Вітамін D – загальне позначення декількох речовин, подібних за будовою і біологічними функціями. Позначаються вони D2..D7. У нашій повсякденній їжі присутні головним чином такі різновиди (вітамери) вітаміну Д:
- D2 – ергокальциферол;
- D3 – холекальциферол;
- D4 – дігідроергокальціферол.
Всі вітамери вітаміну D всмоктуються в тонкому кишечнику за допомогою жовчних кислот і кров’ю транспортуються в печінку, де піддаються, так би мовити, «проміжній обробці». Утворені в результаті цих перетворень речовини (25-гідроксихолекальциферол і 25-гідроксіергокальціферол) доставляються кров’ю в нирки, де нарешті і утворюється біологічно активна ( «гормональна») форма вітаміну D – 1,25-дігідроксікальціфероли.
Зміст
Роль вітаміну D в організмі
Основна роль вітаміну Д в організмі людини – регуляція рівня іонів кальцію і фосфору в крові. Ця регуляція заснована на наступних процесах, що відбуваються при безпосередній участі вітаміну D:
- транспорт іонів кальцію і фосфатів через епітелій слизової оболонки тонкого кишечника (інакше кажучи, забезпечення їх всмоктування в тонкому кишечнику);
- мобілізація кальцію з кісткової тканини;
- реабсорбція кальцію і фосфору в ниркових канальцях.
Зараз читають:Омега-3 жирні кислоти: чим корисні, властивості, у яких продуктах містяться
Чим небезпечний дефіцит і надлишок вітаміну D
Добова потреба у вітаміні D для дітей – 12-25 мкг (500-1000 МЕ), для дорослих – в десятки разів менше. При нестачі вітаміну D розвивається таке захворювання, як рахіт. При рахіті загальмовані всі процеси, регульовані вітаміном D: всмоктування іонів кальцію і фосфатів в кишечнику, реабсорбція їх у нирках. Тобто кальцій і фосфор не засвоюються організмом, навіть коли людина отримує їх з їжею в більш ніж достатній кількості. Як наслідок, знижується рівень кальцію і фосфору в крові, порушується мінералізація кісток, тобто не відбувається відкладення мінералів, необхідних для нормального росту і міцності кісток. Тому у хворих на рахіт спостерігається деформація кісток скелета (кінцівок, черепа, грудної клітки).
Недостатність вітаміну D може спостерігатися і при нормальній його кількості в їжі. Це відбувається при деяких захворюваннях печінки і нирок – тих органів, в яких утворюються активні форми вітаміну D.
Зараз читають:Кому подходят витаминные комплексы и зачем они нужны
При прийомі надлишкових кількостей вітаміну D (понад 50000 МО для дітей, 100000 МО для дорослих) розвивається гіпервітаміноз D. Протікає він, як правило, гостро, проявляється болями в животі, нудотою, блювотою, проносами або запорами, головним болем, болями в кістках і м’язах; порушуються функції нирок. Розвивається вітамінна інтоксикація, відбувається демінералізація кісток, що призводить до їх переломів. Різко підвищується рівень кальцію і фосфору в крові, що призводить до кальцифікації внутрішніх органів (легень, нирок, судин і ін.).
Продукти, багаті вітаміном D
Основні джерела вітаміну Д для людини:
- печінка риб – найбагатший вітаміном D продукт. З неї отримують риб’ячий жир, який використовується для профілактики і лікування D-вітамінної недостатності;
- печінка свиняча і яловича;
- молоко;
- вершкове масло;
- дріжджі;
- рослинні масла.
Деякі вітамери вітаміну Д синтезуються в шкірі людини при опроміненні ультрафіолетом (тобто при засмазі).
Джерело: dietcenter.com.ua