Лещ – найсмачніша річкова риба, яку можна готувати всіма можливими та неможливими способами. Наприклад, запекти у духовці. І саме такими рецептами ми хочемо поділитися сьогодні – з різними маринадами, картоплею та іншими овочами!
Зміст
1. Лящ цілком у духовці
Для запікання цілком рекомендуємо вибирати більші тушки.
Тобі знадобиться: 3 ляща, 1 головка часнику, спеції, 3 цибулини, по 4 ст. сметани та майонезу, 2 ст.л. кетчупу, 1 ст.л. рослинного масла.
Приготування риби, зроби з боків надрізи і натрій її спеціями зовні і всередині. Вклади в черево рубану цибулю з часником. Змішай олію, майонез, сметану та кетчуп, змасти тушки, виклади їх на пергамент і відправ у духовку на 1 годину при 180 градусах.
2. Ліщ у фользі в духовці
Секрет цього рецепту – зовсім небагато оцту для ніжності.
Тобі знадобиться: 450 г ляща, 2 зубчики часнику, 1/2 лимона, 1 ст. оцту, 3 ст. оливкової олії, спеції.
Приготування: Змішай лимонний сік, давлений часник, оцет, спеції та оливкову олію. Випотроши ляща, промий, обсуши і обмасти його цим маринадом. Загорни у фольгу та запікай 30 хвилин при 200 градусах.
3. Лящ з картоплею в духовці
Щоб картопля точно пропеклася, краще приварити її заздалегідь.
Зараз читають:Желе із чорної смородини з желатином: 10 швидких рецептів
Тобі знадобиться: 2 ляща, 6 картоплин, 2 цибулини, 2 моркви, 200 мл вершків, спеції.
Приготування: Випотроши і натрі ляща спеціями. Наріж цибулю і моркву, і обсмаж їх до м'якості. Приварити картоплю до напівготовності, наріж кружальцями і виклади у форму. Посип спеціями, виклади рибу і зверху – засмажку. Залий все вершками і відправте в духовку на 40 хвилин при 180 градусах.
4. Запечений лящ з овочами у йогурті
Вибирай густий йогурт без добавок, на зразок грецької.
Тобі знадобиться: 2 ляща, 2 кабачки, 2 болгарські перці, 2 помідори, 200 г цвітної капусти, 200 г йогурту, 1 пучок зелені, спеції.
Приготування: Наріж рибу шматочками, а всі овочі – кубиком. Приваріть суцвіття цвітної капусти 3 хвилини в киплячій воді і викладіть все у форму. Перемішай з рубаною зеленню, спеціями та йогуртом, і залиш на півгодини. Накрий фольгою та запікай 40 хвилин при 180 градусах.
5. Лящ у солі в духовці
Не хвилюйся, лящ не вбирає більше солі, ніж йому потрібно.
Тобі знадобиться: 1 лящ, 800 г солі.
Приготування: Випотроши, промий і обсуши ляща. Луску можна залишити. Всип у форму половину солі, виклади рибу, засип рештою сіллю, добре все притисни і залиш на 30 хвилин. Притисніть ще раз і запікайте в духовці 1 годину при 180 градусах. Сіль із готової риби зніметься звичайною скоринкою з лускою.
6. Запечений лящ у медово-гірчичному маринаді
Пряний, яскравий та ароматний маринад, який чудово відтіняє рибу.
Тобі знадобиться: 450 г ляща, 2 зубчики часнику, 1 ст. меду, по 3 ст. зернистої гірчиці, лимонного соку та оливкової олії, спеції.
Приготування: Випотроши ляща, промий і обсуши. Змішай всі інші інгредієнти в маринад, обмасти рибу і залиш на 1 годину. Загорни ляща у фольгу і запікайте його в духовці при 200 градусах близько півгодини.
Зараз читають:12 рецептів терпуга в духовці, з якими впорається будь-яка господиня
7. Лящ з овочами в рукаві
Для цього рецепту краще взяти не цілу рибу, а обробити її порційні шматочки.
Тобі знадобиться: 500 г ляща, 2 моркви, 1 цибулина, 1 болгарський перець, 100 г зеленого горошку, 100 г стручкової квасолі, 1 кабачок, спеції, 1 пучок зелені, 1 пучок зеленої цибулі, 50 мл оливкової олії.
Приготування: Наріж лящачи шматочками і замаринуй його в маслі зі спеціями на півгодини. Довільно наріж овочі, подрібни зелень і зелену цибулю, і відправ все в рукав. Запікайте 45 хвилин у духовці при 180 градусах.
8. Лещ у соєвому соусі в духовці
При подачі радимо посипати готового ляща кунжутом та рубаною зеленню.
Тобі знадобиться: 700 г ляща, 2 зубчики часнику, 1 ст. меду, 3 ст. оливкової олії, 4 ст.л. соєвого соусу, 2 болгарські перці, 2 цибулини, 2 помідори, спеції.
Приготування: Наріж лящачи шматочками і замаринуй його в маслі з медом, соєвим соусом і спеціями на півгодини. Виклади у форму нашатковану цибулю з перцем, а на них – рибу. Зверху розклади шматочки помідорів, збризкайте залишками маринаду і запікайте 35-40 хвилин у духовці при 190 градусах під фольгою.
9. Лещ зі сметаною під сиром духовці
За таким принципом можна запекти рибу в будь-якому вигляді – шматочками, цілком або філе.
Тобі знадобиться: 600 г ляща, 2 зубчики часнику, 1 пучок зелені, 200 г сметани, 2 цибулини, 200 г твердого сиру, спеції.
Приготування: Наріж цибулю пір'ям і виклади у форму. Зверху виклади шматочки ляща і посип їх спеціями. Змішай сметану, часник і рубану зелень, і залий блюдо. Засип тертим сиром і готуй у духовці близько 40 хвилин при 180 градусах.
Зараз читають:25 відмінних начинок з печінкою для пиріжків
10. Лещ із майонезом у фользі
Якщо хочеш підрум'янити ляща, розгорни фольгу за 7-10 хвилин до кінця готування.
Тобі знадобиться: 500 г ляща, 2 зубчики часнику, 100 г майонезу, 1/2 лимона, 1 пучок зелені, спеції.
Приготування ляща, зроби з боків надрізи і натрій спеціями. Всередину вклади рубану зелень, часник та часточки лимона. Змасти майонезом, загорни у фольгу та запікай 35 хвилин при 190 градусах у духовці.
11. Фарширований лящ у духовці
Зі спецій зверни увагу на куркуму, каррі та паприку.
Тобі знадобиться: 1 лящ, 1 айва, 1/2 граната, 100 г рису, 2 моркви, 1 цибулина, спеції.
Приготування: Відвари рис. Дрібно наріж моркву з цибулею, обсмаж їх до м'якості, змішай з рисом і приправ. Туди ж додай зерна граната, шматочки айви, і протушкуй усі разом 20 хвилин під кришкою.
Наповни випотрошеного ляща начинкою, що вийшла, а все інше – поклади в пакет для запікання. Туди ж відправ і рибу. Готуй у духовці близько 40 хвилин при 190 градусах.
12. Лещ з помідорами чері та маслинами в духовці
Замість звичайного томатного соку підійдуть консервовані помідори у власному соку.
Тобі знадобиться: 500 г ляща, 1 пучок базиліка, 300 г помідорів чері, 1 банка маслин, 200 мл томатного соку, спеції.
Приготування: Наріж ляща великими шматочками. Виклади його у форму з помідорами чері, маслинами та рубаним базиліком. Посип все спеціями, залий томатним соком і запікайте під фольгою 40 хвилин при 180 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua