Чорнослив: корисні й цілющі властивості, протипоказання

Чорнослив — ваш природний помічник у збереженні краси і здоров'я.

Чорнослив зберігає корисні якості свіжих слив і, на відміну від них, доступний круглий рік. Він багатий калієм – в ньому міститься в півтора рази більше, ніж у бананах. Крім калію, в його склад входять кальцій, фосфор, магній, йод, цинк, мідь, рослинна клітковина і органічні кислоти. Також в ньому присутні вітаміни ряду В, Е, РР і провітамін А, інформує UkrMedia.

  • Калорійність 100 г чорносливу – 231 ккал.
  • У 100 г чорносливу – близько 10 плодів з кісточками.

Враховуйте це, якщо у вас є проблеми із зайвою вагою або таке захворювання, як цукровий діабет.

Як чорнослив впливає на організм людини?

Завдяки високому вмісту калію чорнослив покращує водно-сольовий обмін і, як наслідок, роботу нирок і печінки. Цей сухофрукт рекомендують вживати в їжу людям, які страждають серцево-судинними захворюваннями: гіпертонією, стенокардією, атеросклерозом і іншими.

Якщо ви хочете підвищити імунітет, чорнослив допоможе вам впоратися і з цією проблемою. Вживання чорносливу збільшує опірність організму до різних інфекцій, тому його рекомендують людям, які проживають в екологічно несприятливих районах. Сухофрукт має властивість поглинати проникаючі в організм вільні радикали, а це, в свою чергу, дозволяє уповільнити процеси передчасного старіння організму людини.

Чорнослив має властивість уповільнювати зростання і навіть знищувати бактерії і хвороботворні організми. У цьому його особливість зберігати здоровою порожнину рота, а отже, боротися з карієсом, зубним нальотом і неприємним запахом з рота. Але врахуйте, що сухофрукт не замінить вам зубну пасту і щітку.

Регулярне вживання цього корисного продукту приводить організм в тонус, підвищує працездатність і настрій. Також він покращує стан шкіри, запобігає запаленню шкіри.

Чорнослив є гарним проносним засобом. Щоб усунути проблеми запору, сухофрукт необхідно добре помити і залити крутим окропом на ніч. Вранці відвар готовий до вживання. Для досягнення ефекту достатньо випити півсклянки настою.

За результатами досліджень, в м'ясі, в якому чорнослив міститься в якості приправи, зростання числа бактерій, таких як стафілоккок, сальмонела, кишкова паличка, зменшується на 90%. Крім цього, чорнослив зберігає вологу і м'ясо залишається тривалий час соковитим, не змінюючи смакових якостей.

Чи є протипоказання?

Сухофрукт варто акуратно вживати жінкам, які годують дитину молоком із-за яскраво вираженого проносної дії.

З обережністю слід використовувати в харчуванні людям з сечокам'яною хворобою і тим, у кого спостерігається індивідуальна непереносимість цього продукту.

Чорнослив обробляють хімікатами для тривалого зберігання, тому його необхідно перед вживанням піддавати тепловій обробці.

Що необхідно знати при виборі чорносливу?

При виборі сухофрукту слід звернути увагу на колір – він повинен бути чорним. Ненатуральний блиск свідчить про те, що чорнослив обробили гліцерином. Деякі виробники замінюють гліцерин жиром невідомого походження. Всі ці види обробки можуть негативно вплинути на ваше здоров'я.

У продажі іноді зустрічається чорнослив коричневого кольору – це означає, що його піддавали тепловій обробці з метою дезінфекції або сухофрукт просто зіпсований. У цьому випадку плоди чорносливу можуть мати гіркуватий присмак або підгнилі ділянки, відповідно.

Чорнослив – ваш природний помічник у збереженні краси і здоров'я. Ретельно вибирайте плоди засушеної сливи і не зловживайте ними, щоб вони приносили максимальну користь для здоров'я.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *