20 оригінальних рецептів страв з тушонкою

Одна з найуніверсальніших заготовок, яку можна використовувати буквально скрізь – це тушонка. Вона замінює собою м'ясо в супах та основних стравах, і при цьому суттєво заощаджує час, бо її саму вже не потрібно готувати. Ділимося добіркою найкращих рецептів з тушонкою на будь-який смак!

Зміст

  • 1. Гречка з тушонкою
  • 2. Картопля з тушонкою
  • 3. Солянка з тушонкою
  • 4. Капуста з тушонкою
  • 5. Перловка з тушонкою
  • 6. Гороховий суп з тушонкою
  • 7. Макарони по-флотськи з тушонкою
  • 8. Паштет із тушонки
  • 9. Гречаний суп з тушонкою
  • 10. Плов з тушонкою
  • 11. Горохова каша з тушонкою
  • 12. Овочеве рагу з тушонкою
  • 13. Підливу з тушонки з грибами
  • 14. Борщ із тушонкою
  • 15. Суп з тушонкою, пшоном та яйцем
  • 16. Червона квасоля з тушонкою
  • 17. Щи із квашеної капусти з тушонкою
  • 18. Пиріг з тушонкою
  • 19. Картопляне пюре з тушонкою
  • 20. Гарбуз із тушонкою
  • 1. Гречка з тушонкою

    Мабуть, найперша страва, яка спадає на думку, коли йдеться про тушонку.

    Тобі знадобиться: 250 г гречки, 500 мл води, 500 г тушонки, 1 цибулина, 1 морква, спеції.

    Приготування: Довільно наріж цибулю та моркву, і обсмаж їх до м'якості. Додай тушонку, перемішай і протушкуй 5 хвилин на слабкому вогні. Всип промиту гречку і спеції, і влий гарячу воду. Готуй на слабкому вогні під кришкою близько 25 хвилин.

    2. Картопля з тушонкою

    Бюджетна та ситна страва для всієї родини з мінімуму продуктів.

    Тобі знадобиться: 500 г тушонки, 1 кг картоплі, 1 цибулина, 1 морква, 1 ч.л. хмелі-сунелі, спеції.

    Натрі моркву , подрібни цибулю і обсмаж їх 5-7 хвилин до м'якості в каструлі або казані. Додай тушонку, перемішай і протушкуй 5-7 хвилин. Всип нарізану картоплю та спеції, влий 80-100 мл окропу і туші всі разом під кришкою близько півгодини на слабкому вогні.

    3. Солянка з тушонкою

    При подачі додай часточку лимона і трохи рубаної зелені.

    Тобі знадобиться: 1 банка тушонки, 250 г мисливських ковбасок, 400 г копченостей, 250 г шинки, 1 цибулина, 1 морква, 3-4 солоні огірки, 2 1/2 л води, 3 ст.л. каперсів, 5 ст. томатної пасти, 100 мл огіркового розсолу, 50 г оливок, спеції.

    Приготування: Наріж і обсмаж копченості, шинку та мисливські ковбаски до рум'яності. Натрій моркву і солоні огірки на тертці, подрібни цибулю. Обсмаж цибулю з морквою 4-5 хвилин, всип огірки і готуй ще 2-3 хвилини.

    Додай томатну пасту, перемішай і протушкуй ще 4-5 хвилин. Закип'ятіть воду, виклади в неї все м'ясо і провари 5 хвилин. Додай засмажку і решту інгредієнтів, і провари солянку ще 5-7 хвилин. Дай їй трохи настоятися.

    4. Капуста з тушонкою

    Цікавий рецепт тушкованої капусти – одразу з тушкованим м'ясом.

    Тобі знадобиться: 800 г капусти, 400 г тушонки, 100 г томатної пасти, 1 цибулина, спеції.

    Приготування: Подрібни і обсмаж цибулю до прозорості, всип тонко нашатковану капусту і смаж 10-15 хвилин, помішуючи. Додай спеції та томатну пасту, і готуй ще 5-7 хвилин. Додай тушонку та тушкуй капусту ще 10 хвилин.

    Зараз читають:10 найкращих рецептів бурякового бадилля на зиму

    5. Перловка з тушонкою

    Зовсім недорога і водночас оригінальна основна страва.

    Тобі знадобиться: 1 склянка перловки, 500 г тушонки, 1 цибулина, 1 морква, 2 зубчики часнику, спеції, зелень.

    Приготування: Перловку замочіть на ніч, а потім відваріть за інструкцією. Тонко наріж цибулю та моркву, обсмаж їх до м'якості і додай тушонку. Готуй ще 1 хвилину, всип спеції, часник, перловку, влий близько 100 мл води і туші 10 хвилин на середньому вогні. Наприкінці готування – додай рубану зелень.

    6. Гороховий суп з тушонкою

    З тушонкою він вариться набагато швидше, ніж зі свіжим м'ясом.

    Тобі знадобиться: 200 г колотого гороху, 2-3 картоплини, 1 цибулина, 1 морква, 400 г тушонки, 1 1/2 л води.

    Промий горох, залий його водою, доведи до кипіння і вари півгодини. Додай нарізану картоплю та вари ще 20 хвилин. За цей час обсмаж цибулю та моркву до золотистості. Відправ цю засмажку, тушонку та спеції в суп, доведи до кипіння, проварити ще кілька хвилин і зніми з вогню.

    7. Макарони по-флотськи з тушонкою

    Всіми улюблена страва з дитинства!

    Тобі знадобиться: 300 г макаронів, 500 г тушонки, 2 ст.л. томатної пасти, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, спеції.

    Приготування: Відварити макарони до готовності. Окремо подрібни та обсмаж цибулю до золотистості, додай часник, томатну пасту та спеції. Після чого додай розім'яту виделкою тушонку і доведи до кипіння на слабкому вогні. Трохи протушкуй і влий приблизно 1 склянку води від варіння макаронів. Протушкуй ще 3-4 хвилини, виклади макарони в соус, що вийшов, перемішай і зніми з вогню.

    8. Паштет із тушонки

    Ще одне дуже цікаве рішення, що можна приготувати зі баночки тушонки.

    Тобі знадобиться: 500 г тушонки, 2 яйця, 1 цибулина, спеції, зелень.

    Приготування: Обсмажити тушонку на середньому вогні, щоб випарувалася зайва рідина. Подрібни та окремо обсмаж цибулю до золотистості. Відварити яйця круто і подрібни всі разом у блендері до однорідності. Додай спеції та зелень за смаком.

    9. Гречаний суп з тушонкою

    Лише кілька хвилин підготовки – і обід практично готовий!

    Тобі знадобиться: 1 цибулина, 1 морква, 3-4 картоплини, 2, л води, 120 г гречки, 400 г тушонки, спеції.

    Приготування: Наріж овочі. Закип'яти воду і засип у неї картоплю, моркву та промиту гречку. Вари разом 10-15 хвилин. Окремо обсмаж цибулю до рум'яності і відправ його туди ж. Додай тушонку і спеції, і вари суп ще 10 хвилин.

    10. Плов з тушонкою

    Некласичний варіант, але досить швидкий і не менш смачний.

    Тобі знадобиться: 500 г тушонки, 2 склянки рису, 1 морква, 1 цибулина, 1 головка часнику, спеції для плову.

    Приготування: Наріж цибулю та моркву, і обсмаж їх у казані 3-5 хвилин. Додай тушонку з жиром, перемішай і готуй ще 2-3 хвилини. Виклади зверху промитий рис, встроми головку часнику і засип спеції. Зали окропом так, щоб вода покривала рис на 15 мм. Доведи плов до кипіння і тушкуй півгодини на слабкому вогні під кришкою.

    Зараз читають:Невід’ємний гарнір до будь-якого столу: майстер-клас варіння рису у каструлі

    11. Горохова каша з тушонкою

    Щоб приготувати кашу максимально швидко, замочіть горох на ніч.

    Тобі знадобиться: 1 склянка гороху, 400 г тушонки, 80 г цибулі, 150 г моркви, 1 л води, спеції.

    Приготування: Залийте горох водою і варіть на середньому вогні, поки він не розвариться. Наріж цибулю та моркву, обсмаж їх до золотистості і додай тушонку. Протушкуй разом ще 5-7 хвилин. Засип горох у підливу, приправ і протушкуй все ще стільки ж. Дай каші трохи настоятися і подавай.

    12. Овочеве рагу з тушонкою

    Відмінний рецепт на весну та літо, коли під рукою багато свіжих овочів.

    Тобі знадобиться: 300 г тушонки, 250 г картоплі, 250 г кабачків, 200 г капусти, 50 г моркви, 80 г болгарського перцю, 40 г цибулі, 40 г томатної пасти, 250 мл води, спеції.

    Приготування: Наріж всі овочі. Обсмаж цибулю та моркву до м'якості, додай картоплю з капустою та влий 100 мл води. Туши всі разом 10 хвилин, а потім всип спеції та інші овочі. Протушкуй ще 10 хвилин і влий розведену в воді, що залишилася, томатну пасту. Додай тушонку, перемішай і готуй рагу ще 15 хвилин на слабкому вогні під кришкою.

    13. Підливу з тушонки з грибами

    Хороша до картоплі, гречки або макаронів – та до будь-якого гарніру.

    Тобі знадобиться: 500 г тушонки, 50 г цибулі, 120 г грибів, 1 морква, 1 зубчик часнику, спеції.

    Приготування: Подрібни цибулю, натрі моркву та обсмаж їх до м'якості. Всип нарізані гриби і смажу ще 5 хвилин. Додай тушонку, часник та спеції. Туши підливу на слабкому вогні до бажаної густини.

    14. Борщ із тушонкою

    Ситний та швидкий борщ, який нікого не залишить байдужим.

    Тобі знадобиться: 400 г тушонки, 5 картоплин, 1/3 качана капусти, 1 цибулина, 1 морква, 2 буряки, 70 г томатної пасти, спеції, сіль, цукор, часник.

    Приготування: Наріж всі інгредієнти на борщ. Закип'ятіть 1,5 літра води, додай картоплю, а через 5 хвилин – капусту. Доведи до кипіння і вари під кришкою на слабкому вогні.

    Обсмажити цибулю з ложкою цукру 2-3 хвилини. Додай моркву, смаж до м'якості і потім всип буряк. Жар все разом ще 2 хвилини, помішуючи. Додай томатну пасту та спеції за смаком.

    Влий 100-150 мл води від овочів та туші 15 хвилин на слабкому вогні під кришкою. Відправте цю заправку і тушонку до картоплі. Доведи борщ до кипіння ще раз, провари 1 хвилину, додай часник до смаку і зніми з вогню. Дай наполягати перед подачею.

    15. Суп з тушонкою, пшоном та яйцем

    Дуже цікава страва, щоб урізноманітнити повсякденний раціон.

    Тобі знадобиться: 400 г тушонки, 100 г пшона, 3 яйця, 250 г картоплі, 1 морква, 1 цибулина, 1,5 л води.

    Приготування: Подрібни цибулю та моркву, обсмаж до м'якості, додай тушонку та смажу ще 5 хвилин. Закип'ятіть воду, відправте в неї нарізану картоплю і через 10 хвилин промите пшоно. Вари ще 10 хвилин і далі відправ засмажку в суп.

    Зараз читають:10 простих рецептів свинячих реберець у мультиварці

    Знову доведи його до кипіння. Виделкою збий яйця до однорідності і помішуючи, влий їх у суп тонким струмком. Знову доведи суп до кипіння та зніми каструлю з вогню.

    16. Червона квасоля з тушонкою

    Квасолю краще відварити заздалегідь або одразу взяти консервовану.

    Тобі знадобиться: 400 г готової червоної квасолі, 400 г тушонки, 1 цибулина, 1 морква, спеції.

    Приготування: Подрібни цибулю, натрій моркву і злегка обсмаж їх до м'якості. Додай тушонку, квасолю та спеції, ретельно все перемішай. Протушкуйте блюдо 15 хвилин на слабкому вогні.

    17. Щи із квашеної капусти з тушонкою

    Найпростіша перша страва одразу з двох заготовок – м'яса та капусти.

    Тобі знадобиться: 400 г тушонки, 300 г квашеної капусти, 1 картоплина, 1 морква, 1 цибулина, 2 ст.л. томатний соус, спеції.

    Приготування: У каструлю відправ тушонку і нарізану картоплю, зали окропом і вари 15-20 хвилин на середньому вогні. Подрібни цибулю та моркву, обсмаж їх до м'якості і додай томатний соус. Перемішай, додай капусту і тушкуй разом 20-25 хвилин під кришкою на слабкому вогні. Відправ капусту в бульйон, додай спеції і проварити ще 20 хвилин.

    18. Пиріг з тушонкою

    Закритий пиріг, якому не потрібні особливі кулінарні навички.

    Тобі знадобиться: 1 банка тушонки, 1 склянка кефіру, 1 склянка борошна, 2 цибулини, 2 яйця, 100 г твердого сиру, 0,5 ч.л. соди, спеції, зелень.

    Приготування: Подрібніть і обсмажте цибулю до м'якості, додай тушонку і готуй до випаровування рідини. Додай спеції та зелень за смаком. Віночком зби яйця, додай кефір з содою, перемішай і залиш на 5 хвилин. Всип сіль і борошно, перемішай і вили половину тіста у форму. Виклади тушонку, посип половиною тертого сиру і знову зали тестом. Засип сиром, що залишився, і випікай пиріг 35-40 хвилин в духовці при 180 градусах.

    19. Картопляне пюре з тушонкою

    Чудовий спосіб приготування добре знайомої страви.

    Тобі знадобиться: 1 кг картоплі, 200 мл молока, 2 ст. вершкового масла|мастила|, 1 цибулина, 300 г тушонки, спеції.

    Приготування: Відвари картоплю до готовності, злий воду і додай вершкове масло з теплим молоком. Розімні картоплю у пюре. Дрібно наріж цибулю, обсмаж її до прозорості, додай тушонку і трохи прогрій усі разом. Приправ, додай картопляне пюре, перемішай і прогрій ще кілька хвилин.

    20. Гарбуз із тушонкою

    Картоплею з тушонкою вже нікого не здивувати, але гарбуз – інша справа!

    Тобі знадобиться: 600 г гарбуза, 400 г тушонки, 2 цибулини, 1 ч.л. зіри, 5 ст.л. соєвий соус, спеції.

    Лук наріж півкільцями, обсмаж його до золотистості , влий ложку соєвого соусу і перемішай. Додай тушонку, соєвий соус, що залишився, і спеції, і туши всі разом 5 хвилин. Наріж гарбуз і окремо обсмаж його або запікання в духовці до м'якості. Виклади гарбуз у тушонку та туши всі разом ще 7-10 хвилин.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *