Улюблені м'ясні кульки з фаршу в побуті давно називають їжачками. Це дуже популярна і проста страва, причому приготувати їх можна як на сковороді, так і в каструлі або духовці. Ділимося 12 смачними рецептами!
Зміст
1. Їжачки з фаршу з рисом
Радимо використовувати для них змішаний фарш із кількох видів м'яса.
Тобі знадобиться: 450 г м'ясного фаршу, 60 г рису, 1 яйце, 80 г цибулі, 30 г томатної пасти, 1 ст. борошна, 350 мл води або бульйону, спеції, 1 зубчик часнику.
Приготування: У блендері подрібни цибулю та часник, промий рис і змішай все з фаршем та спеціями. Виклади їжачок у каструлю. Змішай томатну пасту, борошно та спеції, додай воду і знову перемішай. Зали їжачків, щоб вони були майже повністю покриті соусом. Доведи до кипіння та туші 25 хвилин під кришкою на слабкому вогні.
2. Їжачки з фаршу в сметанному соусі
Дуже простий рецепт із мінімуму інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 1 склянка рису, 500 г м'ясного фаршу, 200 г сметани, 1 яйце, 1 цибулина, спеції.
Приготування: Промий рис, подрібніть цибулю і змішайте їх з фаршем, яйцем і спеціями. Сформуй їжачків, поклади у форму для запікання та залей сумішшю сметани, спецій та 150 мл води. Відправ все в духовку на 40 хвилин при 190 градусах.
3. Їжачки з фаршу в мультиварці
Легка у приготуванні вечеря для всієї родини – тепер взагалі без клопоту.
Тобі знадобиться: 500 г м'ясного фаршу, 1/2 склянки рису, 1 морква, 1 цибулина, 1 яйце, 2 ст.л. олії, 2 ст.л. томатної пасти, 4 ст. сметани, 1 ст. борошна, 1 склянка води, спеції.
Зараз читають:8 рецептів курячих ніжок у тесті для тих, хто любить смачно поїсти
Змішай фарш, промитий рис, яйце і третину нарізаної цибулі. Сформуй їжачків. Подрібни цибулю, що залишилася, натрі моркву і обсмаж їх в маслі до м'якості прямо в мультиварці. Виклади їжачків на овочі. Змішай томатну пасту, борошно, сметану та воду. Залий їжачків соусом, що вийшов, і включи режим «Гасіння» на 1 годину.
4. Їжачки з фаршу з томатною пастою
А щоб соус був ще томатнішим, приготуємо його на основі томатного соку.
Тобі знадобиться: 500 г м'ясного фаршу, 1 цибулина, 1 яйце, 1/2 склянки рису, 1 морква, 1 ст.л. томатної пасти, 100 г сметани, 1 склянка томатного соку, 1 склянка води, 1 ст. борошна, спеції.
Приготування: Подрібніть і обсмажте цибулю, промийте рис і змішайте їх з фаршем, яйцем і спеціями. Сформуй і злегка обсмаж кульки з усіх боків, додай терту моркву. Змішай томатний сік, воду, томатну пасту, борошно та сметану. Залить їжачків соусом та туші півгодини під кришкою на слабкому вогні.
5. Їжачки з фаршу з підливкою на сковороді
Гарні з будь-яким гарніром – крупами, картоплею чи різними овочами.
Тобі знадобиться: 600 г м'ясного фаршу, 100 г рису, 2 цибулини, 3 ст. томатної пасти, 300 мл води, спеції.
Приготування: Подрібни одну цибулину, промий рис, змішай з фаршем, приправ та сформуй їжачків. Обсмаж їх на сковороді з усіх боків і відклади убік. У цій же сковороді обсмаж другу нарізану цибулину, додай до неї томатну пасту і смаж ще 1 хвилину. Після чого влий воду, виклади їжачків у підливу та туши всі 20-25 хвилин на слабкому вогні під кришкою.
6. Їжачки з фаршу в духовці
Виходить навіть простіше, ніж на сковороді чи каструлі. Потрібно лише небагато часу на підготовку!
Тобі знадобиться: 500 г м'ясного фаршу, 75 г рису, 1 цибулина, спеції, 100 мл води, 150 г сметани, 1 ст. томатної пасти.
Приготування: Відварити рис майже до готовності, подрібнити цибулю за допомогою блендера, змішати все з фаршем і додати спеції з томатною пастою. Відби фарш, сформуй їжачків і виклади їх у форму для запікання. Змішай сметану, спеції та воду, залий їжачків і відправь на 40 хвилин у духовку при 180 градусах.
Зараз читають:20 простих рецептів смородини з цукром на зиму без варіння
7. Їжачки з фаршу індички з морквою
Дуже ніжний дієтичний рецепт для шанувальників правильного харчування або дітей.
Тобі знадобиться: 450 г фаршу індички, 300 мл бульйону, 120 г рису, 80 г томатної пасти, 1 морква, спеції.
Приготування: Промий рис, натрій моркву на дрібній тертці і змішай з фаршем і спеціями. Сформуй їжачків, виклади у форму і залий їх бульйоном з томатною пастою. Накрий фольгою та відправь на 40 хвилин у духовку при 180 градусах.
8. Їжачки з фаршу з капустою
Відмінний варіант їжачків із трохи великою кількістю овочів для різноманітності.
Тобі знадобиться: 750 г м'ясного фаршу, 400 г капусти, 1 склянка рису, 1 морква, 1 цибулина, 1 яйце, спеції, 200 мл сметани, 2 ст.л. томатної пасти.
Приготування: Дрібно нарубай капусту і цибулю, натрій моркву і обсмаж овочі разом до м'якості. Рис відваріть до напівготовності і змішайте все з фаршем, яйцем і спеціями. Сформуй їжачків, обсмаж їх з усіх боків до рум'яності і додай томатну пасту, сметану та воду, щоб їжачки були в соусі до половини. Готуйте страву під кришкою протягом 30 хвилин на слабкому вогні.
9. Їжачки з фаршу у вершковому соусі
Чим жирніше вершки ти візьмеш, тим ніжніше виходить соус.
Тобі знадобиться: 800 г м'ясного фаршу, 3 цибулини, 1/2 склянки рису, 1 яйце, 70 мл води, 4 ст. вершкового масла|мастила|, 2 моркви, 1/2 склянки вершків, 1,5-2 склянки бульйону або води, 2 ст.л. томатної пасти, 3 ст. борошна, 2 зубчики часнику, спеції.
Відвари рис до напівготовності, подрібни одну цибулину і змішай їх з фаршем. Додай воду, яйце, спеції та вимішай фарш. Сформуй та виклади їжачок у форму для запікання.
Подрібни цибулю і моркву, що залишилася, обсмаж їх до м'якості і додай борошно. Перемішай, смаж ще 2 хвилини і додай часник, томатну пасту та бульйон. Протушкуй 10 хвилин, додай вершки та спеції, перемішай соус і залий їм їжачків. Відправте все на 40 хвилин в духовку при 200 градусах.
Зараз читають:20 рецептів з фетою, які оцінить кожна господиня
10. Їжачки з фаршу з картоплею в духовці
Дуже зручний спосіб запекти їжачків відразу з гарніром, щоб не робити його окремо.
Тобі знадобиться: 300 г м'ясного фаршу, 100 г рису, 4-5 картоплин, 1 яйце, 1 цибулина, спеції.
Приготування: Подрібніть цибулю, відваріть рис і змішайте все з фаршем, яйцем і спеціями. Виклади їжачок у форму, а між ними розклади скибочки картоплі. Присип все спеціями і за бажанням – тертим сиром. Влий 1-1,5 склянки води або бульйону і запікайте 40 хвилин при 190 градусах.
11. Їжачки з фаршу в томатно-майонезному соусі
Для більшого аромату додай хмелі-сунелі чи прованські трави.
Тобі знадобиться: 500 г м'ясного фаршу, 1 склянка рису, 1 морква, 1 цибулина, 1 яйце, 4 зубчики часнику, 5 ст.л. майонезу, 2 ст.л. томатної пасти, спеції.
Приготування: Промий та змішай рис з фаршем, яйцем та спеціями. Подрібни цибулю, натрій моркву, обсмаж їх до м'якості і додай томатну пасту і майонез. Влий склянку води, приправ і доведи соус до кипіння. Сформуй їжачків, виклади їх у соус і туші 30-40 хвилин під кришкою на слабкому вогні.
12. Їжачки з фаршу з гречкою
Класичний рецепт їжачків – з рисом, але пропонуємо спробувати щось новеньке.
Тобі знадобиться: 1/2 склянки гречки, 500 г м'ясного фаршу, 1 цибулина, по 3 ст. кетчупу та майонезу, 1/2 склянки води, 1 яйце, спеції.
Приготування: Відварити гречку до напівготовності, а цибулю – подрібнити і обсмажити. Змішай все з фаршем, додай яйце та спеції, і сформуй їжачків. Виклади їх у форму для запікання та відправь на 15 хвилин у духовку при 180 градусах. Змішай кетчуп, майонез і воду, залий їжачків соусом, що вийшов, і запікай ще 15 хвилин.
Джерело: dietcenter.com.ua