Тандир – традиційна піч східних народів. Вона чудово тримає жар і підходить для приготування найрізноманітніших страв: від коржів та самси до шашлику та овочів. Докладніше про найсмачніші рецепти в тандирі – дивись нашу добірку!
Зміст
1. Узбецькі коржики в тандирі
Відразу подавай їх із сулугуні, зеленню та свіжими овочами.
Тобі знадобиться: 1 кг борошна, 350-400 мл води, 75 мл олії, 20 г сухих дріжджів, 15-20 г солі.
Приготування: Змішай борошно, що просіює, сіль і половину води. У воді, що залишилася, розведи дріжджі і додай туди масло. З'єднай обидві маси, ретельно виміси тісто і залиши його в теплі на 40 хвилин.
Розділи тісто на 4-5 кульок і розтягни їх від центру, щоб сформувати коржики з тонкою серединкою та пишними боками. Наколи серединку вилкою і швидким акуратним рухом приліпи коржики до стінок розігрітого тандира. Випікай їх приблизно 10-15 хвилин до гарної скоринки.
2. Піца в тандирі
Піца з будь-якою начинкою випікається на спеціальному камені.
Тобі знадобиться: 150 г борошна, 80 мл води, 1 ст. оливкової олії, 3 г сухих дріжджів, 0,25 ч.л. солі, 0,5 ч. л. цукру, 50 г томатного соусу, 100 г салямі, 1 помідор, 1/2 болгарського перцю, 100 г твердого сиру.
Розведи дріжджі , сіль та цукор у теплій воді. Додай олію, всип борошно і заміси еластичне тісто. Залиш його в теплі на 40 хвилин, розімни і розкатай у тонке коло на випічному камені.
Змасти основу томатним соусом і посип невеликою кількістю тертого сиру. Розклади нарізану ковбасу з овочами і посип сиром, що залишився. Готуй піцу на етажерці в тандирі 10-15 хвилин.
3. Шашлик зі свинини у тандирі
Анітрохи не гірше, ніж на мангалі або відкритих вугіллі.
Тобі знадобиться: 1 кг свинини, 1 цибулина, 25 мл соєвого соусу, спеції, ароматні трави.
Приготування: Наріж свинину середніми шматочками, а цибуля – півкільцями. Замаринуй все в соєвому соусі з травами та спеціями. Накрий плівкою та відправь у холодильник мінімум на 1 годину. Нанижіть м'ясо на шампури і встановіть їх у тандир зі спеціальною кришкою з прорізами. Запікай шашлик 15-30 хвилин до готовності.
Зараз читають:12 відмінних способів приготувати свинину в кисло-солодкому соусі
4. Запечені овочі у тандирі
Найкращий універсальний гарнір для пікніка та відпочинку на природі.
Тобі знадобиться: 5 картоплин, 1 цибулина, 2 болгарські перці, 2 моркви, 2 кабачки, 200 г помідорів чері, 200 г сала, сіль, спеції.
Приготування: Наріж всі овочі приблизно однаковими шматочками. Змішай їх із подрібненим салом, сіллю та спеціями до смаку. Виклади їх у відповідну форму, відправь у тандир, накрий кришкою і готуй 50-60 хвилин. Якщо в тебе кілька форм, поміняй їх місцями за півгодини.
5. Самса у тандирі
Класична самса готується з фаршем із баранини, але за бажання – візьми інше м'ясо.
Тобі знадобиться: 1 кг листкового тіста, 300 г баранини, 80 г курдючного жиру, 4 цибулини, 4 ст. води, 6 ст. олії, 100 г вершкового масла, сіль, спеції, кунжут.
Приготування: Дуже дрібно нарубай баранину з цибулею, приправ фарш за смаком, влий у нього воду і ретельно вимішати. Розкатай і розділи листкове тісто на частини, виклади шматочок курдючного жиру та м'ясну начинку на кожну коржик. З'єднай краї в центрі і збери самсу в мішечок, змасти її олією або жовтком і посип кунжутом.
Одну сторону самси змасти солоною водою і приліпити її цією стороною до стінки тандира. Так само прикріпи інші коржики, накрий кришкою і випікай 25 хвилин. Після чого дістань і змасти самсу вершковим маслом.
6. Форель у тандирі
Звичайно ж, за таким рецептом можна запекти будь-яку іншу рибу.
Тобі знадобиться: 4 форелі, 500 г броколі, 700 г стручкової квасолі, 200 г помідорів чері, 8 ст.л. олії, сіль, спеції, ароматні трави.
Приготування: Розбери броколі на суцвіття і змішай усі овочі з олією та спеціями до смаку. Випотроши форель, зроби з боків надрізи і теж натріть рибу спеціями. Виклади по одній рибині у форму та розділи овочевий гарнір. Готуй форель у тандирі приблизно 30-40 хвилин по 2 порції відразу. Через 15 хвилин поміняй форми місцями.
7. Картопля із салом у тандирі
Дрібну молоду картоплю навіть не обов'язково чистити та різати.
Тобі знадобиться: 800 г картоплі, 400 г сала, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 2 ст. олії, сіль, спеції, зелень.
Приготування: Змішай картоплю, олію, сіль та спеції за смаком. Виклади нарізану пір'ям цибулю на дно форми, додай слайси сала і зверху – картоплю. Відправте картоплю в тандир і запікайте 30-50 хвилин, залежно від інтенсивності жару і розміру коренеплодів.
Зараз читають:12 апетитних рецептів пюре з кабачків
8. Курячі стегенця в тандирі
Якщо боїшся, що стегенця пригорятимуть, виклади на дно форми скибочки сала.
Тобі знадобиться: 1,5 кг курячих стегенець, 2 ст.л. майонезу, 4 зубчики часнику, сіль, мелений чорний перець, паприка, спеції.
Приготування: Змішай майонез, подрібнений часник, сіль та всі спеції до смаку. Замаринуй стегенця в майонезі хоча б на 1 годину, після чого поклади їх у дві форми в один шар і запікайте 40-50 хвилин у тандирі. Через 20 хвилин поміняй форми місцями.
9. Овочі-гриль у тандирі
Альтернативний варіант, як приготувати овочевий гарнір у тандирі.
Тобі знадобиться: 5 картоплин, 2 кабачки, 2 болгарські перці, 150 г печериць, 2 баклажани, 3 зубчики часнику, 2 ст.л. соєвого соусу, 2 ст.л. томатного соусу, 2 ст.л. олії, сіль, спеції, ароматні трави.
Приготування: Наріж всі овочі та гриби приблизно однаковими шматочками. Додай решту інгредієнтів, перемішай і залиши заготовку на півгодини. Виклади все на грати для гриля та опусти їх у тандир на 12-15 хвилин.
10. Запечена курка цілком у тандирі
Вугілля можна не діставати – достатньо накрити їх спеціальним каменем.
Тобі знадобиться: 1 курка, 5 зубчиків часнику, 60 мл соєвого соусу, 2 ст. дижонської гірчиці, 1 ст. меду, 2 ст.л. олії, спеції.
Приготування: Випотроши і промий курку. Змішай соєвий соус, дижонську гірчицю, олію, мед, подрібнений часник та спеції. Натріть курку і залиш її маринуватися в холодильнику мінімум на 3-4 години. Відправ курку в розігрітий тандир на спеціальній підставці або шампурі, можеш спочатку обернути її фольгою. Запікайте 40-60 хвилин, залежно від розміру тушки.
11. Шашлик у томатному соку в тандирі
Маринад для справжнього м'ясного шашлику і не повинен бути надто складним.
Тобі знадобиться: 1 кг свинини, 250 г цибулі, 500 мл томатного соку, сіль, спеції.
Приготування: Наріж свинину середніми шматочками, а цибуля – півкільцями. Замарин все в томатному соку зі спеціями на ніч в холодному місці. Нанижи м'ясо на шампури, підвіш їх у тандир і запікай шашлики до готовності. Періодично поливай маринадом, що все залишився.
12. Лагман у тандирі
Для цього рецепту знадобиться ще й казан, що встановлюється на тандир.
Тобі знадобиться: 500 г баранини, 1 морква, 1 цибулина, 2 болгарські перці, 1 буряк, 3 помідори, 100 г капусти, 1 головка часнику, локшина, спеції.
Приготування: Розігрій тандир та встанови зверху казан. Крупно наріж баранину та овочі, відвари локшину до напівготовності. Обсмажити м'ясо, помішуючи. Додай до нього цибулю та часник, а за кілька хвилин – інші овочі. Туши підливку майже до готовності м'яса, а потім влий бульйон від варіння локшини і готуй лагман ще 20-30 хвилин. Розклади локшину по тарілках і залий лагманом.
Зараз читають:25 швидких та легких маринадів для м'яса
13. Люля-кебаб у тандирі
Головне – використовувати виключно свіже м'ясо та інші продукти.
Тобі знадобиться: 500 г баранини, 100 г курдючного жиру, 1-2 цибулини, спеції, сіль, зелень.
Приготування: Дуже дрібно порубай баранину, курдючний жир і цибулю. Подрібніть зелень і змішайте всі інгредієнти. Приправ фарш за смаком, розділи його на кульки і залиш на 20 хвилин. Сформуй люля-кебаб навколо шампурів, опусти їх у тандир і готуй приблизно 10-12 хвилин.
14. Коржики на молоці в тандирі
Перед випіканням можеш посипати коржики кунжутом або насінням льону.
Тобі знадобиться: 1 кг борошна, 400 мл молока, 50 мл олії, 10 г сухих дріжджів, 1 ст.л. цукру, 1 ч. л. солі.
Приготування: Проси борошно, зроби в ньому поглиблення і всип туди сухі дріжджі, сіль і цукор. Влий масло, поступово додай трохи тепле молоко і ретельно вимішай. Готове тісто залиш у теплі на 1 годину, після чого розділи його на шматочки, сформуй кульки і розтягни їх у коржики від центру. Збризни нижню частину коржів водою і приліпи їх до стінок тандира. Випікай 15-20 хвилин.
15. Плов у тандирі
Справжнісінький узбецький плов – традиційніше не придумаєш.
Тобі знадобиться: 1 кг баранини, 1 кг рису, 1 кг цибулі, 1 кг моркви, 200 мл олії, 2 головки часнику, 2 ч.л. ізюма, сіль, мелений чорний перець, зіра, барбарис, куркума.
Приготування: Розігрій тандир та встанови на нього казан з маслом. Наріж цибулю півкільцями, морква – соломкою, а баранину – великими шматками. Промий рис та родзинки. Поступово обсмаж м'ясо, додай до нього цибулю і готуй до золотистості.
Після чого виклади моркву та смажу все разом до її м'якості. Влий воду, щоб вона покривала всі інгредієнти, і засип родзинки, сіль та спеції. Доведи до кипіння і протушкуй заготовку півгодини під кришкою.
Засип рис, встроми в нього головки часнику і часткою окропу, щоб вода покривала все приблизно на фалангу пальця. Туші плов до випаровування води, близько 20-25 хвилин під кришкою. Зніміть казан з тандира і залиши плов наполягати ще на 1 годину.
Джерело: dietcenter.com.ua