20 гарнірів із картоплі, які оцінить кожна господиня

Картопля безперечно є найпопулярнішим гарніром у всьому світі. Звичайно, її можна просто відварити або обсмажити, але цікавіших варіантів куди більше. Зібрали для тебе добірку найсмачніших рецептів – ці гарніри з картоплі гарні з будь-яким м'ясом, птахом та рибою!

Зміст

  • 1. Картопляне пюре зі шпинатом
  • 2. Картопля по-сільськи
  • 3. Варена картопля у духовці
  • 4. Картопля з лисичками
  • 5. Картопля під майонезом у духовці
  • 6. Запечене картопляне пюре
  • 7. Тушкована картопля в томаті
  • 8. Картопля з овочами в горщиках
  • 9. Смажена картопля у сметані
  • 10. Картопля пай
  • 11. Картопля з яйцем у духовці
  • 12. Карамелізована картопля з чорносливом
  • 13. Запечена картопля з помідорами та сиром
  • 14. Запіканка з тертої картоплі
  • 15. Картопля-гармошка з помідорами
  • 16. Картопляний гратен
  • 17. Тушкована картопля з капустою
  • 18. Гарнір із картоплі з баклажанами
  • 19. Гарбузово-картопляне пюре
  • 20. Картопляне суфле
  • 1. Картопляне пюре зі шпинатом

    Набагато оригінальніше, ніж звичайне пюре завдяки яскравому зеленому відтінку.

    Тобі знадобиться: 2 кг картоплі, 50 г вершкового масла, 100 г шпинату, спеції.

    Приготування: Відвари картоплю до готовності. Шпинат залий відваром, що залишився на кілька хвилин, а потім подрібни за допомогою блендера з 1/2 склянки того ж відвару. Розімні картоплю в пюре з вершковим маслом та шпинатом. Приправ за смаком.

    2. Картопля по-сільськи

    Класичний гарнір, який ідеально поєднується з будь-якими соусами.

    Тобі знадобиться: 500 г молодої картоплі, 2 зубчики часнику, 3 ст. оливкової олії, 10 г кропу, 10 г петрушки, по 2 г солі, меленого чорного перцю та паприки.

    Приготування: Картоплю вимий, наріж часточками, приварити 2 хвилини в киплячій воді, обсуши і трохи остуди. Змішай з оливковою олією, спеціями, подрібненим часником та зеленню. Залишити на 10 хвилин, а потім викласти в один шар на пергамент і відправити на 25 хвилин в духовку при 200 градусах.

    3. Варена картопля у духовці

    Після запікання картопля стає ще смачнішою та ніжнішою, із золотистою скоринкою.

    Тобі знадобиться: 1 кг дрібної картоплі, 5 ч.л. вершкового масла|мастила|, зелень, спеції.

    Приготування: Вимий картоплю за допомогою щітки, залий водою, доведи до кипіння і вари 15-20 хвилин на середньому вогні. Злий воду, злегка роздави кожну картоплину і виклади їх у форму для запікання. Додай до кожної картоплини трохи вершкового масла із зеленню, а також додатково можеш посипати тертим сиром. Приправ за смаком і відправ в духовку на 15-20 хвилин при 220 градусах.

    4. Картопля з лисичками

    Для різноманітності пропонуємо відійти від звичних печериць.

    Тобі знадобиться: 4-5 картоплин, 500 г лисичок, 1 цибулина, спеції.

    Приготування: Відвари лисичок 15 хвилин у киплячій воді. Дрібно наріж цибулю, обсмаж її до прозорості, додай гриби і смажу ще 5 хвилин. Всип тонко нарізану картоплю, перемішай і готуй 15-20 хвилин під кришкою, періодично помішуючи. Додай спеції до смаку.

    5. Картопля під майонезом у духовці

    Майонез дає гарніру дуже гарну та рум'яну скоринку.

    Зараз читають:20 салатів із щавлем, від яких ти будеш у захваті

    Тобі знадобиться: 400 г картоплі, 3 ст. майонезу, 1 зубчик часнику, спеції.

    Приготування: Змішай майонез, тиск часник і спеції. Наріж картоплю тонкими скибочками, змішай її з майонезом і виклади у форму. Запікай 35-40 хвилин у духовці при 180 градусах.

    6. Запечене картопляне пюре

    Викладай його гарними гірками за допомогою різних насадок для мішка кондитерського.

    Тобі знадобиться: 600 г картоплі, 60 г вершкового масла|мастила|, 80 г твердого сиру, 1 яйце, спеції.

    Приготування: Картоплю відваріть до готовності і разомні в пюре з вершковим маслом. Додай тертий сир та перемішай. Додай спеції та яйце, знову перемішай і виклади пюре в кондитерський мішок. Гарно відсади його на пергамент і відправь на 15-20 хвилин у духовку при 200 градусах.

    7. Тушкована картопля в томаті

    Така картопля у томатному соусі, кохана багатьма ще з дитинства.

    Тобі знадобиться: 800 г картоплі, 1 ч.л. томатної пасти, 3 помідори, 1 цибулина, 1 морква, 1 зубчик часнику, спеції, 150 мл води.

    Наріж картоплю невеликим кубиком і відвари до готовності. Залиш половину відвару.

    Натрій моркву, подрібни цибулю і обсмаж їх до м'якості. Додай очищені та нарізані помідори, влий воду, додай томатну пасту та спеції, і протушкуй всі разом 3-5 хвилин. Додай часник. Виклади засмажку до картоплі, влий половину відвару і протушкуй всі разом 5 хвилин на слабкому вогні.

    8. Картопля з овочами в горщиках

    Страви в горщиках завжди мають особливий смак та аромат.

    Тобі знадобиться: 4 картоплини, 1 кабачок, 1 морква, 1 болгарський перець, 2 помідори, 1 цибулина, 200 мл бульйону, 50 г вершкового масла|мастила|, спеції.

    Приготування: Довільно наріж картоплю та овочі, склади їх у горщики та додай спеції, вершкове масло та трохи бульйону чи води. Відправ горщики в духовку на 35-40 хвилин при 180 градусах.

    9. Смажена картопля у сметані

    Готовий гарнір рекомендуємо посипати свіжою рубаною зеленню.

    Тобі знадобиться: 700 г картоплі, 100 мл сметани, 60 мл води спеції.

    Приготування: Очисти, тонко наріж і ретельно промий картоплю кілька разів. Обсуши рушником і обсмаж у розігрітій сковороді на середньому вогні до рум'яної скоринки. Змішай сметану, воду та спеції. Влий цю суміш до картоплі і протушкуй все разом ще 10 хвилин на слабкому вогні.

    10. Картопля пай

    Цікава альтернатива картопле фрі для любителів хрустких гарнірів.

    Тобі знадобиться: 500 г картоплі, 1 ч.л. солі, олія.

    Натріть очищену картоплю на спеціальній тертці або дуже тонко наріж, щоб вийшла соломка. Добре промий її від крохмалю водою до прозорості. Обсуши картоплю на паперовому рушнику та порціями обсмаж у фритюрі у великій кількості олії. Готову картоплю посоли до смаку.

    11. Картопля з яйцем у духовці

    Найпростіша картопляна запіканка нашвидкуруч – мінімум зусиль та витрат.

    Тобі знадобиться: 1 кг картоплі, 4 яйця, спеції.

    Приготування: Очисти, тонко наріж і залий картоплю водою. Доведи до кипіння, проварити 1 хвилину і відкинь на друшляк. Після чого трохи обсуши, змішай зі спеціями, виклади у форму для запікання і відправь на півгодини до духовки при 190 градусах. Віночком зби яйця, залий ними картоплю і відправ у духовку ще на 7-10 хвилин.

    Зараз читають:15 оригінальних рецептів яблучного пюре на зиму

    12. Карамелізована картопля з чорносливом

    Спробуй цей рецепт, якщо тобі тягне до чогось нового!

    Тобі знадобиться: 600 г картоплі, 60 г чорносливу, 50 мл оливкової олії, 2 ст.л. цукру, 1 ч. л. лимонного соку, спеції.

    Картоплю очисти , відвари до напівготовності і крупно наріж. Залий чорнослив гарячою водою на 10 хвилин, обсуши та подрібни. Виклади все у форму, полей олією, приправ та відправь на 25 хвилин у духовку при 200 градусах. Розтопити цукор на середньому вогні на сухій сковороді. Коли карамель потемніє, виклади в неї картопля з чорносливом, додай лимонний сік, перемішай і трохи прогрій разом.

    13. Запечена картопля з помідорами та сиром

    Вибирай будь-який сир на власний розсуд – моцареллу, сулугуні, пармезан або інший.

    Тобі знадобиться: 1 кг картоплі, 4 помідори, 2 зубчики часнику, 1 ст.л. прованських трав, 200 г твердого сиру, 300 г сметани, 200 мл молока, 20 г вершкового масла|мастила|.

    Форму для запікання натрі часником, змасти вершковим маслом і виклади половину нарізаної тонкими кружальцями картоплі. Змішай молоко, сметану та спеції. Полей картоплю половиною цієї суміші.

    Виклади картоплю, що залишилася, знову полів і виклади кружечки помідорів. Посип тертим сиром і відправте блюдо в духовку на 40-45 хвилин при 180 градусах. Перші півгодини – запікайте все під фольгою.

    14. Запіканка з тертої картоплі

    Цікаве застосування звичним інгредієнтам – обов'язково спробуй.

    Тобі знадобиться: 1 кг картоплі, 150 г твердого сиру, 2 яйця, 3 ст. майонезу, 3 зубчики часнику, спеції.

    Приготування: Натрій сир на великій тертці. Половину сиру змішай з одним яйцем, а другу половину – з другим яйцем, майонезом та подрібненим часником. Натріть очищену картоплю і змішай її з другою половиною сиру. Виклади все у форму для запікання, а зверху додай сир з яйцем, що залишився. Відправте запіканку в духовку на 40 хвилин при 180 градусах.

    15. Картопля-гармошка з помідорами

    За бажання замість помідорів можна використовувати й іншу начинку.

    Тобі знадобиться: 250 г картоплі, 90 г помідорів, 40 г тертого сиру, 1 зубчик часнику, прованські трави, спеції, оливкова олія.

    Приготування: Очисти та надріж картоплю гармошкою, не дорізаючи до кінця. Приправ і вклади в ці надрізи тонкі кружечки помідорів. Змішай 2 ложки олії, прованські трави, часник та спеції за смаком, і змасти картоплю. Посип її тертим сиром і запікайте 25-30 хвилин у духовці при 180 градусах.

    16. Картопляний гратен

    Ніхто не зможе встояти перед такою класикою французької кухні!

    Тобі знадобиться: 800 г картоплі, 200-300 мл жирних вершків, 1 щіпка мускатного горіха, 100 г пармезану, 20 г вершкового масла|мастила|, 2 зубчики часнику, спеції.

    Зараз читають:8 оригінальних рецептів зі свинячих шкурок

    Приготування: Наріж або натрій очищену картоплю максимально тонкими кружальцями. Залий вершками, додай часник та спеції, доведи до кипіння і вари 5-7 хвилин на середньому вогні. Виклади половину картоплі з вершками у форму, посип половиною тертого пармезану, виклади пару шматочків вершкового масла і повтори шари. Відправ ґрат у духовку на півгодини при 180 градусах.

    17. Тушкована картопля з капустою

    Ситний гарнір з картоплею, який хочеться готувати знову і знову.

    Тобі знадобиться: 500 г капусти, 5 картоплин, 1 цибулина, 1 морква, 200 г томатного соусу, спеції.

    Тонко наріж цибулю та моркву, обсмаж 5 хвилин і виклади до них нарізану кубиком картоплю. Влий 60 мл води і протушкуй 5 хвилин під кришкою на середньому вогні. Додай нашатковану капусту, улюблений томатний соус, ще 100 мл води та спеції. Туші всі разом близько 20 хвилин, періодично перемішуючи. Підливай воду за потребою.

    18. Гарнір із картоплі з баклажанами

    Неймовірно смачне овочеве рагу, з приготуванням якого впорається новачок.

    Тобі знадобиться: 350 г картоплі, 300 г баклажанів, 1 помідор, 1 цибулина, 1 болгарський перець, 2 зубчики часнику, 1 ч.л. хмелі-сунелі, спеції.

    Приготування: Влий у казан або каструлю трохи рослинної олії, виклади нарізану цибулю і частину спецій. Потім додай нарізані кубиком баклажани, а зверху – так само нарізану картоплю і знову приправ.

    Виклади нарізаний перець, а на нього терті помідори з часником. Полів ще парою ложок олії, додай трохи води та туші рагу близько 1 години на вогні трохи нижче середнього. Перемішувати його у процесі не потрібно.

    19. Гарбузово-картопляне пюре

    Ну як можна пройти повз цей незрівнянний аромат?

    Тобі знадобиться: 800 г картоплі, 500 г гарбуза, 60 г вершкового масла, 100 мл вершків, 2 зубчики часнику, спеції.

    Приготування: Очисти, наріж та відвари гарбуз та картоплю до м'якості. Толкушкою розімні картопля в пюре, а гарбуз із часником – подрібни за допомогою блендера. Змішай все разом, додай м'яке вершкове масло та теплі вершки, і вимішай пюре до однорідності.

    20. Картопляне суфле

    Завдяки збитим білкам воно виходить ніжним, пишним і добре піднімається.

    Тобі знадобиться: 800 г картоплі, 20 г вершкового масла|мастила|, 20 г борошна, 300 мл молока, 3 яйця, 120 г твердого сиру, спеції.

    Приготування: Картоплю відваріть до готовності і разомні в пюре. Обсмажити борошно на вершковому маслі до золотистості. Постійно помішуючи, влий молоко. Провари соус кілька хвилин на слабкому вогні до густоти, додай спеції та половину тертого сиру. Перемішати соус і дай йому охолонути.

    Змішай картопляне пюре, яєчні жовтки та соус зі спеціями. Міксером зби білки до піків і лопаткою втрути їх до картоплі. Виклади масу у форму для запікання, посип сиром, що залишився і відправ на 40-45 хвилин в духовку при 180 градусах.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *