Свиняча вирізка – одна з найкращих частин свинячої туші для приготування. Вона м'яка, ніжна, соковита і злегка солодкувата. Найчастіше вирізку готують у вигляді медальйонів або запікають у духовці, а на гарнір радимо подавати картоплю, макарони, крупи або свіжі овочі. Ділимося 20 чудовими рецептами!
Зміст
1. Свиняча вирізка із розмарином на сковороді
Почнемо з найпростішого та мінімалістичного рецепту.
Тобі знадобиться: 1 свиняча вирізка, 3 гілочки розмарину, сіль, мелений чорний перець, оливкова олія.
Приготування: Свинячу вирізку наріж, посолити, поперчити і обваляти в подрібненому листі розмарину. Обсмажити з двох сторін на сковороді до рум'яної скоринки, загорни у фольгу і залиш на 10 хвилин дійти до кондиції.
2. Свиняча вирізка у соєвому соусі на мангалі
Така рум'яна і хрумка скоринка виходить тільки на мангалі!
Тобі знадобиться: 500 г свинячої вирізки, 2 ст. соєвого соусу, 4 ст.л. олії, по 1 ч.л. часнику, паприки, базиліка, солі та суміші перців.
Приготування: Змішай масло, соєвий соус і спеції, і замаринуй вирізку в цій суміші на кілька годин. Запікайте її на мангалі, періодично перевертаючи, близько 15-20 хвилин.
3. Салат зі свинячою вирізкою та маринованими огірками
Дуже ситний рецепт на обід чи вечерю.
Тобі знадобиться: 300 г свинячої вирізки, 1 фіолетова цибулина, 150 г маринованих огірків, майонез, спеції.
Приготування: Наріж вирізку соломкою, обсмаж до рум'яності та приправ за смаком. Наріж цибулю пір'ям, а мариновані огірки – теж соломкою. Змішай все разом і заправ салат невеликою кількістю майонезу.
4. Свиняча вирізка з яблуками та корицею
Звичайні інгредієнти і водночас дуже свіжий оригінальний смак.
Тобі знадобиться: 2 свинячі вирізки, 1 яблуко, 1 цибулина, 40 мл яблучного соку, 1 ч.л. яблучного оцту, по 2 щіпки кориці, коріандру, мускатного горіха та меленого чорного перцю, сіль.
Приготування: Наріж свинячу вирізку шматками по 2-3 см завтовшки і натрій усіма спеціями. Обсмажити на сухій антипригарній сковороді з двох сторін буквально по 30 секунд на сильному вогні.
Довільно наріж цибулю та яблуко, обсмаж на олії та додай яблучний сік, оцет та ще спеції. Трохи провари соус, що вийшов, виклади в нього м'ясо і протушкуй всі разом 2-3 хвилини.
Зараз читають:Раф-кава: 15 простих рецептів у домашніх умовах
5. Свиняча вирізка з картоплею в духовці
Якщо картопля дрібна та молода, тоді її можна залишити цілком.
Тобі знадобиться: 600 г свинячої вирізки, 600 г картоплі, 6 ст. оливкової олії, 1/4 лимона, спеції, паприка, ароматні трави.
Приготування: Натрій вирізку спеціями і половиною олії, додай шматочки лимона, накрий плівкою і відправь на 2 години в холодильник. Обсмажити на сильному вогні з усіх боків до рум'яності. Наріж картоплю часточками, змішай її з маслом і спеціями, що залишилося, виклади у форму і відправь на 20 хвилин в духовку при 200 градусах. Після чого зверху додай свинячу вирізку та запікай ще 25-30 хвилин.
6. Свиняча вирізка з овочами на сковороді
Можеш подавати її просто так чи разом із окремим гарніром.
Тобі знадобиться: 400 г свинячої вирізки, 1 цибулина, 1 болгарський перець, 1 помідор, спеції, олія.
Наріж свинячу вирізку смужками, а овочі – соломкою. Злегка обсмажте м'ясо в олії, всип цибулю, через 10 хвилин додай болгарський перець і ще за кілька хвилин – помідори. Приправ та протушкуй до готовності.
7. Медальйони зі свинячої вирізки з грибами
А ще у найніжнішому вершковому соусі – безпрограшне поєднання.
Тобі знадобиться: 1 свиняча вирізка, 1 цибулина, 350 г печериць, 1 ст.л. борошна, по 150 мл молока та жирних вершків, 100 мл бульйону, спеції.
Приготування: Наріж вирізку на медальйони, приправ, підрум'ян на сковороді з двох сторін і відклади вбік. У тій же сковороді обсмаж цибулю, додай гриби, смаж їх до готовності і змішай із борошном. Помішуючи, влий тепле молоко, вершки та бульйон. Приправ соус, прогрій 1 хвилину, виклади в нього медальйони і готуй близько 15 хвилин на слабкому вогні.
8. Свиняча вирізка з вином та грушами в духовці
Спеціально для всіх любителів поєднання м'яса із фруктами.
Тобі знадобиться: 500 г свинячої вирізки, 200 г груші, 7 зубчиків часнику, по 2 ст. оливкової олії та білого винного оцту, 1 ст.л. діжонської гірчиці, 1,25 склянки білого сухого вина, спеції.
Зроби на вирізці надрізи і нашпигуй їх половинками часточок часнику. Натрій м'ясо спеціями і обсмаж 10 хвилин у маслі на сильному вогні, постійно перевертаючи. Після чого виклади свинячу вирізку у форму для запікання, влий половину вина і відправь на 10 хвилин у духовку при 200 градусах.
За цей час на тій же сковороді обсмаж нарізані часточками груші з вином, що залишилося. Додай винний оцет, діжонську гірчицю та спеції, протушкуй 3 хвилини та додай груші до свинини. Відправ все в духовку ще на 5 хвилин і потім дай трохи настоятися під фольгою.
9. Свиняча вирізка з паприкою
А якщо хочеш зробити вирізку ще ароматнішою, тоді візьми копчену паприку.
Тобі знадобиться: 1 свиняча вирізка, 3 ст. паприки, 2 ст. сушеної шавлії, 1 ст.л. прованських трав, спецій.
Приготування: Наріж свинячу вирізку на медальйони шириною 3-4 см. Злегка відбий і натрій усіма спеціями і прованськими травами. Залиш на 2 години в холодильнику і обсмаж на сковороді на олії з двох сторін по 3-4 хвилини.
10. Свиняча вирізка з рисом у духовці
Оригінальна варіація на тему улюбленого домашнього м'яса французькою.
Зараз читають:20 рецептів найсмачніших пиріжків із полуницею
Тобі знадобиться: 400 г свинячої вирізки, 400 г вареного рису, 1 цибулина, 150 г грибів, 150 г твердого сиру, 100 г майонезу, спеції.
Приготування: Виклади варений рис у форму для запікання. Наріж вирізку шматочками по 1 см завтовшки, відбий, приправ і виклади зверху. Змасти все майонезом і зверху додай тонко нарізану цибулю та пластинки грибів. Засип блюдо тертим сиром і відправте на 30-40 хвилин в духовку при 180 градусах.
11. Запечена свиняча вирізка з помідорами та сиром
Соковита, яскрава та дуже красива навіть на святковому столі.
Тобі знадобиться: 500 г свинячої вирізки, 200 г помідорів, 3 ст. оливкової олії, по 1 ст.л. соєвого соусу, винного оцту та дижонської гірчиці, 60 г твердого сиру, 1 ч.л. орегано, сіль, спеції, 3 зубчики часнику.
Приготування: Змішай масло, соєвий соус, винний оцет, гірчицю та подрібнений часник зі спеціями. Наріж свинячу вирізку на порційні шматки, зроби на ній надрізи гармошкою і обмасти цим соусом.
Виклади м'ясо у форму для запікання, накрий плівкою та прибери на пару годин у холодильник. Вклади в надрізи кружечки помідорів, посип тертим сиром і відправ вирізку на 40 хвилин в духовку при 180 градусах.
12. Свиняча вирізка в глазурі на грилі
Замість абрикосового джему можна використовувати персиковий чи ягідний.
Тобі знадобиться: 2 свинячі вирізки, 2 ст.л. олії, 1 склянка абрикосового джему, 1/4 склянки дижонської гірчиці, 1/4 склянки апельсинового соку, спеції.
Приготування: Змасти вирізку олією, натрій спеціями та обмаж сумішшю з джему, дижонської гірчиці та апельсинового соку. Жар її на грилі приблизно по 4-5 хвилин з кожного боку, змащуючи глазур'ю у процесі. В кінці приготування – ще раз змасти вирізку глазур'ю і залиш під фольгою на 5-10 хвилин.
13. Рулетики зі свинячої вирізки у сметані
Такі рулетики готуються з різними начинками, і ось один з варіантів.
Тобі знадобиться: 400 г свинячої вирізки, 200 г печериць, 2 яйця, 1 цибулина, 100 г твердого сиру, 200 г сметани, спеції.
Яйця відвари і дрібно наріж з цибулею і печерицями, додай тертий сир. Наріж свинячу вирізку пластинками, відбий, приправ, виклади начинку і загорни рулетики. Обсмаж їх на сковороді з усіх боків до рум'яності і потім виклади у форму для запікання. Додай сметану та 200 мл води або бульйону. Запікайте півгодини в духовці при 180 градусах.
14. Запечена свиняча вирізка із болгарським перцем
Щоб зробити блюдо яскравішим, візьми шматочки перцю різних відтінків.
Тобі знадобиться: 400 г свинячої вирізки, 1 болгарський перець, 4 ст. оливкової олії, спеції, базилік.
Приготування: Натрій вирізку спеціями за смаком і обсмаж до рум'яності з усіх боків на сухій розпеченій сковороді. Наріж болгарський перець, змішай його з олією та спеціями, виклади у форму і зверху додай свинячу вирізку. Відправте на 15-20 хвилин в духовку при 190 градусах.
15. Свиняча вирізка із солоними огірками в паніровці
Один із найоригінальніших варіантів рулетиків, які можна приготувати з доступних продуктів.
Тобі знадобиться: 300 г свинячої вирізки, 2-3 солоні огірки, 1 цибулина, 2-3 зубчики часнику, 1 яйце, 2 ст.л. панірувальних сухарів, спеції.
Зараз читають:15 страв із соусом песто, які ти точно захочеш приготувати
Приготування: Подрібни цибулю та часник, обсмаж їх до золотистості, додай подрібнені огірки та смажу ще пару хвилин. Наріж свинячу вирізку на пласти, відбий, приправ та виклади начинку. Згорни рулетики, вмочіть їх у збите яйце і обваляй у сухарях. Виклади рулетики у форму та запікай півгодини при 200 градусах у духовці.
16. Гуляш зі свинячої вирізки у томаті
Ідеальна підливка до вареної картоплі або будь-якого іншого гарніру.
Тобі знадобиться: 500 г свинячої вирізки, 500 мл окропу, 1 цибулина, 10 г петрушки, 3 ст. томатної пасти, 2 ст. олії, 1 ст.л. борошна, 2 лаврові листи, 5 горошин запашного перцю, сіль.
Приготування: Наріж вирізку, обсмаж її 5 хвилин, помішуючи, і додай подрібнену цибулю. Жар разом ще 3-5 хвилин, приправ, додай борошно та горошини перцю, перемішай і готуй ще 2-3 хвилини. Додай томатну пасту, окріп та лаврове листя, знову перемішай і туші гуляш півгодини на слабкому вогні. Перед подачею посип страву рубаною петрушкою.
17. Рулет із свинячої вирізки з чорносливом
Замість чорносливу можна взяти фініки чи інжир.
Тобі знадобиться: 2 свинячі вирізки, 100 г чорносливу, 70 г волоських горіхів, 300 г бекону, спеції, олія.
Приготування: Надріж вирізку, щоб розкрити її як книгу, і присип спеціями. Подрібни чорнослив і волоські горіхи, виклади їх у цю кишеню і оберни м'ясо тонкими слайсами бекону. Обсмаж з усіх боків по кілька хвилин у невеликій кількості олії та відправте рулети на півгодини в духовку при 200 градусах.
18. Рагу з баклажанами та свинячою вирізкою
Вирізка відмінно підходить не лише для найрізноманітніших медальйонів.
Тобі знадобиться: 250 г свинячої вирізки, 1 баклажан, 1 кабачок, 1 цибулина, 1 помідор, 4 зубчики часнику, 1 ст.л. сметани, спеції.
Приготування: Подрібни помідор, часник та сметану в блендері. Інші овочі та свинячу вирізку – наріж кубиком. Обсмаж свинину в маслі до легкої рум'яності, додай цибулю, кабачки та баклажани, і готуй 6-7 хвилин під кришкою на слабкому вогні. Додай спеції та томатний соус, і готуй все разом ще 5-7 хвилин.
19. Запечена свиняча вирізка із хурмою
Дивовижний сезонний рецепт на осінь та зиму.
Тобі знадобиться: 1 хурма, 1 свиняча вирізка, спеції, 2 ст. оливкової олії, 1 ст.л. вершкового масла|мастила|, 1 ст.л. меду.
Зроби на вирізці надрізи гармошкою, натрій її спеціями і оливковою олією, і вклади в надрізи часточки хурми. Загорни свинячу вирізку у фольгу і відправь на 30-35 хвилин у духовку при 180 градусах. Після чого розгорни фольгу, полів вирізку сумішшю меду та розтопленого вершкового масла, і допеки ще 5-10 хвилин.
20. Медальйони зі свинячої вирізки із сулугуні
Плюс цієї страви в тому, що вона готується повністю на сковороді без духовки.
Тобі знадобиться: 200 г свинячої вирізки, 1 помідор, 1/2 цибулини, 2 ст.л. гірчиці, 75 г сулугуні, спеції.
Приготування: Наріж вирізку на медальйони по 2 см завтовшки, трохи відбий і обсмаж в маслі до рум'яності з двох боків. Посип спеціями, змасти гірчицею і виклади на кожен медальйон по кружечку помідора і скибочку сулугуні. Додай нарізану пір'ям цибулю і готуй всі 10 хвилин під кришкою на слабкому вогні.
Джерело: dietcenter.com.ua