Соковита та апетитна качка у духовці обов'язково прикрасить будь-який святковий стіл. Але щоб вона була справді смачною, її треба правильно приготувати – адже від природи м'ясо качки жорсткіше, ніж у курки. Ми зібрали 15 цікавих рецептів, які тебе не розчарують!
Зміст
1. Запечена качка з апельсинами в глазурі
З рум'яною та золотистою скоринкою – ніхто не залишиться байдужим.
Тобі знадобиться: 1 качка, 3 апельсина, 4 стебла селери, 1 лимон, 2 ст.л. білого вина, 2 ст. меду, 1 ст. оливкової олії, сіль, спеції.
Приготування: Змішай сік лимона, сік 1 апельсина, олію та спеції за смаком. Замарин качку в цій суміші мінімум на 1-2 години, а можна і на цілу ніч. Після чого наріж ще 1 апельсин і селера, нафаршируй ними качку і виклади в жароміцну форму.
Відправ її на 2 години в духовку при 190 градусах, але обов'язково поливай соком, що виділяється, раз в 20-30 хвилин. Окремо змішай сік останнього апельсина, біле вино та мед. Доведи до кипіння, злегка увари цей сироп і полів їм качку за 5 хвилин до кінця запікання.
2. Качка з яблуками в духовці
Найкраще підійдуть зелені яблука невеликого розміру.
Тобі знадобиться: 1 качка, 7-8 яблук, 4 зубчики часнику, 4 ст. оливкової олії, 2 ст.л. лимонного соку, 2 ст. меду, сіль, спеції, ароматні трави.
Приготування: Змішай оливкову олію, лимонний сік, мед, подрібнений часник, сіль, спеції та ароматні трави. Натрій качку всередині і зовні цим маринадом, виклади її в миску, затягні плівкою і залиш маринуватися на 1 годину при кімнатній температурі.
Крупно наріж яблука і нафаршируй ними качку. Уклади тушку в жароміцну форму, влий 150 мл води, накрий фольгою і запікай 1 годину в духовці при 150 градусах. Після чого зніми фольгу, додай яблука, що залишилися, полів все виділився соком і запікай ще 30 хвилин при 180 градусах.
3. Качка з картоплею у рукаві
До такої страви не потрібно готувати гарнір окремо – дуже зручно.
Тобі знадобиться: 1 качка, 800 г картоплі, 2-3 яблука, 120-150 г чорносливу, 4 зубчики часнику, 50 мл олії, спеції.
Зараз читають:15 шикарних рецептів грибної ікри на зиму
Приготування: Замочіть качку на одну добу в сольовому розчині – приблизно 350 г солі на 5 л води. Після чого промий, обсуши, натрій її спеціями і часником, а також нафаршируй нарізаними яблуками і промитим чорносливом.
Крупно наріж картоплю і змішай її з олією та спеціями. Виклади все це в рукав і відправ у духовку на 100-120 хвилин при 200 градусах. За 10 хвилин до кінця запікання – розріж рукав.
4. Запечена качка у гірчично-лимонному маринаді
Максимально простий, але дуже підходящий маринад для запікання качки в духовці.
Тобі знадобиться: 1 качка, 1 лимон, 1 ст. гірчиці, 1 ст. оливкової олії, спеції.
Приготування: Змішай гірчицю, оливкову олію, спеції та сік половини лимона. Натрій качку цим маринадом всередині і зовні, а другу половину лимона – наріж кружальцями і нафаршируй тушку.
Виклади качку в жароміцну форму, затягні плівкою і відправь на ніч у холодильник. Після чого запікайте її 2 години в духовці при 180 градусах, але періодично поливай соком, який виділяється.
5. Качка шматочками в соєвому соусі в духовці
Чудовий рецепт, виготовлення якого не займе багато сил.
Тобі знадобиться: 1 кг качки, 4 ст. соєвого соусу, 1,5 ч.л. меду, 1,5 ч.л. лимонного соку, паприка, куркума та інші спеції.
Приготування: Змішай соєвий соус, мед, лимонний сік та спеції. Розроби качку на шматочки і замарин на 1 годину. Після чого відправ качку разом з маринадом у рукав і запікайте 2 години в духовці при 170 градусах.
6. Качка з рисом та грибами в духовці
Рис, просочений качиним жиром під час запікання – окреме задоволення!
Тобі знадобиться: 1 качка, 1 склянка рису, 200 г грибів, 1 морква, 1 цибулина, 2 ст. сметани, 2 ст. майонезу, каррі, мелений імбир, спеції.
Приготування: Змішай сметану, майонез і спеції, натріть цю сумішшю і залиш на 1-2 години. Відварити рис до напівготовності. Подрібни та обсмаж гриби з морквою та цибулею до м'якості, змішай їх з рисом і нафаршируй качку.
Зашийши отвір, виклади качку в жароміцну форму і влий туди 100-150 мл окропу. Запікай блюдо 2 години в духовці при 200 градусах, але кожні півгодини поливай соком, що виділяється.
7. Качка з гречкою та курячою печінкою у духовці
Незвичайна, але дуже смачна начинка для запеченої качки.
Тобі знадобиться: 1 качка, 1 склянка гречки, 250 г курячої печінки, 300 г печериць, 1 морква, 1 цибулина, спеції.
Приготування: Натрій качку спеціями до смаку, загорни її в плівку і залиш на ніч у холодильнику. Відварити гречку до напівготовності. Подрібни та обсмаж цибулю, моркву та печериці. Окремо обсмаж дрібно нарізану печінку, змішай усю начинку і нафаршируй качку. Зашіть тушку, загорни її в рукав і запікайте 2 години в духовці при 200 градусах. За 15-20 хвилин до кінця готування – розріж рукав, полів соком та ще трохи допеки.
Зараз читають:15 оригінальних заправок для вінегрету
8. Запечена качка у медово-гірчичному маринаді
Такий класичний маринад підходить для різних страв, у тому числі для качки.
Тобі знадобиться: 1 качка, 2 зубчики часнику, 3 ст.л соєвого соусу, 2 ч.л. гірчиці, 2 ч. л. меду, 2 ч.л. оливкової олії, спеції.
Приготування: Змішай всі інгредієнти для маринаду з подрібненим часником та спеціями. Замарин качку мінімум на 1 годину, а можна і на добу, але тоді – в холодильнику. Після чого відправ качку в жароміцну форму і запікайте приблизно 2 години в духовці при 190 градусах. Якщо потрібно, накрий її фольгою у процесі.
9. Качка з овочами у духовці
Ще один хороший рецепт для того, щоб приготувати качку в духовці порційними шматочками.
Тобі знадобиться: 1 кг качки, 4 картоплини, 2 болгарські перці, 1 морква, 2 цибулини, 2 гілочки розмарину, 4 ст.л. соєвого соусу, оливкова олія, спеції.
Приготування: Розроби качку на шматочки і замарин їх у соєвому соусі мінімум на півгодини. Після чого обсмаж м'ясо до золотистості з усіх боків, а потім виклади у форму для запікання. Додай крупно нарізані овочі, приправ, збризкати маслом і полів соєвим соусом, що залишився. Виклади розмарин, накрийте форму фольгою і запікайте 1 годину в духовці при 200 градусах.
10. Качка із сухофруктами в духовці
Найчастіше це курага і чорнослив, але інші сухофрукти теж підійдуть.
Тобі знадобиться: 1 качка, 2-3 яблука, 250 г сухофруктів, 100 мл білого вина, 1 ч.л. меду, спеції.
Натрій качку спеціями всередині і зовні, і залиш на 1 годину. Наріж яблука, промий сухофрукти і змішай усі разом. Нафаршируй тушку цією начинкою, скріпи отвір зубочистками і відправ у рукав. Змішай вино з медом і влий туди ж. Запікайте качку 2 години в духовці при 180 градусах, після чого розріж рукав і готуй ще трохи до рум'яності.
11. Качка з соусом теріяку в духовці
Найсмачніший рецепт із мінімумом інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 1 качка, 3 яблука, 6 ст. соусу теріяку, спеції.
Приготування: Натрій качку спеціями всередині і зовні, а потім так само змасти її соусом теріяки, затягні плівкою і відправь в холодильник на ніч або на добу.
Після чого знову змасти тушку соусом теріяку і нафаршируй нарізаними яблуками. Відправ качку в рукав і запікай 20 хвилин при 200 градусах, а потім ще 1,5 години при 170. Розріж рукав, знову змасти качку соусом і запікай ще 10 хвилин.
12. Качка з квашеною капустою у духовці
Кисло-солодка начинка, яка ідеально поєднується з жирним та соковитим м'ясом.
Тобі знадобиться: 1 качка, 600 г квашеної капусти, 2-3 яблука, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 80 мл білого вина, 5 ст. олії, сіль, цукор, спеції.
Зараз читають:Витончена наука суші: Секрети ідеального рису від профі
Приготування: Змішай 3 ст. олії, сіль, цукор, подрібнений часник та спеції за смаком. Натрій качку цим маринадом усередині та зовні і відправ на кілька годин у холодильник. Окремо подрібни і обсмаж цибулю в маслі, що залишилася до прозорості, додай нарізані яблука і квашену капусту, влий вино і приправ. Туши всі 10 хвилин на середньому вогні, помішуючи.
Нафаршируй качку начинкою, що вийшла, виклади в жароміцну форму і накрий фольгою. Запікай її 2 години в духовці при 190 градусах, а потім зніми фольгу, змасти качку жиром, що виділився і запікай ще трохи до рум'яності.
13. Запечена качка з пивом у духовці
Алкоголь повністю випарується в процесі запікання, але залишить після себе цікавий післясмак.
Тобі знадобиться: 1 качка, 5 яблук, 500 мл пива, 2 гілочки чебрецю або розмарину, спеції.
Натрій качку спеціями всередині та зовні, а потім нафаршируй її нарізаними яблуками. Туди ж вклади гілочки чебрецю або розмарину, і відправ качку в каченицю. Розклади навколо яблука, що залишилися, і запікай 1 годину в духовці при 200 градусах. Після чого зніміть кришку і запікайте ще 30-40 хвилин.
14. Качка з гарбузом у духовці
Прекрасний сезонний рецепт качки в духовці – спеціально для осені та зими.
Тобі знадобиться: 1 качка, 1-1,5 кг гарбуза, 3 апельсина, 1 лимон, 40 мл оливкової олії, спеції, ароматні трави.
Приготування: Качку натрій спеціями і залиш на кілька годин. Крупно наріж гарбуз та апельсини зі шкіркою, полів все це оливковою олією та лимонним соком, посип спеціями та ароматними травами.
Нафаршируйте тушку частиною начинки, зашіть отвір і запікайте 25 хвилин в духовці при 220 градусах. Після чого запікайте її ще 1-1,5 години при 170 градусах і кожні півгодини поливай соком. А потім виклади начинку, що залишилася, до качки і запікай все разом ще 45 хвилин.
15. Запечена качка на банці в духовці
Замість пива також можеш налити у банку воду зі спеціями, але з пивом – вийде у рази смачніше.
Тобі знадобиться: 1 качка, 300 мл темного пива, 2 ст. соєвого соусу, 2 ст.л. оливкової олії, 1 ч.л. гірчиці, 1 ч.л. меду, спеції.
Приготування: Змішай гірчицю, мед, олію, соєвий соус та спеції для птиці. Ретельно натрій качку маринадом, що вийшов, усередині і зовні, накрий плівкою і відправ у холодильник на ніч або на добу.
Після чого відправ качку на банку з пивом, постав у глибоку форму і влий туди 300 мл води. Поставте все в духовку, розігріту до 200 градусів, і запікайте 15 хвилин, а потім зменшіть температуру до 170 градусів і готуй ще 2 години.
Джерело: dietcenter.com.ua