Татарська кухня славиться багатьма стравами, і навіть своєю випічкою. Саме про неї ми пропонуємо докладніше поговорити цього разу. Ситна, смачна, ароматна – тут і солодощі та повноцінні основні страви. Зібрали для тебе 15 найкращих рецептів на всі випадки життя!
Зміст
1. Татарські ечпочмаки
Найсмачніші відкриті пиріжки з ситною начинкою з м'яса та картоплі.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 600 г борошна, 200 г молока, 125 г вершкового масла|мастила|, 9 г сухих дріжджів, 1 ст.л. цукру, 1 щіпка солі.
Для начинки: 600 г фаршу, 5 картоплин, 2 цибулини, 160 г розтопленого вершкового масла|мастила|, 3 ст.л. бульйону, спеції.
Приготування: Змішай дріжджі та цукор з теплим молоком. Залиш на 15 хвилин, додай решту інгредієнтів для тесту і ретельно все вимішай. Залиш тісто на 1 годину теплі. Дрібно наріж картоплю та цибулю, змішай з фаршем, додай розтоплену олію та приправ начинку. Розділи тісто на шматочки, кожен розкатай і виклади начинку по центру.
Сформуй ечпочмаки у вигляді трикутників, защипнувши краї. По центру залиш невеликий отвір. Виклади ечпочмаки на пергамент, за бажанням змасти яйцем і накрий отвори шматочками тіста. Відправ їх у духовку на півгодини при 180 градусах. Влий в отвори трохи бульйону, знову накрий пробочками з тіста і відправ у духовку ще на 20-25 хвилин.
2. Чак-чак по-татарськи
Найпростіша і дуже популярна насолода з медовим смаком.
Тобі знадобиться: 350 г борошна, 4 яйця, 150 г меду, 150 г цукру, сіль.
Збий віночком яйця з сіллю, поступово додай борошно , що просіює, заміси тісто і залиш його відпочити на 20 хвилин. Розкатай тісто пластом близько 2 мм, наріж соломкою і обсмаж чак-чак у великій кількості олії. Виклади обсмажене тісто на паперові серветки. Змішай цукор і мед, доведи до кипіння і пару хвилин проварити сироп. Залий їм чак-чак і прибери до холодильника до застигання.
3. Елеші з куркою
Взагалі таку випічку можна приготувати з будь-яким м'ясом – рецепт той самий.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 600 г пшеничного борошна, 2 яйця, 5 ст.л. сметани, 5 ст. олії, 5 ст.л. вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. води по 1 ч.л. цукру, солі та розпушувача.
Для начинки: 400 г курячого фаршу, 4 картоплини, 2 цибулини, 8 ч.л. вершкового масла|мастила|, спеції.
Приготування: Змішай обидва види олії, воду, сметану, сіль та цукор. Влий суміш у просіяне борошно з розпушувачем, вбий туди ж яйця і замісити тісто. Загорни його в плівку і відправь на півгодини в холодильник. Дрібно наріж картоплю з цибулею, змішай з куркою і приправ за смаком.
Розділили тісто на 8 частин і від кожної відщипні менший шматочок. Розкатай ці частини, виклади на кожну начинку та ложку вершкового масла. Розкатай менші шматочки тіста, накрий начинку зверху, підніміть краї нижньої основи і все красиво защипни в закриті пиріжки. Випікай їх у духовці близько 50 хвилин за 180 градусів. Змасти готові еліші вершковим маслом.
Зараз читають:15 простих рецептів смарагдового варення з аґрусу
4. Кистибий з картоплею
Коржики кістиби випікаються на сковороді, так що це ще й дуже швидко.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 280 г борошна, 100 мл молока, 50 г вершкового масла|мастила|, 1 яйце, 1 ст.л. цукру, 1 щіпка солі.
Для начинки: 500 г картоплі, 1,5 ст. вершкового масла|мастила|, 100 мл молока, 1 цибулина, спеції.
Приготування: Відвари картоплю до готовності і розімні її в пюре з теплим молоком і вершковим маслом. Дрібно наріж і обсмаж цибулю, змішай з пюре і приправ за смаком. Збийте яйця з цукром, сіллю, теплим молоком і розтопленим маслом для тіста.
Додай муку|борошно|, заміси тісто і залиш його на півгодини. Розділи його на частини, тонко розкатай, обсмаж коржі з двох боків на сухій сковороді і змасти кожну вершковим маслом. Виклади на половинку коржика начинку і склади її навпіл. Те саме зроби з рештою.
5. Баліш з курагою
Швидкий та простий у приготуванні пиріг із мінімуму інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 130 г вершкового масла|мастила|, 130 г 20% сметани, 320 г борошна, 1 щіпка солі, 0,5 ч.л. розпушувача, 100 г кураги, 120 г цукру.
Приготування: Наріж холодну олію кубиком і розітріть у крихту з борошном, розпушувачем і сіллю. Додай сметану, швидко замісити тісто, загорни в плівку і залиш на півгодини. Курагу замочіть в окропі на 10 хвилин, обсушіть і подрібніть її в блендері з цукром.
Розділи тісто на нерівні частини, розкатай велику пластом і виклади у форму, формуючи бортики. Зверху виклади начинку. Розкатай меншу частину тіста, накрий пиріг, наколи його вилкою і защипни краї. За бажанням зроби прикраси з обрізків тіста. Відправ баліш у духовку на 30-40 хвилин при 180 градусах.
6. Смітанник по-татарськи
Цікава регіональна варіація улюбленого домашнього пирога.
Тобі знадобиться: 300 г муки|борошна|, 1 ч.л. сухих дріжджів, 225мл молока, 0,5 ч.л. солі, 2 ст. олії, 4,5 ст.л. цукру, 3 яйця, 500 г сметани.
Приготування: Змішай борошно, що просіює, дріжджі, сіль, пару щіпок цукру і влий туди тепле молоко з маслом. Замісити тісто, залиши його на 1 годину в теплі, розкатай і виклади у форму з бортиками. Збий сметану, яйця і цукор, що залишився, залий зверху і трохи підверни виступаючі над заливкою краю тіста. Випікай сметанник 40 хвилин|мінути| в духовці при 190 градусах.
7. Татарський пиріг Кубете
Ще одна варіація м'ясного пирога, цього разу на сметанному тісті.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 2,5 склянки борошна, 100 г вершкового масла|мастила|, 200 г сметани, 1 щіпка солі.
Для начинки: 300 г картоплі, 300 г фаршу, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, зелень та спеції.
Злегка збий сметану, сіль і м'яке вершкове масло. Додати борошно, замісити тісто і залишити його на 30 хвилин. Наріж картоплю тонкими кружальцями, а цибуля – півкільцями. Змішай фарш із рубаним часником, спеціями та зеленню.
Розділи тісто на нерівні частини, розкатай меншу за розміром форми і виклади в неї. Зверху – шар картоплі, фарш, цибуля та знову картопля. Накрий всі другою частиною тіста, защипни краї знизу, а зверху центром пирога зроби невеликий отвір. Випікай кубеті близько 45 хвилин при 190 градусах.
Зараз читають:20 відмінних рецептів настоянки з вишні
8. Татарські біляші
Звичні нам біляші популярні й у татарській кухні.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 2 яйця, 1,5 склянки молока, 4 ст. олії, 2 ст.л. цукру, 2 щіпки солі, 3,5-4 склянки борошна, 2 ч.л. сухих дріжджів.
Для начинки: 800 г м'ясного фаршу, 1 цибулина, спеції.
Змішай 100 мл теплого молока, цукор і дріжджі, і залиш на 15 хвилин. Додай збиті яйця, масло, сіль і молоко, що залишилося, перемішай і нагрій все це на слабкому вогні, помішуючи. Поступово втрути в тісто борошно та залиш його на півгодини під плівкою в холодильнику.
Змішай фарш із тертою цибулею та спеціями. Наріж тісто на невеликі частини, розкатай кожну в коржик, виклади начинку і защипни біляші. Обсмажити їх на сковороді на мінімальному вогні в олії з двох сторін.
9. Катлама з маком
Катламу можна приготувати і з іншими начинками – наприклад, з горіхами та медом.
Тобі знадобиться: 300 г борошна, 100 мл молока, 180 г вершкового масла, 170 г цукру, 1 щіпка солі, 1 яйце, 250 г маку.
Обсмаж мак 5 хвилин на сухій сковороді, дай йому охолонути і змішай зі 150 г цукру. Розтопи 50 г вершкового масла і змішай з цукром і сіллю, що залишився. Влий молоко, перемішай, додай яйце і перемішай ще раз. Додай борошно та заміси тісто. Тонко розкачати тісто пласт близько 3 мм.
Розтопи масло і змасти тісто. Посип маковою начинкою, загни край пласта до середини і защипни. Змасти маслом і посип начинкою. Склади навпіл уздовж. Знов змасти маслом і посип начинкою, а потім склади навпіл поперек. Знову змасти маслом і посип начинкою. Випікай котлу в духовці 35 хвилин|мінути| при 180 градусах.
10. Баурсакі по-татарськи
Пишна та м'яка випічка, яка знову готується на сковороді.
Тобі знадобиться: 8 яєць, 3 склянки борошна, 200 г цукру, 0,5 ч.л. соди, 200мл води.
Збий віночком яйця з гашеною содою. Поступово додай борошно, що просіює, і заміси тісто. Залиш його на 20 хвилин під плівкою, скрути джгути середньої товщини і наріж їх однаковими шматочками. Обсмаж баурсаки у великій кількості олії та виклади на блюдо. Доведи до кипіння воду з цукром, провари сироп до загусання та полів їм баурсаки.
11. Беренге текесе
За складною назвою ховаються неймовірно прості картопляні пиріжки.
Тобі знадобиться: 500 г борошна, 250 мл води, 150 г вершкового масла|мастила|, 1 кг картоплі, 1 пучок кропу, спеції.
Приготування: Змішай розтоплене вершкове масло з водою, поступово введи борошно, заміси тісто і залиште на півгодини відпочити. Дуже дрібно наріж картоплю і змішай з рубаним кропом та спеціями. Тонко розкатай тісто, наріж великими кружальцями і на кожен виклади начинку.
Защипни краї пиріжків зверху та запікайте їх у духовці близько 40 хвилин при 190 градусах. Після випікання дістань їх із духовки та накрий кришкою на 20 хвилин, щоб вони стали м'якшими. Перед подачею розріж їх навпіл і полів вершковим маслом.
Зараз читають:20 рецептів зелених смузі з яскравим кольором, смаком та ароматом
12. Чебуреки з сиром та грибами
Класичні чебуреки готуються з м'ясною начинкою, татарська кухня дуже різноманітна.
Тобі знадобиться: 200 мл води, 1 яйце, 50 мл рослинної олії, 1 щіпка солі, 3-4 склянки борошна, 300 г печериць, 150 г твердого сиру.
Приготування: Збий яйце з водою, олією та сіллю. Додай борошно, що просіює, заміси м'яке тісто і дай йому півгодини відпочити. Дрібно наріж печериці та обсмаж до готовності. Змішай їх із тертим сиром.
Розділи тісто на 5-6 частин, розкатай круглі коржики і на половинку кожної виклади начинку. Склади коржики навпіл і защипни краю. Обсмажуйте чебуреки у великій кількості олії по 2-3 хвилини набік.
13. Самса з бараниною із листкового тіста
Пропонуємо взяти готове листкове тісто, краще бездрожжеве.
Тобі знадобиться: 500 г листкового тіста, 500 г баранини, 1 цибулина, 1 яйце, зелень, спеції, кунжут.
Приготування: Дрібно нарубай цибулю з бараниною та зеленню, змішай і приправ. Розкатай тісто і наріж невеликими прямокутниками, а потім трохи розтягни їх у коло. На кожен виклади начинку та защипни краю самси у трикутник. Виклади самсу на пергамент швом вниз, змасти збитим яйцем, посип кунжтом і випікай у духовці близько 40 хвилин при 200 градусах.
14. Бармак із горіхами
Своєрідне розсипчасте печиво у вигляді рулетиків – ідеальне до чаю.
Тобі знадобиться: 100 г вершкового масла, 1,5 склянки борошна, 1 склянка 20% сметани, 1 щіпка солі, 60 г волоських горіхів, 50 г цукру.
Приготування: Розтопи половину вершкового масла|мастила|, змішай його зі сметаною і сіллю|соль|, додай борошно і заміси тісто. Наріжте тісто невеликими шматочками і розкатай у коржики. Змішай рубані горіхи, цукор і розтоплене масло, що залишилося. Виклади начинку на коржики і зверни їх рулетиками. Випікай печиво в духовці півгодини за 180 градусів.
15. Губадія по-татарськи
Святковий пиріг з оригінальною листковою начинкою.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 3,5-4 склянки борошна, 300 г вершкового масла|мастила|, 0,5 ч.л. розпушувача, 1,5 ч.л. солі, 300 мл кефіру.
Для начинки: 6 варених яєць, 1 сире яйце, 300 г вершкового масла, 1,5 склянки рису, 160 г родзинок, 500 г фаршу, 1 цибулина, спеції.
Для сирного шару: 300 г сиру, 1/2 склянки ряжанки, 2 ст. цукру.
Приготування: Змішай сир, ряжанку та цукор, і томи близько 1 години на мінімальному вогні до однорідності. Відварити рис, варені яйця наріж кубиком, родзинки зали окропом на 10 хвилин і просуши. Обсмажити подрібнену цибулю на вершковому маслі і змішати з фаршем та спеціями.
Натрій масло для тесту на великій тертці і розітріть з борошном в крихту. Змішай кефір із сіллю та розпушувачем, влий до сухих інгредієнтів, швидко заміси тісто та залиш під плівкою на 20 хвилин. Розділи тісто на нерівні частини і розкочуй велику з них у форму з бортами.
Виклади на тісто третину рису, сир, ще третину рису, фарш, варені яйця, третину рису та родзинки. Залий все розтопленим вершковим маслом. Розкатай тісто, що залишилося, накрий пиріг і защипни краю. Змасти пиріг яйцем, зроби кілька проколів зубочисткою і випікай губадію в духовці близько 55 хвилин при 180 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua