Для приготування випічки використовуються найрізноманітніші рідкі основи – вода, олія, кефір і, звичайно, молоко. Причому воно може бути як свіжим, так і підкислим – це не зіпсує результату. Ділимося з тобою 15 найкращими рецептами домашньої випічки на молоці на всі випадки життя!
Зміст
1. Кекс із родзинками та горіхами на молоці
Щоб він точно пропекся, радимо використовувати спеціальну форму для кексів з отвором по центру.
Тобі знадобиться: 350 г борошна, 200 мл молока, 100 мл рослинної олії, 100 г цукру, 3 яйця, 10 г розпушувача, 10 мл ванільного екстракту, по 50 г родзинок та волоських горіхів.
Приготування: Зби яйця з цукром, додай олію з молоком, а потім знову зби. Додай ванільний екстракт, просіяне борошно та розпушувач. Вимішати тісто і наприкінці втрути туди родзинки та рубані горіхи. Виклади все у форму та випікай кекс у духовці 40-45 хвилин при 180 градусах.
2. Бісквіт на молоці
З десятків рецептів бісквітів – цей виходить одним із найніжніших і найповітряніших.
Тобі знадобиться: 100 г борошна, 4 яйця, 120 г цукру, 30 г крохмалю, 40 мл молока, 20 мл рослинної олії, по 1 щіпки солі та ваніліну.
Приготування: Збийте білки з сіллю до піків, поступово додай цукор і знову збийте. Продовжуючи збивати, поштучно додай жовтки. Після цього акуратно втрути просіяні сухі інгредієнти, і в кінці – олія. Випікай бісквіт у духовці близько 45 хвилин при 180 градусах.
3. Манник із апельсином на молоці
Щоб зробити манник ще ароматнішим – додай по щіпці кардамону, кориці та інших спецій.
Тобі знадобиться: 200 мл молока, 1 апельсин, 1 щіпка солі, 160 г цукру, 2 яйця, 1 ст. розпушувача, 200 г манки, 3 ст. борошна.
Змішай манку з молоком і залиш на півгодини до набухання. Зби яйця з цукром і сіллю до піни, змішай з молоком і додай цедру. Поступово додай борошно з розпушувачем, перемішай тісто і випікай манник в духовці 40 хвилин при 180 градусах.
Зараз читають:15 бутербродів із сьомгою, які готуються простіше простого
4. Медовик на молоці
Подавай його відразу до чаю або розріж і промаж кремом за смаком.
Тобі знадобиться: 100 г вершкового масла, 1 склянка цукру, 2 яйця, 1/2 склянки меду, 1 склянка молока, 3 склянки борошна, 5 ст.л. олії, 1 ч.л. соди, 1 жменю волоських горіхів.
Приготування: Зби м'яке масло з цукром, додай яйця і знову зби. Додай розтоплений мед, а потім – борошно та соду. Після цього додай олію, а після неї – гаряче молоко. Наприкінці вмішай у тісто горіхи та випікай медовик у духовці 45 хвилин при 180 градусах.
5. Імбирні пряники на молоці
Смачні, ароматні та дуже м'які всередині – просто знахідка!
Тобі знадобиться: 320 г борошна, 120 г вершкового масла, 150 г цукру, 60 мл молока, 80 г меду, 5 г соди, 3 г меленої гвоздики, 15 г меленої кориці, 10 г меленого імбиру.
Розтопи вершкове масло на слабкому вогні, додай молоко з цукром і провари все до розчинення. Дай масі трохи охолонути, додай мед і перемішай. Потім додай сухі інгредієнти, що просіяють, вимішай тісто і відправ його на 1,5 години в холодильник. Розкатай тісто пластом до 5 мм, наріж пряники і випікай їх у духовці до 10 хвилин при 200 градусах.
6. Печиво на молоці з кокосовою стружкою
Не роби печиво надто великим – цілком достатньо з волоських горіхів.
Тобі знадобиться: 230 г борошна, 60 мл молока, 45 г кокосової стружки, 130 г вершкового масла, 100 г цукру, 1 щіпка солі, 2 щіпки ваніліну, 1 ч.л. розпушувача.
Приготування: Розтопи вершкове масло і змішай із сіллю, цукром та ваніліном. Додай молоко, кокосову стружку, а потім просіяне борошно з розпушувачем. Вимішай тісто, сформуй кругле печиво та випікай його в духовці близько 20 хвилин при 180 градусах.
7. Гарбузові кекси на молоці
Можеш додати в тісто трохи рубаних сухофруктів чи горіхів.
Тобі знадобиться: 350 г гарбуза, 250 г борошна, 1 яйце, 80 мл олії, 200 г цукру, 50 мл молока, 1 щіпка солі, 0,5 ч.л. кориці, 6 г розпушувача.
Приготування: Запеки в духовці 200 г гарбуза до м'якості і подрібни в блендері. Решту гарбуза дрібно наріж. Змішай сухі просіяні інгредієнти. Зби гарбузове пюре з яйцем, молоком і маслом, і з'єднай обидві суміші. Наприкінці вмішай у тісто шматочки гарбуза і виклади його у формочки. Випікай кекси близько 20 хвилин при 200-220 градусах у духовці, а потім ще 10 хвилин при 180.
Зараз читають:20 оригінальних рецептів оселедця під шубою рулетом
8. Пиріг з капустою на молоці
Лінивий заливний пиріг нашвидкуруч – впораються навіть новачки.
Тобі знадобиться: 400 г капусти, 1/2 цибулини, 1/2 моркви, 110 мл олії, 2 яйця, 250 мл молока, 250 г борошна, 1,5 ч.л. розпушувача, спеції.
Дрібно наріж цибулю, натрій моркву і обсмаж їх пару хвилин до золотистості. Додай нашатковану капусту та туші овочі під кришкою близько 10 хвилин на невеликому вогні. Приправ начинку і дай їй охолонути.
Збий молоко, яйця і масло, і додай борошно, що просіює, з розпушувачем. Вили половину тесту у форму, виклади начинку, залий тестом і відправ пиріг на 40 хвилин в духовку при 180 градусах.
9. Шоколадні мафіни на молоці
Якщо є в запасі, то можна втрутити в тісто пару ложок шоколадних крапель.
Тобі знадобиться: 220 г борошна, 2 яйця, 150 мл молока, 80 мл олії, 80 г цукру, 10 г ванільного цукру, 10 г розпушувача, 50 г цукатів, 3 ст.л. какао.
Приготування: Збий віночком яйця, молоко та олію. Додай цукор, знову збий і додай решту сухих інгредієнтів. Втрути цукати в готове тісто і виклади все у формочки для маффінів. Випікай їх у духовці 20 хвилин|мінути| при 180 градусах.
10. Домашній хліб на молоці
Пишний та повітряний здобний хліб – найкраща альтернатива магазинному.
Тобі знадобиться: 130 мл води, 120 мл молока, 10 г вершкового масла|мастила|, 370 г борошна, 1 ч.л. сухих дріжджів, 3 ч. л. цукру, 1,5 ч. л. солі.
Приготування: Змішай борошно, що просіює, і всі сухі інгредієнти. Нагрій молоко майже до кипіння, розчини в ньому вершкове масло і дай трохи охолонути. Влий молоко до сухих інгредієнтів, перемішай все разом і залиш на 10 хвилин.
Потім ретельно вимішати тісто руками та залиш його в теплі ще на 1,5 години. Обомни тісто, розділи на 3 частини, сформуй буханця і залиш ще на 5 хвилин. Знову розімни, виклади тісто у форми та залиш ще на 1 годину. Випікай хліб у духовці 35 хвилин|мінути| при 190 градусах. У процесі – постав униз форму з водою.
11. Банановий пиріг на молоці
Акуратно регулюй кількість цукру на власний смак, бо банани і так солодкі.
Тобі знадобиться: 80 г вершкового масла, 3 банани, 2 яйця, 1 склянка цукру, 1,5 склянки борошна, 100 мл молока, 0,5 ч.л. соди.
Приготування: Розімні банани в пюре будь-яким зручним чином і змішай їх з яйцями та цукром. Додай молоко, а потім просіяне борошно з содою. Випікай пиріг у духовці півгодини за 200 градусів.
Зараз читають:15 відмінних рецептів маринованого часнику на зиму
12. Горіхове печиво на молоці
Якщо молоко буде не зовсім свіжим – то навіть краще!
Тобі знадобиться: 5 ст. меду, 1 яйце, 1/2 склянки молока, 0,5 ч. л. соди, 65 г вершкового масла|мастила|, 3-4 ст.л. цукру, 1 склянка мелених волоських горіхів, 1 ч.л. кориці, 1 ч. л. розпушувача, 550 г борошна.
Приготування: Зби віночком мед, яйце, молоко, розтоплене масло і цукор. Додай соду, корицю, горіхи та розпушувач. Поступово додай борошно та заміси однорідне тісто. Сформуй печиво та обваляй його в горіхах. Виклади печиво на пергамент і випікай 15 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
13. Пиріг із яблуками на молоці
Варіація на тему улюбленої домашньої шарлотки тільки тепер на молоці.
Тобі знадобиться: 3 яйця, 1 склянка цукру, 200 мл молока, 1 ст. олії, 600 г яблук, 2 склянки борошна, кориця.
Приготування: Відділи білки та зби їх з цукром до стійких піків. Продовжуючи збивати, поштучно додай жовтки, а потім молоко. Повільно вміщуй у тісто борошно, і в процесі додай олію та корицю. Вилий тісто у форму, засип очищеними та нарізаними яблуками та випікай пиріг у духовці 40 хвилин при 180 градусах.
14. Булочки на молоці
Здобні булочки, які добре підходять до ранкової чашки чаю чи кави.
Тобі знадобиться: 2 яйця, 3 ст. цукру, 500 г борошна, 200 мл молока, 100 мл олії, 3 ч.л. ванільного цукру, 1 ч. л. сухих дріжджів, 1 щіпка солі.
Приготування: Збий одне яйце з цукром, додай тепле молоко та олію і знову збий. Додай сіль, ванільний цукор та дріжджі. Перемішайте масу, залиште в теплі на 10 хвилин і потім втрутите борошно. Залиш тісто в теплі ще на 1 годину.
Сформуй булочки довільної форми, виклади на пергамент та залиш ще на 20 хвилин. Змасти їх збитим яйцем і випікай півгодини в духовці за 180 градусів.
15. Сирна запіканка на молоці
Неймовірно ніжна, легка, а ще й корисна запіканка для дітей і дорослих.
Тобі знадобиться: 4 яйця, 750 г сиру, 1 склянка молока, 4 ст. манки, 4 ст. цукру, 2 г ваніліну.
Приготування: Міксером зби яйця з цукром. Перетріть сир через сито, змішай з яйцями, молоком, манкою та ваніліном. Можеш ще додати ягоди чи фрукти. Вилий масу в змащену|змазати| маслом|мастилом| форму і готуй запіканку 40-45 хвилин|мінути| в духовці при 200 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua