подрібніть в блендері банан, сир і мед до однорідності. Вмішай рубані горіхи та приправ за бажанням. Додай трохи кокосової стружки, щоб маса загуснула. Відправте заготівлю на 40 хвилин в холодильник. Сформуй акуратні кульки і обваляй їх в стружці, що залишилася.
18. Молочно-апельсинове желе
Проста, смачна та красива альтернатива будь-яким магазинним десертам.
Тобі знадобиться: 500 мл молока, 700 г апельсинів, 200 г цукру, 20 г желатину, 10 г ванільного цукру, 450 мл води.
Приготування: Влий у желатин 100 мл теплої води та залиш набухати. Зніми цедру з одного апельсина, а шкірку другого – крупно наріж, залий 350 мл води і проварити 10 хвилин після кипіння. Окремо доведи до кипіння молоко зі 100 г цукру та ванільним цукром.
Процідити апельсиновий відвар, додай ще 100 г цукру і влий сік 2 апельсинів. Желатин розділи навпіл і влий половину в молоко, а половину – в апельсиновий сік. У масу із соку додай ще трохи цедри.
Дай обом заготівлям охолонути. Влий у форми апельсиновий шар, прибери ненадовго в морозильник, потім влий молочний – і так до кінця желе. Відправте десерт в холодильник до повного застигання.
19. Різдвяний штоллен
Класичне частування, без якого не обходиться жодне Різдво.
Тобі знадобиться: 40 г свіжих дріжджів, 100 г цукру, 300 мл молока, 150 г вершкового масла, 1 яйце, 1 кг борошна, цедра 1 лимона, 200 г родзинок, 50 г цукатів, 50 г горіхів, 100 мл та цукрова пудра для обсипання.
Розведи в теплому молоці дріжджі та половину цукру. Додай пару жмень борошна, перемішай і залиш опару на 20 хвилин у теплі. Окремо зби яйце і цукор, що залишився, і потім додай в тісто. Туди ж введи просіяне борошно, що залишилося, і втручи цедру. Залиш тісто на 2 години у теплі.
Родзинки, горіхи та цукати замочити на ніч у ромі. Ретельно втручай начинку в тісто і відправь штолен в духовку на 50 хвилин при 180 градусах. Змасти його вершковим маслом, посип цукровою пудрою, загорни штоллен у фольгу і відправ на пару тижнів у прохолодне місце.
20. Сирне морозиво
Якщо на честь Різдва захочеться спробувати щось незвичайне!
Тобі знадобиться: 500 мл 33% вершків, 120 г сиру чеддер, 50 г меду, 50 г цукру, 200 г сиру, 4 яєчні жовтки.
Нагрій вершки з цукром до кипіння, помішуючи. Зби жовтки віночком і влий туди третину гарячих вершків, продовжуючи заважати. Потім перелий жовтки до інших вершків і вари крем ще 5 хвилин на слабкому вогні.
Додай до нього тертий чеддер і перемішай до розчинення. Потім додай мед та перетертий сир, і знову перемішай масу. Дай морозиві охолонути і відправ його в морозилку до застигання.
Джерело: dietcenter.com.ua