Правильно приготовлений стейк – сам собою вже прекрасне блюдо. Але і його хочеться доповнити чимось, що добре підкреслить смак. А ще щоб це було щось оригінальніше звичайної вареної картоплі або крупи. Тому лови велику добірку ідей та рецептів!
Зміст
1. Пюре з броколі та зеленого горошку
За бажання – заміни вершки на будь-яке рослинне молоко.
Тобі знадобиться: 750 г броколі, 100 г зеленого горошку, 2 гілочки м'яти, 1 жменя паростків, 2 ст.л. вершкового або олії, 4 ст.л. вершків, спеції.
Приготування: Відварити суцвіття броколі та горошок до м'якості окремо один від одного. Подрібни їх блендером із вершками, олією, спеціями та соєвим соусом. Додай паростки та рубану м'яту.
2. Овочі на сковороді-гриль
Ідеальний гарнір до будь-якого стейку – овочі-гриль. Розповідаємо як приготувати їх на сковороді!
Тобі знадобиться: 1 кабачок, 1 баклажан, 2 болгарські перці, 5 помідорів чері, 1 фіолетова цибулина, 1 гострий стручковий перець, 4 зубчики часнику, 4 ст.л. оливкової олії, італійські трави, сіль, мелений чорний перець.
Приготування: Змішай оливкову олію та всі спеції. Довільно наріж овочі і змасти їх цією олією. Залиш на 5 хвилин і потім обсмаж на сковороді-гриль до появи характерних смужок.
3. Запечений батат із медом
Любителям оригінальних гарнірів варто звернути увагу на цей рецепт.
Тобі знадобиться: 1 кг батату, 2 ст. оливкової олії, 2 ст.л. меду, 1 ч.л. лимонного соку, спеції.
Приготування: Батат наріж кубиком і виклади у форму для запікання. Змішай інші інгредієнти для маринаду, залий їм батат і перемішай. Відправ все в духовку на 1 годину при 170-180 градусах, помішуючи час від часу.
4. Смажений шпинат із часником
Найкраще підійде свіжий зелений шпинат.
Зараз читають:20 простих рецептів для дієти Дюкана
Тобі знадобиться: 900 г шпинату, 2 ст. оливкової олії, 2 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Довільно подрібніть і обсмажте шпинат в олії 5-7 хвилин, помішуючи. Додай спеції та часник, і смажу ще 1 хвилину.
5. Салат Коул Слоу
Класичний салат, який найчастіше подають саме до стейків та бургерів.
Тобі знадобиться: 1 морква, 400 г білокачанної капусти, 150 г сметани, 18 г солодкої гірчиці, 25 г тертого хрону, сіль, мелений чорний перець.
Приготування: Натрій моркву на корейській тертці і тонко нашаткуй капусту. Змішай сметану і інгредієнти, що залишилися, і заправ салат заправкою, що вийшла.
6. Картопляне пюре з буряком
Таке пюре миттєво привертає увагу своїм яскравим кольором.
Тобі знадобиться: 5 картоплин, 1/2 буряка, спеції, 20 г вершкового масла, 40 мл вершків.
Приготування: Відварити буряк і картоплю до готовності. Розімни їх у пюре з вершковим маслом та вершками, і приправ.
7. Зелений рис
Простий та ефектний гарнір із рису – саме те, що потрібно для стейку.
Тобі знадобиться: 1 склянка рису, 40 г зелені, 2 ст. замороженого шпинату, 1 зубчик часнику, 2 склянки води, спеції.
Злегка обсмаж промитий рис у ложці олії, влий воду і залиш під кришкою до готовності на слабкому вогні. За 5 хвилин до кінця приготування – додай рубану зелень, часник, шпинат та спеції.
8. Тушена фіолетова капуста
Відмінний гарнір у німецькому стилі, якраз для соковитого стейку.
Тобі знадобиться: 600 г червонокачанної капусти, 1 фіолетова цибулина, 2 яблука, 2 зубчики часнику, 1 ст.л. зернистої гірчиці, 2 ст.л. цукру, 50 мл яблучного оцту, 200 мл води, сіль|соль|.
Приготування: Дрібно порубай і обсмаж цибулю до м'якості. Додай нарізані кубиком яблука та смажу ще кілька хвилин. Додай нашатковану капусту, влий оцет і додай решту інгредієнтів. Туші всі разом 30-50 хвилин до м'якості капусти.
9. Смажені буряки з цибулею
Щоб гарнір виглядав ще яскравіше, посип його рубаною зеленою цибулею.
Тобі знадобиться: 500 г буряків, 100 г цибулі, спеції.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю 3 хвилини до прозорості. Додай тертий або тонко нарізаний буряк і смажу все близько 15 хвилин на середньому вогні, помішуючи.
10. Картопля-фрі в домашніх умовах
Розповідаємо, як приготувати саме фрі, а не просто смажену картоплю.
Зараз читають:Огірки часточками на зиму: 12 найсмачніших рецептів
Тобі знадобиться: 400 г картоплі, 300 мл олії, 1 ч.л. солі.
Картоплю наріж брусочками і замочіть на 10 хвилин у холодній воді. Після чого повністю обсуши її паперовими рушниками, смажте порціями в розпеченій олії до готовності і посоліть в кінці.
11. Зелена спаржа у духовці
Перед приготуванням ріж найжорсткіші частини спаржі.
Тобі знадобиться: 600 г спаржі, 25 мл оливкової олії, 25 мл білого винного оцту, 5 г морської солі, 20 г пармезану, спеції.
Приготування: Виклади спаржу на пергамент в один шар, полей олією та посип сіллю та спеціями. Запікайте 20 хвилин у духовці при 200 градусах, перевертаючи час від часу. Збризкати оцтом і посип тертим пармезаном.
12. Спагетті з кабачків
Все-таки найкраще до стейку підходять саме овочеві гарніри!
Тобі знадобиться: 2 кабачки, 2 помідори, 2 зубчики часнику, спеції.
Натрі кабачки за допомогою корейської тертки. Дрібно наріж часник і очищені помідори, і обсмаж їх пару хвилин. Додай кабачки, приправ та смажу спагетті ще кілька хвилин.
13. Білі гриби у сметані
Вишуканий гарнір для найсмачнішого та ароматного стейку.
Тобі знадобиться: 700 г білих грибів, 200 г сметани, 1 пучок петрушки, 2 цибулини, спеції.
Приготування: Замочіть гриби на півгодини, наріж і залий окропом на 15 хвилин. Відкинь на друшляк. Подрібни та обсмаж цибулю до прозорості, додай гриби та смажу до їх готовності. Ближче до кінця – додай сметану і спеції, а в самому кінці посип все рубаною петрушкою.
14. Запечений гарбуз з часником і чебрецем
Один з найкращих способів приготувати гарбуз як гарнір.
Тобі знадобиться: 250 г гарбуза, 2 ст. оливкової олії, 2 зубчики часнику, 3 гілочки чебрецю, спеції.
Приготування: Гарбуз наріж брусочками і змішай з олією, подрібненим часником, листками чебрецю і спеціями до смаку. Залиш на півгодини, виклади у форму і запікайте 25-35 хвилин у духовці при 180 градусах.
15. Запечені яблука
Обов'язково вибирай кисло-солодкі та тверді сорти яблук.
Тобі знадобиться: 600 г яблук, 60 г брусниці або журавлини, 10 г кориці, 25 г коричневого цукру, 10 г вершкового масла|мастила|, 1 апельсин, 25 г меду, 15 мл соєвого соусу, спеції.
Зараз читають:12 незрівнянних рецептів маринованої капусти на зиму
Приготування: Змасти форму для запікання вершковим маслом і присип цукром з корицею. Виклади нарізані кубиком яблука та посип брусницею. Змішай апельсиновий сік, мед, соєвий соус та спеції за смаком. Запікай яблука 20 хвилин при 200 градусах, потім полів їх заправкою та запікай ще 10 хвилин при 180 градусах.
16. Гречка із зеленим горошком
Готовий гарнір радимо заправити ложкою вершкового чи оливкової олії.
Тобі знадобиться: 200 г гречки, 1/2 цибулини, 100 г консервованого зеленого горошку, 1 ст. яблучного оцту, спеції.
Приготування: Відварити гречку до готовності. Подрібни цибулю, обсмаж її до золотистості і додай гречку, зелений горошок, яблучний оцет та спеції. Прогрій блюдо 1 хвилину і зніміть з вогню.
17. Смажені баклажани
Додатково можеш посипати готові баклажани кунжутом чи зеленню.
Тобі знадобиться: 1 баклажан, 3-4 зубчики часнику, 60 мл соєвого соусу, борошно, спеції.
Приготування: Очисти баклажани, наріж їх кубиком і обваляй у борошні зі спеціями. Обсмаж до рум'яності з усіх боків, додай соєвий соус та часник, і смаж ще 1 хвилину.
18. Биті огірки
Мабуть, найкращий овочевий гарнір саме до стейку.
Тобі знадобиться: 500 г огірків, 4 зубчики часнику, 1 перець чилі, 2 ст. рисового оцту, 2 ч. л. цукру, 2 ст. олії, сіль, спеції, 2 ч.л. кунжуту, 1/2 пучка кінзи.
Огірки розріж уздовж навпіл і відбий плоскою стороною важкого ножа. Наріж їх кубиком або до смаку. Подрібни чилі, часник та кінзу. Змішай всі інгредієнти та дай огіркам настоятися близько 10 хвилин.
19. Тушкована морква в томаті
Такий простий гарнір не відволікатиме увагу від головної зірки – стейка.
Тобі знадобиться: 2 цибулини, 4 моркви, 2 ст. томатної пасти, спеції.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю пару хвилин. Наріж моркву тонкими брусочками, додай до цибулі і готуй до м'якості. Додай томатну пасту та спеції, і готуй ще 1 хвилину.
20. Цвітна капуста цілком у духовці
Добре виглядає при подачі зі стейком на важкій дерев'яній дошці.
Тобі знадобиться: 1 качан цвітної капусти, оливкова олія, спеції.
Приготування: Цвітну капусту промою і приварити 5 хвилин у киплячій воді. Натрій її спеціями і змасти оливковою олією за допомогою пензля. Виклади у форму і запікайте в духовці до золотистості при 200 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua