Найчастіше з ягід та фруктів готують варення чи компоти, але сьогодні ми зупинимося на пряній закусці на зиму. Маринований виноград можна як додавати салати, так і просто подавати окремо. Розповідаємо 10 чудових рецептів!
Зміст
1. Маринований виноград як оливки на зиму
Сюди найкраще підійдуть світлі сорти винограду.
Тобі знадобиться: 500 г винограду, 1 ст. цукру, 1 лавровий лист, 300 мл води, 0,5 ст. солі, 2 бутони гвоздики, 5 горошин чорного перцю, 2 ст.л. оцту.
Приготування: Промий та обірви виноград з гілочок. Виклади виноград і всі спеції в стерилізовану банку, і залий окропом на 10-15 хвилин. Після чого злий цю воду, додай у неї цукор і сіль, і знову закип'ятити. Додай оцет, провари маринад 1-2 хвилини, залий їм виноград і закатай на зиму.
2. Маринований виноград без стерилізації
Готується буквально за 10 хвилин і здивує своїм смаком.
Тобі знадобиться: 1 кг винограду, 1 л води, 1 ч. л. солі, 2 ст. цукру, 70 мл оцту, 3 лаврові листи, 1,5 ч.л. кориці, 10 горошин чорного перцю, 6 бутонів гвоздики.
Приготування: Обірви виноград з гілочок та залий його гарячою водою на 2 хвилини. Розклади у 3 чисті банки виноград та всі спеції. Закип'яти 1 літр води з сіллю і цукром, влий оцет, залий виноград цим маринадом і закатай.
Зараз читають:12 найкращих рецептів пастили з аличі
3. Маринований виноград із корицею на зиму
Цих інгредієнтів вистачить на чотири банки середнього розміру.
Тобі знадобиться: 1,5 кг винограду, 8 горошин запашного перцю, 4 палички кориці, 8 бутонів гвоздики, 2 ч.л. рожевого перцю, 150 г цукру, 0,5 ч. л. солі, 70 мл яблучного оцту, 1 л води.
Приготування: По чистих банках розклади ягоди винограду та всі спеції. Закип'ятіть воду з цукром і сіллю, і залий виноград цим сиропом на 20 хвилин. Потім злий сироп, знову його закип'яті, додай яблучний оцет і знову залий їм виноград. Закочуй заготовку на зиму.
4. Маринований виноград із гострим перцем
Простий спосіб зробити незвичайну заготівлю ще більш пікантною.
Тобі знадобиться: 600 г винограду, 1 зубчик часнику, 1 перець чилі, 5 г кропу, 2 бутони гвоздики, 1 щіпка кориці, 0,5 ч.л. солі, 0,5 ч. л. цукру, 3 горошини запашного перцю, 25 мл оцту.
Приготування: Вимий та обірва виноград з гілочок. Виклади його в стерилізовану банку з усіма добавками та спеціями, і залий окропом на 20 хвилин. Далі злий цю воду і знову закип'ятіть її з сіллю, цукром і оцтом. Знову залий виноград і заходи на зиму.
5. Найпростіший маринований виноград
Швидкий рецепт із мінімумом інгредієнтів. Економія сил та часу!
Тобі знадобиться: 1 кг винограду, 1 ч.л. суміші перців горошком, 2 ст. оцту, 2 ст.л. цукру, 1 ст. солі, 500мл води.
Приготування: Обірви виноград з гілочок, промий і викладіть його в стерилізовану банку. Залий окропом на 20 хвилин, а потім злий цю воду, додай у неї сіль, цукор, перець горошком і оцет, і знову закип'ятити. Залий виноград маринадом, що вийшов, і закатай на зиму.
Зараз читають:20 рецептів капусти на зиму, які потішать всю родину
6. Маринований виноград із гірчицею на зиму
Ще один оригінальний спосіб надати заготівлі нових смакових відтінків.
Тобі знадобиться: 500 г винограду, 1,5 ч.л. зерен гірчиці, 0,5 ч.л. солі, 1 ст. цукру, 0,5 ч. л. кориці, 4 бутони гвоздики, 1 ст.л. оцту, 1 склянка води.
Перебери виноград, обірви його з гілочок , промою і виклади в чисті банки. Зали окропом і залиш під кришками на 20 хвилин. Злий цю воду, додай у неї сіль, цукор і всі спеції, доведи до кипіння і проварити 2 хвилини. Влий оцет, залий виноград маринадом і заходи на зиму.
7. Маринований виноград із часником
Найкраще використовувати дрібні сорти винограду без кісточок, наприклад – кишміш.
Тобі знадобиться: 400 г винограду, 200 г часнику, 60 г солі, 40 г цукру, 100 мл оцту, 4 склянки води.
Приготування: Зніми з головок часнику верхню лушпиння, але далі не очищай і не розбирай. Промий і обірвати виноград з гілочок. Виклади часник і виноград у банки шарами, зали окропом і залиш на 20 хвилин. Злий цю воду, додай до неї сіль, цукор і оцет, знову доведи до кипіння і трохи проварити. Залий заготовки маринадом і заходьте на зиму.
8. Мариновані помідори з виноградом на зиму
Для цього рецепту потрібні дрібні помідори-вершки чи чері.
Зараз читають:20 приголомшливих рецептів желе з аґрусу
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 700 г винограду, 1 лист хрону, 1 парасолька кропу, 2 гілочки петрушки, 2 листи смородини, 4 ст.л. цукру, 2 ст. солі, 2 ст. оцту.
Приготування: Перебери та промий помідори, а також ягоди винограду. Засип їх шарами в підготовлену банку разом з усіма добавками та залий окропом на 20 хвилин. Далі злий цю воду і знову закип'ятіть її з сіллю, цукром і оцтом. Знову залий заготівлю і закочуй на зиму.
9. Маринований виноград з медом
Цікавий рецепт заготівлі у стилі вірменської кухні – яскравий, смачний та пікантний.
Тобі знадобиться: 1 кг винограду, 200 мл оцту, 50 г меду, 100 мл води, 5 коробочок кардамону, 5 бутонів гвоздики, 50 г цукру, 20 г солі.
Приготування: Обірви виноград з гілочок, промий і викладіть його в стерилізовану банку. Закип'яті всі інші інгредієнти, трохи провари маринад і залий їм ягоди. Закрийте банку капроновою кришкою і зберігайте в холодному місці.
10. Маринований виноград з олією на зиму
За бажання, додатково додай гострий перець, зелень та будь-які спеції для консервації.
Тобі знадобиться: 500 г винограду, 2 ст. винного оцту, 500 мл води, 2 лаврові листи, 2 ч.л. солі, 1,5 ст. цукру, 3 горошини запашного перцю, 1 паличка кориці, 100 мл олії, 3 зубчики часнику.
Приготування: Перебери та розклади виноград зі спеціями у стерилізовані банки. Закип'яти воду з лавровим листом, сіллю, цукром та винним оцтом. Залий виноград цим маринадом і зверху влий гарячу олію. Закатай та зберігай заготовки в холодному місці.
Джерело: dietcenter.com.ua