Підозрюють ботулізм у 34-річної мешканки села Богданівка, Суботцівської територіальної громади.
Як повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб, 14 липня надійшло перше за літо екстрене повідомлення про реєстрацію випадку підозри на ботулізм.
Жінка їла копчену скумбрію, яку придбала у місцевому магазині.
Про результати дослідження крові хворої для підтвердження чи спростування діагнозу повідомлять додатково.
Наразі потерпіла у важкому стані, перебуває на лікуванні в реанімаційному відділенні Знам’янської міської лікарні.
Фахівці центру нагадують, потенційно-небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, не правильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувались чи зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком можуть бути зараженими, адже ботулізм не можна визначити за кольором або смаком.
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.
Довідково: ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.
Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- м’ясних та грибних консервів;
- консервів домашнього виробництва;
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Джерело: gre4ka.info