У різних культурах морошку називають золотою ягодою чи ягодою вікінгів. Її високо цінують найкращі кулінари світу, але мало кому вона доступна у великій кількості. Виростає морошка переважно на півночі, а її врожай не такий уже й щедрий. Але якщо тобі все ж таки вдалося дістати таку корисну і смачну ягоду – лови добірку найкращих рецептів!
Зміст
1. Мочена морошка
Традиційно мочену морошку готували у дерев'яній діжці.
Тобі знадобиться: 1 л води, 150-200 г цукру, морошка.
Засип морошку в діжку або іншу ємність . Зваріть стільки сиропу, щоб він повністю покривав ягоду. Пропорції: 150–200 г цукру на 1 л води. Залий їм морошку, накрий тканиною і встанови гніт. Відправ ягоду в льох або інше прохолодне місце на 3-6 місяців.
2. Швидке варення з морошки
Таке варення вариться в один захід, тож готується швидше.
Тобі знадобиться: 2 кг морошки, 2 кг цукру, 3 склянки води.
Приготування: Промий, перебери та обсуши ягоду. Звари однорідний сироп з води та цукру, і залий їм морошку. Залишити на 2-3 години, а потім довести до кипіння і проварити варення 20 хвилин, помішуючи. Закатай його до стерилізованих банків.
3. Компот із морошки на зиму
Цих інгредієнтів вистачить на 2 стандартні трилітрові банки.
Тобі знадобиться: 1 кг морошки, 1 кг цукру, 5 л води.
Зараз читають:20 простих гарнірів, які урізноманітнять звичний раціон
Приготування: Промий і перебери морошку. Засип її в стерилізовані банки. Звари сироп з води та цукру, залий морошку і закочуй на зиму.
4. Сметанний соус із морошки
Цікаво доповнить рибу, салати, сирники чи млинці.
Тобі знадобиться: 300 г морошки, 300 г сметани, 2 ч. л. меду, сіль.
Перебери , промий і обсуши морошку. Перетріть її через сито до однорідності. Змішай ягідне пюре зі сметаною, медом та сіллю за смаком. Дай соусу трохи настоятися у холодильнику.
5. Варення-п'ятихвилинка з морошки на зиму
Особливість технології приготування у її назві – варення вариться 5 хвилин.
Тобі знадобиться: 1 кг морошки, 1 кг цукру, 1 склянка води.
Приготування: Звари сироп з води та цукру. Засип туди ягоди морошки, акуратно перемішай і доведи до кипіння. Проварити варення 5 хвилин на слабкому вогні, зніми з плити і дай йому повністю охолонути. Проварити ще 5 хвилин, знову остудити і проварити востаннє. Закатай варення у стерилізовані банки.
6. Літній компот із морошки
За бажання, додай трохи кориці або ваніліну.
Тобі знадобиться: 600 г морошки, 200 г цукру, 2-2,5 л води.
Засип морошку цукром і залий водою . Доведи до кипіння і проваріть компот 7-10 хвилин на слабкому вогні. Дай йому трохи настоятися.
7. Тертий пиріг з морошкою
Тертий пиріг готується так просто, що з ним впорається навіть початківець.
Тобі знадобиться: 120 г вершкового масла, 1 яйце, 1,5 склянки борошна, 3/4 склянки цукру, 2 щіпки соди, 2 щіпки солі, 1/2 склянки морошки.
Приготування: Розітріть м'яке вершкове масло з цукром, додай яйце, сіль і соду. Після чого всип борошно, швидко заміси, розділи тісто на 2 частини і прибери в холодильник на 40 хвилин.
Половину розкатай у форму, сформуй дно пирога і виклади морошку (може додатково присипати її цукром). Тісто, що залишилося, натрій на тертці і засип їм ягоду. Випікай пиріг 30 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
Зараз читають:12 швидких рецептів варення з малини без варіння
8. Морошка в сиропі із білого вина на зиму
Такий незвичайний спосіб закатати ягоду ідеально підходить саме для морошки.
Тобі знадобиться: 2 кг морошки, 2,5-3 кг цукру, 2 склянки білого вина сухого, 100 мл лимонного соку.
Приготування: Вимий, обсуши та збризни морошку лимонним соком. Змішай 2 склянки цукру з вином, доведи до кипіння і провари до однорідності. Засип туди морошку і трохи провари всі разом. Шумівкою виклади ягоду в стерилізовані банки, а в сироп додай цукор, що залишився, і знову провари до розчинення. Залий їм морошку і заходь на зиму.
9. Морошка з медом
Готову заготівлю потрібно зберігати у льоху чи холодильнику.
Тобі знадобиться: 1 кг морошки, 700 г меду.
Приготування: Промий та обсуши морошку. У стерилізовані банки виклади 2-3 см морошки та залий її медом. Так само заповни банки доверху, закрий і прибери їх на зберігання.
10. Кисіль з морошки
Залежно від кількості крохмалю, кисіль буде густішим або рідкішим.
Тобі знадобиться: 500 г морошки, 200 г цукру, 80 г крохмалю, 2 л води.
Приготування: Перетріть морошку через сито. Окремо закип'ятіть воду з цукром і проваріть до його розчинення. Відлий 200 мл сиропу і розчини в ньому крохмаль. Відправ крохмальну заготівлю та пюре з морошки в каструлю. Перемішай і кухарі кисіль ще трохи до загусання.
11. Морошка у власному соку без цукру
Рецепт спеціально для тих, хто не любить солодких заготовок.
Тобі знадобиться: 2 кг морошки.
Приготування: Промий і перебери морошку. Засип її в чисті сухі банки приблизно на 2/3 і стерилізуй їх у киплячій воді близько 30 хвилин. При необхідності підсипай трохи ягоди. Закочуй морошку на зиму і прибери в прохолодне місце.
Зараз читають:20 простих рецептів, як приготувати вино з аґрусу
12. Настоянка з морошки на горілці
Замість горілки також можна взяти джин чи домашній самогон.
Тобі знадобиться: 600 г морошки, 1 л горілки, 200 г цукру.
Приготування: Засип морошку цукром, розімні товкачем, виклади в банку і залиш на кілька годин. Після чого залий все горілкою, закрий капроновою кришкою і залиш на тиждень при кімнатній температурі. Періодично перемішуй. Процідити настоянку через марлю, розлий по пляшках, закупори і прибери в прохолодне місце на зберігання.
13. Вершковий мус із морошки
Йому потрібно обов'язково настоятися у холодильнику.
Тобі знадобиться: 500 г морошки, 300 мл жирних вершків, 250 г цукру, 1 лимон, 20 г желатину.
Приготування: Змішай морошку, цукор та лимонний сік. Доведи до кипіння і проварити 2-3 хвилини, помішуючи. Блендером подрібніть заготовку до однорідності і перетріть її через сито.
Розведи желатин у мінімальній кількості води за інструкцією на упаковці. Влий желатин до морошки і збий все за допомогою міксера. Окремо зби вершки до пишності і поступово втрути їх у ягідну масу. Розклади мус по формах і прибери в холодильник.
14. Желе з морошки без желатину
З'їж желе відразу або заходи в стерилізовані банки на зиму.
Тобі знадобиться: 1 кг морошки, 800 г цукру.
Приготування: Перетріть морошку через сито, змішай її з цукром і доведи до кипіння. Уварюй заготовку 45-60 хвилин до густоти на слабкому вогні, постійно помішуючи.
15. Чай з обліпихою та морошкою
А для більш незвичайного лісового аромату – додай трохи хвої.
Тобі знадобиться: 100 г морошки, 100 г обліпихи, 2 ст. меду, 500 мл води.
Приготування: Виклади всю морошку і обліпиху у френч-прес, трохи розімніть і залий окропом. Дай чаю настоятися 5-6 хвилин і додай мед за смаком.
Джерело: dietcenter.com.ua