15 рецептів з морошкою, які оцінить будь-яка господиня

У різних культурах морошку називають золотою ягодою чи ягодою вікінгів. Її високо цінують найкращі кулінари світу, але мало кому вона доступна у великій кількості. Виростає морошка переважно на півночі, а її врожай не такий уже й щедрий. Але якщо тобі все ж таки вдалося дістати таку корисну і смачну ягоду – лови добірку найкращих рецептів!

Зміст

  • 1. Мочена морошка
  • 2. Швидке варення з морошки
  • 3. Компот із морошки на зиму
  • 4. Сметанний соус із морошки
  • 5. Варення-п'ятихвилинка з морошки на зиму
  • 6. Літній компот із морошки
  • 7. Тертий пиріг з морошкою
  • 8. Морошка в сиропі із білого вина на зиму
  • 9. Морошка з медом
  • 10. Кисіль з морошки
  • 11. Морошка у власному соку без цукру
  • 12. Настоянка з морошки на горілці
  • 13. Вершковий мус із морошки
  • 14. Желе з морошки без желатину
  • 15. Чай з обліпихою та морошкою
  • 1. Мочена морошка

    Традиційно мочену морошку готували у дерев'яній діжці.

    Тобі знадобиться: 1 л води, 150-200 г цукру, морошка.

    Засип морошку в діжку або іншу ємність . Зваріть стільки сиропу, щоб він повністю покривав ягоду. Пропорції: 150–200 г цукру на 1 л води. Залий їм морошку, накрий тканиною і встанови гніт. Відправ ягоду в льох або інше прохолодне місце на 3-6 місяців.

    2. Швидке варення з морошки

    Таке варення вариться в один захід, тож готується швидше.

    Тобі знадобиться: 2 кг морошки, 2 кг цукру, 3 склянки води.

    Приготування: Промий, перебери та обсуши ягоду. Звари однорідний сироп з води та цукру, і залий їм морошку. Залишити на 2-3 години, а потім довести до кипіння і проварити варення 20 хвилин, помішуючи. Закатай його до стерилізованих банків.

    3. Компот із морошки на зиму

    Цих інгредієнтів вистачить на 2 стандартні трилітрові банки.

    Тобі знадобиться: 1 кг морошки, 1 кг цукру, 5 л води.

    Зараз читають:20 простих гарнірів, які урізноманітнять звичний раціон

    Приготування: Промий і перебери морошку. Засип її в стерилізовані банки. Звари сироп з води та цукру, залий морошку і закочуй на зиму.

    4. Сметанний соус із морошки

    Цікаво доповнить рибу, салати, сирники чи млинці.

    Тобі знадобиться: 300 г морошки, 300 г сметани, 2 ч. л. меду, сіль.

    Перебери , промий і обсуши морошку. Перетріть її через сито до однорідності. Змішай ягідне пюре зі сметаною, медом та сіллю за смаком. Дай соусу трохи настоятися у холодильнику.

    5. Варення-п'ятихвилинка з морошки на зиму

    Особливість технології приготування у її назві – варення вариться 5 хвилин.

    Тобі знадобиться: 1 кг морошки, 1 кг цукру, 1 склянка води.

    Приготування: Звари сироп з води та цукру. Засип туди ягоди морошки, акуратно перемішай і доведи до кипіння. Проварити варення 5 хвилин на слабкому вогні, зніми з плити і дай йому повністю охолонути. Проварити ще 5 хвилин, знову остудити і проварити востаннє. Закатай варення у стерилізовані банки.

    6. Літній компот із морошки

    За бажання, додай трохи кориці або ваніліну.

    Тобі знадобиться: 600 г морошки, 200 г цукру, 2-2,5 л води.

    Засип морошку цукром і залий водою . Доведи до кипіння і проваріть компот 7-10 хвилин на слабкому вогні. Дай йому трохи настоятися.

    7. Тертий пиріг з морошкою

    Тертий пиріг готується так просто, що з ним впорається навіть початківець.

    Тобі знадобиться: 120 г вершкового масла, 1 яйце, 1,5 склянки борошна, 3/4 склянки цукру, 2 щіпки соди, 2 щіпки солі, 1/2 склянки морошки.

    Приготування: Розітріть м'яке вершкове масло з цукром, додай яйце, сіль і соду. Після чого всип борошно, швидко заміси, розділи тісто на 2 частини і прибери в холодильник на 40 хвилин.

    Половину розкатай у форму, сформуй дно пирога і виклади морошку (може додатково присипати її цукром). Тісто, що залишилося, натрій на тертці і засип їм ягоду. Випікай пиріг 30 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.

    Зараз читають:12 швидких рецептів варення з малини без варіння

    8. Морошка в сиропі із білого вина на зиму

    Такий незвичайний спосіб закатати ягоду ідеально підходить саме для морошки.

    Тобі знадобиться: 2 кг морошки, 2,5-3 кг цукру, 2 склянки білого вина сухого, 100 мл лимонного соку.

    Приготування: Вимий, обсуши та збризни морошку лимонним соком. Змішай 2 склянки цукру з вином, доведи до кипіння і провари до однорідності. Засип туди морошку і трохи провари всі разом. Шумівкою виклади ягоду в стерилізовані банки, а в сироп додай цукор, що залишився, і знову провари до розчинення. Залий їм морошку і заходь на зиму.

    9. Морошка з медом

    Готову заготівлю потрібно зберігати у льоху чи холодильнику.

    Тобі знадобиться: 1 кг морошки, 700 г меду.

    Приготування: Промий та обсуши морошку. У стерилізовані банки виклади 2-3 см морошки та залий її медом. Так само заповни банки доверху, закрий і прибери їх на зберігання.

    10. Кисіль з морошки

    Залежно від кількості крохмалю, кисіль буде густішим або рідкішим.

    Тобі знадобиться: 500 г морошки, 200 г цукру, 80 г крохмалю, 2 л води.

    Приготування: Перетріть морошку через сито. Окремо закип'ятіть воду з цукром і проваріть до його розчинення. Відлий 200 мл сиропу і розчини в ньому крохмаль. Відправ крохмальну заготівлю та пюре з морошки в каструлю. Перемішай і кухарі кисіль ще трохи до загусання.

    11. Морошка у власному соку без цукру

    Рецепт спеціально для тих, хто не любить солодких заготовок.

    Тобі знадобиться: 2 кг морошки.

    Приготування: Промий і перебери морошку. Засип її в чисті сухі банки приблизно на 2/3 і стерилізуй їх у киплячій воді близько 30 хвилин. При необхідності підсипай трохи ягоди. Закочуй морошку на зиму і прибери в прохолодне місце.

    Зараз читають:20 простих рецептів, як приготувати вино з аґрусу

    12. Настоянка з морошки на горілці

    Замість горілки також можна взяти джин чи домашній самогон.

    Тобі знадобиться: 600 г морошки, 1 л горілки, 200 г цукру.

    Приготування: Засип морошку цукром, розімні товкачем, виклади в банку і залиш на кілька годин. Після чого залий все горілкою, закрий капроновою кришкою і залиш на тиждень при кімнатній температурі. Періодично перемішуй. Процідити настоянку через марлю, розлий по пляшках, закупори і прибери в прохолодне місце на зберігання.

    13. Вершковий мус із морошки

    Йому потрібно обов'язково настоятися у холодильнику.

    Тобі знадобиться: 500 г морошки, 300 мл жирних вершків, 250 г цукру, 1 лимон, 20 г желатину.

    Приготування: Змішай морошку, цукор та лимонний сік. Доведи до кипіння і проварити 2-3 хвилини, помішуючи. Блендером подрібніть заготовку до однорідності і перетріть її через сито.

    Розведи желатин у мінімальній кількості води за інструкцією на упаковці. Влий желатин до морошки і збий все за допомогою міксера. Окремо зби вершки до пишності і поступово втрути їх у ягідну масу. Розклади мус по формах і прибери в холодильник.

    14. Желе з морошки без желатину

    З'їж желе відразу або заходи в стерилізовані банки на зиму.

    Тобі знадобиться: 1 кг морошки, 800 г цукру.

    Приготування: Перетріть морошку через сито, змішай її з цукром і доведи до кипіння. Уварюй заготовку 45-60 хвилин до густоти на слабкому вогні, постійно помішуючи.

    15. Чай з обліпихою та морошкою

    А для більш незвичайного лісового аромату – додай трохи хвої.

    Тобі знадобиться: 100 г морошки, 100 г обліпихи, 2 ст. меду, 500 мл води.

    Приготування: Виклади всю морошку і обліпиху у френч-прес, трохи розімніть і залий окропом. Дай чаю настоятися 5-6 хвилин і додай мед за смаком.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *