Томатний суп-пюре – дуже смачне і неймовірно просте перше блюдо. Причому його можна приготувати різними способами! У цій добірці ми зібрали для тебе 15 найцікавіших рецептів – зі свіжих та консервованих помідорів, з іншими овочами чи без!
Зміст
1. Класичний томатний суп-пюре
Найлегший варіант – помідори та нічого зайвого.
Тобі знадобиться: 300 г помідорів, 1 цибулина, 20 мл олії, спеції.
Приготування: Дрібно порубай і обсмаж цибулю в олії до золотистості. Очисти і наріж помідори, додай їх до цибулі, 5 хвилин обсмаж і часткою води до смаку. Протушкуйте суп 10 хвилин після кипіння, приправте і подрібніть блендером.
2. Суп-пюре з томатів у власному соку
Якщо під рукою немає свіжих помідорів, або просто не сезон – лови альтернативу.
Тобі знадобиться: 800 г томатів у власному соку, 2 цибулини, 2 зубчики часнику, 1 морква, спеції.
Приготування: Наріж цибулю, часник і моркву, обсмаж їх 5-7 хвилин до м'якості. Додай помідори з томатним соком, протушкуй все разом ще близько 7 хвилин, приправ суп за смаком і подрібни блендером.
3. Томатний суп-пюре із запечених помідорів
Цей незвичайний рецепт супу-пюре сподобається навіть прискіпливим гурманам.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів чері, 4 звичайні помідори, 4 зубчики часнику, 1 цибулина, 1 пучок базиліка, 4 ст.л. бальзаміка, олія, спеції.
Приготування: Наріж звичайні помідори четвертинками і виклади їх на деко. Помідори черрі виклади цілком і додай туди зубчики часнику. Збризкати все маслом, посип спеціями і відправ на 15 хвилин в духовку при 220 градусах.
Окремо подрібни і обсмаж цибулю до золотистості, влий бальзамік і протушкуй 2-3 хвилини. Потім додай запечені та очищені від шкірки помідори, часник, базилік та протушкуй все ще небагато. Подрібніть суп блендером і приправте, за потребою – часткою воду або бульйон до потрібної консистенції супу-пюре.
Зараз читають:20 рецептів капусти на зиму, які потішать всю родину
4. Томатний суп-пюре по-тосканськи
Особливість цього супу полягає в тому, що сюди йде хліб.
Тобі знадобиться: 500 г помідорів чері, 2 зубчики часнику, 1 пучок базиліка, 500 г черствого хліба, 800 г помідорів у власному соку, оливкова олія, спеції.
Приготування: Наріж помідори чері, змішай їх з часником, половиною базиліка та олією, приправ за смаком і відправ на 20 хвилин у духовку при 180 градусах. Подрібни ще трохи часнику та базиліка, і обсмаж у маслі до м'якості. Додай консервовані помідори із соком та близько 350 мл води або бульйону.
Доведи до кипіння, проваріть 15 хвилин на слабкому вогні і додай нарізаний черствий хліб. Приправ та провари суп ще 10 хвилин. Додай заготовку з духовки, протушкуй все разом ще трохи і за бажанням – додатково перебий все в блендері або розімні товкачем.
5. Томатний суп-пюре із жовтих помідорів
Зі спецій рекомендуємо додати трохи куркуми для ще більш насиченого відтінку.
Тобі знадобиться: 800 г жовтих помідорів, 80 г моркви, 60 г кореня селери, 100 г цибулі, 300 мл бульйону, 100 мл жирних вершків, оливкова олія, спеції.
Приготування: Наріж цибулю, натрі моркву та селеру, і обсмаж їх до м'якості. Додай очищені та нарізані помідори, приправ та смажу ще 5-7 хвилин. Додай бульйон із вершками та доведи до кипіння. Проваріть суп 10 хвилин і подрібніть його блендером.
6. Гаспачо
За бажання можеш взяти помідори будь-якого відтінку – все одно апетитно.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 1 огірок, 1 пучок зелені, 2 зубчики часнику, 1 ст.л. винного оцту, 4 ст. оливкової олії, 30 г білого хліба, спеції.
Приготування: Скибочки хліба розмочіть у воді і відіжміть. Очисти та наріж огірки з помідорами, довільно наріж болгарський перець із цибулею та подрібни зелень із часником. Відправ у блендер всі інгредієнти та спеції за смаком, збий і доведи до кипіння. Після чого вари суп 1,5-3 години на слабкому вогні до бажаної густини.
7. Суп-пюре з молоком та томатною пастою
Ніжний і м'який, але водночас дуже виразний смак.
Тобі знадобиться: 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 1 ст.л. томатної пасти, 1 пучок базиліка, 400 мл молока, 400 г помідорів у власному соку, 1 ч.л. цукру, спеції.
Зараз читають:20 простих рецептів юшки на багатті в казані
Приготування: Подрібни цибулю та часник, і обсмаж їх 5 хвилин до м'якості. Додай томатну пасту, перемішай і потім додай помідори із соком, спеціями та базиліком. Проварити всі 15 хвилин після кипіння, подрібнити блендером і знову довести до кипіння. Влий молоко, перемішай, провари суп ще 5 хвилин і зніми з вогню.
8. Томатний суп-пюре із вершками
Рекомендуємо подавати його з домашніми грінками та листочками базиліка.
Тобі знадобиться: 7 помідорів, 1 морква, 4 зубчики часнику, 1 цибулина, 2 склянки бульйону, 100 мл вершків жирністю 20%, спеції.
Приготування: Обсмажити цибулю, часник та моркву до м'якості. Очисти та подрібни помідори в блендері. Відправ томат до засмаження, влий бульйон, приправ і доведи до кипіння. Провари суп 15 хвилин, подрібни блендером ще раз, додай вершки і потім ще 10 хвилин.
9. Холодний томатний суп-пюре
Секрет у тому, що такий суп-пюре навіть не потрібно варити якраз на літо.
Тобі знадобиться: 500 г помідорів, 250 г огірків, 250 г болгарського перцю, 2 зубчики часнику, 2 ст. винного оцту, 100 мл оливкової олії, спеції.
Приготування: Очисти огірки та помідори. Довільно наріж всі овочі, подрібни їх у блендері, приправ за смаком і відправ суп остигати в холодильник.
10. Суп-пюре із томатним соком
Ще один спосіб приготування для любителів різноманітності!
Тобі знадобиться: 2 помідори, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 250 мл томатного соку, 1 гілочка розмарину, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю та часник, і обсмаж їх 5 хвилин. Додай очищені та нарізані помідори, і смаж ще пару хвилин. Влий томатний сік, приправ, провари суп 10 хвилин і подрібни його блендером. Посип розмарином перед подачею.
11. Томатний суп-пюре з картоплею
Найшвидший спосіб зробити будь-який суп-пюре ситнішим – це додати картоплю.
Тобі знадобиться: 3 картоплини, 1 морква, 1 цибулина, 4 помідори, 1,5 л води або бульйону, 1 ст.л. томатної пасти, зелень, спеції.
Приготування: Закип'ятіть воду, додайте нарізану картоплю і відваріть її майже до готовності. Подрібни та обсмаж цибулю з морквою, додай очищені та нарізані помідори з томатною пастою та туші 10 хвилин на слабкому вогні. Додай все до картоплі, ще трохи провари і приправ. Подрібни суп блендером і посип рубаною зеленню.
Зараз читають:20 найкращих рецептів коктейлів з горілкою
12. Томатний суп-пюре з кабачками
При подачі рекомендуємо посипати його свіжою зеленню.
Тобі знадобиться: 600 г кабачків, 600 г помідорів, 1 цибулина, 1 морква, 1 болгарський перець, 200 мл вершків, 2 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Довільно наріж всі овочі. Обсмажити цибулю, моркву та болгарський перець до м'якості. Залий кабачки водою і трохи їх приварю. Додай туди решту овочів з очищеними та нарізаними помідорами. Вари всі разом до м'якості, а потім додай спеції та давлений часник. Подрібни суп блендером, влий вершки, знову доведи його до кипіння і зніми з вогню.
13. Томатний суп-пюре з гарбузом
Для краси можна додати трохи розфарбованої фети або гарбузового насіння.
Тобі знадобиться: 300 г гарбуза, 1 фіолетова цибулина, 2 зубчики часнику, 400 г помідорів у власному соку, 1 склянка води, 1 ч.л. цукру, 100 мл вершків, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю та часник, і обсмаж їх до м'якості. Додай спеції, нарізаний гарбуз і протушкуй 5-7 хвилин. Додай подрібнені помідори та воду, і вари близько 15 хвилин до м'якості гарбуза. Подрібни суп блендером, влий вершки і перемішай.
14. Суп-пюре з томатним соусом
Підійде томатний соус на твій розсуд, краще – домашній.
Тобі знадобиться: 4 помідори, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 1/2 болгарського перцю, 1 морква, 250 мл води, 250 мл томатного соусу.
Приготування: Подрібни цибулю, часник, моркву та болгарський перець, і обсмаж всі разом 5-7 хвилин до м'якості. Додай очищені від шкірки та нарізані помідори, і туші ще 5 хвилин. Влий воду і томатний соус, провари суп до м'якості овочів і подрібни його в блендері.
15. Томатний суп-пюре з цвітною капустою
Цвітна капуста – ще одне дивовижне та універсальне доповнення до будь-яких супів-пюре.
Тобі знадобиться: 300 г помідорів, 1 болгарський перець, 350 г цвітної капусти, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 1 л води або бульйону, спеції, олія.
Приготування: Довільно наріж всі овочі, додай часник, виклади все на пергамент, збризкати маслом і посип спеціями. Відправте овочі на 20 хвилин в духовку при 190 градусах. Після чого переклади все в каструлю, влий воду або бульйон, доведи до кипіння і проварити 15 хвилин. Подрібніть суп блендером.
Джерело: dietcenter.com.ua