Під час вивчення даних понад 80 тисяч жінок і 37 тисяч чоловіків з'ясувалося, що у тих, хто пив дві або більше порцій солодкої газованої води на день, ризик ранньої смерті від ССЗ підвищився на 31 відсоток, а кожна додаткова порція була пов'язана з підвищеним на 10 відсотків ризиком смерті від ССЗ.
Більшості людей відомо, що солодкі напої – газована вода або енергетичні напої – шкідливі. Нове дослідження вчених з Гарварду підтверджує це, демонструючи досить похмурі можливі наслідки їх вживання. Згідно статті, опублікованій в журналі Circulation, навіть один солодкий напій на день може значно підвищити ризик передчасної смерті від серцево-судинних захворювань (ССЗ). Особливо яскраво це виражено серед жінок, інформує Ukr.Media.
Співробітники Гарвардської школи громадської охорони здоров'я, проаналізували два набори даних 80 647 жінок і 37 717 чоловіків, що працюють в секторі охорони здоров'я з 1980 по 2014 рік. Кожні два роки учасники відповідали на ряд анкет, у яких оцінювалися їх спосіб життя і стан здоров'я. Після коригування даних у зв'язку зі специфічними дієтами та іншими факторами способу життя, дослідники виявили, що чим більше солодких напоїв людина споживає протягом певного періоду часу, тим більше підвищується ризик його передчасної смерті.
Порівняно з тими, хто пив подібні напої лише раз на місяць, у людей, які вживали від однієї до чотирьох порцій на місяць, ризик передчасної смерті підвищився на один відсоток і зростав зі збільшенням кількості напоїв. У тих, хто пив від двох до шести порцій газованої води на тиждень, шанси підвищувалися на шість відсотків, від однієї до двох на день – на 14 відсотків, а від двох або більше напоїв – на 21 відсоток. Найбільший ризик був зафіксований у зв'язку з серцево-судинними захворюваннями. Ті, хто пив два або більше солодких напоїв на день, мали на 31 відсоток більш високий ризик ранньої смерті від ССЗ, а кожна додаткова порція була пов'язана з підвищеним на 10 відсотків ризиком смерті від ССЗ.
«Наші результати підтримують ініціативи щодо обмеження споживання цукровмісних напоїв (sugar-sweetened beverages, SSB) та заміну їх іншими напоями – переважно водою – для поліпшення загального стану здоров'я і тривалості життя», – стверджує провідний автор дослідження Васанті Малік (Vasanti Malik).
Раніше дослідження показали, що солодкі безалкогольні, фруктові, енергетичні та спортивні напої – єдине найбільше джерело додаткового цукру в раціоні американців. Хоча лікарі рекомендують споживати не більше 10 відсотків щоденних калорій з доданих цукрів, багато хто не може встояти перед спокусою. Споживання солодких напоїв особливо зростає в країнах, що розвиваються, так як все більше і більше людей переїжджають у міста з-за агресивного маркетингу відповідних компаній.
«Ці дані узгоджуються з відомими негативними ефектами високого споживання цукру на метаболічні фактори ризику і переконливими доказами того, що вживання цукровмісних напоїв підвищує ризик розвитку діабету другого типу, який сам по собі вважається основним фактором ризику передчасної смерті. Результати також забезпечують подальшу підтримку політики, спрямованої на обмеження збуту солодких напоїв для дітей і підлітків, а також введення податків на содові, тому що поточна ціна на солодкі напої не включає в себе високі витрати на лікування наслідків», – заявляє Уолтер Віллетт (Walter Willett), професор епідеміології в Гарварді.
Фахівці також вивчили ризики вживання штучно підсолоджених напоїв, виявивши, що перевага дієтичної соди була пов'язана з більш низьким ризиком передчасної смерті. Це може бути пов'язано з ефектом «зворотної причинності», тобто люди, можливо, перейшли на дієтичні напої з-за свого існуючого ризику серцевих захворювань. Але це не означає, що штучно підсолоджені напої абсолютно безпечні. Раніше дослідники з Медичного коледжу Альберта Ейнштейна в Нью-Йорку виявили, що жінки старше 50 років, які вживали два або більше солодких дієтичних напої, на 31 відсоток частіше переживали інсульт і на 29 частіше страждали від хвороб серця.
Джерело: ukr.media