Секрет італійської лазаньї – у правильно підібраному соусі, інакше вона буде суха і прісна. І щоб такого не трапилося, ми вже зібрали добірку рецептів томатних та вершкових соусів для лазаньї, серед яких ти зможеш вибрати варіант до смаку!
Зміст
1. Класичний соус Бешамель для лазаньї
Якщо раптом у соусі залишилися грудочки – просто перетріть його через сито.
Тобі знадобиться: 50 г вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. олії, 2 ст.л. борошна, 750 мл молока, сіль|соль|, мускатний горіх.
Злегка обсмажити борошно на суміші масел, помішуючи. Влий молоко, продовжуючи постійно заважати, і доведи до кипіння. Приправ та увари соус 8-10 хвилин до загусання на слабкому вогні.
2. М'ясний соус для лазаньї
Ще один соус, без якого неможливо уявити домашню лазанью.
Тобі знадобиться: 1 кг яловичого фаршу, 500 г помідорів, 200 г цибулі, 3 зубчики часнику, 2 ст. томатної пасти, спеції.
Приготування: Обсмаж дрібно нарізану цибулю до м'якості, додай фарш і смаж 15 хвилин, помішуючи. Подрібніть блендером очищені від шкірки помідори з часником. Влий їх до фаршу, додай томатну пасту та спеції, перемішай і туши соус ще 7 хвилин під кришкою.
Зараз читають:20 легких рецептів наливки з абрикосів
3. Класичний соус Болоньєзе для лазаньї
Для більшого аромату в класичному рецепті використовують вино, але його можна і не додавати.
Тобі знадобиться: 800 г яловичини, 1 цибулина, 1 зубчик часнику, 1 морква, 1 стебло селери, 400 г помідорів у власному соку, 1 ст.л. томатної пасти, 100 мл червоного сухого вина, оливкова олія, спеції.
Пропусти яловичину через м'ясорубку. Дрібно наріж цибулю, часник, моркву та селеру, і обсмаж їх близько 10 хвилин на оливковій олії. Додай фарш і продовжуй смажити на сильному вогні, помішуючи.
Влий вино, випаруй його близько 5 хвилин і додай томатну пасту, подрібнені помідори з соком і спеції. Туші соус під кришкою на мінімальному вогні близько 1,5 години, періодично підливаючи воду.
4. Овочевий соус для лазаньї
Ще один рецепт томатного соусу, але із додаванням інших овочів!
Тобі знадобиться: 200-250 г томатної пасти, 3 моркви, 3 помідори, 2 болгарські перці, 2 цибулини, 1 л води, спеції.
Приготування: Обсмажити цибулю в олії до золотистості, додати терту моркву та смажити ще пару хвилин. Додай дрібно нарізаний перець, готуй до м'якості та приправ. Помідори очисти від шкірки, теж дрібно порубай і додай до інших овочів з томатною пастою та водою. Туши соус на слабкому вогні близько півгодини до густини.
5. Вершковий соус з цибулею для лазаньї
Хороша альтернатива класичному соусу Бешамель.
Тобі знадобиться: 1,25 склянки молока, 60 г вершкового масла, 1,25 склянки вершків, 1/3 склянки борошна, 3 бутони гвоздики, 2 лаврові листи, 1 цибулина, спеції.
Зараз читають:Бельгійські вафлі в електровафельниці: 20 рецептів на будь-який смак
Налий молоко в сотейник, додай лавровий лист і нашпиговану гвоздикою цибулину, нагрій майже до кипіння, дай охолонути і проціди. У тому ж сотейнику обсмаж борошно на вершковому маслі близько 1 хвилини, додай тепле молоко, перемішай до однорідності і туші ще 3 хвилини. Влий вершки, доведи соус до кипіння, приправ за смаком і зніми з вогню.
6. Вершковий соус на бульйоні для лазаньї
З різними овочевими та м'ясними бульйонами – щоразу виходить по-різному.
Тобі знадобиться: 1,5-2 склянки бульйону, 50 г борошна, 50 г вершкового масла|мастила|, 100 мл 33-35% вершків, спеції.
Приготування: Обсмажити борошно на олії до золотистості. Влий бульйон тонким цівком, постійно помішуючи. Додай вершки та спеції, і провари соус на слабкому вогні до загусання.
7. Соус Болоньєзе з куркою для лазаньї
Традиційно болоньєзе готується з яловичини, але є й такий рецепт.
Тобі знадобиться: 800 г курячого фаршу, оливкова олія, 2 зубчики часнику, 3 помідори, 3 помідори чері, 1/4 склянки червоного сухого вина, 2 ст.л. бальзаміка, 1 ч.л. червоного меленого перцю, 1 пучок базиліка, спеції.
Обсмаж курячий фарш, помішуючи, до напівготовності. Додай подрібнений часник і довільно нарізані звичайні та помідори чері. Протушкуй разом кілька хвилин, влий вино, бальзамік і трохи води. Туши соус ще близько 10 хвилин після кипіння. Додай спеції та рубаний базилік, перемішай і зніми з вогню.
Зараз читають:10 рецептів чилі кон карне, які здивують сім'ю та гостей
8. Гірчичний соус Бешамель для лазаньї
Для тих, хто віддає перевагу більш пікантним варіантам лазаньї.
Тобі знадобиться: 2 ст. борошна, 30 г вершкового масла|мастила|, 500 мл молока, спеції, 2 ст.л. гірчиці.
Приготування: Нагрій молоко з будь-якими спеціями до смаку, дай охолонути і проціди. Обсмажити борошно на вершковому маслі 1-2 хвилини, влий молоко і перемішай. Проварити соус до загусання і в кінці приготування – додай гірчицю.
9. М'ясний соус з беконом для лазаньї
Яскравий, пікантний, а ще чудово підходить не лише для лазаньї, а й для пасти!
Тобі знадобиться: 500 г м'ясного фаршу, 400 г томатного соусу, 100 мл бульйону, 100 мл молока, 80 г бекону, 50 г моркви, 50 г селери, 50 г цибулі, спеції.
Приготування: Дрібно наріж цибулю, моркву, селеру та бекон. Обсмаж їх 5-7 хвилин, помішуючи. Додай фарш і смажу ще близько 10 хвилин, розбиваючи грудочки. Додай томатний соус, молоко та бульйон. Приправ все і протушкуй соус до загусання на слабкому вогні.
10. Сирний соус для лазаньї
Виходить щось подібне до сирного Бешамеля, яким якраз можна замінити класичний.
Тобі знадобиться: 90 г борошна, 70 г вершкового масла|мастила|, 120 г твердого сиру, 1 л молока, спеції.
Приготування: Обсмажити борошно на олії до золотистості. Влий молоко, постійно помішуючи, і трохи увари все на слабкому вогні. Додай тертий сир та продовжуй помішувати соус до його розчинення.
Джерело: dietcenter.com.ua