Ну хто не любить буряка? Вона відмінно підходить для різних салатів, супів, закусок чи заготовок. Розповідаємо 12 найкращих рецептів, як приготувати її на зиму без стерилізації!
Зміст
1. Маринований буряк з оцтом без стерилізації
Найуніверсальніший рецепт із усіх можливих.
Тобі знадобиться: 4 кг буряків, 2 л води, 2 ст. солі, 400 г цукру, 200 мл оцту, 5 лаврового листя, 10 горошин чорного перцю, 5 бутонів гвоздики.
Приготування: Відвари, очисти і довільно наріж буряк. Закип'яти воду з цукром, сіллю, усіма спеціями та оцтом. Відправ буряк у цей маринад, проварити 10 хвилин і виклади в підготовлені банки. Доведи маринад до повторного кипіння, залий їм буряки і закатай на зиму.
2. Буряк на вінегрет без стерилізації
Гості та домочадці обов'язково будуть у захваті!
Тобі знадобиться: 3 буряки, 1 л води, 1 ст. солі, 3 г лимонної кислоти, 50 г цукру.
Приготування: Відвари буряк, опусти його в холодну воду на 10 хвилин, очисти і наріж кубиком. Виклади буряки у підготовлені банки. Закип'ятити воду з цукром, сіллю та лимонною кислотою. Залий буряк, закочуй на зиму і зберігай у прохолодному місці.
3. Заправка для борщу з буряком без стерилізації
Замість свіжих помідорів можеш використовувати томати у власному соку.
Зараз читають:20 найсмачніших закусок із баклажанів на зиму
Тобі знадобиться: 1 кг буряків, 1 кг помідорів, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 300 мл олії, 100 г цукру, 50 мл оцту, 75 мл води, 2,5 ст. солі.
Приготування: Очисти та подрібни помідори блендером. Натрій буряк і моркву, подрібни цибулю. Влий у каструлю олію, виклади овочі і додай половину води з оцтом. Доведи до кипіння і протушкуй суміш півгодини. Додай помідори і всі інгредієнти, що залишилися. Протушкуй заправку ще півгодини і закатай на зиму.
4. Буряковий салат на зиму без стерилізації
Смачний та яскравий овочевий салат, який може стати навіть самостійною закускою.
Тобі знадобиться: 1 кг буряків, 400 г помідорів, 150 г цибулі, 150 г болгарського перцю, 2 зубчики часнику, 70 мл олії, 100 мл яблучного оцту, 1 ст.л. солі, 3 ст. цукру.
Натрій буряк на крупній тертці , пропусти помідори через м'ясорубку, а болгарський перець і цибулю – наріж кубиком.
Обсмажити цибулю з перцем в олії до м'якості, додати помідори, довести до кипіння і додати сіль з цукром та оцтом. Знову доведи до кипіння, всип буряк і тушкуй заготовку 20-25 хвилин на середньому вогні. Наприкінці – додай подрібнений часник, протушкуй ще 5 хвилин і закатай салат.
5. Тертий буряк на зиму без стерилізації
У рецепті не використовуються виразні прянощі, так що потім цей буряк можна додавати куди завгодно.
Тобі знадобиться: 2,5 кг буряків, 150 г цукру, 1 ст. солі, 1 ст. оцтової есенції, 200 мл води, 150 мл олії.
Приготування: Очисти і натрій буряки на великій тертці. Завантаж всі інгредієнти в каструлю і туші 60-90 хвилин на слабкому вогні, періодично помішуючи. Виклади в банки і закатай кришками.
6. Буряк із яблуками на зиму без стерилізації
Сюди найкраще підійдуть кислі та кисло-солодкі зелені яблука.
Тобі знадобиться: 1,5 кг буряків, 700 г яблук, 4 моркви, 150 мл води, 1,5 ст. солі, 3 ст. цукру, 120 мл олії, 50 мл яблучного оцту.
Зараз читають:Квашена капуста: оазис користі чи таємний шкідник?
Приготування: Очисти і натрій буряки з морквою на великій тертці. Відправ все в каструлю, додай олію, воду, яблучний оцет, сіль і цукор, і доведи до кипіння. Всип очищені та дрібно нарізані яблука. Протушкуй всі 1 годину на слабкому вогні і закатай на зиму.
7. Маринований буряк без оцту та стерилізації
Рекомендуємо зберігати її в льоху або іншому темному та прохолодному місці.
Тобі знадобиться: 4 кг буряків, 200 мл олії, 150 г цукру, 30 г солі, 15 г лимонної кислоти.
Приготування: Відварити або запікати буряки до готовності, очистити і натріти її на великій тертці. Додай усі інгредієнти та доведи заготовку до кипіння. Протушкуй буряк 15 хвилин і закатай у підготовлені банки.
8. Салат з буряком та капустою на зиму без стерилізації
Ця овочева заготівля точно сподобається багатьом через свою універсальність.
Тобі знадобиться: 2 кг капусти, 1 кг моркви, 1 кг буряків, 1 кг цибулі, 500 г болгарського перцю, 500 мл води, 200 мл олії, 2 ст.л. оцтової есенції, 4 ст. цукру, 2 ст. солі.
Приготування: Тонко нашаткуй і натрій всі овочі. Відправ їх у каструлю з олією, водою, цукром і сіллю. Туши салат приблизно 1:00 на слабкому вогні. За цей час кілька разів його перемішай, а за 5 хвилин до кінця – влий оцтову есенцію. Закатай салат у підготовлені банки.
9. Аджика з буряка на зиму без стерилізації
Оригінальна та досить пікантна!
Тобі знадобиться: 600 г буряків, 300 г моркви, 300 г болгарського перцю, 100 г часнику, 250 г помідорів, 20 г перцю чилі, 50 г цукру, 10 г солі, 50 мл рослинної олії, 5 мл оцтової ес.
Приготування: Пропусти очищений буряк і моркву через м'ясорубку. Додай олію, сіль та цукор, перемішай і залиш на півгодини. Доведи заготовку до кипіння та протушкуй 20 хвилин під кришкою. Пропусти очищені помідори, обидва види перцю та часник через м'ясорубку. Відправ їх до буряків, приправ за смаком і туші ще 30-40 хвилин. Влий оцтову есенцію і закатай аджику на зиму.
Зараз читають:Секрети ідеальної вареної картоплі для освіжаючої окрошки
10. Варений буряк на зиму без стерилізації
Якщо хочеш закатати буряки цілком, тоді вибирай дрібні коренеплоди.
Тобі знадобиться: 800 г буряка, 250 мл води, 3 ст.л. оцту, 1 ст. солі, 1 ст. цукру.
Приготування: Відвари та очисти буряк, виклади їх у чисту суху банку. Закип'ятіть воду з цукром, сіллю та оцтом, залий буряк цим маринадом і закатай кришками.
11. Буряк із часником на зиму без стерилізації
Гідна альтернатива класичній овочевій ікрі з кабачків, баклажанів або перцю.
Тобі знадобиться: 1 кг буряків, 200 г цибулі, 100 г часнику, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 2 ст. цукру, 1 ст. солі, 200 мл води, 3 ст. рослинного масла.
Приготування: Очисти і натрій буряки на великій тертці. Подрібни і обсмаж цибулю в олії до м'якості, всип буряк і смаж 10 хвилин. Додай пропущений через прес часник та інші інгредієнти, крім лимонної кислоти. Протушкуй заготовку півгодини на слабкому вогні, додай кислоту, протушкуй ще 5 хвилин і закатай у підготовлені банки.
12. Буряк із помідорами на зиму без стерилізації
Овочева заготівля для любителів пробувати щось нове.
Тобі знадобиться: 3 кг буряків, 1,5 кг помідорів, 3 цибулини, 100 мл олії, 100 мл оцту, 50 г солі, 80 г цукру, спеції.
Приготування: Очисти і довільно наріж всі овочі. Додай олію, цукор і сіль, і протушкуй всі разом 1 годину на слабкому вогні. Всип спеції і ще через 5-7 хвилин – влий оцет. Прогрій заготовку ще 1 хвилину і закатай у банки.
Джерело: dietcenter.com.ua