Незважаючи на те, що пастила з аличі готується досить довго – результат сповна окупає витрачений час. Це смачні і корисні ласощі, які точно сподобаються дорослим і дітям. Пастила гарна до чаю і на перекушування, а ще вона відмінно зберігається – особливо, якщо обваляти шматочки в цукровій пудрі. Розповідаємо 12 простих рецептів!
Зміст
1. Пастила з аличі у сушарці
У різних сушарок різні режими роботи, тому час приготування може відрізнятися.
Тобі знадобиться: 1 кг аличі, 100 мл води, 100 г цукру.
Приготування: Залий аличу водою і протушкуй на слабкому вогні до м'якості. Перетріть через сито, додай цукор у пюре і увари його вдвічі, помішуючи. Вилий заготовку шаром 5-7 мм на піддони сушарки та суші пастилу близько 6 годин.
2. Пастила з аличі у духовці
Якщо у тебе немає спеціальної сушарки для овочів та фруктів – ось рішення.
Тобі знадобиться: 1 кг аличі, 100 г цукру.
Приготування: Видалити з аличі кісточки, частково пару ложок води, додай цукор і провари все до м'якості плодів. Перетріть через сито і провари пюре ще 15-20 хвилин. Вилий його на застелений пергаментом лист і суші пастилу в духовці при 60-80 градусах близько 7 годин з відкритими дверцятами.
Зараз читають:20 найкращих рецептів пастили з абрикосів
3. Пастила з аличі на сонці
Пастила на відкритому повітрі сохне найдовше, зате не потребує жодних кухонних пристроїв.
Тобі знадобиться: 1 кг аличі, 1 склянка води, 1 склянка цукру.
Приготування: Залий аличу водою, проварити до м'якості плодів і перетріть через сито. Додай цукор і провари пюре на слабкому вогні до густини. Вилий його на пергамент тонким шаром, накрий марлею і суші пастилу пару днів на сонці, але в місці, що провітрюється.
4. Пастила з аличі без цукру
Така пастила порадує чистим фруктовим смаком та приємною кислинкою.
Тобі знадобиться: 1 кг аличі, 100 мл води.
Приготування: Залий аличу водою, проварити до м'якості і перетріть через сито від кісточок. Уваріть пюре до густоти на слабкому вогні. Вилий на пергамент та суші пастилу в сушарці за інструкцією.
5. Пастила з аличі з медом
Якщо ти віддаєш перевагу солодким десертам, але не любиш цукор – лови варіант.
Тобі знадобиться: 1 кг аличі, 100 мл води, 120 г меду.
Приготування: Видалити з аличі кісточки, додай воду, протушкуй до м'якості плодів і перетрій через сито. Проварити пюре ще 20 хвилин, зніми з вогню і змішай з медом. Вилий заготовку на пергамент і суші пастилу у відкритій духовці близько 7 годин при 60 градусах.
6. Пастила з аличі без варіння
Найкорисніша пастила, бо алича тут проходить меншу термообробку.
Тобі знадобиться: 1 кг аличі, 100 г цукру.
Зараз читають:15 швидких рецептів курки у сметанному соусі
Приготування: Видалити з аличі кісточки і пропусти через м'ясорубку або подрібни блендером. Додай цукор, залиш масу на півгодини і перемішай ще раз. Вилий на пергамент та суші пастилу в сушарці близько 8 годин.
7. Пастила з аличі та яблук
Не тільки смачно, а й зручно, бо таке фруктове пюре краще густіє.
Тобі знадобиться: 500 г аличі, 500 г яблук, 100 г цукру.
Приготування: Очисти та довільно наріж яблука. Видалити з аличі кісточки і протушкуй її з яблуками до м'якості. Перетріть фрукти через сито, додай цукор і увари пюре на третину. Суші пастилу в сушарці або відкритій духовці при 60-80 градусах близько 6 годин.
8. Пастила з аличі з горіхами
Як і зі сливою, з аличою найкраще поєднуються волоські горіхи.
Тобі знадобиться: 1 кг аличі, 100 г волоських горіхів, 100 г цукру.
Приготування: Залий аличу невеликою кількістю води, проварити до м'якості і перетріть через сито від кісточок і шкірки. Додай цукор, увари пюре 30-40 хвилин на слабкому вогні і вилий тонким шаром на пергамент. Посип рубаними горіхами і суші пастилу 6-8 годин у відкритій духовці при 70 градусах.
9. Пастила з аличі та фруктів
Універсальний дачний рецепт, для якого підійдуть будь-які фрукти.
Тобі знадобиться: 300 г аличі, 300 г сливи, 300 г яблук, 300 г груші, 300 г абрикосів, 1 склянка води, 200 г цукру.
Приготування: Очисти і довільно наріж всі фрукти, залий водою і проварити 20-25 хвилин. Перетрій все через сито, додай цукор за смаком і увари пюре вдвічі на слабкому вогні. Вилий заготовку тонким шаром на пергамент та суші в сушарці 6-8 годин.
Зараз читають:12 найсмачніших рецептів рисової каші на кокосовому молоці
10. Пастила з аличі та сливи
Безпрограшне поєднання, з яким просто неможливо припуститися помилки.
Тобі знадобиться: 400 г аличі, 400 г сливи, 120 г цукру, 1 ч.л. кориці.
Приготування: Видалити кісточки з аличі та сливи, засип фрукти цукром і корицею і залиш на пару годин. Проварити 20 хвилин до м'якості, перетрій через сито і провари ще півгодини. Вилий пюре на пергамент і суші пастилу в сушарці або відкритій духовці при 60 градусах близько 6 годин.
11. Пастила з аличі та полуниці
Вибирай солодку полуницю – і можна чудово обійтися без цукру.
Тобі знадобиться: 400 г аличі, 400 г полуниці.
Приготування: Залий аличу невеликою кількістю води, проварити до м'якості і протріть через сито від кісточок. Подрібни полуницю блендером, змішай із аличем і знову доведи до кипіння. Проварити пюре 10-15 хвилин і вилий тонким шаром на пергамент. Суши пастилу 6-8 годин у духовці при 60 градусах з відкритими дверцятами.
12. Пастила з аличі та вишні
Щоб не марнувати час на боротьбу з кісточками, ділимося хитрістю!
Тобі знадобиться: 500 г аличі, 500 г вишні, 2 щіпки ваніліну, 100 г цукру.
Приготування: Залий аличу і вишню невеликою кількістю води, проваріть до м'якості і потім перетріть через сито від кісточок. Додай цукор та ванілін, трохи увари пюре на слабкому вогні та вилий на пергамент тонким шаром. Суші пастилу в сушарці за інструкцією близько 5-7 годин.
Джерело: dietcenter.com.ua