Як і чим мити овочі, фрукти та ягоди – Здоровʼя 24

Незалежно від того, купуєте ви фрукти чи овочі або вирощуєте самі, їх все одно потрібно обробляти.

Тому гастроентеролог Яна Пруднікова радить ретельно промивати овочі та фрукти та замочувати у соленій воді.

Читайте також: Як правильно харчуватися у фаст-фудах

У магазинах обробка овочів/фруктів буває:

  • парафіном і воском покривають фрукти для збільшення терміну придатності, а також це надає продуктом блиск
  • дифенілами (продукт нафтоперероблення) просочують папір, в який загортають цитрусові
  • бромистий метил і фунгіциди обробляють фрукти для знищення цвілі
  • сірчистий газ, в який поміщають фрукти, збільшує термін придатності

Як позбутися пестицидів

Вчені з Сільськогосподарської експериментальної станції у Коннектикуті виявили, що промивка продуктів проточною водою зменшила кількість залишків пестицидів для 9 з 12 випробуваних пестицидів.

Дослідники промивали овочі протягом 20 хвилин в оцті, розчині солоної води або простій воді, щоб усунути залишки пестицидів. Вони виявили, що 10%-ий розчин солоної води був найефективнішим, і більш ефективним, ніж промивання простою водою.

Тому рекомендують фрукти та овочі помістити на 12-15 хвилин у солевому розчині (2 ст. л. харчової солі на 100 мл води).

Щоб позбутися від бактерій/грибів – замочіть фрукти/овочі/ягоди у воді з оцтом у пропорції 1: 3 на 5-10 хвилин.

Щоб позбутися від бактерій/грибів – замочіть фрукти/овочі/ягоди у воді з оцтом

Загальні рекомендації щодо миття

  • Цитрусові ошпарюють окропом перед миттям
  • Груші, яблука, сухофрукти — замочуйте в холодній воді
  • Коренеплоди, огірки і помідори вимочувати в теплій воді 10–15 хв
  • Температура води повинна бути близька до температури фруктів / ягід
  • Марганцівка, фурацилін і тощо не пройшли клінічні випробування.

    Джерело: 24tv.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *