Гречка корисна не для всіх: вся правда про популярну крупу

Гречка вважається однією з найкорисніших для здоров'я круп. Недарма її часто включають до складу різних дієт і раціонів харчування при лікуванні та реабілітації різних захворювань. Поживна, ароматна, вона є цінним джерелом рослинного білка. Однак нутріціологи розкрили хороші та не дуже властивості цієї крупи, інформує Ukr.Media.

Знижує кортизол

Не секрет, що підвищений рівень кортизолу в організмі веде до ряду негативних наслідків: набір ваги, випадіння волосся, набряклість, і це далеко не повний список. У 100 грамах гречаної крупи міститься 31 мг магнію, який нам потрібен для того, щоб кортизол не зашкалював. До того ж гречка повільно підвищує цукор у крові, а різкі стрибки глюкози сильно навантажують наднирники.

Не містить глютену

На відміну від інших круп, гречка ідеально підходить для людей з глютеновою непереносимістю. Також ця група білків не міститься в дикому рисі, пшоні, амаранті, кіноа, тапіоці.

Джерело енергії

Гречка — складний вуглевод і прекрасно підходить для сніданку. Дає тривале насичення організму і велику кількість енергії. Як складний вуглевод з клітковиною, гречка перетравлюється повільно, забезпечуючи тривале відчуття ситості та стабільне вивільнення енергії.

Увага, побочки

А тепер краплина дьогтю в списку численних переваг гречки. Як уже згадувалося вище, крупа має властивість підвищувати рівень глюкози. Відповідно, людям з цукровим діабетом вживати її потрібно вкрай обережно. Взагалі людям з діабетом будь-які вуглеводи потрібно враховувати у своєму раціоні та контролювати їхню кількість, навіть якщо вони мають помірний ГІ, як гречка.

Є і ще один нюанс, який точно змусить відмовитися від щоденного включення гречки в раціон. Вона може спровокувати сечокам'яну хворобу. Гречка містить оксалати. У людей, схильних до утворення каменів у нирках (особливо оксалатних), високе споживання продуктів, багатих на оксалати (до яких належить гречка, шпинат, ревінь, горіхи, шоколад, чай), може збільшити ризик утворення каменів. Тому для цієї групи людей обмежувати споживання гречки (і інших високооксалатних продуктів) може бути рекомендовано. Гречка не підходить для щоденного вживання в раціоні, оскільки провокує прояв оксалатів, особливо у дітей. Можна чергувати з кіноа, яке збагачене амінокислотами, що взагалі є рідкістю для круп. Плюс багате клітковиною і вітаміном В9.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *