Вживання цукровмісних напоїв щодня збільшує ризик смерті на 21 відсоток. У дослідженні взяли участь більш ніж 100 000 осіб.
У Гарвардському університеті вчені довели зв’язок між вживанням солодких напоїв і ризиком передчасної смерті. Про це повідомляє MedicalXpress.
Фахівці залучили до дослідження більш як 100 тисяч людей – 80 647 жінок у 1980-2014 роках і 37 716 чоловіків в 1986-2014 роках. Учасники випробовування проходили опитування про свій спосіб життя і обстеження стану здоров’я кожні два роки.
Виявилося, що вживання цукровмісних напоїв збільшує ризик передчасної смерті від серцево-судинних захворювань і раку. Вживання всього 1-4 цукровмісних напоїв на місяць підвищує ризик померти на 1%, 2-6 напоїв на тиждень – на 6%, 1-2 на день – на 14%. Якщо випивати більше двох солодких напоїв щодня, ризик смерті від серцево-судинних захворювань або раку зростає на 21 відсоток. Кожна додаткова порція підвищує ризик ще на 10%.
Більш помітний вплив солодких напоїв виявився у жінок. Заміна цукровмісних напоїв на аналоги з цукрозамінників значно скорочує негативний вплив. Однак вживання від чотирьох порцій на день таких напоїв також сприяло скороченню тривалості життя.
Раніше була названа нова небезпека вживання газованої води. Також вчені стверджують, що любов до омлетів небезпечна для здоров’я.
Джерело: ua.korrespondent.net