Гаряча або холодна їжа: що корисніше для здоров’я

У гонитві за правильним та збалансованим харчуванням важливо пам’ятати не тільки про якість та кількість їжі, але й про її температурні показники. Чи варто обпалювати горло та шлунок гарячим супом і чи можна в спеку пити крижані напої? Яка температура їжі підходить нашому організму для правильного травлення їжі? На ці запитання шукала відповіді tochka.net, щоб докладно розповісти тобі.

Гаряча їжа

Чомусь вважається, що гарячі перші та другі страви дуже корисні для організму, і особливо в холодну пору року, адже так можна швидше зігрітися. Поспішаємо тебе попередити: висока температура їжі — прямий шлях до набряку стравоходу та утрудненого ковтання. Любителям їжі найгарячіше варто знати, що вони піддають свій організм можливості виникнення:

  • виразки шлунку, гастриту, стенозу (звуження гортані);
  • опіків рота, слизової оболонки губ, язика та внутрішньої поверхні щік;
  • при попаданні інфекцій у опікові рани може розвиватися стоматит, ларингіт.

Варто зазначити, що гарячі страви можуть давати швидкоплинне відчуття ситості, яке відбувається завдяки тому, що таку їжу ми їмо повільніше, а отже, почуття насичення активується швидше.

Якщо говорити про напої, то китайці практично завжди п’ють гарячу воду, можливо, саме їй вони зобов’язані своїм довголіттям. Гаряча вода (не окріп, а температурою 50-60 градусів), випита натще, дуже корисна для організму: вона м’яко готує ШКТ до денної роботи, вимиваючи залишки їжі, шлунковий сік, слиз, що накопичилися за ніч на стінках шлунку і кишечника.

Звільняючись від зашлакованості організму, прискорюються обмінні процеси, покращується перистальтика, кровообіг, стан шкіри та в цілому організм молодшає.

Якої температури їжа корисна? © senivpetro, freepik.com

Холодна їжа

У 80-ті роки минулого століття серед богеми була популярна холодна дієта, суть якої полягала в тому, що вживання холодної і навіть крижаної їжі вимагає великих витрат енергії для її переробки, і відповідно призводить до спалювання зайвих кілограмів.

Сьогодні ж безперечним є факт, що вживання холодної їжі, особливо на сніданок та вечерю, може призвести до розладів шлунку, ентероколіту (запалення товстої кишки), підвищеного газоутворення. Відбувається це через те, що холодну їжу організм перетравлює дуже повільно, адже він має нагріти її до температури тіла. До того ж, вранці обмін речовин ще вимагає запуску, а ввечері він уже сповільнюється. Єдиний час на добу, коли можна з’їсти без особливої шкоди здоров’ю холодну їжу — середина дня.

Якщо ж говорити про холодну воду, то головний недолік такого напою в тому, що він затримається в шлунку до нагрівання, і отже, не виконає своєї головної функції — очищення та зволоження організму. Навпаки, надовго «зависаючи» у шлунку вода призведе до набряклості.

Після прочитаного, ти можеш вигукнути, то яку ж їжу можна їсти? Ось тепер ми підійшли до найголовнішого.

Тепла їжа

Оптимальна температура їжі для організму буде такою самою, як і температура тіла. Тому їжа та напої від 36 до 40ºС — чудово засвоються твоїм шлунково-кишковим трактом, нирками, печінкою.

Тепла вода, але не інші напої, як чай, соки та морси, допоможуть організму:

  • очистить кров;
  • провести детокс організму через нирки, шкіру, лімфатичну систему;
  • зволожити шкіру.

Замість висновку, хочемо ще раз наголосити, що найоптимальніша температура їжі для організму — температура людського тіла, ну а проста вода трохи гарячіша (50-60 градусів) з ранку стане твоїм молодильним еліксиром.

Дізнайся, скільки можна їсти морозива, щоб не застудитися і не погладшати.

Джерело: lady.tochka.net

No votes yet.
Please wait...

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.