20 простих гарнірів, які урізноманітнять звичний раціон

Класичні домашні гарніри – це відварені крупи, макарони та картопля. Смачно, але нудно і набридає. Насправді вибір повсякденних гарнірів практично безмежний, якщо трохи підключити фантазію. У цій добірці ми зібрали для тебе доступні, універсальні та водночас цікаві рецепти!

Зміст

  • 1. Пюре з цвітної капусти та броколі
  • 2. Кускус із зеленим горошком та стручковою квасолею
  • 3. Тушений буряк
  • 4. Гарнір із кукурудзи
  • 5. Горохова каша з цибулею та морквою
  • 6. Тушені кабачки у сметані
  • 7. Пюре із зеленого горошку з м'ятою
  • 8. Тушені баклажани на гарнір
  • 9. Макарони з овочами та сиром
  • 10. Кіноа з помідорами чері
  • 11. Тушкований гарбуз у томаті
  • 12. Тушкована капуста з пшоном
  • 13. Рис із кукурудзою та ананасами
  • 14. Булгур по-турецьки
  • 15. Гречка з овочами на сковороді
  • 16. Пюре з картоплі та ріпи
  • 17. Тушкована капуста з яблуками та сухофруктами
  • 18. Батат у духовці
  • 19. Карамелізована ріпа
  • 20. Сочевиця з рисом у томаті
  • 1. Пюре з цвітної капусти та броколі

    Не тільки картопля підходить для приготування смачного пюре.

    Тобі знадобиться: 300 г цвітної капусти, 200 г броколі, 120 мл вершків, 15 г вершкового масла|мастила|, сіль|соль|, спеції.

    Розбери обидва види капусти на суцвіття і відвари їх до м'якості . Злий воду, влий теплі вершки, додай олію зі спеціями та блендером подрібни все до консистенції пюре.

    2. Кускус із зеленим горошком та стручковою квасолею

    Гарніри із кускуса гарні тим, що дуже швидко готуються.

    Тобі знадобиться: 150 г кускуса, 100 г зеленого горошку, 100 г стручкової квасолі, 2-3 гілочки м'яти, спеції.

    Приготування: Запар кускус за інструкцією на упаковці. Розігрій сковорідку з невеликою кількістю олії, виклади зелений горошок, стручкову квасолю, подрібнену м'яту та приправ. Готуй овочі 10-12 хвилин, помішуючи. Після чого всип кускус, перемішай, прогрій все ще 1 хвилину і зніми з вогню.

    3. Тушений буряк

    Такий простий і водночас оригінальний овочевий гарнір.

    Тобі знадобиться: 600 г буряків, 1 морква, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 100 мл води, 2 ст. томатної пасти, спеції.

    Натрій буряк і морква на великій тертці, подрібни цибулю і часник . Обсмажити цибулю з часником 3-4 хвилини, додати томатну пасту і перемішати. Виклади буряк з морквою, влий воду і приправ все до смаку. Туши страву приблизно 15 хвилин під кришкою на слабкому вогні.

    4. Гарнір із кукурудзи

    Виходить щось на кшталт гарячого кукурудзяного салату дуже оригінально.

    Тобі знадобиться: 4 склянки свіжої або замороженої кукурудзи, 1-2 болгарських перцю, 4 пера зеленої цибулі, 15 г вершкового масла|мастила|, 0,5 ч.л. куркуми, 0,5 ч.л. насіння гірчиці, сіль, спеції.

    Розігрів вершкове масло на сковороді, виклади дрібно нарізаний перець і білу частину зеленої цибулі . Жар 2-3 хвилини, помішуючи, після чого додай кукурудзу зі спеціями, накрий кришкою і готуй разом 5-6 хвилин. Наприкінці готування втрути в гарнір дрібно нарізані стебла зеленої цибулі.

    Зараз читають:Мариновані гриби на зиму: 15 класних рецептів

    5. Горохова каша з цибулею та морквою

    Корисна та ситна страва з колотого гороху.

    Тобі знадобиться: 1 склянка колотого гороху, 1 цибулина, 1 морква, 1/2 пучка петрушки, 1/2 пучка кропу, сіль.

    Заздалегідь замочи горох на кілька годин . Промийте, залийте його водою приблизно 1:2 і відваріть до м'якості під кришкою на слабкому вогні. Додай нарізану цибулю та моркву, і вари ще приблизно 15-20 хвилин. Змішай кашу, рубану зелень та сіль за смаком. За бажання заправ гарнір маслом.

    6. Тушені кабачки у сметані

    Такий рецепт сподобається навіть тим, хто стежить за фігурою.

    Тобі знадобиться: 1 кг кабачків, 250 г сметани, 4 зубчики часнику, 5 гілочок кропу, спеції.

    Приготування: Кабачки наріжте середніми шматочками і обсмажте 7-10 хвилин на сильному вогні, помішуючи. Додай рубаний часник, зелень та сметану, перемішай все разом і протушкуй кабачки ще 5-7 хвилин під кришкою. Приправ за смаком.

    7. Пюре із зеленого горошку з м'ятою

    Оригінальний гарнір із свіжого або замороженого зеленого горошку.

    Тобі знадобиться: 500 г зеленого горошку, 1/2 лимона, 1 ч.л. цукру, 20 г вершкового масла|мастила|, 10 г м'яти, спеції, сіль.

    Розігрів вершкове масло з цукром , влий 50 мл води і доведи все до кипіння. Виклади зелений горошок і протушкуй кілька хвилин, помішуючи. Додай подрібнену м'яту, сіль, спеції та сік половини лимона. Блендер подрібни пюре до однорідності.

    8. Тушені баклажани на гарнір

    Якщо під рукою немає свіжих помідорів, то візьми томатну пасту і трохи води.

    Тобі знадобиться: 2 баклажани, 1 цибулина, 3 помідори, 2 зубчики часнику, 1 ст.л. сметани, спеції, зелень.

    Злегка обсмаж подрібнений часник , виклади нарізані кубиком баклажани і смаж їх ще 10-12 хвилин, помішуючи. Всип дрібно нарізану цибулю та помідори, перемішай і протушкуй блюдо 10-12 хвилин під кришкою на середньому вогні. Додай сметану та рубану зелень, приправ та готуй гарнір ще 2-3 хвилини.

    9. Макарони з овочами та сиром

    Використовуйте будь-які фігурні макарони, які знайдуться вдома.

    Тобі знадобиться: 150 г макаронів, 1 кабачок, 2 помідори, 1 цибулина, 30 г твердого сиру, 15 г вершкового масла, 15 мл рослинної олії, спеції, зелень.

    Відвари макарони до готовності і дрібно наріж всі овочі . Обсмаж цибулю до м'якості на суміші двох олій. Додай кабачки, приправ та смажу ще 10 хвилин. Виклади помідори та туші всі разом ще 10-12 хвилин під кришкою. Змішай овочі, макарони, тертий сир та рубану зелень. Прогрій 2 хвилини та зніми з вогню.

    10. Кіноа з помідорами чері

    Трохи рубаного базиліка чи кінзи дуже прикрасить готову страву.

    Тобі знадобиться: 1 склянка кіноа, 200 г помідорів чері, 2 зубчики часнику, 2 ст.л. оливкової олії, спеції, ароматні трави.

    Приготування: Приготуй кіно за інструкцією на упаковці. Обсмаж половинки помідорів чері з часником на оливковій олії, додай кіноа, спеції та трави. Прогрій разом ще 5 хвилин на слабкому вогні.

    Зараз читають:10 рецептів салату Кобб, які хочеться готувати знову і знову

    11. Тушкований гарбуз у томаті

    Гарбузова каша – далеко не єдиний гарнір, який можна приготувати з неї.

    Тобі знадобиться: 500 г гарбуза, 50 г томатної пасти, 200 мл води, 1 ч.л. кмину, 1 ч.л. каррі, 1 ч.л. насіння гірчиці, сіль.

    На сковороді розігрій кілька ложок олії і виклади в нього спеції. Прогрій 30-40 секунд і додай нарізаний середнім кубиком гарбуз. Жар 3 хвилини, помішуючи. Змішай томатну пасту з водою, влий туди ж і тушкуй гарбуз 30-40 хвилин на слабкому вогні.

    12. Тушкована капуста з пшоном

    Не тільки універсальний гарнір до м'яса, а й самостійна пісна страва.

    Тобі знадобиться: 600 г капусти, 200 г печериць, 120 г пшоняної крупи, 100 г цибулі, 150 г моркви, 100 г томатної пасти, спеції.

    Приготування: Наріж і обсмаж печериці 5-7 хвилин, додай подрібнену цибулю і терту моркву, і смажу ще 3-4 хвилини. Всип тонко нашатковану капусту, перемішай і готуй 7 хвилин. Після чого додай промите пшоно, приправ, заправ все томатом і влий приблизно 500 мл води. Доведи до кипіння та туші близько 1 години під кришкою на слабкому вогні.

    13. Рис із кукурудзою та ананасами

    Чудовий гарнір до найрізноманітніших страв із курки.

    Тобі знадобиться: 150 г рису, 120 г болгарського перцю, 120 г консервованої кукурудзи, 100 г консервованих ананасів, 50 г моркви, 50 г цибулі, 2 зубчики часнику, 0,5 ч.л. куркуми, спеції.

    Приготування: Дрібно наріж овочі та консервовані ананаси. Обсмажте цибулю з морквою приблизно 3 хвилини і викладіть до них болгарський перець з ананасами. Готуй ще 3 хвилини, а потім додай куркуму, спеції та подрібнений часник. Засип промитий рис і кукурудзу, ретельно все перемішай і влий 300-350 мл окропу. Доведи до кипіння та готуй гарнір 20-25 хвилин на слабкому вогні до випаровування води.

    14. Булгур по-турецьки

    Як завжди, трохи рубаної зелені буде дуже доречним.

    Тобі знадобиться: 1 склянка булгура, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 2 помідори, 1 склянка томатного соку, 1 склянка води, 2 зубчики часнику, 1 ч.л. паприки, спеції.

    Дрібно наріж всі овочі і обсмаж їх разом 4-5 хвилин, помішуючи. Засип промитий булгур та подрібнений часник. Приправ, влий воду та томатний сік, перемішай все разом і доведи страву до кипіння. Туши булгур 15-20 хвилин під кришкою на слабкому вогні, а потім дай ще трохи настоятися.

    15. Гречка з овочами на сковороді

    Додатково можна використовувати будь-які сезонні овочі.

    Тобі знадобиться: 200 г гречки, 150 г болгарського перцю, 300 г кабачків, 200 г помідорів, 120 г моркви, 150 г цибулі, 2 зубчики часнику, спеції, ароматні трави.

    Приготування: Дрібно наріж всі овочі та промий гречку. Обсмажити цибулю до прозорості, додати інші овочі і смажити ще 7-10 хвилин, помішуючи. Ближче до кінця приправ заготівлю спеціями, травами та подрібненим часником. Всип промиту гречку і влий склянку окропу, доведи все до кипіння і туші 15-20 хвилин під кришкою на слабкому вогні.

    Зараз читають:15 найкращих рецептів крему для торта «Червоний оксамит»

    16. Пюре з картоплі та ріпи

    Пропонуємо скуштувати ще один цікавий варіант пюре.

    Тобі знадобиться: 500 г картоплі, 500 г ріпи, 1 ст. вершкового масла|мастила|, 3 ст.л. сметани, сіль, спеції.

    Приготування: Крупно наріж очищену картоплю та ріпу. Залий їх водою, доведи до кипіння та відвари до м'якості. Злий воду і розімні овочі в пюре з вершковим маслом, сметаною, сіллю та спеціями.

    17. Тушкована капуста з яблуками та сухофруктами

    Гарний гарнір до баранини, яловичини чи свинини.

    Тобі знадобиться: 400 г капусти, 150 г яблук, 80 г родзинок, 100 г моркви, 50 г чорносливу, 100 г цибулі, 1 ст.л. томатної пасти, спеції.

    Приготування: Тонко нашаткуй капусту і злегка обсмаж її в невеликій кількості олії. Влий 100 мл води та туші капусту 20-25 хвилин під кришкою на слабкому вогні.

    Окремо обсмажте дрібно нарізану цибулю і терту моркву до м'якості, додай томатну пасту, прогрійте всі разом 1 хвилину і перекладіть засмажку до капусти. Готуй ще 5 хвилин. Подрібнені яблука, чорнослив та родзинки виклади в ту саму сковорідку. Приправ та туші страву під кришкою ще 10 хвилин.

    18. Батат у духовці

    Досить простий і в той же час найсмачніший гарнір із батату.

    Тобі знадобиться: 500 г батату, 5 г солі, 1 г хмелі-сунелі, 1 г паприки, оливкова олія.

    Приготування: Очисти і наріж батат соломкою як картопля. Змішай його з усіма спеціями та полів олією. Виклади батат на пергамент в один шар і запікайте 15-20 хвилин у духовці при 200 градусах.

    19. Карамелізована ріпа

    Популярний французький гарнір, для якого також підійде редька чи турнепс.

    Тобі знадобиться: 500 г ріпи, 30 г вершкового масла|мастила|, 1,5 ч.л. цукру, 200мл води.

    Приготування: Очисти і наріж ріпу великими скибочками. Розтопи вершкове масло на сковороді, виклади ріпу та туші 5 хвилин, періодично струшуючи. Після чого зменш вогонь, присип коренеплоди цукром і залий водою. Перемішай і тушкуй всі 15-20 хвилин під кришкою, іноді перемішуючи.

    20. Сочевиця з рисом у томаті

    Популярний грецький гарнір під назвою факорізо.

    Тобі знадобиться: 150 г сочевиці, 150 г рису, 1 цибулина, 2 ст. томатної пасти, 2,5 склянки води, 1 ч.л. кмину, сіль, мелений чорний перець.

    Приготування: Цибулю наріж півкільцями і обсмаж до м'якості. Окремо засип промиту сочевицю в каструлю, влий 1 склянку води і доведи до кипіння. Відправте рис, цибулю, томатну пасту і всі спеції до сочевиці. Долей воду, що залишилася, перемішай і знову доведи до кипіння. Туши страву 20-25 хвилин на слабкому вогні.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *