Неможливо уявити угорську кухню без паприкаша, відомого далеко за межами рідної країни. Тушковане м'ясо з паприкою – це основне, якщо ми говоримо про паприкаш. А ось далі починаються нюанси приготування, і ми вже зібрали 12 найцікавіших рецептів у цій добірці!
Зміст
1. Паприкаш із курки
Класичний курячий паприкаш – домочадці будуть у захваті.
Тобі знадобиться: 1 куряче філе, 1 болгарський перець, 1 помідор, 1 цибулина, 1 ст.л. муки|борошна|, 1 ст.л. сметани, 1 ч. л. паприки, спеції.
Дрібно наріж цибулю і обсмаж її до золотистості. Додай нарізану кубиком курку і смажу ще 6-7 хвилин. Додай борошно, спеції та сметану, і влий воду чи бульйон, щоб рідина повністю покривала м'ясо. Туші 8 хвилин. Додай дрібно нарізаний перець та помідор, та готуй ще 20 хвилин на мінімальному вогні.
2. Паприкаш із яловичини
Приготування паприкашу займає тривалий час, але процес дуже простий.
Тобі знадобиться: 700 г яловичини, 2 болгарські перці, 125 г сметани, 2 ст.л. паприки, 1 фіолетова цибулина, спеції.
Наріж солодкий перець кубиком, цибуля – півкільцями, а м'ясо – невеликими шматочками. Обсмаж яловичину до рум'яності, додай цибулю, а через 3 хвилини – перець. Додай паприку та всі спеції, а ще через 5 хвилин – трохи води чи бульйону. Туши паприкаш 40 хвилин на мінімальному вогні, додай сметану та туші ще 10 хвилин.
3. Паприкаш із риби
Спробуй із різною рибою – білою чи червоною, яка більше подобається.
Тобі знадобиться: 300 г філе риби, 1 зубчик часнику, 1 болгарський перець, 300 г нарізаних помідорів у власному соку, 1 цибулина, 3 ст.л. сметани, півсклянки води, 1,5 ст.л. паприки, спеції.
Приготування: Наріж рибу, обваляй у борошні зі спеціями і злегка обсмаж. Окремо обсмаж тонко нарізану цибулю з рубаним часником. Додай до них перець та ще через 5 хвилин – помідори, паприку та воду. Протушкуй ще трохи і виклади рибу. Ще через 7 хвилин додай сметану, а ще через 5 – зніми паприкаш із вогню.
Зараз читають:15 супів-пюре з броколі, які урізноманітнять твій раціон
4. Паприкаш у мультиварці
Паприкашу потрібно добре протомитися, і мультиварка ідеально підходить для цього.
Тобі знадобиться: 750 г курячих грудок, 2 цибулини, 4 болгарські перці, 2 яблука, 2 помідори, 1 пучок зелені, 2 ст.л. муки|борошна|, 2 ст.л. паприки, 125 г сметани, 150 мл олії, спеції.
Приготування: Наріж всі овочі середніми шматочками, курку – кубиком, а яблука – часточками. Відправте частину масла і всі овочі в мультиварку, і включи режим «Спека». Через 10 хвилин додай обвалену в муці курку. Ще через 5-7 хвилин додай яблука, сметану, паприку та спеції. Увімкни режим «Гасіння» на півгодини. Наприкінці додай зелень.
5. Паприкаш із грибами
Грибний паприкаш готується на основі будь-яких грибів. Наприклад, печериць!
Тобі знадобиться: 800 г грибів, 1 цибулина, 3 ст. паприки, 150 мл води, 4 зубчики часнику, 100 г вершкового масла|мастила|, 150 мл сметани, 1,5 ст.л. борошна, спеції.
Приготування: Обсмаж на вершковому маслі дрібно нарізаний часник та цибулю. Додай нарізані гриби, теж обсмаж і потім додай паприку. Влий воду, все перемішай, доведи до кипіння і 10 хвилин протушкуй на слабкому вогні. Змішай сметану з борошном та спеціями, влий туди ж і туши паприкаш останні 10 хвилин.
6. Овочевий паприкаш із кабачками та помідорами
Незважаючи на те, що тут зовсім немає м'яса, страва виходить дуже ситною.
Тобі знадобиться: 400 г кабачків, 150 г болгарського перцю, 150 г помідорів, 130 г цибулі, 170 г сметани, 1 ст. муки|борошна|, 50 мл води, 1 пучок зелені, 1 ч.л. копченої паприки, спеції.
Приготування: Наріж всі овочі дрібним кубиком. Обсмаж цибулю до прозорості, а потім з інтервалом у 3-5 хвилин додай по черзі перець, кабачки та помідори. Розмішай сметану, воду, борошно, паприку та спеції, влий до овочів і протушкуй ще 10-15 хвилин. Наприкінці додай рубану зелень.
7. Паприкаш з індички
Дієтична індичка дуже низькокалорійна, але в той же час дуже соковита.
Зараз читають:25 простих маринадів для курячих крилець
Тобі знадобиться: 400 г філе індички, 2 цибулини, 1 болгарський перець, 0,5 ст. томатної пасти, 60 г сметани, 120 мл води або бульйону, 1 помідор, 1 ст.л. муки|борошна|, 1 ст.л. паприки, спеції.
Приготування: Наріж індичку кубиком, змішай з паприкою та спеціями, і злегка обсмаж. Відклади убік. У тій же сковороді обсмаж дрібно нарізану цибулю, потім додай перець, а ще за кілька хвилин – очищений тертий помідор.
Протушкуй 2 хвилини, виклади туди ж індичку, додай томатну пасту і залий все бульйоном. Продовжуйте тушкувати паприкаш 15-20 хвилин після кипіння на слабкому вогні. Додай сметану, змішану з борошном та спеціями, та туші ще 5 хвилин.
8. Паприкаш зі свинини з квасолею
Щоб не варити квасолю надто довго, візьми консервовану.
Тобі знадобиться: 200 г свинини чи яловичини, 1/2 болгарського перцю, 1 цибулина, 1 ч.л. паприки, 1 склянка консервованої квасолі, 1 ч. л. томатної пасти, 2 ст. сметани, спеції.
Приготування: Наріж м'ясо та цибулю дрібним кубиком і обсмаж до рум'яності. Додай нарізаний перець та спеції, та смаж ще 3 хвилини. Влий воду, щоб вона все покривала, і туші паприкаш 30 хвилин на слабкому вогні. Потім додай квасолю, томатну пасту та сметану, перемішай і протушкуй ще 5 хвилин.
9. Паприкаш із ньокками
Один із класичних угорських рецептів. Такий паприкаш не потребує гарніру!
Тобі знадобиться: 500 г м'яса за смаком, 1 цибулина, 200 г кореня селери, 3 зубчики часнику, 2 болгарські перці, 2 ст.л. паприки, 2 ст. сметани, 1 банка помідорів у власному соку, 200 г вершкового сиру, 4 ст. борошна, 1 яйце.
Приготування: Наріж м'ясо середніми шматочками, обсмаж до рум'яності та відклади убік. У тій же сковороді обсмаж дрібно нарізану цибулю з часником і селера. Потім додай перець та паприку, а через 5 хвилин – помідори та спеції.
Додай сметану, поверни м'ясо в соус, влий трохи води та туши всі півгодини на мінімальному вогні. Зби вершковий сир з яйцем і борошном, скатай тісто в джгут і наріж невеликі брусочки. Приваріть їх 4-5 хвилин у киплячій воді, відправте в готовий паприкаш, перемішай і прогрій ще хвилину.
Зараз читають:15 швидких рецептів курки у сметанному соусі
10. Паприкаш з гарбузом та копченим салом
Замість сала можеш взяти інші копченості чи трохи бекону.
Тобі знадобиться: 500 г гарбуза, 30 г копченого сала, 2 цибулини, 2 болгарські перці, 150 г сметани, 1 ст.л. муки|борошна|, 1 ст.л. паприки, спеції.
Приготування: Дрібно наріж цибулю та сало, і обсмаж разом 5 хвилин. Додай нарізаний кубиком перець, паприку та спеції, влий півсклянки води та туші всі 5 хвилин на середньому вогні.
Додай нарізаний кубиком гарбуз і продовжуй гасити до його готовності. Наприкінці додай сметану, змішану з борошном, і за 5 хвилин зніми паприкаш з вогню.
11. Паприкаш із яблуками
Рекомендуємо використовувати кислі зелені яблука – тут вони неймовірно гармонійні.
Тобі знадобиться: 2 цибулини, 800 г курячого філе, 4 болгарські перці, 2 яблука, 2 помідори, 2 ст.л. борошна, 1 пучок петрушки, 1,5 ст. паприки.
Приготування: Наріж всі овочі, яблука та курку середнім кубиком. Обсмаж курку до золотистості на сильному вогні і відклади убік. У тій же сковороді обсмажити цибулю. Через 3 хвилини додай перець, а ще через 2 – паприку та борошно.
Потім додай помідори та яблука, через пару хвилин поверни назад курку. Влий трохи води та туші паприкаш під кришкою на мінімальному вогні 10-15 хвилин. За бажанням наприкінці влий трохи вершків або сметани. Додай рубану петрушку і зніми все з вогню.
12. Паприкаш у горщиках
Подавати готовий паприкаш рекомендуємо в тих же горщиках – для краси та аромату.
Тобі знадобиться: 600-700 г курячих стегон, 2 болгарських перцю, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 2 помідори, 1 ст.л. муки|борошна|, 150 мл сметани,1 ст.л. паприки, спеції.
Приготування: Натріть курячі стегна спеціями та обсмаж їх до золотистості з двох сторін. У тій же сковороді обсмаж цибулю та часник, потім додай перець з паприкою та смажу ще пару хвилин. Виклади курку та овочі в горщики. Змішай сметану і борошно, і залий зверху. Потім розклади часточки помідорів і влий трохи води або бульйону. Готуй паприкаш у духовці 40 хвилин при 190 градусах. А потім дай горщикам трохи настоятися.
Джерело: dietcenter.com.ua