Щоб не витрачати багато часу та сил на приготування – простіше вибирати страви, які не потребують гарніру чи доповнень. Наприклад, чудовим варіантом стане картопляна запіканка з куркою. Справжній універсальний вибір і для сімейної вечері, і для святкового столу. Розповідаємо 12 чудових рецептів!
Зміст
1. Картопляна запіканка з куркою по-французьки
Цибуля надає запіканку більше соковитості, а сир – рум'яну скоринку.
Тобі знадобиться: 600 г картоплі, 500 г курячого філе, 150 г цибулі, 250 г твердого сиру, 4 зубчики часнику, 300 мл сметани, 2 ст. майонезу, спеції.
Приготування: Наріж курку тонкими скибочками, змішай її з майонезом, спеціями та подрібненим часником, і залиш на півгодини. Наріж картоплю тонкими кружальцями, цибуля – кільцями, натрій сир, а сметану теж змішай зі спеціями до смаку. Виклади у форму шар цибулі, а на нього – картопля. Змасти сметаною, додай курку та присип сиром. Повторюй шари остаточно інгредієнтів. Готуйте запіканку 45-55 хвилин у духовці при 190 градусах.
2. Картопляна запіканка з куркою, цибулею та морквою
Проста та ситна страва з максимально доступних інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 500 г курячого філе, 5 картоплин, спеції, 3 цибулини, 1 морква, 4 ст.л. сметани або майонезу, 150 г твердого сиру.
Приготування: Наріж і приправ курку, виклади її у форму. Подрібни цибулю, натрій моркву і виклади овочі на курку. Зверху додай нарізану кружальцями картопля. Приправ ще раз, збризкати все маслом і змасти сметаною. Накрий фольгою і запікай у духовці 1 годину при 200 градусах. Після чого прибери фольгу, посип запіканку тертим сиром і запікай ще 10 хвилин.
3. Картопляна запіканка з куркою та сметаною
Щоб запіканка точно не прилипала, радимо змастити форму олією.
Тобі знадобиться: 500 г курячого філе, 500 г картоплі, 2 цибулини, 3 зубчики часнику, 300 г твердого сиру, 300 г 20% сметани, спеції, ароматні трави.
Зараз читають:15 супів-пюре з цвітної капусти, перед якими неможливо встояти
Тонко наріж курку і змішай її з часником , спеціями і 1-2 ложками сметани. Залиш на півгодини. Тонко наріж цибулю та картоплю. Шарами виклади у форму цибулю, картоплю, курку та тертий сир. Змащуй шари сметаною зі спеціями. Повторіть усі шари двічі і готуй запіканку 50 хвилин у духовці при 180 градусах.
4. Картопляна запіканка з куркою та вершками
Як завжди, чим жирніше вершки – тим ніжніше виходить запіканка.
Тобі знадобиться: 700 г картоплі, 300 г курячого філе, 1 цибулина, 100 г твердого сиру, 200 мл вершків, 1 гілочка чебрецю, спеції.
Приготування: Дрібно наріж курку і цибулю, змішай, приправ та виклади у форму. Злегка полів усе вершками і виклади нарізану кружальцями картопля. Залий вершками, що залишилися, і присип чебрецем і тертим сиром. Запікайте страву 40 хвилин у духовці при 180 градусах.
5. Картопляна запіканка з куркою та помідорами
Така запіканка добре тримає форму і не розвалюється при нарізуванні.
Тобі знадобиться: 800 г картоплі, 500 г курячого філе, 200 г твердого сиру, 250 г сметани, 2 яйця, 3 помідори, спеції.
Приготування: Наріж курку і картоплю кубиком, змішай, збризкати маслом і приправ за смаком. Виклади все у форму. Окремо змішай яйця, сметану та тертий сир. Залий заготовку і зверху виклади кружечки помідорів. Накрийте запіканку фольгою і відправте на 1 годину в духовку при 190 градусах. За 15 хвилин до кінця приготування – прибери фольгу.
6. Картопляна запіканка з куркою та шпинатом
Прекрасна сімейна вечеря – ситна, легка і досить оригінальна.
Тобі знадобиться: 600 г картоплі, 200 г курячого філе, 100 г моркви, 3 яйця, 150 г шпинату, 50 г вершкового масла, спеції.
Приготування: Відвари картоплю з морквою до готовності, розімни їх у пюре і приправ за смаком. Дай пюре трохи охолонути, додай 3 яйця і перемішай. Блендером подрібни куряче філе та шпинат.
Змасти форму олією, виклади половину картопляного пюре, курку зі шпинатом і знову пюре. Розклади зверху скибочки вершкового масла та готуй запіканку 40 хвилин у духовці при 190 градусах.
7. Картопляна запіканка з куркою та броколі
Цілком корисна страва – незважаючи на те, що в ній є картопля.
Тобі знадобиться: 600 г картоплі, 300 г курячого філе, 1 качан броколі, 1 помідор, 2 яйця, 250 мл йогурту, 1 ст.л. борошна, спеції.
Зараз читають:Фрикадельки по-італійськи: секрети домашньої кухні
Картоплю відвари до напівготовності і наріж середніми скибочками . Довільно наріж і обсмаж курку до золотистості. Приварити суцвіття броколі 5 хвилин у киплячій воді.
Помідор очисти від шкірки і наріж кружальцями. Змішай йогурт, яйця, спеції та борошно. Виклади курку, картоплю та броколі в жароміцну форму. Поли все йогуртом і відправте запіканку на півгодини в духовку при 180 градусах.
8. Запіканка з картопляного пюре з куркою
Виходить практично закусочний пиріг.
Тобі знадобиться: 8 картоплин, 2 склянки молока, 2 ст. вершкового масла|мастила|, 400 г курячого філе, 1 цибулина, 4 зубчики часнику, 150 мл вершків, 100 г твердого сиру, 1 яйце, спеції, зелень.
Приготування: Змасти форму маслом і присип панірувальними сухарями за бажанням. Відвари картоплю до готовності і розімніть її в однорідне пюре з маслом і теплим молоком. Додай яйце та спеції.
Подрібни та обсмаж до готовності курку з цибулею. Приправ за смаком, влий вершки, додай часник і зелень, доведи все до кипіння і протушкуй 5 хвилин. Виклади у форму картопляне пюре, на нього – курку, а зверху посипи все тертим сиром. Відправте запіканку на півгодини в духовку при 200 градусах.
9. Картопляна запіканка з куркою, беконом та грибами
Один із найситніших рецептів у цій добірці – якраз на обід чи вечерю.
Тобі знадобиться: 1,2 кг картоплі, 2 курячих філе, 4 скибочки бекону, 1 цибулина, 10-12 печериць, 100 г твердого сиру, 120 мл бульйону, 60 мл жирних вершків, спеції.
Приготування: Подрібни та обсмаж бекон до рум'яності. Додай нарізану цибулю і смажу до готовності, а потім відклади убік. У тому ж жирі обсмаж крупно нарізані печериці, приправ і теж зніми з вогню.
Довільно наріж і змішай курку зі спеціями. Картоплю наріж тонкими кружальцями. У жароміцну форму виклади курку, половину бекону, трохи тертого сиру, гриби, бекон, ще трохи сиру та картоплю.
Змішай бульйон та вершки, залий запіканку та накрий фольгою. Запікайте її 15 хвилин у духовці при 220-230 градусах, а потім ще 40 хвилин при 180 градусах. Забери фольгу, посип запіканку залишився сиром і запікай ще 20 хвилин.
10. Картопляна запіканка з куркою та овочами
Можна додати будь-які інші овочі або заморожені суміші на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 500 г курячого філе, 1 цибулина, 1 стебло селери, 1 морква, 2 зубчики часнику, 1 болгарський перець, 700 г картоплі, 2 ст.л. олії, 30 г вершкового масла, 1 склянка зеленого горошку, спеції, зелень.
Зараз читають:8 легких рецептів, як приготувати смажене морозиво
Приготування: Картоплю відваріть до готовності і разомні в пюре з вершковим маслом і подрібненою зеленню. Пропусти курку через м'ясорубку.
Дрібно наріж і обсмаж до м'якості всі овочі, всип фарш і смаж ще 5-7 хвилин. Додай часник, спеції, трохи окропу, а далі протушкуй всі 10 хвилин під кришкою. Всип горошок і перемішай. Виклади начинку у форму, а зверху гарно виклади картопляне пюре. Відправте запіканку на півгодини в духовку при 200 градусах.
11. Картопляна запіканка з куркою та капустою
Ніжна та повітряна, з яскравими вершковими нотками до смаку.
Тобі знадобиться: 600 г картоплі, 400 г капусти, 500 г курячого філе, 1-2 цибулини, 2 моркви, 100 г твердого сиру, 250 мл вершків, 5 зубчиків часнику, спеції.
Приготування: Крупно наріж і відвари картоплю з капустою до м'якості окремо один від одного. Подрібни курку, цибулю, моркву та часник. Обсмаж овочі до м'якості, приправ, додай курку і тушкуй разом до готовності. Приправ начинку і влий туди 2/3 вершків. Протушкуй все ще 15-20 хвилин під кришкою.
Блендер подрібни капусту. За допомогою товкушки розімні картопля, змішай його з капустою, вершками, спеціями і тертим сиром. Виклади половину пюре у форму, зверху додай шар курячої начинки, а потім знову пюре. Відправте запіканку на 20 хвилин в духовку при 180 градусах.
12. Картопляна запіканка з куркою у томаті
Замість томатної пасти можеш взяти також будь-який томатний соус до смаку.
Тобі знадобиться: 1,2 кг картоплі, 170 г молока, 2 яйця, 30 г вершкового масла, 200 г цибулі, 700 г курячого філе, 75 г томатної пасти, 120 г твердого сиру, 250 г сметани, 2 ч.л. паприки, спеції.
Приготування: Відвари картоплю до готовності і розімні її в пюре з вершковим маслом. Додай тепле молоко і яйця, і зби все до однорідності. Подрібни і обсмаж цибулю до рум'яності, всип дрібно нарізану курку, обсмаж до золотистості і приправ. Додай по 75 г томатної пасти та сметани, і протушкуй цю начинку 5 хвилин після кипіння.
Виклади у форму половину картоплі, курку та знову картоплю. Змішай тертий сир з сметаною, що залишилася, і виклади зверху. Відправте запіканку на 20 хвилин в духовку при 200-220 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua