Чи є у вас розлади харчової поведінки: тест — Здоровʼя 24

Порушення харчової поведінки здатні загрожувати не тільки вашому здоров’ю, а й життю

Цей тест на булімію та анорексію був розроблений в Канаді (Торонто) в Інституті психіатрії Кларка в 1979 році. Удосконалена в 1982 році версія містить 26 питань і відповідно названа EAT-26.

Читайте також: «Я боюсь людей»: тест наскільки ви соціофоб

EAT-26 використовується для активної початкової діагностики розладів харчової поведінки. Висока його ефективність при роботі з цільовими групами ризику. Рання діагностика харчових розладів дозволяє почати лікування на ранньому етапі.

 

Булімія – що це?

Патологічно підвищене відчуття голоду, яке супроводжується деколи слабкістю і больовими відчуттями в надчеревній ділянці
.

Проходження тесту

Для початку потрібно пройти першу частину тесту. Додайте отримані бали. Якщо їх менше ніж 20, то до другої частини тесту переходити не потрібно. Є 4 варіанти відповіді: рідко або ніколи (0 балів); часто (1 бал); як правило (2 бали); постійно (3 бали). 

via GIPHY

Питання першої частини: 

1. Мене дуже лякає думка, що я розтовстію.
2. Я утримуюся від їжі, коли голодний.
3. Я постійно думаю про їжу, майже всі мої думки про це.
4. У мене трапляються напади безконтрольного поглинання їжі, зупинити себе, під час яких, я просто не можу.
5. Я всю свою їжу поділяю на дрібні шматочки.
6. Мені відомо, скільки калорій в їжі, яку я вживаю.
7. Я особливо намагаюся утримуватися від їжі, яка містить багато вуглеводів (хліб, картопля, рис і т.п.).
8. Мені здається, що оточення хотіло б, щоб я їла (їв) більше.
9. Після їжі мене нудить.
10. Після їжі у мене з’являється загострене почуття провини.
11. Я стурбована (стурбований) бажанням схуднути.
12. Займаючись спортом, я уявляю, як спалюю калорії.
13. Оточення вважає, що я занадто худа (худий).
14. Мене дуже непокоять думки про жир в моєму тілі.
15. Я їм набагато повільніше, ніж інші люди.
16. Я старанно утримуюся від їжі, яка містить цукор та від будь-яких солодощів.
17. Я їм дієтичні продукти та готую для себе дієтичні страви.
18. Я відчуваю, що «харчові» питання, контролюють моє життя.
19. Я маю хороший самоконтроль у всьому, що пов’язано з їжею.
20. Я відчуваю тиск на себе з боку оточення, щоб я їла (їв).
21. Я витрачаю надто багато свого часу на питання, які пов’язані з їжею.
22. Після того, як я з’їм якихось солодощів, я відчуваю певний дискомфорт.
23. Я харчуюся з дотриманням дієти.
24. Відчуття порожнього шлунку мені подобається.
25. У мене, після того як поїм, буває імпульсивне бажання виблювати їжу.
26. Я отримую задоволення, пробуючи якісь нові, смачні страви.

 

Анорексія – що це?

Повна відсутності апетиту за об’єктивної потреби організму в харчуванні.

Друга частина скринінгу потенційного пацієнта з підозрою на анорексію і булімію, як правило, виявляє і конкретизує симптоми в поведінці, властивих порушень харчової поведінки. А також уточнюється кількість втраченої ваги протягом останніх 6 місяців.

  • Чи траплялося з вами нестримне об’їдання їжею, яке супроводжувалося почуттям, що ви неспроможні зупинитися.
  • Провокувати ви блювоту, намагаючись контролювати свою вагу або зберегти фігуру?
  • Ви займалися фізичними вправами або спортом довше 1 години на добу, щоб удосконалювати фігуру або контролювати вагу?
  • Ви використовували сечогінні засоби, або проносні (особливі дієтичні препарати), для контролю ваги або вдосконалення фігури?
  • Ви за півроку скинули близько 9 або більшу кількість кілограмів?
  • via GIPHY

    При цьому якщо до високих показників по другій частині тесту додаються, і високі показники по першій частині тесту EAT-26, а ваша вага далека від норми для віку і статі, відповідного вам (неважливо в більшу або меншу сторону) – вам потрібно терміново звернутися за допомогою до фахівця.

    Але навіть, якщо є один із зазначених у другій частині тесту критеріїв, вам рекомендується проконсультуватися у психотерапевта.

    Джерело: 24tv.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Читайте также:

    Добавить комментарий

    Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *