Сублімовані продукти © depositphotos.com
Сублімовані фрукти та ягоди наполегливо займають полки в супермаркетах. Але чи корисні вони? tochka.net розібралася в тому, що таке сублімовані продукти і чи підходять вони до словосполучення “правильне харчування“.
Що таке сублімовані продукти?
Сублімовані продукти піддаються специфічній обробці – вакуумно-сублімаційному сушінню. Вони популярні серед туристів і незамінні в походах, адже можуть зберігатися довго і при цьому займають зовсім небагато місця. А ще сублімовані продукти включені в раціон космонавтів на орбіті.
Що таке сублімація?
Сублімація – особливий метод консервації продуктів. Він полягає у видаленні вологи з свіжих продуктів вакуумним способом. Через таку обробку маса продуктів зменшується в п’ять-десять разів, а корисні і смакові якості їжі зберігаються.
До речі, сублімована їжа може зберігатися до 25 років при температурі від -50 ° C до +50 ° C.
Які продукти підлягають сублімації?
Зазвичай сублімацію проходять фрукти, овочі, молочна продукція, кондитерські вироби, м’ясо, риба, супи, каші, гриби і приправи.
Як правильно їсти сублімовані продукти?
Перед вживанням необхідно відкрити упаковку і покласти продукт в воду. Кількість рідини, яка необхідна для того, щоб продукт прийняв попередню форму, зазначено на упаковці.
Сублімовані продукти © depositphotos.com
У чому різниця між сухофруктами і сублімованими продуктами?
Головна різниця між ними – процес обробки. Сухофрукти під час обробки занурюють в тепле середовище для видалення вологи – або залишають на сонці, або висушують за допомогою спеціального приладу.
Сублімовані продукти також зневоднюють. Але процес їх обробки відрізняється – спочатку відбувається заморозка, потім вакуумна обробка.
І сухофрукти, і сублімовані продукти можуть однаково довго зберігатися, але, все-таки, є відмінності – перші можуть зберігати смакові якості протягом року, а другі – як мінімум кілька років. Секрет в герметизированому вологонепроникному контейнері.
А ще сушені фрукти і сублімовані фрукти відрізняються по текстурі. Сухофрукти зазвичай м’які, а ось сублімовані продукти – тендітні.
Сублімована їжа: думка дієтологів
Експерти впевнені, що сублімована їжа корисна. Її основний плюс в тому, що вона добре засвоюється і дає відчуття ситості.
А ще сублимированная їжа багата на мікроелементи і вітаміни. Це відбувається тому, що обробці піддаються тільки якісні продукти, а ароматизатори, барвники, консерванти і Підсилювачі смаку в їжу не повинні додаватися.
Раніше ми розповідали тобі про 6 продуктів, які допоможуть зміцнити кістки. Дізнайся, що є для здоров’я!
Джерело: lady.tochka.net